0

- Защо Албания?
- Защо не?
- Те трябва да разберат по някое време?
- Кой?
- Ами нали знаеш аудиторията.
- Трябва ли да знаят? Стига. Какво виждахме от войната в Залива всеки ден? Една падаща бомба върху комина. Аз бях в сградата, като заснехме това попадение.
- Това вярно ли е?
- Откъде да знам. Разбираш какво имам предвид.
- Ясно. Искате да продуцирам вашата война.

Това е част от диалога между известния пиар специалист Конрад Брийн (Робърт де Ниро) и холивудския режисьор Стенли Мос (Дъстин Хофман) от култовия филм "Да разлаем кучетата". В него Брийн трябва да убеди Мос да режисира мнима война между САЩ и Албания в медиите. Това е единственият начин да спаси предизборната кампания на действащия президент за втори мандат, чието име е забъркано в сексскандал.

Логиката на героя на Де Ниро е желязна: "Не може да си във война и да нямаш враг", казва той. Хубавото на измислената война е, че "тя не може да приключи, докато режисьорът не реши да я приключи". А най-хубавото е, че никой няма да се усъмни в нея, защото "я дават по телевизията".

Ако някой реши да напише сценарий по всичко, което се изписа и изговори от българските политици по повод смъртта на началника на кабинета на Доган - Ахмед Емин, то със сигурност от нескопосания кризисен пиар по спасяването на ДПС и лидера му от тежката ситуация и от опита на опозицията да извлече политически дивидент от това ще се получи филм, достоен за "Оскар".

"Трябват ми война и враг"

Във вторник (на десетия ден от смъртта на Емин) лидерът на ДПС проговори. От думите му пред в. "Труд", гарнирани обилно със снимки от мястото на самоубийството и различни кътчета от боянския сарай, се разбра, че срещу движението има грандиозен заговор, за който Емин е знаел, а може би е бил и част от него.

Паралелно с това продължи акцията "демонизиране" на Емин. От ДПС изведнъж си спомниха, че преди четири години началникът на кабинета на Доган посетил софийския затвор и престоял няколко часа в килията, където е лежал Доган. После споделил с приятели, че по време на престоя "получил прояснение на съзнанието".

След изявата на лидера всички депутати от движението вече бяха убедени в пъкления план за дискредитирането на партията им. "Това (самоубийството на Емин) не може да е вътрешна работа. Никой от ДПС не би могъл да направи такова нещо", разсъждава народен представител върху предположението, че началникът на кабинета на Доган е сложил край на живота си заради вътрешнопартиен конфликт.

А на въпроса "кой тогава" депутатът многозначително посочва рамото си, което би трябвало да означава "някой с пагони".

Паралелно с това в подкрепа на разсъжденията на Доган в посока "заговор срещу ДПС" из движението се разнесе още един неизвестен за съпартийците му факт от живота на Емин.

"Тръгнахме да търсим къде е завършил висшето си образование и се оказа, че името му не фигурира в нито едно учебно заведение. Попитахме съпругата му и тя си спомни, че той й е казвал, че преди години е учил икономика в Турция. Тя обаче не знаеше къде точно, а и не открихме диплома", разказаха от партийната централа.

"Изобщо няколко години от живота му се губят. Никой не знае какво е правил там и с кого е контактувал. И може това да са използвали службите, за да го притискат", е изводът на колегите му. Кои точно "служби" обаче от ДПС отказват да назоват.

В сряда за покойния Емин обаче нещата станаха още по-лоши. Лидерът на ДПС дори допусна, че Емин е дошъл в сарая в ролята на камикадзе, и разигра следния сценарий:

"Той знае, че като влезе човек при мен, никой друг не влиза. Застава пред мен и го прави пред очите ми... Или прави нещо друго... А после си седне..."

Мнимата етническа война

Неистовото усилие на лидера на ДПС да минимизира последствията от "смъртта в сарая" щеше да продължи в същия стил, ако на политическата сцена не беше се появил Бойко Борисов, за да обяви, че движението е готово да провокира етнически конфликт, ако остане извън властта.

Това не са първите изявления на Борисов срещу ДПС. Преди време той каза, че мисията на ГЕРБ е да извади формацията на Доган от управлението, а неотдавна дори ритуално се подписа под думите си, че ако партията му спечели следващите парламентарни избори, никога няма да влезе в коалиция с ДПС.

Този път обаче изявленията му надминаха очакванията и на най-големите му политически врагове. Столичният кмет обяви, без да му мигне окото, че етническата ни толерантност е минала всякакви граници, и се похвали с миналото си на пряк участник във възродителния процес.

Така с негова помощ разговорът тръгна в съвсем друга посока - полезен или не е българският етнически модел вместо защо ДПС заслужи възмущението дори на собствения си електорат.

Президентът Георги Първанов веднага улови ситуацията и удари Борисов с диагноза, че ГЕРБ се "атакизира". След него и премиерът Станишев се включи по темата: "Който се опитва да демонизира ДПС, вреди на страната", защити коалиционния си партньор той.

Къде е проблемът

Най-парадоксалното в случая е, че смъртта на Емин нито застрашава етническия модел, нито може да предизвика етническо напрежение, макар Доган да твърди обратното пред в. "Труд".

Нито пък анти-ДПС говоренето е насочено срещу българските турци, в какъвто контекст се опитват да го аранжират от ДПС.

Темата за етническото напрежение е необходима единствено на Ахмед Доган, защото това е единствения начин да не се задават неудобни въпроси: защо голямата собственост, която остана след "Мултигруп", всъщност се оказа в ръцете на хора, които са покрай ДПС. Както и въпроса има ли злоупотреби в държавния резерв и за колко милиона са те", коментира политологът Димитър Димитров.

Или каква партия е ДПС. Безспорно по документи тя е либерална, по начин на управление обаче - авторитарна. В очите на хората и дори на собствения си електорат лидерът на ДПС е човекът в сарая, който приема подчинените си само когато пожелае и когото пожелае

Отстранява ги пак по същата схема. При това без да дава обяснения. "Каквото каже шефът (както в движението наричат Доган)" се е превърнало за близкото и не чак толкова близкото му партийно обкръжение в нещо като закон.

Това до такава степен е деформирало хората от ръководството на ДПС, че неотдавна разделените на две лобита членове на централното оперативно бюро се скарали кой да организира рождения ден на Доган. Едното взело инициативата в свои ръце, другото вдигнало скандал защо те, разказват от партийната централа.

Щетите от публичното поведение на Доган обаче трудно могат да бъдат заметени с услужливи коментари какви заслуги има той за мирния преход. За избирателите той е човек, който не ходи на работа в парламента, само веднъж досега е попълнил данъчна декларация с не особено впечатляващи доходи, но демонстрира завиден стандарт на живот - живее в хотел, а лятото прекарва почивката си по скъпи яхти.

По неговия пример и останалите лидери на движението демонстрират охолство. "Село Козица никога не беше виждало толкова много луксозни коли", така започваха телевизионните репортажи от погребението на Ахмед Емин.

Дори най-голямата гордост на Доган - привличането на българи за членове на движението, възмущава, от една страна, редовия актив на движението, защото виждат в тях кариеристи, за които движението е бърза писта към държавни постове.

Българите пък също не мислят по-различно, след като виждат как в ДПС влязоха компрометирани в скандали хора като зам.-министър на Министерството на извънредните ситуации Делян Пеевски.

Или пък станалите известни с "куфарчетата" по време на управлението на СДС Христо Бисеров и Йордан Цонев. Само преди дни във Варна беше арестуван общинският съветник от движението Иван Славков по обвинения за трафик на хора.

С подобни чувства към ДПС, макар че от лоялност към коалицията не ги споделят на глас, са и коалиционните им партньори. "Само като видя заедно да си тръгват от парламента Юнал Лютфи, Йордан Цонев и Христо Бисеров, косата ми настръхва, защото това означава, че пак ще искат нещо", сподели наскоро червен депутат.

capital.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 8 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 10 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 11 часа

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 11 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 12 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 13 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 14 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 15 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 15 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

"Беше страхотен ден": Мъж изпи 25 чаши вино, докато тича в маратон

Любопитно Преди 16 часа

Том Гилби дегустира на сляпо различни чаши вино по време на всяка миля от Лондонския маратон

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Кремъл с остри критики към Макрон и Камерън заради изявленията им за Украйна

Свят Преди 16 часа

Франция продължава постоянно да споменава възможността за свое пряко въвличане, на терен, в конфликта около Украйна, заяви Дмитрий Песков

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

ГЕРБ обяви листите си с кандидат-депутати в цялата страна

България Преди 16 часа

Бойко Борисов ще е водач в 25-и МИР-София и в 16-и МИР в Пловдив

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира работа заради ремонт и презареждане с американско ядрено гориво

България Преди 16 часа

Необходимото за първото презареждане количество от новите касети беше доставено на 20 април

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Израел потвърди смъртта на заложник в Газа

Свят Преди 17 часа

Съпругата му Йонат е убита при първоначалното нападение

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Китай изстреля космическата сонда Chang’e-6 (ВИДЕО/СНИМКА)

Любопитно Преди 18 часа

Нейната мисия включва събиране на проби от далечната страна на Луната