0

В се повече роботи навлизат в ежедневието ни. При това те съвсем не са толкова ужасяващи, както ги представят във фантастичните филми.

През юни ЕК обяви намерението си да удвои инвестициите за изследванията в областта на роботиката, а само преди няколко дни Париж събра най-големите имена и постижения в тази област в рамките на изложението "Европейски град на науките".

Равносметката е, че днешните учени работят върху социалните роботи - такива роботи, които са способни да разпознават и да предават емоционални състояния.

Хуманоидните роботи и киборги обаче не са всичко, тъй като друг тип роботи, които шокират много по-малко нашето съзнание, навлизат трайно в ежедневието ни.

"Интересното днес е, че се отделяме от представата за робота, познат ни от фантастиката. Там имаше хуманоиди, роботи във формата на кучета и т.н.

Сега, вместо да се питаме дали роботите от научната фантастика не могат да се превърнат в предмети от ежедневието ни, по-добре е да се замислим дали предметите от ежедневието ни не могат да станат роботи. Това представлява един действително нов етап", обяснява Фредерик Каплен, ръководител на изследванията в Политехническото училище в Лозана.

Сред първите роботизирани вещи не може да не споменем автомобилите.

Т. нар. "сайбъркар" - напълно автоматизирано превозно средство, има вече десет години зад гърба си. Той се използва успешно в Ротердам и на лондонското летище "Хийтроу", където през 2010 г. се предвижда да има 300 бройки от него.

Все още е прекалено рано да се съчетават роботизирани коли с такива, управлявани от човек, категоричен е Мишел Паран, ръководител на екип от изследователи в областта на интелигентния транспорт.

"Ако има само автоматизирани коли, всичко е наред. Такъв е случаят с автоматичните мотриси в метрото. Когато обаче смесим автоматиката с хората става опасно, тъй като човешките същества често правят глупости. Така че предпочитаме да пускаме в движение тези сайбърркари в зони, където няма автомобили, управлявани от хора, или ако има, те са съвсем малко", казва Паран.

Човекът от ХХІ в. живее вече заобиколен от малки или големи роботи. Той се е научил вече да им доверява и най-добрият пример за тези отношения между човек и машина е приложението на роботите в медицината.

Все по-често човешките същества поверяват тялото си в ръцете, или по-скоро в щипките, на роботи. Една от водещите европейски страни в тази област е Португалия.

Учените от Университета в Порто са разработили например робот, който позволява на лекаря да преглежда пациента без да стои до него. Роботът може самостоятелно да се придвижи до всяко едно болнично легло благодарение на специална програма.

След това той включва вградената си система за видеоконферентна връзка и лекуващият лекар може да започне прегледа от разстояние, разговаряйки директно с пациента.

В момента учените усъвършенстват способностите на робота да се придвижва и се надяват до 2-3 години той да може да носи рецепти и да изготвя диагнози.

В процес на финална разработка е и робот-хирург, който ще може да оперира без присъствието на лекар и на много конкурентни цени в сравнение с най-известния робот-хирург в света - американския Да Винчи.

Благодарение на робот хирург у нас хирургическите грешки вече са изключени.

Роботът хирург с четири механични ръце работи в ендоскопския център на плевенската университетска болница. Американският механичен хирург от системата "Да Винчи" струва 1,8 млн. евро, а закупуване му стана с помощта на френското правителство.

Две години по-рано университетската болница стъпка по стъпка бе преоборудвана и екипът подготвен за работа с робота. Специалистите от Плевен преминаха специални курсове и защитиха сертификат в Страсбург, за да могат да осъществяват операции благодарение на дистанционната хирургия.

С робота операциите се правят много по-леко от обикновените. С него може да се осъществи и т.нар. лапароскопска (безкръвна) хирургия. За разлика от останалите най-добри хирурзи, механичният е изключително прецизен.

Той има 36 плоскости на движение във вътрешността на тялото на пациента, докато хирургът с ръцете си има много по-малко, колкото и да е добър, отбелязва д-р Герасим Иванов.

Все пак, казва той, трудно е да се каже колко е по-добра операцията, направена от робот, но дори предимството, че има минимална загуба на кръв, е достатъчно.

В действителност роботът и в този случай подпомага дейността на човека, който оперира. Истинската работа по време на операцията се извършва от самия хирург.

С Да Винчи операцията протича по-бързо. Роботът ограничава грешките, стопира инструментите, ако има отклонение. Инциденти са изключени. Хирургът, който оперира, настанен в специална конзола, не използва ръкавици и по-скоро отстрани прилича на компютърен геймър.

Първият хирург, който оперира с робота, е ректорът на Медицинския университет в Плевен. С помощта на робота се извършва телехирургия. Пациентите у нас могат да бъдат оперирани от френски или немски професори, които се намират всеки в своята клиника.

Проблем остава стойността на операцията за българските пациенти. Консумативите и инструментите са много скъпи и пациентите в другите четири европейски страни, където има такъв робот, плащат около 4000 евро.

За момента операциите в България не се заплащат, докато екипът натрупа опит, а и докато инструментите не са се изхабили. Всеки един от "изкуствените" хирурзи има своята тясна специализация.

Българският е гинеколог, а най-много от роботите от системата "Да Винчи", са специализирани в областта на кардиохирургията.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Израел обмисля споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Свят Преди 2 минути

Военновременният кабинет на Нетаняху е обсъдил вариант, при който да бъдат пуснати жени, по-възрастни и болни

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Намериха над 300 бомби от Втората световна война в Гърция

Свят Преди 27 минути

Те са открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Новият сгъваем Z Fold на Samsung ще има Ultra версия

Технологии Преди 50 минути

Той се очаква на пазара това лято

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

Огромна дупка „погълна” кола в Пловдив (ВИДЕО)

България Преди 52 минути

Превозното средство било паркирано пред жилищен блок

<p>&quot;Изменението на климата сее глобален хаос&quot;</p>

Нигерия се движи напред: Електрически превозни средства на хоризонта

Свят Преди 54 минути

Нигерия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2060 г.

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

“Шпионска заплаха от Китай“: Пекин с бурна реакция

Свят Преди 1 час

Острото отхвърляне на обвиненията от страна на Пекин подчертава неговата чувствителност към обвиненията в задгранични разузнавателни операции

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Пожар на товарен кораб, плаващ към България, има ранен (ВИДЕО)

Свят Преди 1 час

Екипажът на плавателния съд е евакуиран на пролива Дарданели

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Най-често срещаните предизвикателства при управлението на служители от Gen Z

Любопитно Преди 1 час

Днес работодателите са изправени пред много сериозни предизвикателства

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

Какви са щетите след градушката в Старозагорско (ВИДЕО)

България Преди 2 часа

Силни бури се разразиха в централните и южни части на страната в четвъртък следобед

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

"Зависимостта ни прави уязвими": Китай трябва да спре да помага на Русия

Свят Преди 2 часа

Това смята генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

<p>Задочен политически сблъсък между САЩ и Китай&nbsp;</p>

Старт на срещата между Антъни Блинкен и китайския външен министър

Свят Преди 2 часа

Американският държавен секретар вероятно ще се срещне с китайския лидер Си Цзинпин днес, преди да отпътува за Вашингтон

<p>Митов: Това е истинската причина да бъде свален Росен Желязков</p>

Митов: ПП-ДБ търси кризисен PR, затова беше свален Росен Желязков

България Преди 2 часа

Така искат да излязат от темата с пуделите, пачките, митниците и връзките им с контрабандисти, отбеляза депутатът от ГЕРБ-СДС

<p>38 години по-късно: Какво остави след себе си ядрената катастрофа в Чернобил</p>

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил, най-тежката в света

Свят Преди 2 часа

В ранните часове на събота, 26 април 1986 г., реактор номер 4 в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал

Любимите храни на принцеса Даяна

Любимите храни на принцеса Даяна

Любопитно Преди 3 часа

Да разберем заедно какви са нейните любими ястия и как можем да се вдъхновим от изтънчения ѝ вкус

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Зодиите в любовта: Колко ревнив е всеки един зодиакален знак

Любопитно Преди 3 часа

Всяка зодия носи със себе си уникален подход към ревността