8

Софийска фирма възнамерява да изгради плаваща електроцентрала по река Дунав край Русе.

Това става ясно от решение за необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда на Регионалната инспекция по околната среда и водите в града.

Плаващата електроцентрала ще произвежда ток чрез задвижвани от течащата вода гребни колела. Съоръжението ще преобразува скоростта на течението на реката в механична и след това в електрическа енергия чрез електрогенератор. Тя ще бъде с мощност 150-200 киловата.

Плаващата електроцентрала ще представлява тип "понтон", постоянно закотвен във водната площ. Тя ще бъде с дължина 11 метра, с ширина - над 9 метра, и с общо тегло от 39 тона.

Съоръжението е проектирано да работи при скорост на течението на водата от 3,6 до 5,6 км/час. То ще може да бъде премествано в зависимост от нивото на реката в район с по-подходящо течение. При появата на ледоход електроцентралата няма да функционира.

Участъкът, в който ще бъде изградена електроцентралата, е близо до село Мартен, и е по препоръка на агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав".

В началото на септември от тамошното кметство е постъпило писмо в РИОСВ срещу инвестиционното намерение. От екоинспекцията обаче са решили, че възражението е неоснователно.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@