2

Водата е начало на живота, а в митологичните представи се свързва със сътворението и рождението. Тя участва в различни ритуални практики - кръщене, пречистване, посвещаване-, отъждествява се с времето, което тече. Като река (подобно на Лета и Стикс) водата е връзка между световете и онагледява съществуването от раждането до смъртта. Има хипотеза, че водата притежава „памет", „чува", „вижда", „усеща". (Тези твърдения ще бъдат тепърва проверявани.) Това, което е вече доказано, е, че водата е  живот,  здраве, лек. Ако искаме да живеем, трябва не само да я пазим, а и да я пестим. Сладководните източници застрашително намаляват, представляват само около 2% от земните запаси, но от тях едва 1/5  е прясна вода в течно състояние, която е достъпна за хората.

Водата е безценно богатство, което трябва да бъде съхранено, без нея няма живот. Колкото повече хора осъзнаят, че чистата вода гарантира здравословния свят, толкова по-малко ще се чувстваме заплашени. Ако превантивната дейност не е кампанийна, ще са необходими по-малко пари за почистване на водните басейни и ще се гарантира биоразнообразието. Ако ние не пазим водите си, няма кой нас да опази.

Взаимовръзката между човека и водата е безспорна - на планетата има толкова вода, колкото и в организма ни: 71% от земната повърхност и около 70-75% от телесната маса на възрастния човек е вода! Водата е условие за добро здраве - факт, който отбелязва още Марк Витрувий (архитект на акведукти в Древен Рим, живял през І в. от н.е.).  Докато съществува чиста вода, човешкият живот е възможен, замърсят ли се водите, следват болести и смърт.

Именно водата е единствената благоприятна среда за възникването на живота, защото съотношението на йоните на разтворените в нея вещества е постоянна величина и в солените, и в сладките води. Водата е единственото вещество, което има три агрегатни състояния - твърдо, течно и газообразно. Водата е нашият щит, защото поглъща по-голямата част от температурата и 92% от слънчевата радиация. (В противен случай бихме се изпекли.) Чрез изпарението и кондензацията ù се осъществява кръговратът в природата и относително постоянната температура на сушата. Подобна е ролята на водата и в организма: чрез отделянето на потта ние се охлаждаме и поддържаме температура около 360С. Водата е тази, която извежда токсините през порите на кожата или през други части на тялото. Водата осъществява „транспорта" на хранителните вещества и правилната циркулация в организма ни. Без нея може да се издържи до една седмица, но ще настъпи дехидратирене. Загубата само на 1% от общото количество вода чрез потене, дишане и отделяне предизвиква жажда, липсата на 10% - води до необратими промени, а на 15% - до смърт. Поемането на достатъчно вода е жизнена необходимост както в горещите дни и при физическите натоварвания, така и в среда с висока влажност, на голяма надморска височина, при прилошаване.

Водата е условие за човешкото здраве - факт, известен още на древните цивилизации. Констатацията на Витрувий, че „цветущи физически и нравствено жители" има там, където  хората пият доброкачествена вода всеки ден през целия си живот, не е реклама на инженерното му изкуство. От древността е познато лечението с вода в термите. Съвременните спа процедури не са нищо ново, а продължение на традицията за използване на свойствата на водата. (Sanus Per Aquam означава здраве чрез вода). В България има около 140 естествени находища с над 700 минерални извора. Не е възможно всеки от тях да бъде спа център, но е възможно да бъдат опазени и управлявани разумно. Водопотреблението на жител на ден у нас е около 203 литра. По този показател се нареждаме сред високоразвитите страни. Но може ли всеки да отговори на въпросите: колко литра вода използва на ден и пести ли я?! За себе си съм изчислил - около 90 - 100 литра. Ако по-малката консумация на вода водеше до някакви данъчни облекчения, може би повече хора щяха да я пестят. Не става дума за лишаване, а за отказ от разхищаване.

Водното потребление в световен мащаб се удвоява на всеки 20 години, което предопределя недостиг.  До 2025 г. доставките на вода трябва да бъдат увеличени с 22%, а такава възможност от природните източници няма. На много места по света са достигнати критични нива на дефицит на животворната течност. Днес на планетата живеят повече хора, а количеството на водата не може да стане повече. По-голямата част от прясната вода не е в течно състояние, а в замразено. (Ледниците в Антарктида са ¾ от сладководните запаси). Полярните ледове се топят със заплашителни темпове -  9% на десетилетие. Дебелината им е намаляла почти наполовина от 60-те години на ХХ век насам,  топенето нарушава равновесието в системата и заплашва с екологична катастрофа. Но най-опасното е замърсяването на водата. Според експерти много по-евтино е да се предотврати замърсяването, отколкото да се води борба с последиците от него. Основните замърсители са отпадъчните води от различни производства, докато комунално-битова дейност причинява около 30% от общото замърсяване. Всички замърсители са резултат от човешката дейност. Статистиката сочи, че повече от 14 000 души на ден  умират от болести, причинени от нечиста водата. Липсват данни за измрелите животни и растения, но количеството им не е малко. Констатираме, че във водните басейни има отпадъци, на някои от които разпадът трае векове. (Стиропорът и пластмасата се разграждат за 1 000 000 г., а производството им не е ограничено.) Кой трябва да се намеси? Ако в реката, край която живея - Дунав, можех да открия Златната рибка, щях да я помоля да ми помогне да връщаме боклуците на онези, които ги изхвърлят в нея. Тогава няма да плават пластмасови отпадъци, а ще плуват хора. Жалко е да гледаш реката и да не смееш да се къпеш в нея. Аз и на рибарите се чудя: клекнали между боклуците на брега, те ловят риба, която не искам да мисля с какво се храни. Мръсотията край и във водата е безотговорност към здравето ни. 

Оценяваме водата, когато не тече от крана. Гневим се, ако не е с добри вкусови качества. Но сме безразлични към мръсотията около нас! Застрашителното намаляване на чистата вода е реална заплаха за живота. Ако събудим разума си, няма да стигнем до катастрофа. От нас зависи да опазим водата, която осигурява живота на Земята.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 5 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 6 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 6 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 7 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 7 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 8 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 8 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 9 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 9 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 9 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 9 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 9 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности