БНБ: Бавно и мъчително излизаме от рецесията
Участниците в днешния форум   
Източник: БГНЕС
9

Бавно и мъчително излизаме от рецесията, това не ни задоволява.

Това каза на форума "Банки, инвестиции, пари" Румен Симеонов - подуправител на БНБ.

През миналата година основен стимул на растежа беше износът, но вътрешното търсене силно намаля - както потребителското, така и инвестиционното, посочи Симеонов.

Едва през четвъртото тримесечие на 2010 г. се наблюдава засилено търсене, но то е обичайно за последните месеци на годината, коментира подуправителят на БНБ.

Домакинствата значително свиха своите разходи за потребление, независимо че спестяванията нараснаха и депозитите увеличиха своя обем в банковата система, каза Симеонов.

Домакинствата изпитват несигурност за бъдещето и това ги кара да увеличават спестяванията и да намалят максимално своето потребление, коментира той.

Симеонов посочи, че през 2010 г. заетостта е спаднала, равнището на безработицата е достигнало над 11%, не е налице и видим ръст във фонда на работната заплата.

Фирмите са свили значително инвестиционните си разходи и са използвали натрупаните резерви за разплащания.

Ръстът на кредитите силно бе забавен, добави той. От една страна, причината бе повишените стандарти на банките, но основна причина е намаленото търсене на кредит и от домакинствата, и от бизнеса, каза Симеонов.

Макар и с бавни темпове, сега виждаме известно възстановяване на икономиката, смята банкерът.

Банковата система е добре позиционирана, разполага с достатъчно капитал да посрещне рисковия ръст на лошите кредити, както и с достатъчен ресурс да обезпечи ръста при кредитирането, обобщи Симеонов.

Започва тенденция на ръст в кредитирането

и намаляване темпа на увеличение на лошите кредити, прогнозираха банкери на форума. Констатираме намаляване на темпа на нарастване на лошите кредити, каза Асен Ягодин, изпълнителен директор на "Пощенска банка".

Той уточни, че тенденцията е налице от последното тримесечие на 2010 г., макар че като абсолютна стойност лошите кредити продължават да растат. Това е първият сигнал, че банките съумяват да се справят с просрочията, а банковата система продължава да генерира адекватни доходи, които успяват да покриват нуждата от нови провизии, коментира банкерът.

Ягодин каза, че когато се говори за влошаване на кредитния портфейл на банковата система се цитира число, наближаващо вече 20%, но почти половината от тази стойност са преструктурирани кредити. Това означава, че банка и получател са намерили необходимата формула задължението да бъде обслужвано, така че проблемът не е чак толкова голям, смята банкерът.

Кредитният бум от годините на икономическия растеж по думите на Ягодин е бил обусловен от предходното изоставане на кредитирането, но в този период политиката на БНБ е била изключително адекватна.

Сега капиталовата адекватност на банките у нас е 17%, което е мечта за други страни с много по-развити от българската банкови системи, каза Ягодин.

Продължава значителната експанзия на домакинствата в банките по отношение на депозитите - това е и позитив и негатив, посочи Ягодин. От една страна банките имат адекватна ликвидност и могат да обезпечат и ръст на кредитите, но от друга страна е негатив, защото това означава отложено потребление от страна на домакинствата, добави той.

Надяваме се през тази година тенденцията да се обърне с оглед очакванията за ръст в икономиката, заяви Ягодин. Банкерът посочи, че през 2010 г. е имало свиване на кредитния портфейл на банковата система.

Въпреки това ръстът на отпуснатите кредити през 2010 г. беше маргинален и това е първи сигнал за обръщане на отрицателната тенденция, прогнозира експертът.

Според Ягодин през настоящата година има голяма възможност да се спре влошаването на кредитния портфейл, както чрез привличане на нови ресурси, така и чрез увеличаване на кредитирането, обусловено от повишени поръчки във водещите икономически отрасли.

Банковите системи в европейските страни са много по-интегрирани откогато и да било,

каза Мартин Заимов, председател на НС на "Сосиете Женерал Експресбанк". Според него все още има голяма доза несигурност, както в икономиките, така и в политическите взаимоотношение между страните по света.

Има осезаемо увеличен риск и е сигурно, че цената на парите ще се увеличава, прогнозира Заимов. Банкерът заяви, че е вероятно в тази част на света, която измерва икономиката си с долари, да се увеличава инфлацията, а такъв риск по думите му има и в Европа.

По-голямото потребление според него ще допринесе за увеличаването на инфлацията. От гледна точка на банковата система в ЕС на слабите им се дава много голяма финансова помощ и това създава противоречия, коментира Заимов. Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на "Емпорики Банка България", каза на форума, че

кризата е помогнала на банките да станат по-внимателни към клиентите си.

Вече не търсим само обезпечението, но проучваме и дохода на потенциалните кредитополучатели, посочи той. Експертът посочи, че кризата е довела до по-добро планиране от страна на фирмите и оттук - и до повишаване на производителността на труда.

Увеличава се процентът на фирмите, които много добре са си направили сметките, виждат момент за реализация и кандидатстват за финансиране с много добри проекти, отбеляза Гълъбов.

Във фирми, насочени основно към експорт, нещата се подобряват по-бързо, откриват се нови работни места, посочи банкерът.

Кризата е повлияла и на банковите институции в посока, че те не гледат на всеки нов проект с розови очила, коментира Гълъбов. При фирменото кредитиране разглеждаме перспективите във всяка индустрия, какви са възможностите за преструктуриране, какви са доставчиците на дадена фирма, защото бичът за българските предприятия е междуфирмената задлъжнялост, отбеляза той.

Гълъбов също като Заимов прогнозира повишаване на кредитния ресурс, защото по думите му в момента юриборът е на сравнително ниско ниво и предстои да се покачва. По отношение на ипотечното кредитиране за домакинствата банките биха могли да предизвикат раздвижване на пазара на недвижими имоти с изгодни оферти, но не могат да инспирират търсене, заяви Гълъбов.

Той цитира данни за последното тримесечие на 2010 г. , когато ипотечният пазар бележи нарастване със 100 млн. лв. и прогнозира ръст в този сегмент и през тази година.

Наблюдаваме кампании от страна на банките за ипотечно кредитиране, а също и за фирмено кредитиране, а това е много обнадеждаващо, защото кредитирането особено на малките предприятия, бе спряло по време на кризата, коментира Гълъбов.

Той заяви, че въпреки проблемните си кредити банките вече започват да се оглеждат за нови проекти. Единствено кредитирането ще ни позволи да започнем пак да генерираме доходи, както през предходните години, смята експертът.

След като достигна най-ниската си точка в средата на 2010 г., ръстът на кредита започва бавно да се нормализира, посочи главният икономист на "УниКредт Булбанк" Кристофор Павлов.

По думите му процесът на нормализиране на ръста на кредита за домакинствата е воден от потребителските кредити, докато новоотпуснатите ипотечни и особено овърдрафт кредити, изостават.

При новоотпуснатите корпоративни кредити водещи са овърдрафт и краткосрочните кредити, докато дългосрочните все още спадат, макар и минимално, посочи Павлов.

Търсенето на корпоративните кредити обаче, според Павлов, се е оказало по-устойчиво от това на кредитите за домакинствата по време на периода на спад в реалната икономика.

Той цитира данни за средномесечните обеми на новоотпуснатите кредити - корпоративни и за домакинства, според които в най-ниската си точка средномесечният обем на новоотпуснатите корпоративни кредити е само 4% под дългосрочната си средна стойност.

В същото време, в най-ниската си точка новоотпуснатите кредити за домакинствата са 28% под дългосрочната си средна стойност. С излизането на все повече сектори от рецесията, очакваме търсенето на корпоративни кредити да се ускори, като постепенно по-високото търсене ще обхване и дългосрочните кредити, прогнозира Павлов.

Според икономическия екип на "УниКредит Булбанк" влошаването на качеството на кредитите още не е приключило, но вече са налице индикации за преобръщане на тази негативна тенденция към края на годината.

Продължаваме да смятаме, че в най-високата си точка несъбираемите кредити, така както се отчитат по наредба 9 на БНБ, ще достигнат стойности от порядъка на 14-15% от общо кредитите, или в края на 2011 г. или в началото на 2012 г. , каза Павлов.

Прогнозата на "УниКредит Булбанк" за общо консолидирани загуби на банковия сектор е от порядъка на 4 млрд. лв. за периода от 2009 до 2012 г. включително. Досега за периода 2009 г. и 2010 г. банковият сектор е абсорбирал загуби под формата на провизии срещу лоши кредити от 2,4 млрд. лв. общо. Провизии за още около 1,6 млрд. лева се очаква да бъдат заделени в хода на тази и следващата година.

Раздвижване на пазара на имоти в София

По данни от изпълнението на бюджета на Столична община за първите три месеца, София има приход от над половин милион лева повече от строителни разрешителни и над 300 хил. лева повече от сделки с недвижимо имущество, което говори, че имаме едно раздвижване.

Това заяви при откриването на форума кметът на София Йорданка Фандъкова. Икономиката на София е 30% от БВП на страната. Около 1,2 млрд. лв. е общият бюджет на общината, почти половината е за капиталови разходи, каза Фандъкова.

Предстои през следващия месец да започне изграждане на кръстовища на две нива с привлечено финаниране, заяви още кметът на София.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Как да си приготвим вкусно бананово суфле

Как да си приготвим вкусно бананово суфле

Любопитно Преди 41 минути

Една чудесна идея за десерт след вкусен обяд или вечеря

Apple iPhone 13

Трябва ли веднага да инсталираме iOS 15

Технологии Преди 1 час

Новата платформа за iPhone вече се разпространява безплатно

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: Неверни и фалшиви инсинуации

Свят Преди 11 часа

В изявление, което планира да направи пред Управителния съвет на МВФ, Георгиева обвинява офиса на предишния президент на СБ - американеца Джим Йон Ким, - в манипулация

<p>Вижте за какво са полезни костилките и семената на тези плодове</p>

Костилките и семената на тези плодове са много полезни

Любопитно Преди 12 часа

Ето кои са те и как да се възползваме от благоприятните им ефекти

Асен Василев

Асен Василев: Нашата цел за парламентарните избори е победата

България Преди 13 часа

"Продължаваме промяната" застава твърдо зад кандидатурата на Румен Радев за президент

Пожарникар, шофиращ такси на свой роднина, е превозвал нелегално трима афганистанци

Пожарникар, шофиращ такси на свой роднина, е превозвал нелегално трима афганистанци

България Преди 13 часа

Районна прокуратура-Сливница привлече като обвиняем К.М. за това, че с цел да набави за себе си имотна облага, подпомогнал чужди граждани да преминат незаконно през страната

Задържаха хероин за 3,574 млн. лв. на "Капитан Андреево"

Задържаха хероин за 3,574 млн. лв. на "Капитан Андреево"

България Преди 15 часа

Разкритието е станало в микробус с турска регистрация и управляван от турски гражданин, превозващ платове за шивашка фирма у нас

Мая Манолова

Мая Манолова поиска оставката на служебния министър на енергетиката Андрей Живков

България Преди 16 часа

Според Манолова е ясно, че още от август на енергийната борса се правят спекулативни сделки, в които участват държавни дружества в енергетиката и държавни институции

талибани

Очевидец съобщи, че талибаните са провесили мъртво тяло на главния площад на афганистански град

Теми в развитие Преди 16 часа

Вазир Ахмад Седики, който държи аптека от другата страна на площада, заяви, че на площада били докарани четири тела, като там останало само едното от тях, а останалите три били преместени на други площади, за да бъдат изложени на показ

товарен кораб

Взети са проби от водите в района на заседналия кораб край Камен бряг

България Преди 17 часа

По-рано днес стана ясно, че заседналият товарен кораб край Камен бряг се е наклонил

Pokeshaw Park

Малката тайна на Ню Брънзуик

Любопитно Преди 18 часа

"Никога не предполагах, че това нещо е тук", казват туристите

<p>Арестуваха мъж за блудство с дете в Горна Оряховица</p>

Арестуваха тракторист за сексуално посегателство над дете в Горна Оряховица

България Преди 18 часа

Трактористът е признал за сексуално посегателство и над още едно дете

Сара Джесика Паркър

Сара Джесика Паркър: Мъката е непоносима

Любопитно Преди 18 часа

Актрисата сподели скръбта си от загубата на един от най-добрите ѝ приятели и колеги

<p>Безплатна грижа за новородените<br />
&nbsp;</p>

Безплатна патронажна грижа за новородените до 14 дни след изписването

България Преди 19 часа

Целта е да се осигури по-добро опазване и подобряване на детското здраве

Жаклин Кенеди

Как са изглеждали първите дами на САЩ в деня на инаугурацията

Любопитно Преди 22 часа

През годините има много президентски съпруги, които са се превърнали в модни икони

Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров би отменил всички мерки срещу COVID-19 при това условие

Обратно на училище Преди 22 часа

Здравният министър каза, че присъствено обучение за децата ще има, освен ако не навлезем в тъмночервената зона