0

В ярно е, че пазаруваме все по-често онлайн, но все още ни се налага поне няколко пъти в седмицата, ако не и повече, да плащаме физически на място. Независимо че все повече хора правят разплащанията с банкова карта, това не измества един стар наш приятел – портфейла. В него съхраняваме освен пари в брой, така и заветните пластики, било то дебитни, кредитни или такива за намаления и лоялни клиенти. Следващата стъпка е всичко това да може да се пренесе във вашия смартфон. Ако доскоро за тази възможност се говореше или в бъдеще време или за чужбина, вече се използва и в България. Има цели четири услуги, които предлагат такава функционалност, която се нарича мобилен или дигитален портфейл.

Как функционира

Потребителите изтеглят някое от приложенията, които поддържат такава функция за мобилни, безконтактни разплащания. Регистрират се в тях и след това вкарват своята банкова карта. Само няколко неща са нужни, за да може след това да се осъществят разплащанията. Първото е смартфонът да поддържа NFC (Near Field Communications) технологията. Тя е в основата на безконтактните разплащания с банкови карти, които се налагат все по-масово в България. Смартфоните, които я поддържат, са вече почти всички произведени през последните две-три години. Освен това търговецът, на който искаме да платим, трябва да разполага с POS терминал, съвместим със същата NFC технология. Такива вече се почти навсякъде. Там, където в момента можем да платим с безконтактна банкова карта, можем да го направим и със смартфон. Според Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония, над 90% от POS терминалите в страната позволяват такива транзакции, като до края на тази година ще бъдат покрити 100% от устройствата. Това не е изненадващо предвид факта, че българите все повече разчитат на безконтактни разплащания. По данни на ежегодното изследване Masterindex 65% от потребителите в страната с банкови карти правят покупки по този начин.

Мобилните приложения

През 2018 г. има общо четири услуги, които превръщат смартфона в дигитален портфейл. Първото е активно още от преди две години – това на Първа инвестиционна банка – My Fibank. През тази година българският стартъп Paynetics пусна своето приложение Phyre. То позволява освен да се правят безконтактни разплащания със смартфона, но и да се интегрират различните карти с отстъпки и за лоялни клиенти на редица търговци. А също и изпращане на суми между различни потребители, което е голямо удобство за споделяне на сметки. Освен трансакции директно между потребители, приложението iCard на едноименната българска фирма за дигитални финансови услуги предлага в допълнение плащане на комунални услуги и определяне на лимити на трансакции. С подобни функции

е и приложението, което се предлага от телекома A1 от тази есен и е базирано на технологиите на iCard.

Ами сигурността?

Това е най-важният въпрос, който всеки един сигурно си задава, когато се спомене плащане със смартфон. Дигиталните портфейли използват технологията, на която са базирани и безконтактните разплащания, но са снабдени с допълнително ниво на сигурност. Причината е, че и четирите решения в България са базирани на MDES (Mastercard Digital Enablement Service) – облачната платформа на Mastercard. При безконтактните разплащания с карта NFC технологията разчита на факта, че обменът на информация става на разстояние от едва няколко сантиметра. MDES скрива данните за банковите карти като използва процес, наречен „токенизация“, който преобразува номера на картата и ключовите данни по трансакцията в специални кодове, които са индивидуални за всяка пластика и смартфон. Дори някой недоброжелател да получи достъп до обмена на данни при безконтактно разплащане с дигитален портфейл, той няма да получи директно чувствителната информация за картата.

Което прави този метод на плащане не само по-удобен, защото всичките видове пластики са на едно място, но и по-сигурен.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@