БНБ: Бавно и мъчително излизаме от рецесията
Участниците в днешния форум   
Източник: БГНЕС
9

Бавно и мъчително излизаме от рецесията, това не ни задоволява.

Това каза на форума "Банки, инвестиции, пари" Румен Симеонов - подуправител на БНБ.

През миналата година основен стимул на растежа беше износът, но вътрешното търсене силно намаля - както потребителското, така и инвестиционното, посочи Симеонов.

Едва през четвъртото тримесечие на 2010 г. се наблюдава засилено търсене, но то е обичайно за последните месеци на годината, коментира подуправителят на БНБ.

Домакинствата значително свиха своите разходи за потребление, независимо че спестяванията нараснаха и депозитите увеличиха своя обем в банковата система, каза Симеонов.

Домакинствата изпитват несигурност за бъдещето и това ги кара да увеличават спестяванията и да намалят максимално своето потребление, коментира той.

Симеонов посочи, че през 2010 г. заетостта е спаднала, равнището на безработицата е достигнало над 11%, не е налице и видим ръст във фонда на работната заплата.

Фирмите са свили значително инвестиционните си разходи и са използвали натрупаните резерви за разплащания.

Ръстът на кредитите силно бе забавен, добави той. От една страна, причината бе повишените стандарти на банките, но основна причина е намаленото търсене на кредит и от домакинствата, и от бизнеса, каза Симеонов.

Макар и с бавни темпове, сега виждаме известно възстановяване на икономиката, смята банкерът.

Банковата система е добре позиционирана, разполага с достатъчно капитал да посрещне рисковия ръст на лошите кредити, както и с достатъчен ресурс да обезпечи ръста при кредитирането, обобщи Симеонов.

Започва тенденция на ръст в кредитирането

и намаляване темпа на увеличение на лошите кредити, прогнозираха банкери на форума. Констатираме намаляване на темпа на нарастване на лошите кредити, каза Асен Ягодин, изпълнителен директор на "Пощенска банка".

Той уточни, че тенденцията е налице от последното тримесечие на 2010 г., макар че като абсолютна стойност лошите кредити продължават да растат. Това е първият сигнал, че банките съумяват да се справят с просрочията, а банковата система продължава да генерира адекватни доходи, които успяват да покриват нуждата от нови провизии, коментира банкерът.

Ягодин каза, че когато се говори за влошаване на кредитния портфейл на банковата система се цитира число, наближаващо вече 20%, но почти половината от тази стойност са преструктурирани кредити. Това означава, че банка и получател са намерили необходимата формула задължението да бъде обслужвано, така че проблемът не е чак толкова голям, смята банкерът.

Кредитният бум от годините на икономическия растеж по думите на Ягодин е бил обусловен от предходното изоставане на кредитирането, но в този период политиката на БНБ е била изключително адекватна.

Сега капиталовата адекватност на банките у нас е 17%, което е мечта за други страни с много по-развити от българската банкови системи, каза Ягодин.

Продължава значителната експанзия на домакинствата в банките по отношение на депозитите - това е и позитив и негатив, посочи Ягодин. От една страна банките имат адекватна ликвидност и могат да обезпечат и ръст на кредитите, но от друга страна е негатив, защото това означава отложено потребление от страна на домакинствата, добави той.

Надяваме се през тази година тенденцията да се обърне с оглед очакванията за ръст в икономиката, заяви Ягодин. Банкерът посочи, че през 2010 г. е имало свиване на кредитния портфейл на банковата система.

Въпреки това ръстът на отпуснатите кредити през 2010 г. беше маргинален и това е първи сигнал за обръщане на отрицателната тенденция, прогнозира експертът.

Според Ягодин през настоящата година има голяма възможност да се спре влошаването на кредитния портфейл, както чрез привличане на нови ресурси, така и чрез увеличаване на кредитирането, обусловено от повишени поръчки във водещите икономически отрасли.

Банковите системи в европейските страни са много по-интегрирани откогато и да било,

каза Мартин Заимов, председател на НС на "Сосиете Женерал Експресбанк". Според него все още има голяма доза несигурност, както в икономиките, така и в политическите взаимоотношение между страните по света.

Има осезаемо увеличен риск и е сигурно, че цената на парите ще се увеличава, прогнозира Заимов. Банкерът заяви, че е вероятно в тази част на света, която измерва икономиката си с долари, да се увеличава инфлацията, а такъв риск по думите му има и в Европа.

По-голямото потребление според него ще допринесе за увеличаването на инфлацията. От гледна точка на банковата система в ЕС на слабите им се дава много голяма финансова помощ и това създава противоречия, коментира Заимов. Гълъбин Гълъбов, изпълнителен директор на "Емпорики Банка България", каза на форума, че

кризата е помогнала на банките да станат по-внимателни към клиентите си.

Вече не търсим само обезпечението, но проучваме и дохода на потенциалните кредитополучатели, посочи той. Експертът посочи, че кризата е довела до по-добро планиране от страна на фирмите и оттук - и до повишаване на производителността на труда.

Увеличава се процентът на фирмите, които много добре са си направили сметките, виждат момент за реализация и кандидатстват за финансиране с много добри проекти, отбеляза Гълъбов.

Във фирми, насочени основно към експорт, нещата се подобряват по-бързо, откриват се нови работни места, посочи банкерът.

Кризата е повлияла и на банковите институции в посока, че те не гледат на всеки нов проект с розови очила, коментира Гълъбов. При фирменото кредитиране разглеждаме перспективите във всяка индустрия, какви са възможностите за преструктуриране, какви са доставчиците на дадена фирма, защото бичът за българските предприятия е междуфирмената задлъжнялост, отбеляза той.

Гълъбов също като Заимов прогнозира повишаване на кредитния ресурс, защото по думите му в момента юриборът е на сравнително ниско ниво и предстои да се покачва. По отношение на ипотечното кредитиране за домакинствата банките биха могли да предизвикат раздвижване на пазара на недвижими имоти с изгодни оферти, но не могат да инспирират търсене, заяви Гълъбов.

Той цитира данни за последното тримесечие на 2010 г. , когато ипотечният пазар бележи нарастване със 100 млн. лв. и прогнозира ръст в този сегмент и през тази година.

Наблюдаваме кампании от страна на банките за ипотечно кредитиране, а също и за фирмено кредитиране, а това е много обнадеждаващо, защото кредитирането особено на малките предприятия, бе спряло по време на кризата, коментира Гълъбов.

Той заяви, че въпреки проблемните си кредити банките вече започват да се оглеждат за нови проекти. Единствено кредитирането ще ни позволи да започнем пак да генерираме доходи, както през предходните години, смята експертът.

След като достигна най-ниската си точка в средата на 2010 г., ръстът на кредита започва бавно да се нормализира, посочи главният икономист на "УниКредт Булбанк" Кристофор Павлов.

По думите му процесът на нормализиране на ръста на кредита за домакинствата е воден от потребителските кредити, докато новоотпуснатите ипотечни и особено овърдрафт кредити, изостават.

При новоотпуснатите корпоративни кредити водещи са овърдрафт и краткосрочните кредити, докато дългосрочните все още спадат, макар и минимално, посочи Павлов.

Търсенето на корпоративните кредити обаче, според Павлов, се е оказало по-устойчиво от това на кредитите за домакинствата по време на периода на спад в реалната икономика.

Той цитира данни за средномесечните обеми на новоотпуснатите кредити - корпоративни и за домакинства, според които в най-ниската си точка средномесечният обем на новоотпуснатите корпоративни кредити е само 4% под дългосрочната си средна стойност.

В същото време, в най-ниската си точка новоотпуснатите кредити за домакинствата са 28% под дългосрочната си средна стойност. С излизането на все повече сектори от рецесията, очакваме търсенето на корпоративни кредити да се ускори, като постепенно по-високото търсене ще обхване и дългосрочните кредити, прогнозира Павлов.

Според икономическия екип на "УниКредит Булбанк" влошаването на качеството на кредитите още не е приключило, но вече са налице индикации за преобръщане на тази негативна тенденция към края на годината.

Продължаваме да смятаме, че в най-високата си точка несъбираемите кредити, така както се отчитат по наредба 9 на БНБ, ще достигнат стойности от порядъка на 14-15% от общо кредитите, или в края на 2011 г. или в началото на 2012 г. , каза Павлов.

Прогнозата на "УниКредит Булбанк" за общо консолидирани загуби на банковия сектор е от порядъка на 4 млрд. лв. за периода от 2009 до 2012 г. включително. Досега за периода 2009 г. и 2010 г. банковият сектор е абсорбирал загуби под формата на провизии срещу лоши кредити от 2,4 млрд. лв. общо. Провизии за още около 1,6 млрд. лева се очаква да бъдат заделени в хода на тази и следващата година.

Раздвижване на пазара на имоти в София

По данни от изпълнението на бюджета на Столична община за първите три месеца, София има приход от над половин милион лева повече от строителни разрешителни и над 300 хил. лева повече от сделки с недвижимо имущество, което говори, че имаме едно раздвижване.

Това заяви при откриването на форума кметът на София Йорданка Фандъкова. Икономиката на София е 30% от БВП на страната. Около 1,2 млрд. лв. е общият бюджет на общината, почти половината е за капиталови разходи, каза Фандъкова.

Предстои през следващия месец да започне изграждане на кръстовища на две нива с привлечено финаниране, заяви още кметът на София.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Амазония

Как е възможно? Четири деца оцелеяха при самолетна катастрофа в Амазония

Свят Преди 7 минути

Необикновената история на изчезналите деца предизвиква силен интерес в цяла Колумбия и в международен план, тъй като в гората продължава мащабна операция по издирване, ръководена от военни

Мевлют Чавушоглу

Чавушоглу към Швеция: Изпълнете задълженията си, за да влезете в НАТО

Свят Преди 40 минути

Чавушоглу отговори на публикация в социалните мрежи на шведския си колега Тобиас Билстрьом

Демерджиев: Проверка установи дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите

Демерджиев: Проверка установи дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите

България Преди 57 минути

С украинския посланик разграничихме хората в нужда от туристите, каза вътрешният министър

Почистване на Западен парк за деня на околната среда

Почистване на Западен парк за деня на околната среда

Любопитно Преди 1 час

Инициатива на Телематик Интерактив България

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се среща с украински военнослужещи по време на работно посещение в Авдеевка, близо до фронтовата линия в района на Донецк, Украйна, на фона на руската инвазия

Украйна отмени въздушната тревога в по-голямата част от страната

Свят Преди 1 час

Това става часове след като Русия предприе нова серия от ракетни нападения срещу Украйна

Костадинов: Кабинетът на ПП-ДБ и ГЕРБ е предателски, ще унищожи България

Костадинов: Кабинетът на ПП-ДБ и ГЕРБ е предателски, ще унищожи България

България Преди 1 час

Това не е експертен кабинет, коментира лидерът на "Възраждане"

Промените, с които се създава Механизъм за разследване на главния прокурор, са обнародвани в Държавен вестник

Промените, с които се създава Механизъм за разследване на главния прокурор, са обнародвани в Държавен вестник

България Преди 1 час

Това означава, че Иван Гешев може да бъде освободен от поста си с най-малко 13 гласа

Денков: Съставът на проектокабинета е насочен предимно към експерти

Денков: Съставът на проектокабинета е насочен предимно към експерти

България Преди 1 час

Това обяви в кулоарите на парламента номинираният за премиер от ПП-ДБ

Съдия Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

Съдия Куцкова: С новия закон всеки следващ главен прокурор ще знае, че не е недосегаем

България Преди 1 час

Тя сподели, че е била изненадана колко могъщ човек е Петьо Еврото

<p>Държавата ще помогне на всеки, пострадал от наводнението в Берковица</p>

Лазаров: Държавата ще помогне на всеки, пострадал от наводнението в Берковица

България Преди 2 часа

Потопът наводни къщи, отнесе улици и мостове

<p>На кого отдава почит църквата днес</p>

Почитаме паметта на свети Еразъм Охридски и на патриарх Никифор Цариградски

Любопитно Преди 3 часа

Единия бил родом от град Антиохия, Сирия, а другия е роден в Цариград

Снимката е илюстративна

Бионсе почете паметта на Тина Търнър с изпълнение на нейна песен на концерта си в Лондон

Любопитно Преди 3 часа

По време на представление в Париж тя каза на публиката да крещи, за да може Тина Търнър да почувства любовта им

<p>Катастрофалният дефолт в САЩ е избегнат</p>

Катастрофалният дефолт в САЩ е избегнат: Сенатът одобри повишаването на тавана на държавния дълг

Свят Преди 3 часа

Законопроектът е резултат от продължилите седмици преговори между Байдън и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти

Родственик на Христо Ботев: Ликът му трябва да е татуиран със словото в нашите сърца

Родственик на Христо Ботев: Ликът му трябва да е татуиран със словото в нашите сърца

България Преди 3 часа

Пламът и ентусиазмът в словото на Александър Ботйов сякаш пресъздават огнената душа и прецизният изказ на Христо Ботев

Честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

Честваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България

България Преди 3 часа

Навършват се 147 години от героичната гибел на революционера