Превенцията е най-добрият начин да се опазим здрави
Източник: netinfo
0

Д октор Христо Хринчев е специалист по вътрешни болести. В сезона на честите вирусни инфекции и заболявания, той споделя най-ефективните си методи за справяне с болестите.

- Доктор Хринчев, на прага сме на обичайния период от годината, в който избухват различни вирусни инфекции. Какво можем да предприемем, за да се защитим и укрепим имунитета си?

- Ще започна с това, че когато човек е здрав, той не мисли за здравето си. Това се случва едва когато се почувства зле – обикновено тогава се сещаме, че е добре да се предприемат някакви мерки.

И, разбира се, това, което се случва, е, че започваме да взимаме лекарства, тоест – химия. А ако малко по-рано се замислим за превенция, може се възползваме от разнообразни видове натурални, природни продукти, които ще ни помогнат да се справим с инфекциите, бушуващи в момента.

Сегашният век е векът на вирусите и това е валидно особено през есенно-зимния период.

Истината е, че за самата вирусна инфекция почти няма терапия, но вирусите отварят вратата за бактериални инфекции – синузити, пневмонии. Затова е добре да мислим за превенцията, и за това, което природата ни е дала в натурален вид. Освен това, редно е да обръщаме внимание и на стила на живот – да имаме нормален сън от поне 6 часа, да приемаме поне 1.5-2 литра вода на ден, да спортуваме по 30-40 минути на ден и да се зареждаме с различни други положителни емоции, тъй като и те лекуват.

Към всичко това, разбира се, добавяме и имуностимулаторите, които вече съществуват в изобилие на пазара.

- Как точно действат имуностимулаторите върху човешкия организъм?

- Първо да изясним какво е имунитет. Това са защитните сили на организма срещу факторите от външната среда – химични, биологични, вируси - и начинът, по който те организмът се справя с тези фактори. Имуностимулаторите са като енергиен заряд - те вдигат нашия праг и чувствителност към вирусните и бактериалните инфекции.

Изобилието от имуностимулатори е наистина голямо - част от тях са синтетични, а други са чисто природни продукти. Много е важно да подберем най-удачният от тях и това става само след консултация с лекар. Важно е всички да знаят, че има много медицински състояния, които са противопоказни за употреба на имуностимулатори!

Всеки имуностимулатор съдържа различни съставки и трябва да подберем най-добрия за нас в зависимост от това, което ни липсва и искаме да стимулираме. Тоест, ако човек страда често от настинки, хронични хреми и ринити, на първо място излиза като избор ехинацеята.

Това е продукт, който е познат от много години – наричат я още билката на индианците. За разлика от други растения, абсолютно всички части на ехинацеята са полезни за прием – стъбло, листа, корени. Ехинацеята има много силен имуностимулиращ ефект особено при инфекции на горните дихателни пътищи – ангини, ларингити, хреми, синузити. Статистиката е че лечебният ефект при ринит например е почти 90%! А веднъж вдигнали имунитета, сблъсъкът със следваща инфекция няма да налага употребата на антибиотик.

- След колко време на прием се проявява ефектът от имуностимулатора, който сме избрали?

- Трябва да го приемаме поне 10 дни и то в определена схема. Особено в този сезон терапевтичната схема е с прием от поне 1 месец, последван от кратка почивка и нов прием.

- Кои други природни продукти, освен ехинацеята, бихте препоръчали като природни имуностимулатори?

- Със сигурност облепихата. Тя също е известна от дълбока древност и е изключително мощен имуностимулатор. Облепихата съдържа 180-190 полезни съставки в себе си – различни аминокиселени, микроелементи, витамини - А, С, B6. Ще спомена и алое верата, но там приложението е по-различно – не толкова като имуностимулатор, а като средство за пречистване на организма и за лечение на повърхности рани. Разбира се, също и женшенът, но трябва да се знае, че той пък тонизира организма. Това винаги трябва да се има предвид, трябва да сме наясно какъв ефект се търси – да се тонизира организмът или да се стимулира имунитетът.

-  Какъв е профилът на хората, които препоръчително трябва да пият имуностимулатори? За кого са препоръчителни?

- Всички хора могат да пият при нужда. Защото ето, в последния месец например има бум на вирусните инфекции в София и то само сред младите хора! Това е вирус, който върлува, защото хората ходят на работа болни, което е типично за България. А вирусните инфекции се развиват бързо и пандемично, което означава, че болният трябва да се изолира, а не да стои сред други хора и да ги заразява. Важно е да знаем, че почти няма имунитет към вирусите и това личи и по ваксините - всяка година се произвежда ваксина, предполагаемо насочена срещу вируси, за които се очаква да бъдат активни следващата година – но това са само предположения, никой не знае със сигурност. Затова и донякъде е безсмислено да се ваксинираме – ако се уцели вирусът, ще сме постъпили добре, но ако не се уцели, ще е безпредметно.

- Ако в момента се почувстваме зле и развием симптоми на вирусна инфекция, кое е първото нещо, което трябва да направим?

- Първото нещо е да се консултираме с личния си лекар. Той ще ни каже каква терапевтичната схема да започне – в никакъв случай антибиотици! На първо време . някакви симптоматични средства (например, антипиретик при висока температура) и в допълнение - имуностимулатори. И пак ще кажа за ехинацеята – тя е универсална билка, което ще ви помогне да се почувствате по-добре и да не стигнете до антибиотик.

- Какъв е начинът да се каляваме, за да бъде организмът нащрек?

- С достатъчно сън, физическа активност, студени-топли душове, сауна, и имуностимулатори, за които обаче още не е съвсем ясно как и защо трябва да се приемат, ако организмът ни е здрав и силен. Тоест, ако човек има достатъчно силен имунитет, необходимо ли е да се намесваме външно и да го стимулираме още? Защото свръхстимулирането на имунитета води до отключването на алергични реакции. Затова е редно да се консултирате с лекар. Ако човекът е слаб, подложен е на силен стрес, или пък става въпрос за хронично болни пациенти, тогава имуностимулаторът винаги е добре дошъл. Но при здрави организми, примерно при здрав 18-годишен младеж, за какво да свръхстимулираме?

- Препоръчайте някакви елементарни хигиенични мерки, които да прилагаме, за да се предпазим от инфекции?

- Задължително трябва да приемаме поне литър и половина течности на ден. Също така, ако има болен човек сред нас – да му направим забележка да не киха и кашля срещу хората. Тук имаме навика да кихаме и кашляме в опита си да докажем, че въпреки болестта сме дошли на работа – това е нелепо! И, разбира се, да се профилактираме с витамин C – 1000 mg на ден е допустимата доза. Един фреш от грейпфрут и лимон сутрин също е чудесен имуностимулатор.

- Напоследък все повече хора ходят с маски по улиците. Имат ли те ефект при предпазване от вируси?

- Да, наистина забелязвам такова нещо. Това, което хората не знаят, е, че маските трябва да се сменят на всеки 30 минути или максимум 1 час! Иначе започват да се самозаразяват. Концентрацията на вируси при вдишване и издишване се повишава и след 2 часа директно се самозаразявате. Маските са полезни за предпазване, ако въздухът е запрашен - в този смисъл имат някакво значение. Но за предпазване от вируси популярните маски са почти неефективни – има професионални такива, но те са ужасно скъпи.

- Как препоръчвате да се храним, особено в есенно-зимния период, така че да се поддържаме здрави?

- Хранете се разнообразно и в този сезон включвайте и цитруси. Единствено знайте, че в портокала няма нищо кой знае какво полезно – в него няма витамин C, ако гоните някакъв имуностимулиращ ефект. Той просто е вкусен. Грейпфрутът обаче е много подходящ, също и кивито.

- Споделете ни няколко успешни примери от практиката ви, в които сте прилагали имуностимулатори?

- Ще споделя, че имам чудесен пример за успех с Immunopower – това е имуностимулатор, който има много голямото предимство да съдържа няколко съставки, а не само една. В Immunopower има облепиха, ехинацея, витамин D - също много важен за имунитета витамин. Всичко това е комбинирано в една таблетка, което означава, че човек може да постигне много по-широк ефект, отколкото ако приема имуностимулатор само с една съставка. Важното е да се знае, че Immunopower трябва да се взима 2 пъти на ден, за да се насити организмът. Пие се по схема и трябва човек да е постоянен, особено в случаи на ринити.

Таблетките се приемат в продължение на един месец, след това се прави малка почивка и после - пак. Няма странични ефекти от приема на имуностимулатора – ефектът е върху защитните сили на организма, които се повишават по естествен начин. Immunopower се съчетава много добре и със съпътстващо друго лечение.

Относно успешните примери – аз самият съм успешен пример за прием на този имуностимулатор! Взимам го повече от месец и при тези инфекции, с които се срещам всеки ден като лекар, аз все още не съм се разболял. Имам и двама-трима пациенти, на които съм го препоръчал и при тях също наблюдавам благоприятен ефект върху защитните сили. Важно е лекарят да има личен опит от нещата, които препоръчва – това пациентите го усещат веднага. Ако си го изпробвал върху себе си, това води и до по-голямо доверие у пациентите, защото можеш да обясниш и кога да се очаква ефективност от употребата на продукта.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да приготвите неустоими шоколадови трюфели

Как да приготвите неустоими шоколадови трюфели

Любопитно Преди 2 часа

Вижте как сами да си приготвите шоколадови трюфели с кафе и лешници

Жестока катастрофа на старта на Гран при в Бахрейн

Жестока катастрофа на старта на Гран при в Бахрейн

Свят Преди 3 часа

Пилотът от Формула1 Ромен Грожан бе откаран в болница, за да се прецени неговото състояние

Себастиан Курц

Курц предвижда продължителни масивни ограничения

Теми в развитие Преди 4 часа

"В никакъв случай няма да бъдат предприети прибързани стъпки за разхлабване на мерките", заяви австрийският канцлер

Роди се бебе с антитела срещу COVID-19

Роди се бебе с антитела срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 5 часа

Бебето е родено този месец без COVID-19, но с антитела срещу вируса

Бойко Борисов

"Политикът, пистолетът и парите": Какво каза Борисов пред ФАЦ

България Преди 5 часа

Какво казва премиерът в интервю за германския вестник

Всичко, което трябва да знаете за породата Лабрадор-ритривър

Всичко, което трябва да знаете за породата Лабрадор-ритривър

Любопитно Преди 6 часа

Лабрадорите са дружелюбни, добри с децата, разбират се с други кучета и домашни любимци

<p>Протест и контрапротест на метри един от друг в София</p>

Протест и контрапротест на метри един от друг в София

България Преди 6 часа

Причина и за двата протеста са полицейските заплати

Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган има сериозен проблем – с алкохола

Свят Преди 7 часа

Ако зависеше от него, цяла Турция щеше да пие само айрян

Дейв Проуз

Почина актьорът, изиграл най-известния злодей в киното

Свят Преди 8 часа

Дейв Проуз почина след кратко боледуване на 85-годишна възраст

Зоран Заев

Зоран Заев: Стига толкова омраза

България Преди 9 часа

„Нашите народи очакват крачка към приятелство, а не реч на омразата”, каза премиерът на Република Северна Македония

Бойко Борисов

Борисов с нова инспекция: Влагаме огромни усилия в здравеопазването

Теми в развитие Преди 10 часа

Премиерът обърна внимание, че няма КПП-та и хората могат да се разходят в планината и в парка.

<p>Васил Велев: Да се компенсират веднага затворените бизнеси</p>

Васил Велев: Да се компенсират веднага затворените бизнеси

Теми в развитие Преди 11 часа

Велев коментира и анонсираната от вицепремиера Томислав Дончев мярка за затварящите бизнеси: „От това, което чуваме, там ще се допуснат три грешки”

Мръсният въздух над София

Въпроси и отговори за мръсния въздух в София

България Преди 11 часа

Експертът по управление на околна среда Боян Рашев коментира драматичните съобщения за мръсния въздух в столицата

Полицаите излязоха на протест и на професионалния си празник - 8 ноември

Протест и контрапротест в София днес

България Преди 13 часа

Полицаите излизат с искане за увеличение на заплатите им. Очаква се пред Министерския съвет се очаква да се съберат хора за контрапротест на полицейския

Криптовалутата Libra може да стартира догодина

Криптовалутата Libra може да стартира догодина

Технологии Преди 13 часа

Започнатият от Facebook проект се приближава до реалността