Превенцията е най-добрият начин да се опазим здрави
Източник: netinfo
0

Д октор Христо Хринчев е специалист по вътрешни болести. В сезона на честите вирусни инфекции и заболявания, той споделя най-ефективните си методи за справяне с болестите.

- Доктор Хринчев, на прага сме на обичайния период от годината, в който избухват различни вирусни инфекции. Какво можем да предприемем, за да се защитим и укрепим имунитета си?

- Ще започна с това, че когато човек е здрав, той не мисли за здравето си. Това се случва едва когато се почувства зле – обикновено тогава се сещаме, че е добре да се предприемат някакви мерки.

И, разбира се, това, което се случва, е, че започваме да взимаме лекарства, тоест – химия. А ако малко по-рано се замислим за превенция, може се възползваме от разнообразни видове натурални, природни продукти, които ще ни помогнат да се справим с инфекциите, бушуващи в момента.

Сегашният век е векът на вирусите и това е валидно особено през есенно-зимния период.

Истината е, че за самата вирусна инфекция почти няма терапия, но вирусите отварят вратата за бактериални инфекции – синузити, пневмонии. Затова е добре да мислим за превенцията, и за това, което природата ни е дала в натурален вид. Освен това, редно е да обръщаме внимание и на стила на живот – да имаме нормален сън от поне 6 часа, да приемаме поне 1.5-2 литра вода на ден, да спортуваме по 30-40 минути на ден и да се зареждаме с различни други положителни емоции, тъй като и те лекуват.

Към всичко това, разбира се, добавяме и имуностимулаторите, които вече съществуват в изобилие на пазара.

- Как точно действат имуностимулаторите върху човешкия организъм?

- Първо да изясним какво е имунитет. Това са защитните сили на организма срещу факторите от външната среда – химични, биологични, вируси - и начинът, по който те организмът се справя с тези фактори. Имуностимулаторите са като енергиен заряд - те вдигат нашия праг и чувствителност към вирусните и бактериалните инфекции.

Изобилието от имуностимулатори е наистина голямо - част от тях са синтетични, а други са чисто природни продукти. Много е важно да подберем най-удачният от тях и това става само след консултация с лекар. Важно е всички да знаят, че има много медицински състояния, които са противопоказни за употреба на имуностимулатори!

Всеки имуностимулатор съдържа различни съставки и трябва да подберем най-добрия за нас в зависимост от това, което ни липсва и искаме да стимулираме. Тоест, ако човек страда често от настинки, хронични хреми и ринити, на първо място излиза като избор ехинацеята.

Това е продукт, който е познат от много години – наричат я още билката на индианците. За разлика от други растения, абсолютно всички части на ехинацеята са полезни за прием – стъбло, листа, корени. Ехинацеята има много силен имуностимулиращ ефект особено при инфекции на горните дихателни пътищи – ангини, ларингити, хреми, синузити. Статистиката е че лечебният ефект при ринит например е почти 90%! А веднъж вдигнали имунитета, сблъсъкът със следваща инфекция няма да налага употребата на антибиотик.

- След колко време на прием се проявява ефектът от имуностимулатора, който сме избрали?

- Трябва да го приемаме поне 10 дни и то в определена схема. Особено в този сезон терапевтичната схема е с прием от поне 1 месец, последван от кратка почивка и нов прием.

- Кои други природни продукти, освен ехинацеята, бихте препоръчали като природни имуностимулатори?

- Със сигурност облепихата. Тя също е известна от дълбока древност и е изключително мощен имуностимулатор. Облепихата съдържа 180-190 полезни съставки в себе си – различни аминокиселени, микроелементи, витамини - А, С, B6. Ще спомена и алое верата, но там приложението е по-различно – не толкова като имуностимулатор, а като средство за пречистване на организма и за лечение на повърхности рани. Разбира се, също и женшенът, но трябва да се знае, че той пък тонизира организма. Това винаги трябва да се има предвид, трябва да сме наясно какъв ефект се търси – да се тонизира организмът или да се стимулира имунитетът.

-  Какъв е профилът на хората, които препоръчително трябва да пият имуностимулатори? За кого са препоръчителни?

- Всички хора могат да пият при нужда. Защото ето, в последния месец например има бум на вирусните инфекции в София и то само сред младите хора! Това е вирус, който върлува, защото хората ходят на работа болни, което е типично за България. А вирусните инфекции се развиват бързо и пандемично, което означава, че болният трябва да се изолира, а не да стои сред други хора и да ги заразява. Важно е да знаем, че почти няма имунитет към вирусите и това личи и по ваксините - всяка година се произвежда ваксина, предполагаемо насочена срещу вируси, за които се очаква да бъдат активни следващата година – но това са само предположения, никой не знае със сигурност. Затова и донякъде е безсмислено да се ваксинираме – ако се уцели вирусът, ще сме постъпили добре, но ако не се уцели, ще е безпредметно.

- Ако в момента се почувстваме зле и развием симптоми на вирусна инфекция, кое е първото нещо, което трябва да направим?

- Първото нещо е да се консултираме с личния си лекар. Той ще ни каже каква терапевтичната схема да започне – в никакъв случай антибиотици! На първо време . някакви симптоматични средства (например, антипиретик при висока температура) и в допълнение - имуностимулатори. И пак ще кажа за ехинацеята – тя е универсална билка, което ще ви помогне да се почувствате по-добре и да не стигнете до антибиотик.

- Какъв е начинът да се каляваме, за да бъде организмът нащрек?

- С достатъчно сън, физическа активност, студени-топли душове, сауна, и имуностимулатори, за които обаче още не е съвсем ясно как и защо трябва да се приемат, ако организмът ни е здрав и силен. Тоест, ако човек има достатъчно силен имунитет, необходимо ли е да се намесваме външно и да го стимулираме още? Защото свръхстимулирането на имунитета води до отключването на алергични реакции. Затова е редно да се консултирате с лекар. Ако човекът е слаб, подложен е на силен стрес, или пък става въпрос за хронично болни пациенти, тогава имуностимулаторът винаги е добре дошъл. Но при здрави организми, примерно при здрав 18-годишен младеж, за какво да свръхстимулираме?

- Препоръчайте някакви елементарни хигиенични мерки, които да прилагаме, за да се предпазим от инфекции?

- Задължително трябва да приемаме поне литър и половина течности на ден. Също така, ако има болен човек сред нас – да му направим забележка да не киха и кашля срещу хората. Тук имаме навика да кихаме и кашляме в опита си да докажем, че въпреки болестта сме дошли на работа – това е нелепо! И, разбира се, да се профилактираме с витамин C – 1000 mg на ден е допустимата доза. Един фреш от грейпфрут и лимон сутрин също е чудесен имуностимулатор.

- Напоследък все повече хора ходят с маски по улиците. Имат ли те ефект при предпазване от вируси?

- Да, наистина забелязвам такова нещо. Това, което хората не знаят, е, че маските трябва да се сменят на всеки 30 минути или максимум 1 час! Иначе започват да се самозаразяват. Концентрацията на вируси при вдишване и издишване се повишава и след 2 часа директно се самозаразявате. Маските са полезни за предпазване, ако въздухът е запрашен - в този смисъл имат някакво значение. Но за предпазване от вируси популярните маски са почти неефективни – има професионални такива, но те са ужасно скъпи.

- Как препоръчвате да се храним, особено в есенно-зимния период, така че да се поддържаме здрави?

- Хранете се разнообразно и в този сезон включвайте и цитруси. Единствено знайте, че в портокала няма нищо кой знае какво полезно – в него няма витамин C, ако гоните някакъв имуностимулиращ ефект. Той просто е вкусен. Грейпфрутът обаче е много подходящ, също и кивито.

- Споделете ни няколко успешни примери от практиката ви, в които сте прилагали имуностимулатори?

- Ще споделя, че имам чудесен пример за успех с Immunopower – това е имуностимулатор, който има много голямото предимство да съдържа няколко съставки, а не само една. В Immunopower има облепиха, ехинацея, витамин D - също много важен за имунитета витамин. Всичко това е комбинирано в една таблетка, което означава, че човек може да постигне много по-широк ефект, отколкото ако приема имуностимулатор само с една съставка. Важното е да се знае, че Immunopower трябва да се взима 2 пъти на ден, за да се насити организмът. Пие се по схема и трябва човек да е постоянен, особено в случаи на ринити.

Таблетките се приемат в продължение на един месец, след това се прави малка почивка и после - пак. Няма странични ефекти от приема на имуностимулатора – ефектът е върху защитните сили на организма, които се повишават по естествен начин. Immunopower се съчетава много добре и със съпътстващо друго лечение.

Относно успешните примери – аз самият съм успешен пример за прием на този имуностимулатор! Взимам го повече от месец и при тези инфекции, с които се срещам всеки ден като лекар, аз все още не съм се разболял. Имам и двама-трима пациенти, на които съм го препоръчал и при тях също наблюдавам благоприятен ефект върху защитните сили. Важно е лекарят да има личен опит от нещата, които препоръчва – това пациентите го усещат веднага. Ако си го изпробвал върху себе си, това води и до по-голямо доверие у пациентите, защото можеш да обясниш и кога да се очаква ефективност от употребата на продукта.

 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 13 минути

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 24 минути

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 35 минути

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 37 минути

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 43 минути

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 52 минути

Тази вечер е планирана протестна акция

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Русия изтегля "Вагнер"-овци от Африка и ги хвърля срещу Украйна

Свят Преди 2 часа

Руските власти се подготвят да преместят части от Африканския корпус в Белгородския регион

<p>Еврокомисарят по вътрешните работи с коментар за приемането на България&nbsp;в Шенген</p>

Илва Йохансон: Приемането на България в Шенген е важна стъпка

Свят Преди 3 часа

Според комисията проверките по външните граници следва да бъдат по-качествени

<p>Годината, която светът преживя без лято</p>

През 1816 г.: Годината, която светът преживя без лято

Любопитно Преди 3 часа

Какво е довело до климатичните промени четете в следващите редове

<p>Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е &quot;позор за света&quot;</p>

Зеленски: Разглеждането на помощта за Украйна отделно от Израел е "позор за света"

Свят Преди 3 часа

Той казва, че разделянето на помощта за Украйна от тази за Израел би свидетелствало за това, че причината е в предстоящите избори в САЩ

Чешкият президент Петр Фиала

Фиала: Не искам да виждам руски танкове по улиците на Прага, както през 1968 г.

Свят Преди 3 часа

Чешкият президент с любопитна история по време на срещата си с Джо Байдън в Белия дом

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

YouTube ще наказва, ако засече блокъри на реклами

Технологии Преди 3 часа

Платформата може да работи по-бавно и да дава грешки

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

България Преди 3 часа

Димитър Главчев проведе работна среща с ръководствата на службите за сигурност

<p>Назначиха 9 нови зам.-министри</p>

Рокади във втория ешелон на властта: Назначени са нови 9 зам.-министри

България Преди 3 часа

От длъжност са освободени редица кадри от втория ешелон на изпълнителната власт

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

Пеевски: Конституцията е опора и двигател на българското развитие

България Преди 3 часа

Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България, каза той