0

- Какъв вид опит е за теб да напишеш такава книга?

- Първо е за първи път. До този момент, когато искам да кажа нещо в по-голям обем, го правя чрез филми. За пръв път се опитвам да го направя в книга и дори се учудвам, че нито за миг не ми хрумна, че това е филм. От самото начало го виждах като книга.

Това, което ме обърка, а и не можех да предположа, е, че тази книга ще бъде написана за един незавършил процес. Вярвах, че процесът ще свърши и тогава ще напиша книга за него. Когато Милошевич получи инфаркт и това мащабно мегадело увисна, оставяйки горчив вкус в устата на всеки, който го следеше, си дадох сметка до каква степен много от нас сме били заблудени, включително и аз, с целия този феномен на държавен глава, изправен пред международен съд. Във всеки от нас бе стояла презумпцията, че той е безсмъртен. А той не беше.

- Задавам този въпрос, защото в един определен период (през 2003 г. Татяна Ваксберг отразява процеса "Милошевич" за Радио "Свободна Европа") ти си следяла непрекъснато делото срещу него. Имаш достатъчно дълбока и ясна представа защо това дело изобщо се случи. Искам да разбера, като пишеше сега тази книга, промени ли се по някакъв начин гледната ти точка към това, което ти си проследявала и в какъв смисъл? Написването на една книга е втори тип рефлексия и нещо се променя в представата ни за събитията?

- Точно така. Основният пункт в това дело се коренеше в това с какъв мотив обвиняемият е извършил тези престъпления. Докато следях делото, бях объркана в мотива, който прокурорите извеждат. Редът настъпи, когато погледнах целия набор от внесени доказателства и заявени тези.

За да стигна до извода, че изборът, който са направили прокурорите, е изпращал към съдиите едно нечовешко предизвикателство. Твърдението на прокурорите не беше това, което всички очакваме, а именно, че Милошевич е извършил тези войни, защото е бил тежък националист, и че национализмът е провокирал кървавите югославски войни.

По-внимателният прочит на намеренията, заявени от прокурорите, представяха една далеч по-сложна за доказване картина - Милошевич не е бил националист, Милошевич е използвал националистическите чувства на своя народ, за да го оглави и да постигне една абсолютна власт. В действията си той е бил ръководен единствено от желанието за власт.

Това е една логика, която във времето, когато се намирах в съдебната зала, ми беше убягнала. Тя не беше така ясно изразена, присъстваше, но не беше ясно изразена. Пред целия набор от доказателства вече излезе друго.

- Можем ли да поставим Милошевич в редицата на наистина големите диктатори. Може ли да гледаме на него по този начин?

- Той е голям диктатор, но тук се изисква известна доза предпазливост, защото тази диктатура не е постигната с кръв, с диктаторски мерки, а на честни избори. На честни, свободни, многопартийни избори, проведени на три пъти - преди, по време и след войните в бивша Югославия. И това оставя впечатлението, че Милошевич е бил избран въп­реки своята политика, тъкмо заради нея, заради това, че я е провеждал.

- Във въведението към книгата казваш нещо, което много ми хареса и ми се струва особено важно за четенето й. Казваш, че все пак това не е книга за Милошевич, не е за история на войната или пък обзор на дейността на трибунала. Това е личен разказ и личен поглед. Мислиш ли, че личният разказ за едни такива сериозни събития, които оставиха и ще оставят отпечатък в съдбите на страшно много хора, е история?

- Не съм си задавала този въпрос в конкретния случай. Смятах, че е важно да предупредя читателя, че този поглед не предлага, не претендира за универсалност. Той е изключително и само личен и отразява начина, по който аз съм видяла това дело.

Имам подозрението, че друга книга за този процес не е възможна. Доказателствата по делото наброяваха милион и двеста хиляди страници. Само свидетелските показания бяха повече от тридесет хиляди страници. То продължи четири години, без да завърши, и разглеждаше събития, протекли в три войни, на територията на три държави в период от десет години.

Делото се осланяше на две правни доктрини, които изискваха косвено извеждане на вината на обвиняемия, а това изискваше допълнително време за прокурорите в хода на излагане на доказателствения материал.

Подозирам, че обективният поглед към този процес е просто публикуването на пълния брой от тези документи, които най-вероятно биха запълнили една библиотека.

Затова мисля, че всеки, който пристъпи към писане на подобна книга, а вярвам, че това ще бъдат много хора (поне според мен в момента се пишат десетина журналистически книги, а юридическите не мога да ги преброя, защото те ще бъдат няколко десетки), може да отрази само личен поглед и само част от този процес. Обхващането му е просто немислимо. А на въпроса дали това е история, дали личният поглед към дадено събитие е история...

- Ти как мислиш? Аз мисля, че е така. Често голямата история е набор от лични разкази?

- Да. Но не забравяйте, че тук става дума за личен разказ, за лични разкази, за лични съдби. Личното се е мултиплицирало по три. Веднъж имаме жертва, която е преживяла насилие по време на война. Втори път имаме субективния избор на следовател между сто разказа да избере пет. След това имаме субективния избор на прокурора от тези пет разказа да избере два и след това идва моят субективен избор от предложените два да избера един.

Дали това е история - не бих побързала с подобно определение.

- По-скоро имах предвид след време... А мислила ли си за опита, който може да ни даде знанието за тези събития? На нас, българите?

- Знанието за тези войни, не само за тези войни, знанието изобщо ни служи, за да се опитаме да не грешим отново. Едно от знанията, които според мен ни е нужно в дадения случай, е да знаем до каква степен политиката е в състояние да употреби низките ни страсти, ако ние се отдадем на тях.

Това може би е единият извод, който можем да си направим. Вторият е, че когато се захващаме с мащабно дело на нашия живот, имам предвид съдиите, прокурорите в трибунала, е добре да го освободим от прекомерна амбиция, защото можем да постигнем обратен ефект. Такъв беше случаят с делото "Милошевич".

- И всъщност това дело се оказа най-големият провал на трибунала.

- Най-големият провал е амбициозността. Амбициозността, с която прокурорите подходиха. Те поискаха да обвинят Милошевич в сто процента от престъпленията, които смятаха, че е извършил. Съдебната зала не можа да издържи това.

В дела от този характер срещу диктатори, срещу овластени лица, които в очите на обществата са извършили колосални по размера си престъпления, не е заложена необходимостта правото да отговори на историческата истина, като обхване необятното. Правото преследва юридическата истина и доказва само нея. Това винаги е част от историческата истина и не е нейният абсолют.

- Има ли някакви думи, с които сега, когато книгата ти вече излиза, би я представила на хората? Какво би им казала, за да посегнат към нея?

- Това е набор от истории, набор от истории на хора, които в тяхната съвкупност построяват два различни разказа за това какви скрити механиз­ми злото намира, за да бъде осъществено. А също и за целия набор от средства, който ние сме способни или не сме да приложим към едно социално престъпление, и нашето умение или неумение да го накажем в един справедлив процес.

- Добре това не е ли безнадеждно?

- Не. Не вярвам, че е безнадеждно. Защото този трибунал водеше дела, които не са толкова медийни, не са срещу известни хора. И те бяха водени с вещина, скромност и експедитивност, и те завършиха успешно. Дела, които отговориха на основните изисквания, с които беше създаден този трибунал - да даде справедливост на жертвите и да го направи по честен път, в честен процес. Не мисля, че е обречена тази инициатива. Мисля, че от провалите трябва да се извличат поуки, и виждам, че такива се извличат.

- След написването на тази книга, за която казваш, че още в началото ти се явявала като думи, изкушена ли си от писането? Защото то е различно от правенето на филм.

- Много, много. За мен беше голямо предизвикателство и голямо удоволствие. Самотата на писането беше това, което ме плени, а аз очаквах да ме убие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Арестувани за имотни измами, сред тях има и полицай

Арестувани за имотни измами, сред тях има и полицай

България Преди 10 минути

Очаква се да им бъдат повдигнати обвинения

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 2 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 4 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 4 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 4 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 4 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 4 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 4 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 5 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 5 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 5 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 5 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 5 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Грузия прие на първо четене спорния закон като в Русия

Свят Преди 5 часа

Тази вечер е планирана протестна акция

Георги Тахов

Кой е Георги Тахов, предложен за министър на земеделието

България Преди 6 часа

Той е предложен да замени на поста Кирил Вътев

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

Искат освобождаването на Кирил Вътев като министър на земеделието

България Преди 6 часа

Вътев беше един от четиримата министри, останали от редовното правителство