"Ърнст енд Янг": Перспективите за България са окуражаващи
"Ърнст енд Янг": Перспективите за България са окуражаващи   
Източник: БГНЕС
0

Растежът на икономиките в еврозоната е със значително по-бавен темп от очакваното на този етап на възстановяване.

Това сочи пролетната прогноза за еврозоната на одиторската и консултантска компания "Ърнст енд Янг" (Ernst & Young).

Експертите на групата очакват брутният вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с едва 1,5% тази година и с 1,7% през 2012 г., се посочва в съобщение на "Ърнст енд Янг", цитирано от БТА.

Нарастването на БВП през тази година, както и през миналата, се очаква да бъде благодарение основно на износ.

Световните икономически резултати вероятно ще останат стабилни и ще се задвижват както от нововъзникващите пазари, така и от САЩ.

Ако се предположи, че ситуацията в атомната централа "Фукушима" бъде овладяна, малко е вероятно неотдавнашните бедствия в Япония да окажат съществено влияние.

Бързо нарастващата инфлация обаче поражда опасения. През декември 2010 г. тя премина бариерата от 2% за първи път от края на 2008 г., а през февруари се покачи още - до 2,4%.

Безработицата в целия регион също е вероятно да остане постоянно висока. В пролетната прогноза за еврозоната се посочва, че дори и през 2015 г. безработицата ще остане на нива около 14 милиона, което все още превишава нивата от 2007 г.

Мари Дирон, старши икономически съветник на прогнозата за еврозоната на "Ърнст енд Янг", заяви: "Въпреки че все още очакваме вяло възстановяване за Еврозоната през следващите 12 месеца, то лесно може да бъде отклонено от световните икономически събития или от ескалация на кризата с дълга в нея".

Марк Оти, управляващ съдружник за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка в "Ърнст и Янг", коментира: "Независимо от съвземането на глобалната икономика еврозоната продължава да е изправена едновременно пред притеснения за държавния дълг, политическата нестабилност и за нарастващите цени.

Подобна несигурна икономическа среда продължава да е спирачка за бизнес инвестициите на корпоративните организации и съпътстващото създаване на работни места".

Повишаването на лихвените проценти ще бъде грешка

Независимо от ускоряването на инфлацията авторите на пролетната прогноза за еврозоната вярват, че увеличаването на лихвените проценти по-късно тази седмица, с последващо вдигане през тази година в опит да се понижи инфлацията, може потенциално да застраши крехкото икономическо възстановяване в еврозоната.

Това е независимо от факта, че инфлацията в цените на енергията, суровините и храните вероятно ще остане висока за известно време.

Експертите на "Ърнст енд Янг" прогнозират, че цените на петрола постепенно ще спаднат от сегашните нива от около 110-115 щатски долара за барел до 95 долара за барел в края на 2011 г.

Мари Дирон коментира: "Ние не вярваме, че инфлацията е причина за притеснение в средно- или дългосрочен план, тъй като в икономиката на еврозоната има достатъчно пространство и повишаването на лихвените проценти в отговор на основна инфлация, дължаща се на стоките, е грешка в политиките, която рискува да се отрази на увеличението на БВП.

Ние не мислим, че е необходимо Европейската централна банка (ЕЦБ) да прави подобна стъпка, тъй като прогнозата ни предполага, че през 2012 г., със спада на цените на петрола, връщането на цените на хранителните стоки до базовите им равнища и изчезването на ефекта от увеличенията на ДДС от началото на 2011 г., инфлацията отново ще спадне до нива под 2%".

Но най-сериозните рискове остават свързани с цените на петрола

Има обаче значителни рискове за спад в растежа на БВП и повишаване на инфлацията, свързани по-конкретно с допълнителни напрежения в Близкия изток.

"Ърнст енд Янг" прогнозира, че ако цените на петрола скочат до и останат на ниво 150 долара за барел, то инфлацията в еврозоната ще се повиши до приблизително 3% тази година и над 2,5% през 2012 г.

Увеличението на БВП ще се свие до 1,2% тази година и 1,3% през идната година. В случай, че цените на петрола се повишат до и останат на ниво 200 долара за барел, то инфлацията ще се повиши до приблизително 4% тази година и ще остане над 3% през 2012 г., а растежът на БВП ще остане на ниво 1% и през двете години.

Само че негативните последици, които това би имало върху растежа (в еврозоната и световната икономика), при подобни сценарии биха означавали, че несвързаната с енергетика инфлация ще намалее.

Рисковете от спад в растежа ще продължат да доминират

Негативното влияние на продължаващата и задълбочаващата се криза в Близкия изток може да се разпростре, тъй като то може да задейства преоценка на рисковете на всички финансови пазари, с рязко намаление в цените на акциите и увеличение на премиите за риск по редица облигации.

За еврозоната това може да означава изключително негативно развитие, ако доведе до подновена ескалация на кризата с държавните облигации.

Въпреки че според експертите на "Ърнст енд Янг" подобен сценарий е малко вероятен, то последните развития в Португалия са тревожни и последиците от тях могат да бъдат изключително сериозни.

Все още ли е привлекателна еврозоната?

Сред целия този песимизъм е лесно да се забрави, че еврозоната все още може да остане привлекателна за потенциалните кандидати за присъединяване към нея. На 1 януари 2011 г. Естония стана 17-ата членка на еврозоната и ползите от присъединяването към такъв голям пазар и относително стабилната валута вече са очевидни.

Мари Дирон обяснява: "Бумът в износа ще даде тласък за растежа на БВП в Естония до над 4% през тази година и няма съмнение, че доверието на потребителите е било затвърдено с присъединяването на държавата в еврозоната".

Прогнозата за България

Независимо от системата си, в която действа валутен съвет, и стабилната финансова политика, през 2009 г. България претърпя сериозна рецесия, при която нейният БВП се сви с 5%.

След по-нататъшния рязък спад през първото тримесечие на 2010 г., през останалата част на миналата година БВП се съвзе - с тримесечен растеж от 1,7%, който беше обявен през четвъртото тримесечие, тъй като силната германска икономика спомогна за повишаването на активността и увеличението на износа.

Независимо от силния край на годината, обаче, БВП нарасна с едва 0,3% за цялата 2010 г., отбелязват анализаторите.

Неувереното възстановяване през миналата година се дължеше почти изцяло на износа, с известен сигнал за начало на съвземане на инвестициите в отговор на повишеното външно търсене.

Но движещата сила на възстановяването сега започна да се измества към местно търсене, което подобрява перспективите за 2011 г.

И инвестициите, и потреблението се увеличиха сериозно през последните месеци на 2010 г. Вътрешното търсене осигури положителен принос за растежа през четвъртото тримесечие за първи път от две години.

Въпреки че това увеличение вероятно ще съдържа значителен елемент на корекция след предишните огромни спадове, все пак това е окуражаващо, особено когато става дума за разходите на домакинствата, тъй като в края на годината дори големите покупки нараснаха.

Доверието на потребителите обаче остава на ниско ниво и имайки предвид нивата на безработица, които са твърде високи до почти 10%, и инфлацията, която се очаква да остане на нива около 4,5%, като по този начин се ощетяват реалните доходи, разходите на домакинствата ще се възстановяват бавно.

Ние прогнозираме растеж на потреблението в частния сектор от едва 1,3% през тази година след намалението от 4% или повече през последните две години, се допълва в съобщението на "Ърнст енд Янг".

Имайки предвид очакването ни за по-бавен растеж в еврозоната тласъкът на растежа от износа в известна степен ще бъде заличен през тази година. Ние прогнозираме растеж от 3,3% през 2011 г., предшестващ по-сериозното увеличение до приблизително 4,5% през 2012 г.

Нашата прогноза за 2012 г. е по-ниска в сравнение с предишната, тъй като фискалната политика се заздравява по-бързо от очакваното - бюджетния дефицит през 2010 г. е 3,9% от БВП, доста под официално определената цел от 4,6% и сега правителството е достатъчно уверено в силата на икономиката, за да се опита да намали дефицита през тази година до 2,5%.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 1 минута

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 30 минути

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 1 час

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 2 часа

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

"Динамиката на гласуването е много интересна": Исторически избори в Мексико (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

За първи път мексиканците в чужбина ще могат да гласуват не само по пощата, но електронно и лично

<p>Делото срещу Джулиан Асанж (ВИДЕО)</p>

Риск от смъртно наказание и дискриминация: Делото срещу Джулиан Асанж

Свят Преди 2 часа

Асанж е прекарал пет години в британския затвор “Белмарш” с максимална сигурност

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 2 часа

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 2 часа

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 3 часа

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 3 часа

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 3 часа

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 3 часа

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 3 часа

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 3 часа

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 3 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание