0

Заводът за алуминий в Унгария, който наводни част от Унгария с токсична утайка, ще възобнови производството си утре или вдругиден и ще остане под държавен контрол две години, предаде "Ройтерс", като се позова на ръководителя на правителствената комисия за справяне с бедствието Дьорд Баконди.

"Дадохме първоначално разрешение електроцентралата, която обслужва завода за алуминий, да започне работа", каза Баконди на пресконференция.

"Ако я оставим твърде много да се охлади, ще нанесем вреди на стойност милиарди форинти", добави той.

Компанията ще остане под държавен контрол до две години, докато ситуацията е все още извънредна и по време на спасителните усилия, които могат да струват десетки милиона долара.

Изливането на индустриалните отпадъци от завода миналата седмица причини смъртта на девет души, рани над 120 и замърси приток на Дунав.

Националната дирекция за справяне с бедствията  заяви днес, че жертвите в Западна Унгария са вече девет, след  като възрастен мъж починал от раните си през нощта.

Унгарски съд реши да не възбужда дело срещу Золтан Бакони, изпълнителен директор на компанията МАЛ, която е собственик на завода, предаде "Асошиейтед прес".

Полицията заяви вчера, че Бакони не е успял да предвиди мерки в случай на авария в резервоара. Бакони от своя страна подаде жалба срещу арестуването му и подозренията срещу него.

След опасенията, че водите на Дунав ще бъдат замърсени в българския участък, Изпълнителната агенция на околната среда направи изследване в монтанската лаборатория.

Резултатите от вчера и днес установиха, че

взетите проби от реката нямат отклонение по нито един показател.

Заради възможно замърсяване на Дунав от аварията в Унгария от няколко дни регионалната лаборатория в Монтана взема проби от Дунав при първите български селища по реката - Ново село, Връв и Куделин.

Досега не са установени отклонения на водата от стандартите.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@