0

И в уикенд изданията, също както и през делничните дни, българските всекидневници продължават да следят скандала около министъра на икономиката Румен Овчаров.

И шефът на "Фронтиер" обвинен за пране на пари, научаваме от първа страница на "Сега".

Става дума за близо половин милион евро, обяснява наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов. Според разследващите парите са изпрани в проекта "Банско пропърти партнърс 2" през 2005 г.

Джамбазов е категоричен, че има връзка с делото за пране на пари срещу Валентин Димитров. Парите, за които е повдигнато обвинението, били свързани с длъжностно присвояване от "Топлофикация".

Част от изпраните пари са отишли при хора, които вече са обвиняеми по делото, уклончиво обяснява прокурорът.

НДСВ чакат да свирне тръбата на царя, за да напуснат тройната коалиция, която все още управлява страната, пише "Монитор" отново във връзка със скандала.

В тази посока се изказал зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев. Той намекнал сериозно, че подобен ход съвсем не е изключен след изборите на 20 май.

Все пак не мога да кажа категорично дали това ще се случи, коментира бившият финансов министър пред всекидневника и допълва, че ако се спазва коалиционното споразумение и се работи коректно, коалицията няма да се разпадне.

Раздорът между тройната коалиция е подсилен и от натиска на шофьорите от градския транспорт за увеличаване на заплатите, коментира същото издание.

750-800 лв. всъщност вземат сърдитите шофьори в София, които заплашват да оставят столицата без градски транспорт на 15 май заради ниските си заплати, четем на челната страница.

Ватмани отказват 730 лева заплата, отбелязва "Труд". Транспортната стачка на 15 май е сигурна, уверява ни всекидневникът.

Шофьорите от градския транспорт в София останали категорични, че заплащането им трябва да е не по-малко от 850 лева месечно.
След като не беше постигнато споразумение, във вторник 200 тролея и трамвая и 470 автобуса няма да излязат от гаражите.

Може и влаковете да спрат на 15 май, предупреждава пред "Труд" Валентин Никифоров, шеф на Националния стачен комитет. Той заявява, че в протеста на шофьорите няма политически контекст, а конфликтът е индустриален.

Темата е основна и за "Монитор". "Диктатурата на шофьорите" е озаглавен коментар в "Стандарт". Ако кабинетът кляка пред всяка стачка, трябва да
пусне печатницата за пари, пише вестникът.

Царисти готвят нов бойкот на кабинета, съобщава "Труд". Според него следващия четвъртък жълтите членове на кабинета ще напуснат заседанието заради готвеното повишение на пенсиите от 1 юли т.г.

Основният ни мотив е, че колегите от БСП предприемат този ход в много специален момент- точно преди евроизборите, обяснил пред вестника един от царските министри, който изданието не назовава с име.

Жълтите министри са като жълтите таксита, пише Велислава Дърева в рубриката "Анализи" на "24 часа". Според нея протестът на четиримата жълти министри е досущ като стачката на жълтите таксита.

Такситата употребиха едно тежко криминално престъпление, а жълтите министри употребяват тежък корупционен скандал, прави аналогия авторката.

Не гласуваме всяко решение в кабинета, казва в интервю за същия вестник министър Николай Василев. Той коментира излизането на министри на НДСВ от заседанието на кабинета в четвъртък.

Ние сме лоялни и дисциплинирани членове на кабинета, която и да е наредба не може да разстрои една коалиция, посочва той.

Според "Сега": "НДСВ парира опитите да му отнемат власт". Зам.-председателят на жълтите Николай Свинаров заплаши, че ако БСП отново кривне наляво, както направи с развързването на заплатите в губещите предприятия, това ще означава край на коалиционното споразумение и "реминисценция към 1996 г. ", пише изданието.

Няма да има криза в кабинета, категоричен е пред "Труд" транспортният министър Петър Мутафчиев. Той коментира, че министри от НДСВ не са напуснали заседанието на кабинета, а не са участвали в обсъждането само на една определена точка.

По повод предстоящите стачни действия в столичния транспорт Мутафчиев казва, че министерството ще се намеси само за това, което е държавен ангажимент. Той отбелязва, че проблемът в случая не при транспортното министерство, а при столичния кмет и общината.

"Избори без предизборна кампания" - така е озаглавен материал в рубриката "Наблюдател" на "Сега". Партиите губят електорат, а пък обществото - дискусия по важни теми, коментира изданието.

Президентът ще спре разпада в БСП, казва в интервю пред "Труд" политологът Евгений Дайнов. Според него дали ще има предсрочен парламентарен вот ще зависи от резултатите на БСП на евроизборите.

Ако се представи лошо, ще започнат вътрешни напрежения и обвинения кой е виновен, ще я притиснат и коалиционните й партньори и опозицията, смята той.

Обръчите от фирми на ДПС около Държавния резерв се завръщали, пише отново "Труд", като цитира бившия шеф на резерва о.р. ген. Димитър Димитров.

Шефът на Националната следствена служба Ангел Александров чрез уволненият зам.-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски се опитва да освободи материали от Държавния резерв в свой и на негови близки и познати фирми интерес, смята генералът.

Вестникът припомня, че вицепремиерът и министър по политиката при бедствия и аварии Емел Етем уволни Димитров за неспазване на финансовата дисциплина.

Неговата версия обаче е, че е освободен, защото е спрял източването и е прекъснал обръчите от фирми на ДПС.

Не смятам, че бившият председател на държавния резерв ген. Димитров е мерилото за почтеност, с него се занимават следствието и прокуратурата, и то именно за нарушения в резерва, е коментарът на Етем, цитирана от "24 часа".

В интервю за вестника сегашният шеф на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" Николай Боршуков казва: "Фирми ни дължат 200 млн. лева, вече върнахме 2 млн.".

По повод изказването на предшественика си той заявява, че не коментира слухове и ако ген. Димитров разполага с информация и доказателства, следва да ги предостави на компетентните органи.

Френската енергийна компания "Далкия" е поискала да купи около 20% от "Топлофикация-София" срещу изплащането на част от дълга й към "Булгаргаз", съобщава "Труд".

Всекидневниците информират за срещата на министъра в отпуск с активисти от БСП-София, чийто лидер е той. "Сега" посвещава на това репортаж на цяла страница, озаглавен "Червената любов ръжда не хваща".

Премиерът Станишев не уважи първата партийна изява на Овчаров след избухването на корупционния скандал, столичните социалисти обаче изчервиха председателя си с пламенни речи в негова защита, пише вестникът.

Някой ще падне курбан, за да оцелее кабинетът, прогнозира пред "Стандарт" лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков. Министрите седят на една маса с мошеници, казва той.

"Добрият, лошият и излишният" е челното заглавие на седмичника "Капитал", който коментира скандала Овчаров-Александров. Резултатът от евровота ще реши промените в кабинета, посочва вестникът.

Авторът пише, че ако премиерът реши да се раздели с министъра на икономиката и енергетиката, ще трябва да си набави и механизъм за защита срещу прекомерните претенции на лобито на Румен Петков.

В същото време запазването на Овчаров в кабинета може да се окаже
политически невъзможно, отбелязва вестникът.

Скандалът Овчаров-Александров радикализира обществените настроения в
навечерието на евроизборите, коментира в "Капитал" Станислав Стоянов от "Алфа рисърч".

55% очакват, че случаят ще бъде потулен. 43% са за оставка на кабинета, 48% искат смени на министри, показват данните. 49% са за предсрочни
избори, а 46% - против тях.

"Капитал" коментира и темата за новия проект, обявен след срещата на Овчаров с шефа на "Газпром" Алексей Милер в Москва.

Голямата тревога в българските политически среди е, че след АЕЦ "Белене" и Бургас-Александруполис този проект е последната брънка в руския транзитен пъзел, който ще направи енергийната ни обвързаност с Москва пълна и необратима, пише вестникът.

МВР издирва 540 изчезнали деца, съобщава пред "Новинар" шефът на сектор "Издирване" в Главна дирекция на полицията към МВР Димитър Проданов. По негови наблюдения по-често от къщи бягат момичетата, а бягствата обикновено стават през ваканцията.

11 юни вероятно ще бъде почивен ден за София - тогава на посещение в столицата ще е президентът на САЩ Джордж Буш, пише от първа страница "24 часа". Сигурно ще поискаме от съображения за сигурност и за да не стават задръствания в София да не се работи, съобщават от МВР.

"Бизнесът в затвора" е озаглавен съботният очерк на "24 часа", посветен на затворническия труд. Почти всички осъдени искат да работят, защото два работни дни им се броят за три дни излежани, пише вестникът.

И при нас има безработица, казва в интервю шефа на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" Петър Василев. Само 40% полагат труд, допълва той.

Със 153 лева по-малки заплати ще вземат депутатите през следващите три месеца, след като националната статистика обяви данните за средната заплата у нас за първите три месеца на годината, информира "24 часа" и припомня, че депутатските заплати са равни на три средни заплати в бюджетната сфера за последния месец на всяко тримесечия. Според НСИ за март сумата е била 412 лева.

Тор Бьорголфсон напуска БТК, но не и България, пише "Монитор". Вестникът отбелязва, че бизнесменът има общо 800 млн. евро инвестиции в България, които задържат интереса към страната ни на бившия собственик на БТК.

Театърът ме превзе, в личен план съм само пустош и безумие, признава в интервю за "24 часа" известният актьор и режисьор Мариус Куркински. Достатъчно ми е щастието в театъра, казва той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 1 минута

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?

Главчев официално стана и външен министър

Главчев официално стана и външен министър

България Преди 5 минути

В сградата на Министерство на външните работи Главчев проведе и работна среща с ръководния състав

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 49 минути

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 50 минути

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

Още една формация няма да участва в коалиция с ПП-ДБ на предстоящите избори

България Преди 1 час

В позицията си от партията обясняват, че присъединяването им към ПП-ДБ било с цел да бъдат постигнати реформи в "противовес на модела на ГЕРБ и ДПС"

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

В опит да прекосят Ламанша: Мигранти загинаха в района на град Вимрьо

Свят Преди 1 час

Около 100 мигранти са били спасени днес при операция с три хеликоптера и няколко спасителни лодки

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 1 час

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

<p>Спецов с коментар&nbsp;за случая със заплашен служител на НАП</p>

Директорът на НАП за случая със заплашен служител на ведомството: Нулева толерантност към агресията

България Преди 1 час

По първоначална информация конфликтът е възникнал заради забележка за неправилно паркиране

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 2 часа

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 2 часа

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Талантливата Криста: Бляскавото бъдеще на музикалната сцена

Любопитно Преди 2 часа

Талантът на Криста не се разпростира само на клубната, театрална и фестивална сцена

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 2 часа

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 2 часа

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 2 часа

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 2 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 2 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май