0

Мюсюлмани организираха демонстрации в шест големи града в Индонезия, включително в столицата Джакарта, по време на които бяха подпалени автомобилни гуми и чучело на датския премиер. Протестите бяха във връзка с публикуваните в европейски вестници карикатури на пророка Мохамед.

По-малко от 100 души участваха във всяка от протестните демонстрации, което е малко за индонезийските стандарти, отбелязва АП.

В град Макасар на о. Сулавеси студенти подпалиха автомобилни гуми пред общежитието си. Чучело на Андерс Фог Расмусен беше запалено от десетина демонстранти в град Семаран на о. Ява.

Седмичникът "Глория", който се издава в главния град на о. Ява - Сурабая, поднесе извинения, след като предизвика протестите на местни мюсюлмански групировки, препечатвайки някои от скандалните рисунки.

58% от датчаните смятат, че мюсюлманските лидери в Дания имат основна вина за задълбочаването на конфликта, сочи проучване на института МЕгафон.

22% са на мнение, че в. "Юландс постен", който през септември миналата година публикува карикатурите, е отговорен за разпалването на гнева.

11% пък мислят, че кризата се дължи на правителствата в Близкия изток. Едва 5% търсят причината за конфликта в датското правителство. 82% от датчаните смятат, че имамите възпрепятстват интеграцията на имигрантите, а 6% са на обратното мнение.

Лидерите на мюсюлманското духовенство в Русия осъдиха карикатурите на пророка Мохамед, публикувани в европейски вестници. Президентът на Ислямския културен център на Русия Абдул-Уахед Ниязов определи рисунките като "ислямофобски действия, оскърбяващи и засягащи достойнството на 1,5 милиардната мюсюлманска общност на планетата".

В цивилизованото общество ислямофобията трябва да бъде приравнена с антисемитизма, фашизма и нацизма, изтъкна той.

Ниязов отбеляза, че най-бурна и му може би не съвсем адекватна реакция са предизвикали изображенията в ислямските страни, където САЩ играят ролята на "дестабилизиращ фактор" - в Иран, Ирак, Афганистан, Пакистан, палестинските територии и Сирия.

Испанският външен министър Мигел Анхел Моратинос съобщи снощи, че е разговарял по телефона с датския си колега Пер Стиг Мьолер и с иранския външен министър Манушер Мотаки, за да се опита да намери решение на кризата.

Датският външен министър изрази желанието на Дания да участва във всички дейности на "Алианса на цивилизациите", заяви Моратинос на кратка пресконференция с йорданския си колега Абдул Илах Хатиб.

"Алиансът на цивилизациите" е проект на Испания и Турция под патронажа на ООН, който цели сближаването на арабо-мюсюлманския свят със Запада. В близко бъдеще ще се състои среща на представители на проекта в Катар.

Моратинос е разговарял и с иранския външен министър, който посочил, че оценява испанската позиция в кризата. Испанският външен министър помолил иранския си колега да положи усилия, за да бъде намалено напрежението, предизвикано от публикуването на карикатурите на пророка Мохамед.

Американският президент Джордж Буш няма никакво намерение да отмени предстоящото си посещение в Пакистан, въпреки протестите на мюсюлманите, съобщи Белият дом.

"Президентът иска да посети Индия и Пакистан. Ние подготвяме посещението, което ще се състои след няколко седмици", посочи говорителят на Белия дом Скот Маклелън. Буш трябва да посети Индия и Пакистан през март, но точната дата още не е обявена.

Главният равин на Дания Бунт Лекснер и един от 12-те лутерански епископи в страната Карстен Нисен излязоха със съвместно изявление, в което призовават за спокойствие в кризата.

"Заплахите и насилието никога не са имали положителен резултат. Единственият начин за създаване на взаимно разбиране и уважение е диалогът", се казва в обръщението на религиозните дейци.

Те призовават Запада и мюсюлманския свят да изградят наново чувството на доверие отвъд националните граници и религиите.

Над 2400 датски граждани до вчера следобед подписаха открито писмо в интернет,

в което се разграничават от публикуването на карикатурите на пророка Мохамед в датски вестник и заявяват, че искат да живеят в мир с мюсюлманския свят.

Инициативата "Една друга Дания" се представя на сайта си Anotherdenmark.org като частна група от граждани с различни религиозни вярвания и политически позиции.

"Като датчанин не нося отговорност за публикациите в обикновен частен датски вестник. Обаче ясно се разграничавам от обидата, която "Юландс постен" нанесе на мюсюлманите в цял свят и разбирам искането за извинения от страна на вестника.

Призовавам всички страни в спора да се изразяват и да протестират с чувство на уважение и по мирен начин. Нападенията и заплахите срещу хора и имущество единствено усложняват ситуацията за всички нас", гласи текстът на писмото, публикувано в сайта на датски, английски и арабски.

Миналата седмица "Юландс постен" се извини за това, че е обидил мюсюлманите, но защити решението си да публикува карикатурите, позовавайки се на свободата на словото, припомня Асошиейтед прес.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана

планира да посети някои страни от Близкия изток следващата седмица, за да се опита да успокои гнева на мюсюлманите.

Говорител на Солана заяви, че той ще замине на 13 февруари на четиридневна обиколка в Саудитска Арабия, Египет, Йордания и палестинските територии, за да се опита да оправи отношенията с мюсюлманските правителства. Той ще разговаря и с лидерите на Организацията Ислямска конференция и на Арабската лига.

Посолството на Иран в Прага е поискало извинения от два чешки вестника

- "Днес" и "Хосподарске новини", заради публикуването на сатиричните изображения, съобщи снощи чешката обществена телевизия.

Представители на двете редакции са посочили, че са поместили само някои от карукатурите като илюстрация към статии, посветени на темата за мюсюлманските протести.

Шест от 12-те карикатури на пророка Мохамед са били поместени в египетския вестник "Ал Фагр" на 17 октомври миналата година

без да предизвикат полемика, заяви датският посланик в Египет.

Те са били поместени до статия осъждаща публикуването им в датския вестник "Юландс постен". Датският дипломат обаче подчерта, че това не е предизвикало никакви гневни реакции.

Няколкостотин мюсюлмански младежи са протестирали вчера в азербайджанската столица Баку. Демонстрантите, скандиращи "Аллах е велик", се събрали пред френското посолство, но полицията преградила пътя им на 200 м от мисията.

Малайзийското правителство затвори за неопределено време редакцията на местен вестник, който препечата карикатурите. Властите са отнели разрешителното на "Сарауак трибюн".

Египет забрани разпространяването на най-новите броеве на германските списания "Шпигел" и "Фокус", тъй като в тях са публикувани скандалните изображения.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 1 час

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Лавров: Няма с кого да преговаряме за Украйна

Свят Преди 1 час

Лавров: Те "играят" пародия на преговори

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 7 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 8 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 8 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 9 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 10 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 10 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 10 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 10 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 10 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 11 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 11 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 12 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

Задържаха контрабандни цигари за близо 180 хил. лева на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

България Преди 12 часа

Те били укрити в режещи машини в товарен автомобил

<p>Истинско чудо: Тази нощ водата там добива силата да лекува болести</p>

В очакване на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Любопитно Преди 13 часа

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност в нощта на 5 срещу 6 май