14

Охлювите, отгледани у нас, са с уникални качества и хората, които се захванат с този бизнес имат шанс да станат новите милионери на Европа, твърдят от Националния охлювъден клъстер (НОК).

Във времената на криза това бил един нетрадиционен начин да се развива бизнес у нас и то успешен.

Мекотелите имат уникален щам бактерия, която влияе полезно върху човешкия организъм.

Млечната бактерия, открита само в отгледани у нас охлюви, стимулира имунната система, намалява токсичните метаболити в тънките черва, асимилира холестерола.

Освен като деликатес на трапезата, охлювите могат да се използват в разработването на продукти за лечение на различни заболявания, дори за предпазване от рак.

Тайната се криела в слузта им - освен лечебни свойства, тя помага и за поддържането на красотата и се използва в скъпи комзетични продукти срещу стареенето, за заличаване на белези, петна, стрии.

От Националния охлювъден клъстер допълниха, че благоприятната и все още чиста природа на България е най-доброто обяснение за резултатите от проучванията на българските охлюви.

Според анализ на НОК охлювъдството може да има положителен ефект в средносрочен и дългосрочен план в земеделието у нас. Проектите по създаването на ферми за отглеждане на охлюви, могат да опазват и подобряват околната среда.

У нас вече има около 50 такива ферми. За тази година се очаква продукция от около 900 тона, която ще бъде изнесена на западноевропейския пазар.

Фермата за охлюви на Станчо Тотов край плевенското село Садовец е една от първите за страната и е най-голямата в Северна България.

Разположена е на площ от над 50 декара и има завършен цикъл на производство. Тук целогодишно работят 25 души, като през лятото броят им нараства три пъти.

"Около 60-70 тона може би тази година очакваме да произведем. Минали години сме стигали и до 100 тона. Ако от нашия опит може да се съди – да, това е един нелош бизнес", сподели в интервю за БНТ Станчо Тотов.

Той разказа, че охлювите се изнасят преди всичко за Франция, Италия и Испания, където има вековни традиции в консумацията на този деликатес.

"Охлювите, като ястие са познати от древността. Месото им е леко, по-скоро подходящо за диети. Не малко се акцентира и свойството му на афродизиак", посочва Тотов.

От НОК обявиха, че Япония е проявила особен интерес към българското производство на охлюви. От там били готови да даде 2 млн. евро безвъзмездна субсидия на НОК, ако организацията осигури 100 тона годишен износ към Япония при цена 40 евро за килограм.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@