1

ДПС няма кандидат за президент. На тези избори ще си отдъхнем, за да се подготвим добре за редовните местни, както и за вота за евродепутати. В този смисъл настроението ни е приповдигнато, тъй като нямаме пряк ангажимент в самата кампания, казва членът на ръководството на партията на Ахмед Доган. Той е професор по етническа и политическа психология в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Г-н Георгиев, министърът на вътрешните работи Румен Петков опроверга изказването на еврокомисаря по разширяването Оли Рен, според когото България не е постигнала достатъчен напредък в борбата с престъпността. Кой е правият в този задочен спор?

- Не съм слушал изявлението на министър Петков, но смятам, че наистина у нас се прави нещо по отношение на борбата с престъпността. Всички усещаме, че става дума за сериозни разкрития в една или друга област. Мисля си, че напредваме. Налице е и хъс за работа. Докато при предишните правителства ситуацията беше различна.

А как тълкувате изказването на червената депутатка Татяна Дончева отпреди десет дни, когато тя каза, че "е много рисково да се произвеждат балони в МВР, но още по-рисково е да се правят балони с висш ръководен състав"? Това, според нея, "деморализира системата, защото дава възможност на всякакви клюки и интриги да я ръководят и защото накрая от това се получава само полицейски произвол и нищо друго".

- Бих искал да разгранича нещата. Сигурността означава нещо много повече от дейността на МВР. Що се отнася конкретно до работата на министерството, има лек полъх на търсене на начини за чистене на авгиевите обори там. Защото през последните 16 години нищо не е правено във ведомството. Разбира се, че европеизацията на органите на МВР ще е труден и сложен процес. Но хубавото е, че той вече е стартирал.

В областта на социалната политика също ни чака дълга и тежка реформа, ако щете това ще се случи и в сферата на медиите, и в образованието, където и да погледнете. Ще минат години докато разберем колко е часът.

А доколко са реални коментарите на някои наблюдатели, че ръководството на МВР произвежда РR лице на министерството, което не отговаря на случващото се в неговите структури?

- Аз точно това имах предвид. Процесът е започнал, но да се говори, че той е по средата или едва ли не е приключил, е пресилено да се каже. Разбира се, че има несъответствие между изявленията на ръководството и същността на работата в МВР. Но пак казвам: нещата там вече не тъпчат на едно място. Необходима е много работа, в това число и от страна на регионалните дирекции. Трябва перманентна квалификация и обучение в култура, в начин на отношение към хората. Тук не бива да се забравя, че голяма част от служителите в системата работят при високо ниво на стрес, при невероятни ситуации. Много са ъглите, от които трябва да се работи в рамките на структурите на МВР.

Какво се случва с делото срещу полицаите, които убиха вашия племенник Ангел Димитров-Чората ?(Ангел Димитров-Чората, почина на 10 ноември 2005 г. в Благоевград по време на акцията "Респект", след побой, нанесен от полицаи б.р.)

- Имаше едно становище за убийство по непредпазливост, но с умисъл. След като близките и медиите реагираха мигновено обаче, нещата отидоха към доразследване. В момента има няколко молби за среща, отправени до главния прокурор Борис Велчев. Надяваме се на нея нещата да се изяснят, защото се създава впечатлението, че доразследване не се прави. Засега тези молби за среща са отклонени. Вярвам обаче, че след като отпускарският сезон е свършил, тази среща ще се състои. Надявам се на нея да бъдат чути възраженията на близките по отношение на това, че не се прави допълнително разследване. Само ще спомена един факт: наблюдаващ по делото беше отстраненият от прокуратурата прокурор Николай Ганчев (на 17 юли т.г. главният прокурор Борис Велчев поиска оставката на заместник-апелативния прокурор на София Николай Ганчев. Проверката за него, направена във Върховната касационна прокуратура показа, че има записани разговори с лице, за което полицията твърди, че е от криминалния контингент на Русе б.р).

Струва ми се, че бяха направени доста опити да се прикрие истината. Свързвайки отговора на този въпрос с предишния мога да кажа, че в казуса беше много важна европейската роля на медиите, които не оставиха случая да заглъхне. Във всеки един момент от неговото развитие те реагираха адекватно. Мисля, че и с помощта на вас журналистите, тази история ще намери своя справедлив край.

Неразкрити се убийците на сестрите Белнейски от Пазарджик, както и екзекуторите на банкера Емил Кюлев и на Иван Тодоров- Доктора, не научихме също кой организира атентата срещу журналиста от Нова телевизия Васил Иванов. Всичко това не създава ли по-скоро усещането че борбата с престъпността у нас боксува?

- Очевидно е, че когато нещата започнат да се чистят, ще има съпротиви. Организирана престъпност без подкрепата на структури на МВР е невъзможна. Вземете за пример сухия режим в САЩ. Какъвто и друг пример да вземете, ще видите, че зад всеки канал, било за трафик на хора, наркотици или алкохол, стои подкрепа на полицейски служители. Иначе тези схеми не могат да функционират. Нали си представяте, че не е възможно просто така някакви бандити да пренесат наркотици или хора през страната? Тези неща се знаят. Затова е толкова трудна реформата в МВР. Защото, вероятно през последните 16 години тези връзки са станали изключително здрави.

И вероятно става въпрос за много пари...

- ...Да, разбира се. То всъщност оттам се тръгва. Когато полицейски служители гарантират канал, те получават съответните средства. Иначе е много лесно да се процедира. Просто трябва да се направи справка между имотното състояние на полицейския служител и неговите доходи от заплатата му в МВР. Бяха изнесени маса данни за суперлуксозни автомобили на полицаи и т.н. Подобни екстри не се купуват с полицейска заплата.

Как може да бъде преодоляно всичко това?

- С много хора. С много усилия. Със скърцане със зъби. Ако искаме да станем нормална страна, тази реформа в МВР трябва да се извърши.

Способно ли е сегашното ръководство на вътрешното министерство да извърши тази реформа?

- Този въпрос ще се поставя за всяко ръководство на МВР. Ние българите сме така настроени - винаги се съмняваме в способностите на властимащите. Нима един министър с основен екип от 5-6 души може да свърши сам всичко? Независимо дали става въпрос за Румен Петков, за предишния шеф на МВР Георги Петканов или за по-предишния Емануил Йорданов. Необходима е волята на всички, на цялото общество.

Има ли вече яснота относно подкрепата на ДПС за президентските избори?

- Преди да вземе решение националният форум, аз не мога да коментирам нищо. Знаете, че такова решение трябва да вземе Централния съвет.

Но не можете да отречете, че ДПС основно мисли за подкрепа на сегашния държавен глава за Георги Първанов.

- Ако така го усещате, аз не знам.

А вие как усещате вероятната подкрепа?

- Моята ще бъде съобразена с решението на партията, естествено. Ние нямаме кандидат за президент. Така че, на тези избори малко ще си отдъхнем, за да се подготвим добре за редовните местни, както и за вота за евродепутати. В този смисъл настроението ни е приповдигнато, тъй като нямаме пряк ангажимент в самата кампания.

Но все пак очакваме да имате ангажимент към някой от кандидатите?

- Да, и ние очакваме това. Знаете, че сме мъдра партия. Нещата се оглеждат от много ъгли.

Смятате ли, че е наложително ДПС да се включи в дискусиите за избор на български еврокомисар?

- Има си хас да не се включи, след като е част от управляващата коалиция!

Тоест, и вие ще настоявате да има ваш кандидат?

- О, това не мога да кажа. Това отново ще бъде решение на съответните колективни органи на партията. Но при всички положения, ще участваме в дискусия.

Как ви се струва от днешна гледна точка бъдещето на тристранната коалиция?

- Струва ми се блестящо. Блестящо, от гледна точка на това, че препотвърждаването на позицията, че България ще стане пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 г. , ще означава и добре свършена работа от правителството. От тук нататък обаче мисля, че то ще трябва да заработи на още по-сериозни обороти, защото ситуацията ще е качествено различна. Това е от една страна. От друга - не виждам никакъв сериозен политически субект извън тази тройна коалиция, който реално може да свърши нещо и да промени по някакъв начин четиригодишния мандат на кабинета. Просто такъв субект няма.

А ГЕРБ?

- И ГЕРБ не е такъв субект. Те възпроизвеждат нещо, което се случи няколко пъти през годините на прехода. Разбира се, може би в тази ситуация параметрите са малко по-различни като количество. Иначе качеството си е същото. Спомняте си Жорж Ганчев и Българския бизнес блок, който също намери място в парламента. Самият Жорж Ганчев се представи сериозно на президентски избори. След това дойде "Атака", сега идва ГЕРБ... Тези неща са като еднодневките - появяват се и след това изчезват.

Вие твърдите, че ГЕРБ е еднодневка?

- Определено да, защото ГЕРБ се състои от хора, които са минали сигурно през 15-16 политически формации, докато намерят себе си. И то не като идентификация с една или друга политическа сила, а вероятно поради други причини. В случая с ГЕРБ не виждаме нещо като идеологическа платформа- такава няма. Има едно говорене от неформалния лидер Бойко Борисов, което отговаря на някои тенденции в определени слоеве от обществото. Но не виждам партия на какво ще бъде ГЕРБ. Ако Бойко Борисов се "цели" в целия народ... Ние имахме такива общонародни партии. Просто, струва ми се, че е налице едно леко умопомрачение, което идва на базата на споделени в медиите рейтинги.

express.bg

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

с

Япония изстрелва слънчева електроцентрала в Космоса

Свят Преди 27 минути

Ако този проект види реално измерение отвъд тестовите параметри, това би могло да реши огромни проблеми и да намали нуждата от изкопаеми горива

<p>Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли</p>

Hertz планира да се отърве от още 10 000 е-коли през 2024 г.

Технологии Преди 30 минути

Един от гигантите в бизнеса за отдаване на коли под наем постепенно ще извади от автопарка си повече електрически коли от планираното по-рано

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Вкусен Великден: Лесен козунак с газирана вода

Любопитно Преди 49 минути

Ето как да си го приготвите

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Петър и Галена грабнаха ключова победа в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Само трима от кавалерите спечелиха последната си индивидуална битка

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

"Газпром" отчете първа загуба от повече от 20 години

Свят Преди 8 часа

Анализатори очакваха нетна печалба

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Русия постави условия за преговори мир в Украйна

Свят Преди 9 часа

Захарова обеща "съкрушителен удар на възмездието", ако атакуват Кримския мост

Мрачни данни на Евростат за България

Мрачни данни на Евростат за България

България Преди 9 часа

Все пак сме сред държавите, където показателят е нараснал най-силно

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

В Русия разстреляха руснак, заподозрян, че работи за Украйна

Свят Преди 10 часа

Става дума за руски гражданин, вербуван от руското военно разузнаване

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Масово сбиване и ранени в центъра на Габрово

Свят Преди 11 часа

От полицията посочват, че по случая се работи

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Германия и Чехия обвиниха Русия за кибератаки

Свят Преди 12 часа

Разкриването на хакерите е станало след общо разследване с чешките власти

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

МВнР издаде предупреждения за българите в Грузия и Швеция

Свят Преди 13 часа

Едното предупреждение е заради продължаващите протести в грузинската столица Тбилиси

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Задържаха българин с мигранти в Австрия

Свят Преди 14 часа

Модификациите на пода на микробуса първоначално не били забелязани от полицаите

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

ЕЦБ одобри Закона за еврото в България

България Преди 14 часа

ЕЦБ приветства предвидените текстове в законопроекта

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

Кръст, потопен в язовир край Горна Гращица, засия

България Преди 15 часа

Идеята на проекта е да даде посока за размисъл към християнството

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Южна Корея вдигна степента на тревога, обвини КНДР в подготовка на атаки

Свят Преди 15 часа

Сеул: КНДР е в процес на подготовка на терористични нападения

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Свят Преди 16 часа

Противниците на идеята за пълна конфискация виждат риск от създаване на опасен прецедент