0

"Грешки за милиарди в бюджет 2008", пише вестник "Сега". Финансовият план на държавата е измама, защото се гради на фалшива основа и неверни прогнози, обяви лидерът на ДСБ Иван Костов в парламента при обсъждането на проектобюджета за 2008 г.

Той посочи, че според кабинета в края на тази година инфлацията ще е 9,3%, а всъщност тя ще е около 12%. Според него брутният вътрешен продукт ще е 64 млрд. лв., а не 61,7 млрд., колкото е заложило правителството. Това означава, че и бюджетният излишък ще е повече от записаните 1,8 млрд. лв. (3% от БВП).

Министърът на финансите Пламен Орешарски призна, че е възможно бюджетният излишък да се окаже повече от предвиденото. Той уточни, че целта за догодина е излишъкът да бъде не точно три, а най-малко 3% от БВП. Румен Овчаров от БСП горещо защити правителствения проект и го определи като честен, защото били записани черно на бяло висок излишък и големи повишения на данъчните приходи.

"163-ма подкрепиха проекта", посочва вестник "Стандарт". Цялото управляващо мнозинство с изключение на социалдемократа Николай Камов подкрепи вчера на първо четене закона за държавния бюджет. 59 бяха против.

"Бюджет 2008? Изключете телевизора", е коментарът във вестник "Труд". Авторът посочва четири плюса и четири минуса на държавния бюджет за 2008 г. За първи път имаме един относително честен бюджет. Правителството откровено си признава колко всъщност ни събира и преразпределя. Това са 41,1% от цената на всяка стока и услуга; В бюджета са предвидени достатъчно пари за образование и здравеопазване; Обезпечено е еврочленството, тъй като са отделени достатъчно левове за националното съфинансиране на европроектите; Планира се въвеждане на плосък данък върху доходите от 10%.

И минусите: Осигуровките остават на същото ниво. Очевиден е страхът на управляващите от провал във фискалната политика; Местните власти няма да могат да намаляват налози под досегашните им нива; Разходите за администрацията растат, без да са обвързани с реални реформи; Някои прогнози, като тази за инфлацията (6% при малко над 12 на сто за година), изглеждат нереални и преписани от предишния бюджет.

"Няма да вземаме нереални решения", обещава от страниците на вестник "Труд" председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов. И допълва: "Ние ще работим за реализиране на програмата на ГЕРБ. Проблемите обаче не са статични и се менят във времето. Не мога да кажа какво ще се случи догодина. Това, което дължим на обществото, е обяснението на генезиса на проблемите."

"Два грама мозък трябват, за да укрепнем", цитира вестник "Труд" изказване на Татяна Дончева, депутат от соцпартията. Според нея БСП има хроничен проблем. "Ние сме се капсулирали. Ако отгърнете списъците от 90-те години насам на делегатите на конгресите, кандидатите за съветници, за депутати - те са едни и същи. Почти не се сещам за общини, където най-авторитетните хора там се идентифицират с БСП. Ако имаме такава криза на представителство, трябва да търсим решение. Трябва да освежим структурите, а това означава да привличаме. Да станем интересни на интелекта на нацията."

"Съдружието на Манолова роди съмнение, че сме се продали на СДС", е озаглавено интервюто във вестник "24 часа" с Иво Атанасов. В понеделник на заседание на общинския съвет на БСП в Кюстендил той подаде оставка като председател.

Атанасов атакува другия ляв депутат от Кюстендил Мая Манолова с обвиненията, че бившето съдружие в юридическата й кантора с победилия десен кмет на града Петър Паунов са сред причините за загубата на БСП на местния вот. "Човек не зависи в достатъчна степен от ефекта на своята работа, от рейтинга и от процентите си. В един момент се оказва зависим от хора, които нито са му на процента, нито на рейтинга. И това е не толкова обидно, колкото не е полезно за партията", допълва Ананасов.

"Съжалявам, но опозицията няма ресурс да свали Станишев", казва пред "24 часа" Йордан Бакалов, новият шеф на сините депутати. Според него няма да има предсрочни парламентарни избори. Те могат да се случат, ако самите управляващи решат да съставят нов кабинет. Вторият вариант е да има уличен натиск в мащаба на 1996-1997 г., който няма как да се случи. "За голямо съжаление в момента опозицията няма ресурс да свали кабинета. Единственото е да показваме как не бихме управлявали."

"1000 лв. за боец на повикване", пише на първа страница вестник "Стандарт". Армията търси 10 000 платени доброволци. Срещу 1000 лв. на година те трябва да са готови всеки момент за сбор. Това предвижда новият законопроект за резерва на войската. Одобрените кандидати ще подпишат трудов договор и от време на време ще ходят на учения. Ако се наложи, доброволецът може да бъде повикан да потушава пожари или да помага при наводнения.

"Първанов срещу грижите за хазарта", информира вестник "Дума". Президентът Георги Първанов официално застана срещу готвените данъчни облекчения за хазарта. Държавният глава няма да подкрепи необосновани и ненужно бързи промени и не би издал указ за обнародване на закон, който съдържа заложените промени в предлагания вид, се съобщава от прессекретариата на президентството.

Според готвената промяна в закона за корпоративното подоходно облагане организаторите на хазартни игри с числови залагания ще плащат корпоративен данък от 10%, начисляван върху разликата от приходите от залози и изплащаната печалба. Така реалното облагане става около 3%.

"С ориенталско бачкане няма европейски заплати", коментира вестник "Стандарт". Посочва се, че резервът за увеличение на заплатите може да дойде по три направления. Едното е по-добри бизнес условия, които се определят от макрорамката, от ролята на администрацията.

На този етап например не се събират много вземания от сивата икономика. Т.е. не се работи достатъчно ефективно и управлението не е достатъчно добро. Второто е, че не всички работодатели имат модерни умения, за да могат да управляват добре бизнеса си и да са готови да инвестират, за да се подобрява производителността на труда.

И третото нещо е ниската технологична култура на българския работник, ниската му квалификация. Ниска производителност на труда, нисък доход и нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението. Всички тези неща са свързани - човек трябва да произвежда, за да може да потребява, припомня авторът.

"Петрол" влага 60 млн. в бензиностанции", съобщава вестник "Стандарт". Парите ще се използват главно за закупуване на терени, на които ще се вдигнат новите колонки. Предвижда се и модернизиране на по-старите обекти на компанията. Освен това фирмата предвижда да сключи договори с частни бензиностанции, които да ремотнират според стандартите си, и да работи с тях на франчайзинг. В плановете за инвестиции на "Петрол" за 2008 г. влиза още и разширяване на мрежата от заведения на компанията.

"328 проекта чакат европари от Николай Василев", отбелязва вестник "Труд". Неправителствени организации, синдикати и работодатели изпратиха 328 проекта в Министерството на държавната администрация. Документите искат пари по оперативната програма "Административен капацитет" и по първата й открита процедура за развитие на структурите на гражданското общество, обясни министър Николай Василев. По тази програма са предвидени 7 млн. лв. до края на 2007 г.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Полицията арестува младеж, хвърлил бомбички срещу синагога във Варшава

Свят Преди 4 минути

Посегателството срещу синагогата „Нозик“ беше извършено към 1 ч. в нощта срещу сряда, като са нанесени щети по фасадата на сградата

Арести на пропалестински демонстранти от Колумбийския университет в САЩ

Достигнаха точката на кипене: Сблъсъци между протестиращи и полиция в САЩ

Свят Преди 8 минути

Протестиращите срещу войната между Израел и Газа използваха лютив спрей, полицията отвърна с електрошок

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

Кола блъсна колоездач във Варна, той е с опасност за живота

България Преди 52 минути

34-годишният водач на велосипеда е настанен в реанимация

<p>Изпращане на войски в Украйна не е изключено</p>

Ако Москва пробие фронтовите линии: Изпращане на войски в Украйна не е изключено

Свят Преди 1 час

Това заяви френският президент в интервю, публикувано днес

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

ЕК обяви доставка на оборудване от ЕС за ливанските въоръжени сили

Свят Преди 1 час

ЕС доставя оборудване за ливанските въоръжени сили

Добавят Бионсе във френски речник

Добавят Бионсе във френски речник

Любопитно Преди 1 час

За новия успех на Бионсе четете в следващите редове

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

Казусът с частната болница "Мама и аз" (ОБЗОР)

България Преди 1 час

Публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което е взето решението за създаване на болницата

а

Обявиха ден на траур в Одеска област

Свят Преди 2 часа

Това съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

„Непознатата Адриана Будевска” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

<p>Разкриха причината за огромната дупка в антарктическия морски лед</p>

Преди осем години в антарктическия морски лед се появи огромна дупка - ето защо

Любопитно Преди 2 часа

Защо в антарктическия морски лед се е появил отвор четете в следващите редове

<p>Кремъл коментира&nbsp;обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие</p>

Кремъл коментира обвиненията на САЩ за използвано химическо оръжие в Украйна

Свят Преди 2 часа

Песков заяви, че Москва остава обвързана с договора, забраняващ използването на химически оръжия

<p>Създадоха мишка Франкенщайн</p>

Създадоха мишка Франкенщайн с мозъчни клетки от плъх

Любопитно Преди 2 часа

Мозъчни клетки на плъхове могат да заместят изгубени неврони при мишки

<p>&quot;Русия трябва да бъде включена в този процес&quot;</p>

Швейцария: Мирен процес без Русия е невъзможен

Свят Преди 2 часа

Това каза в изявление правителството в Берн

ц

Любов и добро настоение: Какво е манифестиране и как да го приложите

Любопитно Преди 3 часа

Как да манифествате четете в следващите редове

<p>&quot;Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...&quot;</p>

Очаква ли се ескалация между Иран и Израел: Бившият съветник по националната сигурност на САЩ с коментар

Свят Преди 3 часа

"Това е нещо, което променя играта... Надявам се, че не е твърде късно...", казва Макмастър за военната помощ на САЩ за Украйна

свещ

Почина легендарният рок китарист Дуейн Еди

Свят Преди 3 часа

Той е носител на „Грами“ за най-добър рок инструментал за „Peter Gunn“