0

"Казват в понеделник в "Бояна" новия кабинет", съобщава "Труд". Тримата лидери на партиите във властта - Станишев, Сакскобургготски и Доган щели да обявят състава на втория кабинет "Станишев" в понеделник, според източници на вестника.

"Станишев призна за търкания в коалицията", отбелязва "24 часа".

"Случаят "Петков" е вече история", лаконичен е президентът Георги Първанов в интервю за "Стандарт". По думите му "Най-важно е да не се допусне стесняване на тройната коалиция. Дори напротив - ако може да се обявят конкретни политики, в името на които коалицията да приобщи и други".

Според Първанов трябва да се възстанови доверието вътре в коалицията. Партньорите се познават при изпитания като вот на недоверие и приемане на бюджет, заявява той. И призовава за повече експерти в кабинета.

"Защо една Мата Хари да не оглави МВР", е озаглавено интервюто в "Труд" с Миглена Тачева, министър на правосъдието.

"МВР в България винаги е било поставяно на пиедестал. От една страна са силни обществените очаквания за ред и сигурност, от друга - ведомството е въоръжено с власт и компетенции за борбата с престъпността. Това придава някакъв допълнителен ореол на общественото доверие.

В общественото обсъждане на проблемите в МВР се корени оздравителният процес, за който говори министър-председателят Сергей Станишев. Но ако ме попитате дали искам да ставам вътрешен министър, ще ви отговоря, че много харесвам поста си на министър на правосъдието."

"Ще преговаряме за властта, ако БСП ни покани", заявява депутатът от Българска нова демокрация Николай Свинаров. В интервю за "Труд" той е категоричен, че няма опозиционна партия, която да е готова за предсрочни избори. Управляващата коалиция обаче е силно застрашена, ако не направи промените в кабинета до Великден.

"В името на властта", е заглавието на коментар в "Сега". Авторът посочва, че поне 50-60 имена "се спрягат" за министри, след като се заговори за ремонт на кабинета.

"Сложете около тях по още десетина за заместници, още толкова много за областни управители и прочее администрация. Изобщо държавата не спи и няма да спи още няколко седмици, защото стотици гладни партийни партизани и хрантутници чакат промените в кабинета.

Това е последно раздаване за мандат, защото не се знае дали тройката пак някога ще се коалира и дали част от партиите изобщо ще дойдат някога отново на власт", пише "Сега".

"Пълно е с кръстоносци, които никога не са вървели пеш", е заглавие на интервю в "Класа" с Гергана Грънчарова.

Според министъра по европейските въпроси: "Предсрочни избори сега ще са абсолютна гаранция, че нищо няма да се промени. Няма да се промени изборното законодателство. Няма да се промени законът за финансирането на партиите.

Властите и институциите изведнъж ще зарежат оперативната си работа и ще влязат в кампания. Всички очаквани произнасяния за това кой по кой от скандалите е засегнат, виновен, невинен ще отидат за друго време.

Президентът, който също е под атаката на опозицията, ще трябва да назначи служебно правителство. От всички страни се изказват умни и знаещи хора, правят дисекция на ситуацията. Сякаш са слезли от картина и никога не са участвали във вземането на решения."

"Ще възкръсне ли държавата по Великден", е заглавието на анализ на Велислава Дърева в "24 часа".

Според авторката необходимо е премиерът да прекара демаркационна линия между политиката и мафията. Най-напред обаче Станишев трябва да тегли тази линия през собствената си партия и да среже порочните връзки. За да е ясно кой къде стои, кой има моралното право да говори от името на БСП и кой трябва да млъкне от свое име.

"Борисов: Не ни трябват избори", така "Труд" цитира изненадващо изявление на столичния кмет.

"Идат ли предсрочни избори", на въпроса отговаря в "Труд" социологът Кънчо Стойчев. Според него предсрочните избори си остават нежелани, но стават по-възможни. И то не заради някакви забележителни действия на опозицията, а поради "кипване на супата".

"До какво ще доведе сценарият "Избори утре". ГЕРБ може и да бие математически, но ще загуби политически, защото БСП и ДПС общо ще имат повече гласове. Ще се стигне до патова ситуация, от която губещите няма да са Станишев и Доган.

ДСБ и НДСВ ще останат извън парламента, а лидерът на СДС Пламен Юруков ще бъде изправен пред избора да управлява или с БСП, или с ГЕРБ.

"Предсрочните избори като Годо", е заглавие в "Дума". Предсрочните избори се превръщат у нас в нещо като модерен Годо - уж всички го чакат, но тайно в себе си знаят, че няма да дойде. Защото дойде ли, никой няма да е наясно какво да прави и как да реагира.

Съвсем наскоро излезе проучване, от което става ясно, че българският бизнес не иска предсрочни избори. Това е логично, защото България се нуждае от един нормален политически цикъл - с предсказуеми партии, които не обичат да се пускат постоянно по непредвидимата пързалка, наречена "предсрочни избори".

"Сидеров търси помирение с Доган", твърди от първата си страница "Сега". Защото лидерът на "Атака" Волен Сидеров поканил Ахмед Доган на кръгла маса, която да изработи нов модел за управление на България.

Вестникът напомня, че от няколко седмици лидерът на националистите лансира идеята си за национално съгласие около важните за страната реформи, с които да се ангажират всички политически партии.

"Сега" смята, че вчера, когато "Атака" отпразнува 3 години от създаването си, Сидеров е направил помирителна крачка към ДПС.

"Да убиеш партия", е озаглавил анализа си в "Монитор" проф. Михаил Константинов. Според него тъжната истина е, че партия се убива с малка поправка в закона.

В това се убедиха в нощта след евроизборите през май 2007 г. останките от мощната някога традиционна десница в лицето на СДС и ДСБ. Тогава тези партии проспаха фатална добавка в закона за избиране на евродепутати.

А именно, че в разпределението на мандатите участват само партиите, получили поне 1/18 от действителните гласове, което отговаря на бариерата от 5,58%. И вместо да получат два евромандата, тези две партии получиха две нули.

"Опрощават кредити на студенти за второ дете", информира "24 часа". Държавата ще покрива банковите заеми на студентите, които до 5 години след като завършат имат второ дете.

Това са съобщили вчера премиерът Сергей Станишев и просветният министър Даниел Вълчев, след като правителството одобри проект на закон за кредитиране на студенти и докторанти с държавна финансова подкрепа.

"Жан ни дамгоса за още 10 години", коментира в "Стандарт" Иван Нейков, бивш социален министър в кабинета на СДС. Според него България поне още 10 години ще носи последиците от хиперинфлацията, която ни докара правителството на Жан Виденов.

Нейков не споделя мнението, че натискът за по-високи заплати и доходи има инфлационно влияние. По-скоро това е естествен процес на приближаване на цените към европейските.

Ако искаме следващото правителство да посрещне това естествено увеличаване на цените, трябва да има нова политика по доходите. Тя да се базира на нова квалификация на работещите. Ангажиментът на държавата трябва да бъде не административно да вдига заплатите, а да хвърля усилия за повишаване на квалификацията на работната сила.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 13 минути

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 24 минути

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 42 минути

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 1 час

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Секси, дръзки и красиви: 10 от най-горещите синоптички в света

Любопитно Преди 1 час

Ето някои от най-горещите момичета на прогнозата за времето

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Властите в Киев разследват украински министър за корупция

Свят Преди 1 час

Министърът и неговото ведомство отказаха коментар по случая

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Коя държава дава най-много военна помощ за Украйна

Свят Преди 1 час

Без военната и финансова помощ от други държави Украйна няма никакъв шанс да оцелее в тази битка

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Германия арестува мъж за шпионаж в ползва на Китай

Свят Преди 1 час

Твърди се, че мъжът е Помощник на германски крайно десен политик, който ще участва в изборите за ЕП

<p>Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за смъртта на Ани и Явор</p>

Внасят обвинителния акт срещу шофьора, отговорен за катастрофата с две жертви на "Сливница"

България Преди 1 час

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото

<p>Нова мярка срещу разпространението на коклюш в България</p>

Ваксината срещу коклюш ще бъде прилагана месец и половина след раждането

България Преди 2 часа

Това решение бе взето на среща днес между Димитър Главчев, д-р Галя Кондева, Емилия Лазарова и доц. Ангел Кунчев

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

ЦГМ затяга контрола: Патрули ще следят за неправилно паркиране в София

България Преди 2 часа

Възможностите да се паркира за 10-15 минути, без да се изпраща съобщение, ще намалеят, каза изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

"Зомби болестта на елените": Двама ловци умират от рядко заболяване

Любопитно Преди 2 часа

Мъжете хванали болестта от северноамерикански елени, заразени с хронична болест на изтощение

<p>Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради Тейлър Суифт</p>

Ким Кардашиян загуби повече от 100 000 последователи заради песен на Тейлър Суифт

Любопитно Преди 2 часа

43-годишната Кардашиян все още не е коментирала ефекта на песента върху социалните ѝ медии

коклюш

Първи случай на коклюш във Велико Търново

България Преди 2 часа

Диагностициран с болестта е 17-годишен младеж

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

Коалиция "БСП за България" се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 2 часа

Корнелия Нинова коментира, че тръгват с амбицията да печелят доверието на хората

<p>Април или януари: Половин метър сняг падна в Италия (ВИДЕО)</p>

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 2 часа

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите