В САЩ 97% от произведеното и продадено уиски идва от два щата - Тенеси и Кентъки.
Там климата е от четири сезона- пролетта е кратка, летата са горещи и често средната температура пет месеца от годината надхвърля 90-градусовата скала по Фаренхайт или 30 градуса по Целзий.
Есента минава бързо, а зимата сковава студ. Тези широки амплитуди се отразяват на поведението на дестилирания алкохол в бъчвите.
Дървото се свива и разширява под влияние на температурните амплитуди и позволява дестилата да прониква все по-дълбоко в иначе твърдата дървесина на американския бял дъб Quercus Alba.
Процеса на отлежаване се случва по-динамично и ароматите и вкусовете на американските уискита са по-интензивни. Използва се термина, че тези уискита „хапят“ повече.
В Шотландия и Ирландия природата може да бъде толкова безжалостна, колкото и красива.
Там температурните амплитуди са по-малки. В такива климатични условия уискито отлежава по-спокойно и "по-тихо".
Не случайно в някои дестилерии има надпис: "Шшшшшт, уискито спи". Често близостта на складовете за отлежаване до морския бряг дава отличителни солени и свежи характери на уискитата.
В Япония хармонията на природата, подредена от човешката ръка е пренесена в хармонията на създаване на японски уискита - прецизни, балансирани, спокойни и богати на аромати и вкусове.
Дори етикети на японските уискита създават усещането за жанрова хармония.
Тайванските уиски, нашумели напоследък са също реплика на климата, където се създават - екзотични, свръх богати на аромати, с пищни вкусове, едновременно запазващи островния дух, здравостта и силата на тропиците, стоплящи рецепторите, отварящи чувства и мисли.
Събудете сетивата си и запазете вашето място на Whiskey Fest 2016 ТУК
Вижте повече за двудневната програмата на феста ТУК
Ако търсите дестинация с висок градус, проверете на sinoptik.bg