23
Ср ратегическият инвеститор - германската компания "Ер Ве Е" (RWE) се отказва от участието си в проекта АЕЦ "Белене".

Това съобщиха на пресконференция днес заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Мая Христова и изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Галина Тошева.

Българската страна е получила днес писмо от "Ер Ве Е" с отказ за участие в проекта.

Двата основни мотива за хода на компанията са финансовата криза и непостигането на два от етапите на проекта - подписването на окончателния договор с изпълнителя и финансовото структуриране на проекта.

Предстои да бъде обявен конкурс за консултант, който ще продължи работата по търсене на финансови инвеститори към проекта.

Проектът "Белене" не е пред провал, но той ще бъде замразен, поне за година и половина, коментира Христова.

За този период от икономическото министерство се надяват кризата да отмине. Тогава проектът ще изглежда по различен начин и ще предлага различни условия на бъдещите инвеститори, заяви още Христова.

За големите неустойки, които произтичат към руската компания, ангажирана с оборудването - "Атомстройекспорт", Галина Тошева каза че предстоят преговори за постигане на гъвкавост на проекта.

"Атомстройекспорт" заяви, че ще поиска изплащането на всички неустойки за поръчаните вече от нея съоръжения. Големият въпрос е на колко възлизат всички потънали вече в "Белене" средства. Този въпрос засега остава без отговор от БЕХ.

Преди няколко дни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че в бюджета за 2010 г. няма да има държавни гаранции за АЕЦ "Белене" в размера, в който са били залагани досега.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@