0
Със суперпродукции е избрал да започне и да завърши 15-ият театрален фестивал "Сцена на кръстопът" в Пловдив основателят и ръководител на празника проф. Стефан Данаилов (scenatepe.com).

В събота, 10 септември, фестът с мото тази година "Театърът - прозрението", ще започне с "Кола Брьонон" по Ромен Ролан, постановка на Владимир Люцканов в Младежкия театър "Николай Бинев".

А на 21-и ще завърши със спектакъла на Александър Морфов в Народния театър "Иван Вазов" "Полет над кукувиче гнездо".

Три премиери има тази година. След двегодишно отсъствие от българска сцена култовият режисьор Явор Гърдев ще покаже "Ръкомахане в Спокан" от провокативния ирландец Мартин Макдона.

Тази черна комедия, написана само преди година, Гърдев е поставил в Народния театър с актьорите Иван Бърнев, Леонид Йовчев, Павлин Петрунов и Теодора Духовникова. Премиерата в София е към края на септември.

Пловдивският спектакъл "Куклен дом" от Ибсен също е премиера - постновка на младия режисьор Крис Шарков. Участват Атанас Атанасов, Веселина Конакчийска, Любен Кънев, Ивайло Христов и Елена Кабасакалова.

Премиера на Пловдивския театър е и драмата на  Яворов "Когато гръм удари" - също с млад режисьор - Стайко Мурджев.

В афиша е новото заглавие на Малък градски театър "Зад канала" "Демонът от Скопие" на хърватския режисьор Дино Мустафич.

От София идва и Театралната работилница "Сфумато" с носителя на "Аскеер" за режисура тази година "Зимна приказка" от Шекспир, постановка на Маргарита Младенова.

В програмата са още Сдружението за съвременно алтернативно изкуство и култура "По действителен случай" с "Ноктюрно - от прахта до сиянието", Червената къща с "Първа любов" по Самюъл Бекет, Театър "София" с "Преди/след" от Роланд Шимелпфениг, Учебният театър при НАТФИЗ с "Тирамису" от Йоанна Овсянко, Театър "Българска армия" с "Както ви харесва" от Шекспир, Театър 199 с "Кралицата майка", Театър "Иван Димов" от Хасково с "Държавните липи" от Ст. Л. Костов, постановка на Мариус Куркински и др.