0

Една от последиците от високата цена на петрола е, че се ускорява развитието на възобновяемите енергийни източници. Откакто цената на барел нефт премина границата от 100 долара, учени и предприятия все по-усърдно търсят алтернатива.

Разбира се, има страни, които не чакаха този момент, за да се обърнат към чистата енергия, като например Германия, където се появяват все повече ветрогенератори и слънчеви панели.

Германският закон налага изкупуването на добитата от слънцето енергия на цена от 40 евроцента, което е 8 пъти повече от конвенционалния квт/ч. Разликата се компенсира със субсидии.

Днес обаче експерти в Германия смятат, че цената не е реална, тъй като слънчево енергийният сектор е достатъчно автономен. За да бъде прокара трайно идеята за използване на слънчевата енергия трябва да бъде приобщена широката публика и затова наскоро из цяла Германия се проведоха 2500 различни инициативи в рамките на седмицата, посветена на енергията от слънце.

Основна цел на фиксираната от закона цена е да се гарантира възвръщаемостта на инвестициите, а това говори красноречиво за ангажираността на властите в Германия в търсенето на алтернативни и възобновяеми енергийни източници.

"Само през миналата година в Германия инвестирахме 1,6 млрд. евро в изграждането на нови централи за енергия от слънцето и за изследователски институти.

Инвестициите са големи, а приходите могат да бъдат реализирани само ако властите продължават да подкрепят използването на слънчевата енергия", казва Карстен Кьорниг, председател на федерацията за слънчевата енергия.

"Целта е след време този вид енергия да стане конкурентноспосбен на традиционните. Тази цел ще постигнем най-много до 7-8 години", смята тя.

Секторът укрепва все повече и отпусканите сериозни субсидии, които се оценяват на 120 млрд. евро за следващите 30 години, все по-често се поставят под въпрос.

Група експерти от Християндемократическата партия поискаха намаляване на гарантираната цена за изкупуване на слънчевата енергия с аргумента, че сектор, който е в добро състояние няма нужда да бъде подкрепян.

От Федерацията за слънчевата енергия споделят, че благодарение на бързия растеж в сектора са готови да преразгледат изкупната цена, но това не трябва да става изведнъж, а постепенно.

Въпреки че Германия е сред водещите страни в използването на слънчева енергия, делът й представлява едва 0,5% от общото потребление.

В Холандия, потреблението на слънчева енергия е едва 0,03 %, но през 2003 г. властите решиха да сложат край на отпусканите субсидии при закупуване на слънчеви панели.

Общото количество произвеждана енергия от слънцето в страната не надвишава 55 мВт и въпреки това Холандия се нарежда в европейския топ 5 по производството й.

В равна и облачна страна като Холандия се разчита много повече на ветрогенераторите и биомасата като източници на енергия.

Всъщност субсидиите за закупуване на слънчеви панели се оказаха жертва на успеха си. Толкова много холандци решиха да си ги купят в периода 2000 - 2003, че предвидените за субсидии средства се оказаха в пъти по-малко и правителството реши да преразгледа плановете си.

От 2003 г., когато бяха спрени помощите, продажбите на слънчеви панели се намират в стагнация и годишно инсталираните нови мощности не надвишават 1,5 мВт на фона на 8-те мВт годишно от 2000 до 2003.

От тази година обаче бе въведена нова помощ и холандците, които се топлят със слънчева енергия получават отстъпки от сметките им за електричество.

В климатично отношение България се нарежда сред слънчевите страни в Европа. За разлика от вятъра, слънце има на цялата територия на България, като разликата между "най-силната" и "най-слабата" част не надхвърля 10%.

Това дава основание да се мисли за сериозното развитие на този вид енергетика у нас. Интересът към слънчевата енергия нараства. В най-слънчевите области на страната има инвеститорски интерес за изграждане на слънчеви централи.

Като най-подходящи се сочат долината на река Струма, Ивайловград, целия район на Родопите и Странджа - Сакар.

За разлика от вятърните системи, соларните не се амортизират толкова бързо, което говори за още една полза за избора им. Ефективността от използване на слънчевата енергия се разбира все повече частни потребители.

Хората у нас търсят възможности да пестят енергия като монтират на покривите на домовете си слънчеви инсталации. Почти няма къща или хотел в Сандански, най-слънчевият град в България, върху покрива на които да не е поставен слънчев колектор.

Всички нови апартаменти в града се продават с предварително монтирани слънчеви инсталации - прекрасен начин да се оползотворява изобилието на слънчевата енергия и да се пести.

Санданчани са изчислили, че употребата на слънчеви колектори спестява до 80% от енергията за загряване на топла вода за битови нужди.

В ефективността на слънчевите системи са убедени и хората от Велинград, който също попада в една от слънчевите зони в страната.

Вариантите за слънчеви инсталации са три - вакуумно-тръбни, селективни и медни. Специалистите препоръчват селективните, но всеки трябва да реши според нуждите си и според мястото, където живее.

Трябва да отбележим уместната забележка на фирмите, които предлагат такива системи, че селективните работят без проблем при -45 градуса.

Това, което най-много интересува хората у нас, е за колко време ще се възвърне инвестицията, която средно между 900 и 1500 лв. Оказва се, че при монтиране на една качествена система, парите се възвръщат до 3-4 години.

Всички са ползвали по-евтини системи са се убедили, че всъщност са похарчили повече пари. Хубавото е, че банките вече предлагат кредит "Енергийна ефективност" .

В действителност 90% от хората у нас купуват слънчеви инсталации за домовете чрез този кредит и банките им връщат 20% от сумата. Много се възползват и от различните промоции, които се предлагат към края на лятото.

Не само частни потребители залагат на соларните системи. В град като Свищов, който се намира в северната част на страна, общинската администрация е вложила над 32 000 лв. за изграждане на соларни инсталации.

Очакваните годишни икономии при сегашните стойности на електроенергия са от порядъка на 5900 лв. За разпространяването на положителен опит по отношение използването на слънчевата енергия общината на крайдунавския град е определена за община "Новатор".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Руска атака с дрон е нанесла щети на хотел в украинския град Николаев

Свят Преди 10 минути

Там са били настанени англоговорящи наемници, воюващи в Украйна

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Мощно торнадо в Китай уби най-малко петима души

Свят Преди 1 час

По официални данни бурята е нанесла щети на 141 производствени обекта, но няма срутени жилищни сгради

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 2 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Как Gen Z променя работното място?

Как Gen Z променя работното място?

Любопитно Преди 2 часа

Служителите от Gen Z могат да сменят работата си до 10 пъти на възраст между 18 и 34 години

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 3 часа

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Зеленски: Русия атакува газови съоръжения, осигуряващи доставките за ЕС

Свят Преди 10 часа

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руския Газпром

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Харви Уайнстийн влезе в болница

Харви Уайнстийн влезе в болница

Свят Преди 11 часа

72-годишният Уайнстийн излежава 23 години в нюйоркски затвор за две сексуални нападения

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Блинкен ще участва в преговорите за прекратяване на огъня в Газа в Саудитска Арабия

Свят Преди 11 часа

Той ще се срещне с министри от блока на арабските държави от Персийския залив

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 12 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Австралия ще предостави на Украйна помощ от 100 млн. долара

Свят Преди 12 часа

Това заяви украинският министър-председател Денис Шмигал след среща с австралийския министър на отбраната Ричард Марлес

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 15 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 15 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати