0

П рисъдата "смърт чрез обесване", която получи бившият диктатор Саддам Хюсеин, предизвика противоречиви реакции.

Иракският президент Джалал Талабани заяви, че процесът е бил честен. По-рано приближен на Талабани посочи, че държавният глава няма да коментира смъртната присъда, защото всеки коментар може да се счита за намеса в делата на съда.

Агенция Ройтерс цитира говорител на иракския премиер Нури ал Малики, според когото "Това е най-малкото, което Саддам заслужаваше".

Шиитската общност в Ирак ликуваше след присъдата, която получи бившият диктатор.

В Басра също обявиха днешния ден за празник. С песни и танци хората в Наджаф и други шиитски селища празнуваха справедливата присъда.

Ръководителят на втория по големина сунитски блок в парламента на Ирак Салех ал Мутлак осъди присъдата и предрече още по-големи кръвопролития между сунити и шиити.

Президентът на САЩ Джордж Буш определи смъртната присъда като голям успех и като крайъгълен камък в усилията на иракския народ да замени властта на тиранин с властта на закона.

Това е голям успех за младата иракска демокрация и нейното конституционно правителство, посочи Буш.

Президентът изтъкна, че иракчаните са получили знак за правосъдие, какъвто мнозина са си мислели, че никога няма да се появи, съобщи Франс прес. Буш обаче призна, че Ирак има да свърши още много работа.

Американският държавен глава се спря и на начина, по който е протекъл процесът, за да изтъкне демократичния напредък в Ирак.

Човекът, който сееше страх в сърцата на иракчаните, беше принуден да изслуша как свободни иракчани разказват за мъченията и убийствата, които той е разпоредил срещу техните семейства и срещу тях самите, отбеляза Буш.

Той подчерта, че присъдата срещу Хюсеин автоматично ще бъде обжалвана, така че той може да се възползва от законовата процедура и правата, които е отказвал на иракския народ.

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви, че смъртното наказание за Саддам е щастливо напомняне на иракчаните, че законът може да вземе надмощие над страха.

Решението означава, че мирното търсене на правосъдие е за предпочитане пред стремежа към отмъщение, изтъкна Райс в комюнике, цитирано от агенциите.

Присъдата е "важен етап за Ирак", коментира американският посланик в Ирак Залмей Халилзад.

Финландското председателство на ЕС обаче призова да не бъде прилагано смъртното наказание.

"Финландското председателство припомня позицията на ЕС срещу смъртното наказание. ЕС е против него при всякакви случаи и всякакви обстоятелства и призовава то да не бъде прилагано и в този случай", се казва в комюнике.

Установяването на истината и потърсената отговорност за престъпленията, извършени по време на бившия режим, ще помогне за по-нататъшното национално помирение и установяването на диалог в Ирак, пише още в документа.

Върховният комисар за човешките права на ООН Луиз Арбур призова иракските власти да забранят смъртното наказание и да бъде осигурено обективно обжалване на присъдата.

Британското правителство приветства осъждането и смъртната присъда, предаде АП, като цитира изказване на британския външен министър Маргарет Бекет.

Германският канцлер Ангела Меркел не одобрява съдебното решение. От друга страна беше правилно да бъде изправена пред съда ерата на режима на Саддам, добави тя.

Москва предупреди за "катастрофални последици" за Ирак, ако смъртната присъда бъде изпълнена.

Председателят на комисията по външната политика в руската Дума Константин Косачев заяви за Радио "Ехото на Москва", че ако Саддам бъде обесен, "за Ирак, който и без това е на ръба на разцеплението, би имало катастрофални последици".

"Твърде вероятно е тази присъда да бъде изпълнена. Това е по-скоро морално решение. Но така ще се стигне до още по-голямо разделение в иракското общество, тъй като сунитите не признават постановеното от съда", каза Косачев.

Руски политици и анализатори заявиха, че присъдата е била нагласена да повлияе върху частичните избори за Конгрес в САЩ във вторник.

Външното министерство в Москва се изказа по-предпазливо с предупреждение да не се допуска външно влияние върху процеса срещу бившия иракски диктатор.

Смятаме, че процесът срещу гражданин на която и да е държава, независимо от поста, който е заемал, е част от вътрешните работи на тази държава и той трябва да се води и приключва без външни влияния, се казва в изявление на говорителя на министерството Михаил Каминин.

Всяко решение, особено по толкова деликатен въпрос като процеса срещу бившия иракски лидер, трябва да бъде взимано извън рамките на политическите обстоятелства и на основата на справедливо правосъдие, се добавя в текста.

Каминин не назовава САЩ или друга държава и не казва директно, че върху делото е било оказвано външно влияние. Но в контекста на руските критики към действията на Вашингтон в Ирак Москва явно приема твърденията в Русия и в други страни, че САЩ са оказали влияние върху присъдата и датата на нейното произнасяне, изтъква АП.

Руският депутат краен националист Владимир Жириновски, който е зам.-председател на долната камара на парламента и е имал връзки с режима на Саддам, заяви:

"Изборите за Конгрес на САЩ са във вторник и Джордж Буш трябва да покаже, че е постигнал нещо в Ирак, тъй като плашеше цяла Америка, че Саддам е ужасен диктатор, а всъщност при неговия режим бе тихо и спокойно - имаше ред и нямаше никакви терористи и ислямисти."

Иран приветства смъртната присъда, заяви говорителят на министерството на външните работи Мохамад Али Хосейни.

Дори Хюсеин и неговите съучастници да са извършили тези престъпления, не бива да се забравят западните покровители, които подкрепяйки го, подготвиха терена за неговата екзекуция, добави той.

Израел предпочита да не изразява публично позицията си, тъй като тя би могла да се използва от бунтовниците в Ирак, които се опитват да замесят страната в конфликта.

Това заяви пред АФП високопоставен представител на израелското външно министерство, пожелал анонимност.

Радикалното палестинско движение "Хамас" категорично разкритикува присъдата.

Председателят на Папския съвет за справедливост и мир Ренато Рафаеле Мартино изрази съжаление от смъртната присъда, която според него показва, че Ирак все още е на етапа "око за око, зъб за зъб".

Според мен да се накаже престъпление чрез друго престъпление, тоест да убиеш, за да отмъстиш, означава да си още на стадий "око за око, зъб за зъб", посочи кардиналът.

"Смъртното наказание не е естествена смърт. Бог ни е дал живота и единствено той може да го отнеме", добави той.

Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро отхвърли присъдата. Като всеки гражданин Саддам трябва да бъде държан отговорен за действията си, но ЕС не подкрепя смъртното наказание, каза Сапатеро.

Испанският министър-председател, който изтегли войските на страната си от Ирак веднага след идването си на власт през 2004 г. посочи, че там е необходима нова стратегия предвид "провала на военната интервенция", оглавявана от САЩ.

Айша Кадафи, дъщеря на либийския лидер Муамар Кадафи, която бе член на екипа от защитници на Хюсеин, се обяви срещу произнесената смъртна присъда.

Айша е преподавател по право. Пред АФП тя заяви, че "съдебното решение е продиктувано от Белия дом, където смятат, че с екзекуцията на Саддам Хюсеин ще бъде унищожена и героичната иракска съпротива".

Те обаче забравят, че всеки иракски патриот се отъждествява със Саддам, подчертала дъщерята на Кадафи.

Малкълм Смарт - директор на програмата на "Амнести интернешънъл" за Близкия изток и Северна Африка обаче отбелязва: "Ние очевидно съжаляваме за тази присъда. Не смятаме, че процесът бе честен.

Съдът не бе безпристрастен. Не бяха взети адекватни мерки, за да се защити безопасността на адвокатите на защитата и свидетелите.

Всеки човек има право на справедлив процес, дори когато е обвинен в престъпления от такъв мащаб, както е в случая със Саддам Хюсеин, а това не беше честен процес".

Правозащитната организация "Хюмън райтс уотч" заяви, че съдът не е бил обективен и справедлив и не може да бъде определен като образец за правосъдие.

Бившият министър на петрола на Кувейт Али ал Багли смята, че решението на съда е "добра новина заради жестокостите, причинени от него на иракския народ и на съседите на Ирак през последните 35 години".

Според Миранда Сисънс от международен център за правосъдие в Ню Йорк присъдата е "значима, но погрешна стъпка".

Американското посолство в Йордания призова гражданите на САЩ да бъдат предпазливи и бдителни след смъртната присъда на Саддам.

Тази присъда може да предизвика антиамерикански демонстрации, се казва изявление в посолството.

Искаме да напомним на американските граждани, че дори демонстрации, замислени като мирни прояви, могат да станат агресивни и да прераснат в прояви на насилие, се казва още в документа.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 7 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 7 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 9 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 9 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 9 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 10 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 10 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 11 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

<p>Василев отговори на лидера на ГЕРБ: Той&nbsp;не е в положение да поставя условия</p>

Асен Василев: Борисов не е в положение да поставя условия

България Преди 11 часа

Съпредседателят на ПП заяви, че първото нещо, на което Борисов трябва да отговори, е дали ще се "откачи" от зависимостите от Пеевски

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 11 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

<p>Берачи на гъби и горски плодове&nbsp;подготвят&nbsp;протест в София (ВИДЕО)</p>

Берачи на гъби и горски плодове подготвят протест в София

България Преди 11 часа

Какво предизвика недоволството на този сектор?

<p>Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат, ето защо&nbsp;(ВИДЕО)</p>

Карлос Насар подобри световен рекорд, но няма да бъде признат

България Преди 12 часа

Със своите постижения 19-годишният Насар помогна на своя отбор Хайнсхайм да се изкачи в Първа Бундеслига

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 12 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 13 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 13 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко