0

Б орбата с природните бедствия в България има много просто решение - да се закрие министерството на Емел Етем.

Ако отговаряше на истината сложната абревиатура на ведомството - МДПБА, всъщност трябваше да се чете "Министерство ЗА произвеждане на бедствия и аварии". Защото от досегашните изяви на министър Етем така и не пролича да има някаква държавна политика за борба с природните стихии.

Всъщност двегодишната й дейност на този пост се свежда до констатиране на поредните поражения и смятане на щети. След което задължително следва отпускане на нови пари от бюджета за купуване на нова техника.

Порочен кръг, в който страната се върти вече трета година, откакто Емел Етем смени на поста друг кадър на ДПС - Филиз Хюсменова.

Статистиката показва, че пораженията от природни бедствия нарастват правопропорционално на похарчените пари за борба с тях. Скъпият аерокосмически център, чиято лента беше тържествено прерязана през лятото на миналата година, не помогна с нищо за предотвратяването на потопа в Цар Калоян месец по-късно, при който загинаха осем души.

Сега същото се случва с разкрития в края на миналата година горещ телефон 112, който се оказа напълно безполезен за оказалите се в леден капан българи.

Низ от бедствия, поредица от аварии

Самата Емел Етем може да служи като надежден източник за прогнозиране на задаващи се бедствия. По странно стечение на обстоятелствата тя винаги се оказва в отпуск, когато страната е разтърсвана от някой природен катаклизъм.

През миналата година това се случи на два пъти. Първият път съвпадна с майските наводнения, които бяха по времето на кампанията за евродепутати.

В най-критичния момент, вместо да координира борбата с природната стихия, министър Етем поливаше с уиски в сградата на НДК прогнозите на социологическите агенции, които в онзи момент определяха ДПС като първа политическа сила на евровота. Щастливата й физиономия беше запечатана от всички телевизии, тъй като вицепремиерът следваше неотлъчно по петите лидера на партията Ахмед Доган.

Същата ситуация се повтори и при юлските пожари в Стара планина. Докато пожарникари и доброволци се бореха с огнената стихия, министър Емел Етем спокойно събираше тен по плажовете на френската Ривиера.

Тя беше изловена от репортер на вестник "Уикенд" да отдъхва в Монако в разгара на пожарите в компанията на фолк певицата Десислава, съпруга на бизнесмена Христо Ковачки, и още две жени.

Пътуващ по случайност с тях журналист от вестника видял как компанията на Емел Етем пристига в Монако с нает от летището в Ница хеликоптер. Дамите били настанени в петзвездния хотел "Париж", който се намира до казиното в Монте Карло.

Вестникът изчисли, че едноседмичната почивка на Емел Етем в луксозния курорт е струвала минимум 10 000 евро. Така и не се разбра кой е поел разноските за екскурзията на министъра.

Самата Емел Етем отказа да отговори на въпроси на журналисти къде точно отдъхва и с кого. "Не виждам какъв е проблемът? И аз съм човек и имам право на отпуск", заяви тя пред "24 часа".

След което допълни, че физическото й отсъствие от страната не било пречка да си изпълнява задълженията като министър. Тя заяви, че денонощно била ангажирана с гасенето на пожарите и чрез мобилния си телефон давала постоянно наставления за хода на спасителните работи.

Deja vu

Историята се повтори и при януарския сняг в началото на тази година. Докато цели области от България бяха обявили бедствено положение, вицепремиерът спокойно караше своя "законен" отпуск.

В интервю за БНТ тя заяви, че отсъствието й от мястото на спасителните операции било чиста формалност. И че макар и в отпуск, тя продължавала да координира действията на подчинената й служба "Гражданска защита". Което щеше да е почти нормално, ако не се повтаряше за пореден път и ако действията на "Гражданска защита" бяха наистина добре координирани в първото денонощие от снежната блокада.

Етем не пропусна да прехвърли вината за катастрофалните последици от снега на пътната агенция и на... хората, които дръзнали да пътуват в лошото време. На въпрос къде прекарва почивката си, тя сърцераздирателно проплака: "Аз явно имам нещастието да не мога да ползвам пълноценно отпуската си, както други хора."

Страстта на Емел Етем към екзотичните пътувания е добре известна. Преди две години тя и синът й най-изненадващо се оказаха начело на българска делегация в Япония, организирана от... Българския футболен съюз.

Странното й присъствие беше обяснено с насрочена среща между нея и японския й колега Тецуо Куцукаке, който отговаря за управление на бедствията и извънредните ситуации в Япония. На въпрос на журналисти защо е взела сина си в Страната на изгряващото слънце, г-жа Етем най-чистосърдечно призна, че поканата била за двамата със съпруга й, но тя предпочела да заведе сина си Илиян.

От кореспонденциите се разбра, че двамата са ползвали самостоятелни стаи в луксозния хотел "Ню отани", а за пътуването са били настанени в бизнес класата на "Луфтханза", където двупосочният билет струва 6252 евро. Грубата сметка показа, че едноседмичната визита на Емел Етем и сина й в Япония е струвала около 30 000 лева.

От електроинженер - вицепремиер

Кариерата на младата Емел започва в далечната 1981-ва, когато тя току-що е взела дипломата си за магистър по технологии на машиностроенето от ВТУ "Ангел Кънчев" в Русе. Демокрацията я заварва като конструктор в русенския завод "Найден Киров". Интуицията я отвежда в редовете на учредяващото се по същото време Движение за права и свободи.

В началото на 90-те младата и амбициозна Емел Етем започва да катери бавно стълбицата на успеха - първо като член на временната управа на община Русе, а след това като съветник в общинския съвет от листата на ДПС.

Политическата й кариера в партията на Ахмед Доган получава силен тласък по времето на кабинета "Беров" (избран с мандата на ДПС). След няколко ръководни длъжности на областно ниво Емел Етем е издигната за председател на комисията по етика на движението и член на Централното оперативно бюро.

Ахмед Доган рядко се доверява на жени. В неговото обкръжение те се броят на пръстите на едната ръка. Затова и между жените в ръководството на движението винаги е имало скрита ревност за симпатиите на лидера.

През последните години статутът на "любимка" беше даден на Емел Етем, която не пропуска повод да докаже лоялността си към лидера. Позициите й бяха разклатени само веднъж - в навечерието на парламентарните избори през 2001 г.

Тогава Емел Етем беше извадена изненадващо от листите на ДПС. Мълвата беше, че тя е била заподозряна в двойна игра с най-големия враг на Доган по онова време - бившия заместник на партията Осман Октай. Три дни по-късно "разжалваната" Емел Етем успя да си върне доверието на Доган и първото място в листата на движението в Разград.

Въпреки че беше заместник-председател на партията, за нея не се намери пост в кабинета "Сакскобургготски". Името й обаче постоянно беше забърквано в скандали.

Част от тях бяха предизвикани от опитите за кадруване в държавните медии, където Емел Етем активно участваше в качеството си на заместник-председател на медийната комисия в парламента.

Тя беше в основата на свалянето на Панайот Денев от шефския стол в БТА и издигането на бившия шеф на радио "Варна" Стоян Чешмеджиев, който изкара само няколко месеца на поста - време, в което той си спечели прякора Лейката заради свое изказване че "държавата не е лейка, а субект, който се състои от хора".

Дори онези, които смятаха, че трите й последователни мандата като народен представител не са таванът на нейните амбиции във властта, останаха изненадани, когато бившият електроинженер от Русе най-изненадващо се оказа едно от имената в селекцията на кабинета "Станишев".

Нейни колеги смятат, че позицията й в изпълнителната власт е благодарност на лидера Ахмед Доган за заслугите на напористата Етем в налагането на интересите на движението.

Първата й задача беше да уреди министерството си със сграда в центъра на столицата. След като се оказа, че липсва свободен държавен имот за тази цел, Емел Етем реши да си го набави сама.

Изборът й падна върху сградата на пл. "Света Неделя" 6, чиято фасада гледа към хотел "Шератон". По онова време в нея се намираше Комисията за финансов надзор, но за амбициозната заместничка на Доган това не бе проблем. С подобаващ натиск служителите на финансовия надзор бяха принудени да се изнесат, за да може в опразнените кабинети да се настанят чиновниците на министерството.

Скандали без край

Именно заради Емел Етем беше поискан и първият вот на недоверие на кабинета "Станишев". Поводът бяха злоупотребите с парите, отпуснати за пострадалите от наводненията през 2005 г.

В центъра на парламентарните пререкания се оказа сделка за доставка на фургони, сключена от бившия директор на "Гражданска защита" ген. Никола Николов, който впоследствие беше назначен за началник на кабинета Емел Етем.

Разбра се, турската фирма "Хеким импорт експорт" е взела 1.7 млн. лева за 177 фургона. Оказа се, че един квадратен метър жилищна площ във фургон е почти колкото тази на апартаментите в София. Освен това фургоните не бяха снабдени с отопление и хората в пострадалите селища отказваха да живеят в тях през зимата".

През двете й години като министър Емел Етем успя да се забърка в няколко големи скандала. Тя беше упрекната в лични интереси заради смяната на бившия шеф на държавния резерв Димитър Димитров, както и за отзоваването на посланика ни във Финландия Венелин Цачевски заради това че е отказал да назначи за консул дъщерята на заместник-министъра на правосъдието Сабрие Сапунджиева - Ана.

Сянката на Емел Етем стоеше и зад ареста на председателя на Червения кръст Христо Григоров, който открито обвини вицепремиера в опит да сложи ръка над даренията за организацията.

Най-големият скандал във ведомството на Етем засега беше въвличането на нейния заместник Делян Пеевски (също от квотата на ДПС) в корупционния сюжет "Булгартабак".

Шефът на тютюневия холдинг Христо Лаков разказа пред медиите как е бил изнудван от заместник-министъра на бедствията и авариите за уреждане на близки до него фирми в поръчки за строителство и реклама. Обвиненията срещу Пеевски станаха повод за отстраняването му от кабинета, което разгневи министъра.

Източници от ДПС разкриха, че Емел Етем е изрекла най-люти клетви по адрес на Станишев и се е наложило да бъде успокоявана лично от Ахмед Доган.

Всички знаят какво се случи впоследствие. След като скандалът утихна и лобитата в тройната коалиция сключиха примирие, Пеевски беше върнат на поста си. И за да бъде пародията пълна, оказа се, че именно той е замествал министър Етем по време на зимната блокада през миналата седмица.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Елън Дедженерис

Елън Дедженерис слага край на шоуто си

Любопитно Преди 2 минути

"Това шоу е страхотно и забавно, но вече не е предизвикателство", заяви в интервю водещата

<p>Пандемията доведе до нов феномен</p>

Пандемията доведе до нов феномен

Теми в развитие Преди 39 минути

Какъв е той? Вижте отговора на психолога

<p>Дали ще вали и днес</p>

Дали ще вали и днес

България Преди 2 часа

Вижте прогнозата за времето за следващите няколко дни

10 навика, с които оптимистът превъзхожда останалите хора

10 навика, с които оптимистът превъзхожда останалите хора

Любопитно Преди 3 часа

Вижте кои са те в нашата галерия

<p>Williams и Italdesign правят EV платформа за до 1000 км пробег</p>

Williams и Italdesign разработват EV платформа за до 1000 км пробег

Технологии Преди 3 часа

Тайната съставка на модулната платформа се крие в материалите.

Xiaomi Mi Mix Fold

САЩ махат Xiaomi от забранителния списък

Технологии Преди 3 часа

Така инвестициите от американски компании могат да продължат

Нова ескалация на сблъсъците между Израел и Хамас

Нова ескалация на сблъсъците между Израел и Хамас

Свят Преди 11 часа

Въведоха полицейски час в град Лод

Радев проведе телефонен разговор с президента на Израел

Радев проведе телефонен разговор с президента на Израел

България Преди 12 часа

Двамата са обсъдили ескалацията на напрежение в региона на Близкия изток през последните дни

Внимание, опасна съставка в сладкишите, дъвките и хляба

Внимание, опасна съставка в сладкишите, дъвките и хляба

България Преди 12 часа

Европейската агенция за безопасност на храните предупреждава, че Е171 може да бъде вреден за здравето

Първо уволнение в МВР, освободиха Бойко Славчев

Първо уволнение в МВР, освободиха Бойко Славчев

България Преди 13 часа

Той беше административен секретар на министерството

България получи 12 000 дози от ваксината на J&J

България получи 12 000 дози от ваксината на J&J

Теми в развитие Преди 14 часа

Следваща доставка се очаква утре

Мощна магнитна буря удари Земята

Мощна магнитна буря удари Земята

Любопитно Преди 14 часа

Смущението ще продължи поне до края на денонощието

Катастрофа край Сандански, удариха се ТИР и автобус

Катастрофа край Сандански, удариха се ТИР и автобус

България Преди 14 часа

Движението в района се регулира от полицейските служители на място.

Изоставен багаж блокира района около сградата на БНБ

Изоставен багаж блокира района около сградата на БНБ

България Преди 15 часа

Полицаи са използвали контролиран взрив, за да го обезвредят

Разследват Себастиан Курц за неверни показания пред комисия

Разследват Себастиан Курц за неверни показания пред комисия

Свят Преди 16 часа

Пред журналисти австрийският канцлер заяви, че не мисли за оставка

ЕК отпуска 75,9 млн. евро за България за справяне с COVID-кризата

ЕК отпуска 75,9 млн. евро за България за справяне с COVID-кризата

България Преди 16 часа

Най-малко 10 % от учениците и учителите ще получат лаптопи или таблети