4 начина да свалите кръвното налягане
Източник: Amiko
0

С нарастващ брой хора, при които се открива повишено кръвно налягане, става ясно, че контролът над него играе ключова роля в предотвратяването на сериозни здравословни проблеми. Високото кръвно налягане може да резултира до сърдечен удар, инсулт или други сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система, затова все повече хора търсят естествени решения, за да поддържат оптималните стойности на този важен показател.

В този текст ще разгледаме четири различни метода, които да включите към ефективно намаляване на кръвното налягане. Освен споменатите методи, приема на подбрани добавки също е улеснение към грижата за сърдечно-съдовата ви система. Amiko Active подпомага за поддържане на нормални нива на кръвното налягане и подобрява функцията на сърдечно-съдовата система.

Прием на антиоксиданти за подпомагане на кръвното налягане

Оксидативният стрес е процес, при който организмът е изложен на неравновесие между образуването на свободни радикали и антиоксидантната защита, която ги бори. Оксидативният стрес е свързан с увеличеното кръвно налягане и сърдечно-съдовите заболявания. Когато организмът е подложен на високи нива на оксидативен стрес, свободните радикали нападат клетъчните структури, включително стените на кръвоносните съдове. Този процес може да доведе до увреждане на вътрешния слой на съдовете.

Когато функцията на кръвоносните съдове е нарушена, се увеличава съпротивлението на кръвоносната система, което води до повишено кръвно налягане. Същевременно, оксидативният стрес стимулира производството на вещества, които усилват възпалението и увеличават високото кръвно налягане.

Поради тази причина ролята на антиоксидантите в борбата с оксидативния стрес и намаляване на високото кръвно налягане е ключова. Антиоксидантите имат способността да улавят свободните радикали и да предпазят клетките от техния вреден ефект.

Консумацията на храни и добавки, богати на антиоксиданти, може да подобри оксидативния статус на организма и съответно да помогне за контролиране на кръвното налягане. Диета, богата на плодове, зеленчуци, ядки и зърнени храни, се препоръчва за поддържане на адекватно количество антиоксиданти в организма и същевременно за оптималното функциониране на сърдечно-съдовата система. [1]

Храни с полезни свойства за кръвното налягане

Източник: Amiko
  • Семена от целина и свойствата им като вазодилататори

Семената от целина се нареждат сред природните съставки, които изпъкват със своите полезни свойства за здравето, особено по отношение на намаляването на кръвното налягане. Съставът, който произлиза от популярната зеленчукова култура, предлага не само възможности за подобряване на вкуса на ястията, но и значителни ползи за сърдечно-съдовата система. Семената от целина може да приложите по разнообразен начин в кухнята си, за да се възползвате от свойствата им. Вкуса им е подходящ в супи, или смлени в салати.

Семената от целина се отличават със специфични съединения, които предоставят характерния аромат и вкус на целината. От значение за здравето са техните свойства за подпомагане на регулацията на кръвното налягане. Семената на целината работят като естествени вазодилататори, които помагат на кръвоносните съдове да се разширят, подпомагайки тялото в регулирането на кръвното налягане. Изследвания показват, че при редовно употребяване на екстракт от семена на целината може да се постигне понижаване на кръвното налягане. [2]

Семената на целината допълнително мога да предоставят съдействие в процеса на елиминиране на токсините от организма, което може да подпомогне общото здраве и функциониране на сърдечно-съдовата система. В съчетание с това, семената на целината предоставят и витамини, минерали и антиоксиданти, които обогатяват диетата и подпомагат защитата на клетките от свободните радикали.

  • Ползите на ферментиралите храни

Ферментиралите храни са отличен източник на полезни микроорганизми, които могат да допринесат за поддържането на нормалното кръвно налягане.Тези храни не само предлагат уникални вкусове, но и притежават редица благоприятни свойства за здравето, включително подпомагане на регулацията на кръвното налягане.

Едно от ключовите предимства на ферментиралите храни е, че те съдържат пробиотични култури, като лактобацили и бифидобактерии, които подпомагат балансирането на микробиома в червата. Този процес не само подобрява храносмилането, но и влияе положително върху общото здравословно състояние, включително на сърдечно-съдовата система.

Пробиотичните микроорганизми във ферментиралите храни също така могат да имат директно въздействие върху кръвното налягане. Изследвания показват, че консумацията на храни като кисело зеле, кимчи, кисело мляко и кафяв ориз може да допринесе за намаляването на високото кръвно налягане. Механизмите, чрез които ферментиралите храни участват в този процес включват подпомагане на късоверижни мастни киселини, които се свързват с регулацията на кръвното налягане. Освен това, те могат да подобрят чувствителността към инсулин и да помогнат в управлението на възпалението, което също е свързано със здравето на сърцето.

Интересен е и фактът, че има ферментирали храни, които оказват влияние върху кръвното налягане дори при хора с история на хипертония, които не реагират успешно на лекарства. Специфични ферментирали продукт предоставя алтернатива за контролиране на кръвното налягане при пациенти, които са устойчиви на медикаментозно лечение. [3]

Някои ферментирали храни могат да влияят и на нивата на холестерол в кръвта. Консумацията на тези храни може да подобри профила на липопротеините в кръвта. Това включва значително повишаване на нивата на "добрият" холестерол, който играе роля в премахването на излишния холестерол от тъканите и е от полза за съдовата функция и понижаване на “лошия” холестерол. [4]

  • Топлата вода като метод за понижаване на кръвното налягане
Източник: Amiko

Въпреки че хипертонията (високото кръвно налягане) е едно от най-честите здравни състояния, методите за нейното контролиране могат да включват не само основните подходи, но и различни методи на помощна терапия. Една от най-честите и ефективни форми на терапия, използвани като допълнение към основните методи, е хидротерапията.

Хидротерапията като един от методите за помощна терапия, може да бъде ефективна в намаляването на кръвното налягане. В допълнение към приемането на медикаменти, пациентите с хипертония използват и немедикаментозни подходи към грижата си, включително хидротерапия, балнеотерапия и топли вани за крака, извършвани в домашни условия. Тези практики могат да имат няколко полезни ефекта.

Топлата вода стимулира кръвообращението, което е благоприятно за смъкване на кръвното налягане. Освен това продължителния престой в топла вода регулира сърдечния ритъм и освобождава хормони, контролиращи кръвното налягане. Този тип практики могат да контролират кръвното налягане, тъй като могат да повлияят на регулацията на рецептори, които отчитат кръвното налягане и количеството кислород, циркулиращо в кръвта. [5]

  • Медитацията и множеството ѝ ползи за кръвното

Медитацията, като древна практика за ума и тялото, не само предоставя душевен покой, но също така има и изразени положителни ефекти върху здравето на сърцето, включително намаляване на кръвното налягане. Редовната медитативна практика може да бъде ценен инструмент в управлението на хипертонията и поддържането на сърдечната здравина. Ползите от медитацията включват:

Релаксация на нервната система: Медитацията има способността да активира отговора за релаксация в организма, който включва намаляване на симпатичната нервна система, известна също като реакция "борба или бягство". Този процес води до разширяване на кръвоносните съдове и по-ниско кръвно налягане.

  • Контрол на стреса: Медитацията е ефективен инструмент за справяне със стреса, който често е свързан с повишено кръвно налягане. Редовната медитативна практика помага за управление на стреса и намалява вредните му ефекти върху сърдечно-съдовата система.
  • Подобряване на циркулацията: Медитацията стимулира по-добрата циркулация, като подпомага релаксацията на стените на кръвоносните съдове. Този процес подпомага нормализирането на кръвното налягане и поддържа здравето на сърцето.
  • Намаляване на възпалението: Хроничното възпаление може да бъде свързано с високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Медитацията е показана като метод за намаляване на възпалението в организма, което има положителен ефект върху здравето на сърцето.

Препоръчва се да практикувате медитация по два пъти на ден, в продължение на 10 до 20 минути. Ето как да го направите:

  1. Седнете на тихо място със затворени очи.
  2. Отпуснете мускулите си и повтаряйте тихо дума, фраза, звук или кратка молитва по ваш избор отново и отново.
  3. Когато се намесят странични мисли (както ще стане), оставете ги да идват и да си отиват и да се връщат към вашата дума, фраза или звук.

Възползвайки се от тези методи, които потенциално контролират кръвното налягане, е добър начин за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания. Същевременно, ако искате да добавите специфични билки или храни с доказан ефект, проучването, приемането и закупуването на всички специфичните съставки може да създаде излишен стрес и усложнение. Затова приемането на добавки като Amiko Active, чиято формулировка съдържа растителни екстракти с насочено действие за подобряване на кръвното налягане, е добра алтернатива, която да улесни грижата за вашето здраве.

Източник: Amiko

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 2 таблетки. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ № 25719/ 18.11.2021г Т22210491 / 04.12.2021г

____________________________________________________________________________

ЧЗВ:

Може ли да се контролира кръвното налягане без медикаменти?

Kръвното налягане може да се контролира без медикаменти чрез здравословен начин на живот, включително здравословна диета, редовна физическа активност, управление на стреса и отказ от вредни навици като тютюнопушене и консумация на алкохол. В някои случаи, промени в животния стил могат да бъдат достатъчни за поддържане на нормално кръвно налягане. Това обаче не винаги е така и затова е важно да се консултирате с лекаря си за персонализирани съвети и проследяване.

Приемането на растителни екстракти достатъчно ли е за смъкване на кръвното налягане?

Приемането на растителни екстракти може да помогне за смъкване на кръвното налягане, но резултатите варират от човек на човек. Някои растителни съставки се свързват с понижаване на кръвното налягане. Важно е да се отбележи, че ефектите могат да бъдат по-благоприятни при комбиниране на растителни добавки със здравословен начин на живот и под ръководство на лекар.

Може ли да се избегне приема на лекарства за смъкване на кръвното налягане?

В някои случаи смъкването на кръвното налягане може да се постигне без лекарства чрез промени в начина на живот и приема на естествени екстракти, но винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, за да ви даде насоки за специфичния случай. Понякога приема на лекарства за кръвно налягане е неизбежен и задължително да следвате изписания медикаментозен режим. Въпреки това, винаги може да добавите към лечението си и полезни навици, за да подпомогнете действието на лекарствения продукт.

____________________________________________________________________________

Източници:

https://health.clevelandclinic.org/celery-may-help-bring-your-high-blood-pressure-down

https://www.healthline.com/nutrition/celery-seed-benefits#3.-Promote-Red-Blood-Cell-Formation

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/high-blood-pressure/art-20046974

https://www.health.harvard.edu/heart-health/meditation-and-a-relaxation-technique-to-lower-blood-pressure

Референции:

  1. Kizhakekuttu TJ, Widlansky ME. Natural antioxidants and hypertension: promise and challenges. Cardiovasc Ther. 2010 Aug;28(4):e20-32. Hypertension is considered as a major risk of cardiovascular diseases worldwide. It has been evidenced that oxidative stress is increased in patients with salt-sensitive hypertension, essential hypertension, malignant hypertension, renovascular hypertension, preeclampsia as well as cyclosporine-induced hypertension. Plants and animals have complex systems of multiple types of antioxidants, including glutathione, vitamins A, C, and E, and enzymes like superoxide dismutase, catalase, and several peroxidases. The diets rich in fruits and vegetables can reduce blood pressure in hypertensive and normotensive patients.
  2. Shayani Rad, M., M. Moohebati, and S.A. Mohajeri, Effect of celery (Apium graveolens) seed extract on hypertension: A randomized, triple-blind, placebo-controlled, cross-over, clinical trial. Phytother Res, 2022. 36(7): p. 2889-2907. Four celery seed extract capsules (totally 1.34 g per day) or 4 placebo capsules per day were administered to the patients during a 4-week clinical trial. The blood pressure was assessed using a 24-hr ambulatory blood pressure monitoring method. In celery group, systolic blood pressure changed from 141.2 ± 5.91 to 130.0 ± 4.38 mmHg (p < .001) while diastolic blood pressure changed from 92.2 ± 5.74 to 84.2 ± 4.87 mmHg (p < .001). Moreover, the mean arterial blood pressure changed from 108.5 ± 5.76 to 99.5 ± 4.66 mmHg (p < .001), and pulse pressure decreased from 49.0 ± 6.21 to 45.8 ± 6.01 mmHg (p < .01). However, no significant changes were observed in placebo group in terms of the above-mentioned parameters (p > .05). The results were promising and indicated the therapeutic effects of celery seed extract as a supplement in the management of hypertension.
  3. Serrano, J.C.E., et al., Antihypertensive Effects of an Optimized Aged Garlic Extract in Subjects with Grade I Hypertension and Antihypertensive Drug Therapy: A Randomized, Triple-Blind Controlled Trial. Nutrients, 2023. 15(17). The results of this study suggest a drop in systolic and diastolic blood pressure of 1.8 and 1.5 mmHg, respectively, at values measured at home. He previously described mechanisms of action suggest that the results may be related to the increased relaxation capacity of the endothelial wall. In this sense, it has been observed that ABG could induce its effects through an increase in nitric oxide levels; the antioxidant capacity of the blood to preserve nitric oxide; the reduction of uric acid; and by reducing ACE activity. Other researchers have demonstrated the acute effects of other black-garlic extracts on the relaxation capacity of the arterial wall, consistent with an increase in NO levels. On the other hand, in another study, it was not observed that vasorelaxation effects could be mediated by an increase in H2S. Adding ABG extract to treat arterial hypertension effectively controls blood pressure in a population resistant to drug treatment without inducing side effects.
  4. Jung, E.-S., et al., Reduction of blood lipid parameters by a 12-wk supplementation of aged black garlic: A randomized controlled trial. Nutrition, 2014. 30(9): p. 1034-1039. ABG increased high-density lipoprotein cholesterol levels compared with the placebo group at the end of the study. Moreover, a significant decrease in the levels of alipoprotein B and a significant increase in the ratio of low-density lipoprotein cholesterol/alipoprotein B were observed in the ABG group. Consumption of black garlic improved the ratio of TC/HDL-cholesterol in healthy subjects and there was a tendency to decrease in the atherogenic index of apolipoproteins.
  5. Moini Jazani A, Nasimi Doost Azgomi H, Nasimi Doost Azgomi A, Nasimi Doost Azgomi R. Effect of hydrotherapy, balneotherapy, and spa therapy on blood pressure: a mini-review. Int J Biometeorol. 2023 Sep;67(9):1387-1396. Hydrotherapy as one of the adjunctive therapy methods can be effective in lowering blood pressure. Blood circulation is smoothed by the warmth of the water. This improvement may be achieved by regulating heart rate, releasing hormones that control blood pressure, or regulating the activity of baroreceptors or chemoreceptors. In addition to using medications, hypertension patients also use non-pharmacological approaches in their care, including hydrotherapy, balneotherapy, and warm water foot soaks performed at home. Although several lines of evidence show the potential effects of hydrotherapy, balneotherapy, and spa therapy on blood pressure, many clinical trials are needed.
 
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 22 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 30 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 1 час

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Земетресение в района на Черно море

Земетресение в района на Черно море

България Преди 3 часа

Епицентърът му е на 100 км от Варна и на 480 км от София

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 4 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия