0

О ставката на ръководството на СДС поискаха от "Клуб 10" в столичния кв. Лозенец.

Той беше основан в рамките на новия устав на СДС от Александър Божков, Григорий Бояджиев, Евгений Дайнов, Едвин Сугарев, Елена Димитрова, Йордан Василев, Мария Арсениева, Мария Панчева, Методи Андреев, Никола Чолаков, Светослав Божилов и Филип Димитров.

В неделя, два дни преди много важното за партията заседание на Националния съвет, до медиите беше изпратено обръщение, в ксоето подробно се обяснява какви промени са нужни в партията.

Надежда Михайлова, избирана два пъти без конкуренция за председател на СДС на национални конференции през 2002 и 2004 г., отговори светкавично.

В понеделнишкия брой на в. "24 часа" тя заявява, че във вторник ще иска очакваното драматично заседание на Националния съвет на партията да бъде открито за журналисти.

"Има сериозни тенденции да се скрие отговорността на ре­дица хора и тя да се прицели само в ръководството и ли­дера. Но аз също готвя се­риозен доклад за това как­во се случи и какво не се случи по време на избори­те. Не се съмнявайте, че имам какво да кажа. Тряб­ва да станат ясни много не­ща, които бяха премълча­вани. Затова настоявам за­седанието да бъде открито за журналисти, което се приема болезнено от мно­зина. Нямам какво да крия. Надявам се и опонентите ми да отговорят със съща­та откровеност", казва Надежда Михайлова.

В обръщението на "Клуб 10" се казва:

"Електоратът на СДС на последните избори е 11 пъти по-малък от гласовете през 1997 г.; 10 пъти по-малък от гласовете през 1991; шест пъти по-малък от трагичната 1994-та; четири пъти по-малък от катастрофалната 2001-ва.

През 1994 г. лидерът на СДС Филип Димитров подаде оставка, заедно със заместниците си, поемайки отговорността за загубата. Същото през 2001 г. направи и Иван Костов с тогавашния НИС на СДС. Сегашното ръководство не предприе нищо подобно.

Това състояние е на границата на излизането от голямата политика. То е следствие на дългосрочна криза и изисква дългосрочни усилия.

Ако такива не бъдат положени, следва окончателен разпад и изчезване. Усилията за спасяване на СДС могат да започнат единствено след осъзнаване и разбиране на причините и на мащабния характер на кризата и чрез провеждането на сериозен разговор за бъдещето.

Засега обаче ръководството на СДС не предлага политически разговор, нито за размера на кризата, нито за бъдещето. Това е поведение, характерно за изчезващите български демократични партии от началото на прехода.

Увлечени в разговори, в спорове и конфликти помежду си и с други партии, ръководствата не забелязват как остават без гласоподаватели и без членове. Всеки, който бие тревога, бива обявяван за предател, а партийните ръководства продължават да се занимават със себе си.

Ръководството на СДС повтаря точно това поведение, а неговият резултат е предизвестен.

Всички знаем, от личен опит, какъв е основният проблем на СДС. Той е, че днес не разполагаме с отговор на въпроса, който задават избирателите: "Защо да гласувам точно за СДС?"

Преди да се въплъти в хора, организации и гласоподаватели, една партия е просто идея. Идеята е проект за по-добро бъдеще. Партиите са платформи за постигането на общи - не частни - интереси.

Вярно е, че в зависимост от предлагания проект за бъдещето партията се опира на едни или други групи хора в обществото, което не означава, че работи само за техните интереси. Десните партии намират опора в инициативните хора.

На кого се опира СДС, е въпрос, който се реши задоволително още на едно от големите обсъждания на "Клуб 10" във ВИАС. Тогава, преди повече от година, събранието реши следното:

СДС е убеден, че добрият проект за България е да има все повече инициативни хора, произвеждащи стойност и развитие; следователно СДС си поставя за цел да създаде такива условия, че все повече хора да стават инициативни, при което СДС се опира на тях инициативните хора - не само на онези, които вече са постигнали резултата от своята инициативност, но и на онези, които днес са на 20 години, но при добри условия, ще могат да постигнат много.

Макар че тогава, с участието на почти целия НИС на СДС, събранието успя да формулира на кого се опира партията, това не стана достояние нито на членовете на СДС, нито на широката публика; нито пък влезе в програмни документи на СДС.

Това са признаци на разпадаща се партия - на партия, която вече е загубила способността да свързва различни свои действия в единна политика.

При по-структуриран поглед към последните четири години, можем да видим няколко фундаментални политически проблема на СДС:

1. Неспособност за произвеждане на проект за бъдещето. Това е най-големият проблем, тъй като една партия е просто проект за бъдещето. Всичко друго - организация, лидерство, постове - идва след това. От 1999 г. насам, СДС очевидно не успява да произведе проект за бъдещето.

2. Неспособност от проекта за бъдещето да се изведат позиции по горещите проблеми на деня. Когато една партия има проект за бъдещето, тя започва да търси подкрепа за него сред обществото.

В последните години никой не разбра позицията на СДС по жизненоважни проблеми като закриването на АЕЦ, мястото на прокуратурата, приватизацията на болниците, кризата с лекарствата, матурите, изпитите след VII клас, строителството по морето. Когато хората не намират отговори на важните за тях въпроси, те не могат да бъдат убедени да подкрепят СДС.

3. Неспособност да се комуникира както вътре в партията, така и с широката публика. Дори когато СДС има позиция по някакъв въпрос, това не става достояние на членовете и симпатизантите. Вътре в партията няма система за разпространение на позиции и становища.

Комуникацията с обществеността е в още по-незадоволително състояние. От години повечето местни ръководства на СДС буквално се крият от гражданството, вместо да са постоянно пред погледа му - и да му разясняват позициите на СДС.

4. Неспособност за ангажиране на членовете и симпатизантите в политически живот. В края на 90-те години част от състава на СДС се оказа подменен и като типажи, и като конкретни хора.

Пренебрегвани и изолирани бяха много от хората, които са в СДС, за да помагат при постигането на определена политика или кауза. Фаворизирани и стимулирани бяха хора, които успяваха да се харесат на ръководството и често се оказваха мотивирани от личната си изгода.

Обикновените симпатизанти изгубиха своето представителство в партията. Придворната атмосфера подмени политическото поведение.

5. Неспособност да бъдат разпознати наличните ресурси и да бъдат организирани в ефективна система за постигането на резултат. Ръководството на СДС днес не изпълнява голямата историческа задача: да възстанови дясното пространство и чрез него - политиката в България.

На организационен език, това означава, че задачата на НИС на СДС беше да минимализира рисковете, да събере всички налични ресурси и ги постави в последователна рамка, така че да бъде постигнат резултат. Беше лекомислено пропилян сериозният ресурс, съществуващ в медиите.

Вместо да идентифицира и поддържа партньорски отношения с водещи журналисти и медии, дружелюбно настроени към СДС, ръководството ги отблъсна със своята неорганизираност и подозрителност. Вместо да впрегне в писането на проекти и програми огромния експертен ресурс, симпатизиращ на СДС, ръководството предпочете да се отнася към експертната общност като към кранче с вода. Трябва ти вода - пускаш кранчето. После го спираш.

При появата на нов ресурс в СДС - "Клуб 10", замислен като начало на процес на събиране на симпатизанти и експерти вътре в партията - и той не беше разпознат. Напротив, "Клуб 10" беше и продължава да е зле приет, тъй като се схваща не като ресурс за ползване, а като заплаха за неутрализиране.

Днес особено ясно се вижда нещо, което беше казано още през 2003-та: за да оцелее в сериозната политика, СДС трябва да преоснове себе си - да се изгради наново като политическа партия.

Това може да стане само ако се започне от нивото на ръководството. Ако сегашното ръководство настоява само да подготви и проведе една скромна по размери - и, следователно, контролируема - национална конференция, настоящото обръщение няма адресат.

Ако ръководството излезе в оставка и Националният съвет избере специален екип за подготовка на конференцията и спасяване на СДС, най-добрият вариант би бил той да бъде оглавен от авторитетни и политически креативни личности.

Този екип трябва да има за задача да предложи на Националната конференция два основополагащи за спасяването на СДС документа:

1. Промени в устава или нов устав на партията, който да предлага по-демократичен, най-вероятно пряк, избор на ръководство на СДС, на основата на вътрешни избори и конкуриращи се платформи. Отвореният и демократичен избор сам по себе си изважда спора за отговорността и бъдещето от една малка, затворена и недиалогична група и го отваря за участие на всички членове на СДС, както и - чрез медиите - към общественото мнение.

Той дава на пряко избраното ръководство необходимата степен на легитимност, за да може то да се справи с новия старт на СДС. Такава легитимност не може да произлезе от една малочислена национална конференция, колкото и коректно да е проведена тя.

2. Политически документ, очертаващ идейната основа и политическата платформа на партията СДС. Този документ трябва да бъде разработен с широкото участие на представители на областните и общинските структури на СДС, експертната и медийната общност, професионалните гилдии.

Подготовката на този документ приобщава членовете на СДС към политически дебат - нещо, което не се е случвало от години - и дава мощен тласък на дебата за това, що е СДС и какво бъдеще да има. Ефектът върху общественото мнение и медиите ще бъде значим. Поне една политическа партия ще е показала, как се води политически живот и политически дебат - ще демонстрира, че политиката не е само скришен пазарлък.

Ако бъде направено добре, това усилие може да има и допълнителен ефект: да върне сериозни и авторитетни хора в СДС и да привлече нови. Това ще бъде първият сериозен политически разговор в България от години и много политически активни хора ще поискат да се включат в него", се казва в заключение на обръщението на "Клуб 10" на СДС от софийския квартал Лозенец.

Учредителната сбирка на клуба се състоя на 29 март 2004 г., когато бяха избрани Светослав Божилов за председател и Мария Панчева за секретар.

Принципът, на който се събраха основателите на клуба, е тяхната дългогодишна съвместна политическа работа, склонността им към екипност, както и намерението им да работят по структуриран начин в рамките на една партийна организация, за да бъдат по-ефективни в политиката на СДС.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 42 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 1 час

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 4 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 7 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 7 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 8 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen