0
Иво Хаджимишев ще получи наградата Аполон Токсофорос при откриването на 25-ите юбилейни Празници на изкуствата "Аполония" в Созопол (apollonia.bg).

Още две статуетки ще бъдат връчени в Созопол на верните партньори на "Аполония" - Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ).

Фотографът Иво Хаджимишев ще покаже в Созопол своята изключителна изложба "Светлописи от Ирландия. Арански острови", показана тази година връзка с официалното посещение на президента на Ирландия г-жа Мери Макалийс в София и видяна от съвсем малко хора тогава.

Почти всички досегашни носители на почетната награда на фондация "Аполония" ще имат изяви в юбилейните празници от 29 август до 6 септември.

Първият лауреат от 1999 г. Людмил Ангелов и Теодоси Спасов (от 2001-ва) ще имат самостоятелни концерти. Кавалджия №1 на планетата обещава изненада - този път ще свири и... на тромпет.

Ицхак Финци (2000) е написал спомени и за първи път ще ги представи пред публика - книгата "Спомних си!".

Театърът на маса ще има премиера на новата пиеса на Георги Господинов (лауреат от 2005 г.) - "Апокалипсисът идва в 6 вечерта" с режисьор Лилия Абаджиева.

Носителят на наградата от 2003 г. Мариус Куркински ще доведе в Созопол своя спектакъл "Златната мина" от Ст. Л. Костов в Хасковския театър "Ив. Димов".

Продуцентската група "Агитпроп" (наградата за 2008 г.) ще покаже своя филм "15".

Не се знаят още изявите на други двама носители на статуетката - Александър Морфов (2006) и Георги Данаилов (2002). Само Самуел Финци (2007) няма да може да дойде в Созопол заради театрални ангажименти в Германия и снимки на филм.

Днес, на пресконференция за представяне на юбилейните Празници на изкуствата, артистичният директор Маргарита Димитрова обяви подробности за програмата.

"Усещане за времето" е наречен проектът на столичната галерия „Ракурси" - произведения на 12 художници от различни поколения. "Тъй като разбирането за време търпи промяна с развитието на човека", обяснява кураторът на изложбата Румяна Йонева.

И допълва: „Времето в широк смисъл - не толкова като физическа величина за продължителност, а субективно възприемано. Обикновено то се приема за праволинейно и протичащо в една посока, но всеки има индивидуално усещане за неговото движение, продължителност, покой... За някои се измерва със случки и събития, за други - с промяна в състоянията. Идеята е да се покажат индивидуалните усещания за време на авторите."

"Ние, основателите на "Аполония", сме много горди, затова че никакви бури - нито политическите, нито морски - успяха да попречат на това Празниците на изкуствата и фондация "Аполония" да се превърнат в една добра традиция и институция", каза основателят проф. Димо Димов.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@