0

Д анъчни и прокурори на лов за "мръсни пари" в Пампорово, пише "Новинар".
Дни след като в Пампорово заваля първият сняг, данъчни служители и прокурори от цялата страна започват проверка за произхода на средствата, вложени в десетките нови хотели и заведения, които се строят в зимния курорт, съобщиха от Окръжната прокуратура в Смолян.

По всяка верояност и останалите окръзи в страната, където има развит зимен туризъм, ще последват техния пример.

Държавата изпуска контрола над цените на храните, твърди изданието.
Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще определя кои организации могат да защитават потребителите от 1 януари 2007 г., предвижда наредба, публикувана в Държавен вестник.

Потребителските организации трябва да подадат заявление в икономическото министерство, за да бъдат включени в специален списък. Тези, които останат извън него, няма да могат да подават в съда искове заради некачествени стоки или надути цени.

Според представители на потребителски организации наредбата нарушава правата им и ще ги постави под държавен контрол. Евроминистърът Меглена Кунева, която ще бъде назначена за комисар по проблемите на потребителите, отказа коментар по казуса, защото още не е приела поста.

100 млн. евро ще подпомагат усвояването на фондовете от ЕС, четем пак там.
Създава се фонд "Флаг" от 100 млн. евро за подпомагане разработването на проекти за усвояване на средствата от еврофондовете, съобщи премиерът Сергей Станишев след посещението си във варненския комплекс "Слънчев ден" заедно с финансовия министър Пламен Орешарски.

Партньор на новия фонд ще бъде Европейската банка за възстановяване и развитие. Общините ще могат да кандидатстват пред фонда да им бъдат отпуснати кредитни линии с минимална лихва, които ще се възстановяват след реализацията на проектите, обясни Орешарски.

Стотици останаха без детски заради отсъствия от час, извежда "Сега".
Стотици семейства в цялата страна са лишени от детски надбавки за септември заради пет и повече неизвинени отсъствия на децата им от училище. Това показват справките на регионалните служби "Социално подпомагане".

Санкцията беше въведена по инициатива на социалния министър Емилия Масларова с поправка в правилника към закона за семейните помощи и влезе в сила от тази есен.

Държавата отново е безпомощна за глобите, отбелязва изданието.
Отчайващо ниска е събираемостта на глобите, наложени от различни държавни ведомства.

За първите девет месеца тя е под 10%. Най-трагично е положението в Националното управление на горите. Там са събрани 5,7% от сумите по съставените актове. Миналата година процентът е бил 9.

Продължава да виси проблемът и с шофьорските глоби, въпреки че КАТ е единствената институция, която тази година се споразумя с Националната агенция по приходите за помощ при събирането.

Губим парите от ЕС, твърдят бизнесмени, цитирани от "Сега".
Бизнесът, кметове и сдружения се притесняват, че България няма да усвои парите по еврофондовете, показа проучване, оповестено на срещата на премиера Станишев и министър Орешарски с областните управители през уикенда.

59% от анкетираните очакват фондовете да се ползват частично или слабо. Едва 10% от бизнеса е наясно с процедурите за финансиране. Въпреки скептицизма 69% от хората в местната власт, 62% от неправителствените организации и 22% от бизнеса са готови да пишат проекти за европарите.

Варна на тотална атака срещу E.ON, отбелязва вестникът.
Тотална атака срещу местното електроразпределително дружество и собственика му E.ON започват институциите във Варна. Областният управител Петър Кандиларов ще алармира вицепремиера Емел Етем за честите аварии. Помощ ще се търси и от министър Румен Овчаров.

Гражданска защита вече е вдигната на крак да тества трансформаторите, а общинският съвет стартира проверка за качеството на тока.

Мегакурорт ще има и под връх Ком, пише всекидневникът.
Започва изграждането на нов туристически комплекс под връх Ком. Цялата инвестиция ще бъде за над 2 млн. евро, обяви кметът на Берковица Милчо Доцов.

Проектът е на "Ком 2016" АД - съвместна фирма на община Берковица, местното училищно настоятелство и "Главболгарстрой". Общинското участие ще е със 75 дка терени, а строителната компания ще осигури финансирането на проекта.

Южният обход на София готов за 20 месеца, твърди вестникът.
Разширяването на южната дъга на софийския Околовръстен път започва на 8 ноември, съобщиха от строителното ведомство. Ще бъдат ремонтирани 4.5 км от "Симеоновско шосе" до бул. "България".

Ще се обновят и двата пътни възела - на Симеоновско и на Драгалевско шосе. Общата стойност на строителството възлиза на 39.28 млн. лв. с ДДС.

750 млн. лв. повече приходи при 10% данък печалба, отбелязва изданието.
Свалянето на данък печалба от 15 на 10% ще се отрази отлично на хазната. Така смята шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Димитров.

Депутатът вчера обяви по БНР, че рекордното намаляване на ставката догодина не само няма да доведе до загуба на приходи, но ще вкара допълнително 750 млн. лева в държавната каса.

Реформата в горите "отметна" пореден провал, четем в "Дневник".
Дългоочакваната реформа в горите се отлага за неопределено време. Представители на мнозинството в парламентарната комисия по земеделие признаха, че приетият на първо четене изцяло нов проектозакон няма да види бял свят скоро.

Така отпада още едно от обещанията на левицата - да прокара проекта, който трябваше да въведе европейския модел на стопанисване чрез държавна горска компания, да пресече схемите с незаконната сеч и да сложи край на скандалните замени на държавни терени по Черноморието и планинските курорти срещу частни в неатрактивни райони.

Франция ще допуска от 2009 г. българи до трудовия си пазар, информира всекидневникът.
Париж ще отвори частично трудовия си пазар за българи и румънци от 1 януари 2009 г. по същата схема, прилагана досега към вече приетите в ЕС осем бивши комунистически държави.

Решението беше обявено в петък от френския министър по европейските въпроси Катрин Колона при посещението й в Полша. След определен преходен период френското правителство ще пристъпи към "прогресивно и контролирано" отваряне на пазара, допълни Колона.

Съдът "спря" завършен строеж край морето в парк "Странджа", пише още "Дневник". 
Нашумелият строеж на ваканционното селище "Златна перла" на брега на морето край с. Варвара окончателно беше спрян. Това реши последната съдебна инстанция на Върховния административен съд (ВАС). Срещу изграждането му непрекъснато протестират много природозащитни организации.

Делото беше заведено от инвеститора "Краш 2000", който пробва да осъществи първия си строеж на морето. Дружеството оспори заповедта на шефа на регионалната инспекция по околната среда Симеон Симеонов, с която през февруари той спря строежа заради липса на оценка за въздействието на околната среда (ОВОС). /пълният текст/

ЧЕЗ инвестира 3,5 млн. лв. в нови мощности на Банско, отбелязва "Монитор".
През 2007 година собственикът на електроразпределителните дружества (ЕРП) в Западна България - чешката компания ЧЕЗ, планира да инвестира 2,2 млн. лева в развитието и модернизацията на електроразпределителната мрежа в община Банско, която е част от територията на ЕРП-София Област, съобщиха от дружеството.

Други 850 хил. лв. ще бъдат вложени в две нови възлови станции още до края на тази година. Инвестициите ще повишат качеството на електроенергийните доставки и ще осигурят възможност за присъединяване на нови клиенти в бързо развиващия се курортен център, коментираха от ЧЕЗ. 

Свръхоблагането ще продължи да помпа бюджета, четем в същото издание.
Министерството на финансите оповести данните за изпълнението на държавния бюджет от началото на 2007 г. до месец септември включително.

Бюджетните приходи достигат 14,5 млрд. лв., разходите - почти 12,4 млрд. лв., а излишъкът - 2,1 млрд. лв. Растежът на разходите в консолидирания бюджет се ускорява през септември до 5,9% спрямо 2005 г., докато през юли и август е съответно 5,1% и 5,3%.

Вероятно темповете ще продължат да нарастват до края на годината, тъй като заложената цел за бюджетния излишък за 2006 г. е около 3,2% от БВП, което може да означава около 1,5 млрд. лв.

"Властта готви брадва, но не знае как да удари концесионерите" е водещото заглавие в "Пари". В темата си изданието пише, че държавата се кани да завиши едностранно концесионните възнаграждения 10 пъти.

Това предизвикало сериозно безпокойство сред компаниите, които се занимават с добив на подземни богатства. Според концесионерите завишените размери на таксата са необосновани.

Налице са немотивирани правно и икономически постановки, които ще отблъснат бъдещи инвеститори в бранша, коментира пред изданието председателят на Българската минно-геоложка камара Лъчезар Цоцорков.

След сделката за "България Ер" "Химимпорт" обяви намеренията си, пише "24 часа" и оповестява, че се предвижда закупуването на 10 самолета, ще бъдат открити нови линии до Осло, Кувейт и Белград, а билети ще мога да се купуват и на цена от 1 евро. Изданието цитира директора на "Хемус Ер" Димитър Павлов.

До 20 дни се очаква "Химимпорт" да купи "България Ер", напомня вестникът и добавя, че така тя става собственик на три български авиокомпании - освен носителят на националния флаг нейни са "Хемус Ер" и "Виаджо Ер".

"София си иска 50% от данъчните приходи", пише още финансовият ежедневник, като пояснява, че за това настояват столичният кмет Бойко Борисов и заместникът му по финансовите въпроси Минко Герджиков.

Според правителствените разчети в бюджета на София за 2007 г. като държавен трансфер ще влязат 162 млн. лв., или едва 23,8% от данъците, които столицата ще събере, се посочва в дописката.

"Ще продължа натиска за "Тракия"" заявява пред "Сега" министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. За концесията на магистралата ще преследваме споразумение, от което правителството да не се срамува, казва той.

"Дайте си реакторите на Европа" - това е водещото заглавие в "Труд". В статия за вестника руският ядрен физик проф. Михаил Мителман предлага: "дайте на Европа да управлява обречените на затваряне блокове три и четири на АЕЦ "Козлодуй". Сигурността на блоковете е гарантирана, а бъдещата им експлоатация ще носи обща финансова изгода за България и ЕС, обяснява той.

"България покрива около 80% от енергийния дефицит на съседите си", извежда "Дневник" в специалното си приложение, посветено на енергийната индустрия. "Епитафия на енергийната логика" е анализът в броя.

"Монитор" пише, че се очаква ново покачване в цената на хляба. Прогнозата на председателя на Федерацията на потребителите Павел Кърлев, е че след януари цената на килограм хляб може да стигне 1,50 лв., въпреки, че няма мотиви за поскъпването.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя. - Ееее, Данче, защо все най-лошото си…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 3 часа

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 3 часа

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 6 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 6 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 6 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 8 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 8 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 8 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 8 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 9 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 9 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 9 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 9 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 9 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 9 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 9 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев