0

"Царят спечели с 35 жълти пешки", пише "24 часа". Симеон Сакскобургготски победи и ремонт на правителството ще има. С негова благословия 35-има жълти гласуваха "въздържал се" при вота на недоверие срещу кабинета "Станишев" и така предизвикаха премиера да обещае министерски смени.

С подкрепа от 117 гласа правителството оцеля при петия си вот на недоверие вчера. 115-има от БСП и ДПС и независимите Георги Георгиев и Христо Величков. 82 гласа събра опозицията.

Това е победа за Симеон, който още от отцепването на БНД настоява за смени на близките до тях министри, но премиерът все му отказваше. Вотът на НДСВ бе след решение на Политическия съвет от четвъртък.

Когато една коалиция се строи от трима партньори, подобно поведение е неприемливо, коментира Юнал Лютфи от ДПС. "Неуместни и неприемливи демонстрации от НДСВ", видя говорителят на левите Ангел Найденов.

"От днес имаме правителство на малцинството. Часовникът отброява обратно идните 2 месеца, след които ще дойде докладът от ЕК. ЕС ще наложи санкции на България и не улицата, а Европа ще свали правителството", прогнозира Надежда Михайлова от ОДС.

За Лидия Шулева от БНД това е най-успешният вот, защото показва, че правителството е в малцинство.

"Кабинетът е вече заложник само и единствено на ДПС. Станишев показа, че ще е не само лоялен, но и изцяло послушен към Доган", отсече лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

"Премиерът ще поиска ремонт", съобщава "Труд". "Няма да избягам от моята политическа отговорност. Ще инициирам в коалицията разговор за структурни и персонални промени в Министерския съвет", заяви премиерът Сергей Станишев след гласуването на вота на недоверие.

"Трябва ясна политическа подкрепа, а не куцайки да изкараме мандата", продължи Станишев. В словото си той благодари на мандатоноситея ДПС и нарече партията на Ахмед Доган "предсказуем партньор, истински биткаджия, ако е необходимо".

В същото време упрекна царистите, които се въздържаха при вота. "Не мисля, че формата, която намерихте, е достатъчна за вашата идентичност", каза им премиерът. Станишев благодари и на двамата независими народни представители, които "въпреки натиска върху тях не подкрепили вота на недоверие".

"Станишев слага край на формулата 8-5-3", акцентира на първа страница "Сега".

След вота на недоверие премиерът Сергей Станишев не съобщи какви са намеренията му за промени. Депутати от левицата обаче разтълкуваха, че първата стъпка е да се коригира досегашната формула на разпределение на министерствата 8-5-3.

За преразпределение на участието във властта са настоявали от ДПС още при разцепването на царската ПГ. Влиянието на БСП и ДПС може да се разшири чрез разделяне на министерства или издигане на някои агенции в ранг на министерства.

Но може да се стигне до промяна на формулата 8-5-3 на 9-4-3, като 3 министерства остават за НДСВ. Намекът за размествания в кабинета бе разяснен по-подробно от лидера на ДПС Ахмед Доган. Той обясни, че амбициите не се ограничават само с МВР.

"Тази промяна, която вие искахте преди два месеца в Хисаря, надявам се в най-скоро време вече да бъде в действие", заяви Доган и уточни, че промените не трябва да се отлагат във времето.

"Оставката на Румен Петков ще облекчи ситуацията", е позиция, изразена от Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ. В интервю за "Класа" той отбелязва:

"С начина си на гласуване вчера ние казваме следното: настояваме за радикални и всеобхватни промени, и то час по-скоро. Искаме те да са ефективни и конструктивни.

Държим на това и ви даваме ясен знак. В същото време няма да допуснем правителството да падне. Ние сме гарант за управлението, защото носим солидарна отговорност.

Но ние не искаме да се отъждествим с факта, че реформата в МВР се забавя, че европейският стил на управление прониква по-бавно тук, защото има проблем в управлението.

И затова казваме: политическата отговорност се носи от политическото ръководство. Ние трябва да коригираме нещо в собственото си поведение и това е очевидно."

"МВР било политизирано и корумпирано", отбелязва "Сега". През изминали периоди МВР е било не само политизирано, но и употребявано за политически цели.

Тези констатации са записани в доклада на вътрешния министър Румен Петков за състоянието на ведомството, но той категорично дистанцира своето управление от това, което е анализирал в доклада си.

"По никакъв начин решенията ми не са водени от политически мотиви", пише Петков. "Да твърдим, че министерството е парализирано, е невярно и непочтено", категоричен е министърът.

"Капитал" изброява "Пет основания за раздяла с Румен Петков". Първо, откакто Румен Петков е министър, заловеното количество амфетамин спада драстично. Броят разбити нарколаборатории - също.

Второ, през МВР изтича информация. На най-високо ниво.

Трето, в МВР компрометираните служители израстват. Със заповед на министъра.

Четвърто, в МВР секретните документи се ползват безконтролно.

И пето, министърът се е срещал с оперативно интересни лица, или по-точно с лица, разработвани за наркотрафик.

"Бивш вицепремиер: 12% скок на цените и за 2008 г.", отбелязва "24 часа". Инфлацията ще е двуцифрена и тази година, вероятно около 10-12%. Това прогнозира вчера Александър Божков, съпредседател на Центъра за икономическо развитие.

Той не виждал никакви управленски мерки, които да противодействат на инфлацията. Според Божков от това ще пострадат хората, тъй като вдигането на заплатите няма да може да компенсира поскъпването.

Инфлацията ще е висока, предупредиха вчера също Димитър Чобанов, експерт в Института за пазарна икономика, и Теодор Дечев, заместник-председател на Съюза за стопанска инициатива.

Най-краен бе икономистът Димитър Иванов. Той обяви, че сме на ръба на втора голяма финансова криза за последните 11 г.

Инфлацията не е първостепенен фактор, от който зависят доходите, отговори им задочно в парламента финансовият министър Пламен Орешарски.

"България съветва Брюксел да се поправи", е коментарът в "Сега". Припомня се изявлението на президента Георги Първанов през седмицата, в което той предлага "да се започне дискусия по прехода от механизама за сътрудничество и оценка към други форми на взаимодействие с Европейската комисия".

Възниква въпросът какво му пречи този механизъм? Колкото и завоалирани да бяха думите на Първанов, брюкселските контрольори няма как да не усетят неговия контраудар: "Без да подценявам справедливите и силни упреци в редица сфери, ние, българите, не се притесняваме от критиките. Ние носим на критика, защото сме успешна нация."

С други думи, ако не ни дооценявате, ще ви покажем какво е дебелокожие. Очертава се битка кой-кого, защото при негативен доклад през юли и при продължаващо спиране на еврофондовете за България властта ще бъде окончателно дестабилизирана.

Няма обаче съмнение, че властта не се чувства стимулирана да се бори с организираната престъпност и с корупцията на високо равнище. Досега тя се съгласяваше да изпълнява указанията от Брюксел само до аспекта на законодателните промени, т.е. на книга.

Брюксел обаче иска да види, че има насреща си държава, а не странно мафиотско образование. Такива доказателства обаче няма кой да даде.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 22 минути

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 28 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Три сърца, синя кръв и отрова по-силна от цианид - това ли са октоподите

Любопитно Преди 48 минути

Интересни факти за октоподите може да прочетете в следващите редове

БСП иска оставката на Росен Желязков

БСП иска оставката на Росен Желязков

България Преди 49 минути

Причината е, че ограничава гласа на опозицията, заяви Корнелия Нинова

Зодия Телец - мъжете и жените

Зодия Телец - мъжете и жените

Любопитно Преди 57 минути

Те са известни със своята силна и надеждна природа и са един от най-стабилните знаци на зодиака

Кола се обърна на булевард в София

Кола се обърна на булевард в София

България Преди 1 час

Към момента няма данни за пострадали

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 1 час

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 1 час

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

<p>Военният министър: Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран</p>

Военният министър: Атаката на Израел срещу Иран не застрашава страната ни

България Преди 2 часа

Израел демонстрира, че може да достигне територията на Иран, посочи Атанас Запрянов

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

МВнР: Следим с повишено внимание ситуацията Израел - Иран

България Преди 2 часа

От правителствената пресслужба съобщиха по-рано, че няма пряка военна заплаха за България към момента

Снимката е илюстративна

Какво да направите, ако колегата ви дразни, съвет от експерт

Любопитно Преди 2 часа

Как да се справим с досадните колеги четете в следващите редове

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Чудноватият живот на създателя на Том Сойер и Хъкълбери Фин – Марк Твен

Любопитно Преди 2 часа

Наследството на Марк Твен е не само в американския литературен канон, но и в неговото трайно влияние върху идеалите за свобода

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Ирански медии: Край град Исфахан е стреляла ПВО, но няма данни за чуждестранна атака

Свят Преди 3 часа

Никое иранско официално лице все още не е признало пряко възможното нападение

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 3 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 3 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна