0

"И полицаите на бунт срещу правителството", извежда "Сега". За първи път в историята на България полицаи ще протестират срещу правителството. Заради липсата на 13-а заплата, лоши условия на труд и трупаните с години проблеми с облеклото, бензина и храната униформените ще са съберат на "мълчаливо пушене" в 11 часа пред сградата на МВР в събота, разказва вестникът.

"Съдии нямат кураж да решават знакови дела", признава в интервю за "24 часа" Константин Пенчев, председател на Върховния административен съд. Той припомня основния упрек на европейските ни партньори - мудност и неефективност на съдебната система по конкретни наказателни дела.

Очевидно е, че не всеки съдия може компетентно да гледа такова дело - да разбере какъв е проблемът, да допуска събирането само на необходими доказателства и накрая да прочете адекватна присъда.

Вероятно в недостатъчната подготовка се крие нерешителността на някои магистрати - вместо да решат казуса, го връщат на прокуратурата за допълнително разследване без да е необходимо или постоянно отлагат процеса, за да се търсят доказателства, които не са нужни. Затова ВСС препоръча тези знакови дела да се гледат от наказателни съдии, специализирани по тези престъпления", пояснява той.

"1400 преписки за корупция", извежда на първа страница "Дума". "Няма недосегаеми в борбата с корупцията, България има политическа воля за нулева толерантност към всички видове корупция." Това заявява в свое приветствие, изпратено да международната конференция "Антикорупционни политики и практики в Югоизточна Европа", президентът Георги Първанов.

Държавният глава цитира данни, според които за първите шест месеца на тази година Върховната касационна прокуратура е наблюдавала 1400 преписки, свързани с корупцията. Според Първанов обаче трябва да се направи задълбочен анализ на критиките, отправени от ЕК.

"Жертвите на корупция не подават сигнали", отбелязва "Труд". Най-много у нас са подадени срещу представители на съдебната система, на полицията и на финансовите служби. Това показват данни от изследване на асоциация "Прозрачност без граници". Над 20% от българите са ставали жертва или са били свидетели на корупция, но само 1/4 от тях са сигнализирали.

"Питат ме: Не ти ли е жал за вдовиците?", е озаглавено интервюто в "Труд" с проф. Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имушество, придобито от престъпна дейност. Авторът припомня, че Софийският градски съд реши да изпълни искането на комисията и наложи запор на имотите, които Костантин Димитров-Самоковеца остави на вдовицата си Ангелинка.

Кушлев посочва, че вдовиците имат моралното му съчувствие. Но ние действаме по закон, търсим престъпна облага, у когото и да е тя, допълва професорът и предупреждава: "Ще заведем искове и за други известни фигури, които Господ е прибрал, стига да намерим доказателства за престъпното им минало. Имаме законова възможност, даже и без да има наказателни производства срещу тях. Стига в оперативните служби да има достатъчно материал".

"ДСБ предлагат в един ден два вота", съобщава "Труд". Промяна в конституцията, която да позволи изборите за евродепутати и парламентарният вот догодина да се проведат в един и същ ден, ще предложат от ДСБ, обяви вчера зам.-председателят на партията Екатерина Михайлова.

Според тъмносините така ще се спестят пари и ще има по-висока избирателна активност. ЕС вече определи вота за евродепутати в страните членки да се проведе между 4 и 7 юни 2009 г. Според българската конституция обаче парламентарните избори не могат да са преди да изтече мандатът на действащото 40-о народно събрание - на 25 юни 2009 г.

"Ако не така - ДПС и БСП печелят", коментират социолози пред "24 часа". Ако има два вота печелят партиите с твърди избиратели, каквито са ДПС и в голяма степен БСП, а загубата щяла да е за тези, които имат голяма периферия от колебаещ се електорат.

Според Румяна Бъчварова ниската избирателна активност на евровота може да изкриви резултатите, а после да се пренесе и върху вота за парламент. Шефката на "Маркет линкс" смята, че никоя политическа сила не печели от повече негласуващи, освен може би ДПС.

Според Юрий Асланов от "Афис" евровотът ще протече при по-голяма активност, ако е в един ден с парламентарния. Неудобство обаче е, че двата вота са сходни, а кампаниите са успоредни и регистрациите на кандидати съвпада.

Позиция изразява и шефът на левите депутати Ангел Найденов. "Резервирани сме засега", заявява той с аргумента, че конституцията не може да се променя конюнктурно. Освен това двата избора се провеждат по различни системи и при сливане ще се стигне до хаос.

"Ако няма десен съюз, всички сме зад борда", е образното сравнение на Румен Христов, кандидат за лидер на СДС. В интервю за "Стандарт" той е категоричен, че трябва да има обединение между автентичните десни партии, които започнаха промените.

"Искам СДС заедно с останалите партии да станат непреодолим фактор при формирането на следващото правителство. Трябва да имаме толкова депутати, че заедно с партията на Бойко Борисов да съставим новия кабинет. Участието на СДС във властта не е самоцелно, тъй като хората с опит са именно вдясно", заявява Христов.

"Бизнесът вече очаква 0% ръст в икономиката", съобщава "Сега". БСК вчера поправи прогнозата си и вече се опасява от 0% ръст на БВП догодина, докато преди месец вещаеше 2%.

Мрачните прогнози вчера получиха потвърждението на НСИ, който съобщи за 1,9% спад на промишленото производство през октомври спрямо година по-рано. Отделни отрасли като рудодобива са се сринали близо с 50%. Продажбите на текстил са паднали с близо 20%, а в металургията - с 15,5%.

"Заплата на час! Инак ни дави безработица", е анализът в "24 часа". Според автора в тази изключително сложна икономическа обстановка са необходими решителни и резки действия.

"Сребърен куршум" в момента е едностранното приемане на еврото като национална валута. Тази задача на задачите трябва да стане абсолютен приоритет за бизнеса. Необходимо е и въвеждане на гъвкаво работно време със и без участието на държавни помощи.

Препоръчва се използването на авторитетни и световнопризнати консултантски фирми, които да работят ексклузивно по европейските проекти и държавните поръчки, отчитащи се редовно пред обществото и ЕС. Това би дало решителен, траен и категоричен сигнал, че в бъдеще не може и няма да има злоупотреби с такива проекти и средства."

"Кунева даде старт на "Коледата безопасна 2", пише "Труд". "Ако слагаш стоката на своята витрина - носиш отговорност." Това предупреждение към търговците беше отправено от еврокомисаря за защита на потребителите по повод началото на кампанията.

Тази година тя се провежда под мотото: "Внимавай какво купуваш!" В присъствието на Кунева бе подписан коледен пакет за предприемането на широк кръг мерки, осигуряващи предлагането на безопасни стоки и услуги на потребителите през декември.

"Застрахователи масово намаляват тарифите", констатира "Труд". В разгара на кампанията по "Гражданска отговорност" застрахователните дружества започнаха масово да намаляват цените. Някои правят големи отстъпки при липса на виновно причинени катастрофи.

Изпълнителният директор на застрахователно дружество "Армеец" Румен Георгиев обясни, че тази година тарифата на компанията е силно диференцирана заради кризата. Принудени сме да приложим по-гъвкав подход при определяне на цените на полиците, допълни той.

"По-висока цена на парното за Коледа", предупреждава "Труд". Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще обяви на 22-23 декември по-високи цени на парното и природния газ, обяви вчера нейният председател проф. Константин Шушулов.

Днес "Булгаргаз" ще внесе искане за поскъпване на синьото гориво за първото тримесечие на 2009 г. Комисията ще провери сметките и в зависимост от скока на газа ще вдигне служебно и цените на парното. За разлика от друг път сега топлофикациите няма да бъдат питани какво увеличение искат.

"Майкъл Лий замина, Станишев е на ход", коментира "Труд" посещението у нас на генералния директор на дирекция "Разширяване". Посрещнахме го на нож, лаконичен е авторът.

"Пратеникът на Брюксел едва ли е срещал някъде подобна организирана злоба и неприязън. Но пък по този букет от неадекватни реакции може да се направи портрет на днешния български управленец.

Майкъл Лий дойде, за да се срещне очи в очи с премиера на България и да му каже в прав текст, че това, което сме направили от лятото насам, е добре да се види как и дали ще продължи във вярната посока.

Сега премиерът е на ход. Действията му ще покажат разбрал ли е Станишев посланията на Брюксел. Осъзнал ли е, че задържането на инат на някои хора на постовете им ще докара още по-тежки санкции и лишения на страната."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Почина легендарният френски журналист Бернар Пиво

Свят Преди 1 час

Освен на книгата, Пиво беше голям любител на футбола и виното

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

ЕС разчита на Китай да накара Русия да спре войната в Украйна

Свят Преди 1 час

Урсула фон дер Лайен: Президентът Си изигра важна роля в деескалирането на безотговорните руски ядрени заплахи

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Пеевски води депутатските листи на ДПС в Кърджали и Благоевград

Избори 2 в 1 Преди 3 часа

Водач на листата за Европейския парламент е д-р Джевдет Чакъров

Президентът на Украйна Владимир Зеленски

Русия обяви, че е превзела още две украински села

Свят Преди 4 часа

През последните месеци Киев изпитва сериозни затруднения да удържи фронтовата линия

а

Намериха кокаин за 40 милиона лири до кръчма във Великобритания

Любопитно Преди 4 часа

Или кое е точното определение за полицейска находка

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Димитър Главчев: Очаквайте честни и прозрачни избори

България Преди 5 часа

"Ако имаше сигнали за купуване на гласове, щяхте да видите и наши действия", коментира той

Кевин Спейси

Кевин Спейси: Не съм безгрешен, но не приемам измислици

Свят Преди 6 часа

Актьорът категорично отрече новите обвинения от документален филм на Channel 4

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Президентът Румен Радев: В подобни времена неглижирането на българската армия е немислимо

България Преди 6 часа

"Процесът по модернизация и развитие все още се движи твърде бавно", смята той

.

Путин разпореди учения за използване на ядрени оръжия в близост до Украйна

Свят Преди 7 часа

Информацията идва директно от руското Министерство на отбраната, предаде "Ройтерс"

Празник на българската армия - военен парад за 6 май

Изтребители летяха над София в Деня на Българската армия (СНИМКИ и ВИДЕО)

България Преди 7 часа

Традиционният водосвет на бойните знамена и знамената светини се състоя днес в Деня на храбростта

а

Израел призова жителите на Рафах да се евакуират

Свят Преди 9 часа

Перспективата за израелската офанзива предизвика тревога от страна на световните лидери.

Снимката е илюстративна

Как за 4 часа две майки родиха 6 бебета

България Преди 9 часа

Четиримата родители, създали шест нови живота за ден, пожелават щастието си на всеки

Засилен трафик на връщане след почивните дни

Чака се засилен трафик при голямото завръщане след празниците

България Преди 9 часа

Най-натоварени ще бъдат маршрутите по магистралите, както и към граничните пунктове - най-вече от Гърция и Турция.

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

5 начина, по които празнуват Гергьовден по света

Свят Преди 10 часа

Гергьовден е огромен празник за много страни и култури по света

Военен парад за 6 май

С водосвет на бойните знамена и знамената-светини ще бъде отбелязан Денят на храбростта и празник на Българската армия

България Преди 10 часа

В тържествата ще участва и президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев

Слънце

Слънчево време и високи температури на Гергьовден

България Преди 11 часа

От сряда дъждовете отново се завръщат