0

"Кремиковци" трови София, категоричен е под глава "Труд". При проверка на регионалната екоинспекция в София е установено, че дружеството замърсява въздуха на столицата с прах и газове през последните дни.

Според екоинспекторите замърсяването се дължи на остарелите технологии и лошата им поддръжка.

Всекидневниците пишат и за решението на парламента да насрочи изборите за президент и вицепрезидент на 22 октомври.

Левите надвиха, коментира "Сега" и допълва, че предложението на Коалиция за България за 22 октомври е получило подкрепата на мнозинство депутати, а на Яне Янев от ОДС за 12 ноември е било отхвърлено.

Според опозицията обаче с налагането на датата БСП "дава рамо" на своя претендент Георги Първанов.

Царистите бесни на БСП, защото датата не е съгласувана с тях, отбелязва "Труд". От НДСВ искали вотът за президент да се съчетае с изборите за евродепутати, на което от БСП не обръщали внимание.

Залива ме една огромна вълна от доброжелателност, подкрепа и одобрение, казва в интервю за "Труд" Неделчо Беронов, кандидатът за президент, издигнат от ДСБ и подкрепен от СДС.

Ако примерно девет десни партии кажат "Да" на моята кандидатура, а само една десета формация е "Против", аз мисля, че нямам право да възпрепятствам единството на деветте партии, казва Беронов, помолен да коментира своето условие, че ще бъде кандидат само ако получи подкрепата от всички десни партии.

Според "Сега" обаче десните са "все още разединени за номинацията на Беронов". Изданието допълва, че в момента има две кандидатури за държавен глава - на Анастасия Мозер и Неделчо Беронов.

До 1 август "Гергьовден", ССД, ВМРО и БЗНС ще решат коя от двете кандидатури да подкрепят. "БЗНС, "Гергьовден" и ВМРО няма да подкрепят Беронов", категоричен е обаче земеделецът Георги Пинчев, цитиран от "Труд".

"Дясното пак зацикли, запънаха се за Мозер" е заглавието по темата в "Новинар".

В интервю за "Стандарт" зам.- председателят на ПГ на ДСБ Димитър Абаджиев изразява притеснения, че ще бъдат направени опити Беронов да бъде омаскарен, използван и изгорен в политическата битка. Според него ДСБ е сгрешила, като е атакувала кметския мандат на Бойко Борисов, защото неговите избиратели са им нужни.

"Труд" предава и думите на лидера на СДС Петър Стоянов, който оттегли номинацията си за президент. Той казва, че вотът е една битка, а войната продължава с местните и парламентарните избори.

Вестниците оповестяват още, че столичният кмет няма да се кандидатира за държавен глава.

"Стандарт" цитира Борисов, който казва: "Ако Неделчо Беронов иска моята подкрепа, знае къде е кметството и кой е телефонът ми. Да дойде и да каже какъв ще бъде като кмет."

"Мога отсега да пожелая на Първанов успешен втори мандат. Той трябва да благодари за това на Иван Костов", допълва "Пари" от думите на столичния кмет пред Би Ти Ви вчера.

Под заглавието "Смях за зъбки и Борисов в кабинета" "24 часа" помества общи снимки на министрите и зам.-председатели на БСП Румен Петков и Румен Овчаров и премиера Сергей Станишев.

Според изданието тримата се "заливат от смях" на думите на Борисов, че ако нещо го накара да се кандидатира за президент, то е "да видя зъбките на тези, където казват, че се зъбят".

Столичният кмет каза това вчера в сутрешния блок на Би Ти Ви, визирайки атаката срещу него от двамата министри.

В интервю за същото издание членът на Изпълнителното бюро наБСП Антон Кутев казва, че битката между фигури от БСП и Бойко Борисов е вредна за партията и самите фигури. По думите му сигурно ще се наложи някакъв ремонт на кабинета след 1 януари.

"Няма война на БСП с Бойко Борисов", заявява пред "Дневник" депутатът от левицата Илияна Йотова.

Втори бойкот на БСП и ДПС за царските имоти, отбелязва "Сега" и пише, че това е втори пореден провал на комисията за т.нар. "царски имоти" да реши въпроса със собствеността на Симеон Сакскобургготски.

"Труд" анализира, че премиерът Сергей Станишев се е опитал да помири депутатите от НДСВ, БСП и ДПС за имотите.

В друг материал изданието посочва, че депутатите ще работят без ваканция цяло лято, а министрите са получили разрешение от премиера да почиват за по седмица, но на смени, за да не се прекъсва работата на кабинета.

Не трябва да има лобита в кабинета, казва в интервю пред "Труд" зам.-министърът на финансите Георги Кадиев. Според него законът за лобизма на ДПС "не е този, който трябва да бъде".

Не трябва да има лобизъм в грубия смисъл на думата, но след като така или иначе го има, поне да бъде по правилата, смята той. Кадиев коментира в интервюто си и закона за ДДС.

Министри и депутати се возят в държавни автомобили из страната без задължителните за всички български и чуждестранни граждани винетни стикери и лепенки за платена "Гражданска отговорност", констатира на първа страница седмичникът "168 часа".

Позовавайки се на кореспондента на БТА в Триполи, "Сега" съобщава, че е отпаднало едно от двете смъртни обвинения срещу българските медицински сестри в Либия. Това е обявил либийският адвокат на българките Осман Бизанти.

Става дума за обвинението за убийство чрез отравяне, или по-точно "убийство чрез вещества, причиняващи рано или късно смърт".

"Монитор" и "Стандарт" пишат, че пълният текст на обвинителния акт по СПИН делото, не е представян в зала, а и не се знае дали въобще съществува. Обвиненията срещу медиците в Либия остават тайна, коментира и "Дневник".

Македонското МВнР поиска обяснение за думите на Калфин, отбелязва "Сега" и пише, че българският шарже-д-афер в Скопие Кирил Янчев е бил повикан в македонското министерство на външните работи да даде обяснение за изказването на българския външен министър.

В началото на седмицата Ивайло Калфин обяви, че Македония не бива да разчита на безрезервната ни подкрепа за ЕС, ако продължи яростните нападки към българската нация и история, пояснява изданието. Янчев е бил извикан в отсъствието на посланик Михо Михов.

На срещата в Скопие било подчертано, че Македония остава на принципите за добросъседство и приятелство с България. Било предадено и очакването на македонското МВнР да се спазва обичайната дипломатическа практика на комуникация, т.е. посланикът да бъде приет във външно министерство на
съответстващо ниво, пише "Сега".

Заглавията в другите издания по темата са: "Скопие ни вини в "насилствена риторика" ("Труд") и "Скопие изпрати официална нота заради изказването на Калфин" ("Дневник").

ЕС оцени високо готовността ни за действие в екстремни ситуации, съобщава "Българска армия". Експертът по гражданска защита на ЕС Питър Билинг нарече международното учение "ЕС - преодоляване на последствията от терористични атентати в Югоизточна Европа", което се състоя в Монтана, "визитна картичка" на България и "инвестиция" за влизането й в Европа.

Убиецът на Андрей Луканов е бързоходец, но куц, с шапка, но гологлав, с грапава кожа, обаче с гладко лице, анализира "Труд" относно различните описания, дадени от петима свидетели по делото за убийството на бившия премиер.

Изданието прави своя извод от мотивите на Софийския апелативен съд, който преди месец отхвърли доживотните присъди на петимата заподозрени.

Съдът отчете, че насилието, оказано върху арестуваните по делото, е попречило да се докаже безспорно авторство на престъплението, допълва "Сега".

Пак общинарски свади за имоти в София, коментира "Сега". Съветниците опитаха да пуснат за продажба 17 терена от "Софийски имоти" ЕООД и "Спортна София" ЕАД без оценки и със спорни аргументи, обяснява изданието.

"Монитор" допълва, че кметът Бойко Борисов ще обжалва в съда връщането в списъка за приватизация на шест общински дружества - "Софийски имоти" ЕООД, "Софинвест"ЕООД, "Спортна София" ЕАД, "Галатея 2002" ЕАД и "Чистота-Искър" ЕООД и "ГИС-София" ООД.

В дълг сме към българските граждани по отношение качеството на пътищата, поставя в акцент "Дума" от интервюто си с министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. До края на мандата на правителството ще има осезаема промяна в инфраструктурата, зарича се той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 1 час

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 1 час

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 5 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 5 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 6 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 7 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 8 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 8 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба