0

М инистърът на външните работи Соломон Паси изпрати писмо до президента, премиера, председателя на парламента и Висшия съдебен съвет, в което, отговаря на всеки един от мотивите на военна прокуратура, призовала го на разпит за сделката за сателитна телекомуникационна система за връзка между Министерството на външните работи и посолствата на България по света.

До
Г-н Георти Първанов
Президент на Република България

До
Г-н Георги Пирински
Председател на Народното събрание
на република България

До
Г-н Симеон Сакскобургготски
Министър-председател на Република България

До
Г-н Антон Станков
Председател на Висшия съдебен съвет

Уважаеми господин президент,
Уважаеми господин председател на Народното събрание,
Уважаеми господин министър-председател, Ваше величество,
Уважаеми господин председател на ВВС,

Обръщам се към Вас по повод един напредващ политически процес, който дава поредното доказателство за необходимостта от спешна съдебна реформа.

На 19 юли 2005 г. Софийската военно-окръжна прокуратура оповести чрез медиите (както писа един ежедневник с "мистериозен и неясен факс два часа след края на работния ден")

поредния "шпионски" скандал.

В него се замесват две министерства - Министерството на външните работи (МВнР) и Министерството на финансите (МФ), и техните титуляри.

Поводът за самосезиране на прокуратурата е публикуваната на 20 юни 2005 г. в ръководения от Димитър Иванов в. "Земя" статия на Велизар Енчев. Компанията говори сама за себе си.

Образувана е прокурорска преписка №1443/2005 г.

Става дума за сключен договор между МВнР и фирма "Трансат" АД за извършване на комуникационни услуги

чрез сателитен канал за връзка с дипломатическите представителства на Република България в чужбина.

Въпросният договор е подписан още през лятото на 2004 г., а скандалът се инициира година по-късно, точно един ден след връчване на проучвателния мандат за съставяне на правителство на г-н Сергей Станишев.

Досегашните медийни изяви на Софийската военно-окръжна прокуратура и маниерът на провеждане на разпитите на служители на МВнР навеждат на мисълта, че прокуратурата игнорира фактите и има предпоставено становище за закононарушения, което държи да докаже на всяка цена.

Прокуратурата атакува МВнР, МФ и сключения договор на осем различни основания

с очевидната цел да докаже предварително формулираната си теза.

1. Инсинуация за шпионаж от страна на министъра на външните работи - по изявление на прокуратурата за медиите (конкретен текст от Наказателния кодекс не се сочи).

Сателитната система не пренася класифицирана информация и чрез нея нито министърът на външните работи, нито някой друг може да шпионира някого.

2. Митнически нарушения от страна на "Трансат" АД при вноса в Република България на техниката за изграждане на сателитната комуникационна система.

Според договора на МВнР, необходимото за извършването на комуникационната услуга оборудване не е собственост на министерството, а се предоставя за ползване, т.е. внасянето в страната на съоръженията, както и начинът на тяхното придобиване от "Трансат" АД, са извън предмета на договора.

3. Инсинуации за фиктивност на договора между МВнР и "Трансат" АД, като фирма Gilat Satelite Networks Ltd. се обявява за реален изпълнител на договора.

Договорът на МВнР е с предмет предоставяне на услуга, а не доставка на стоки или наем на техника. Всички права, задължения и отговорности се носят от страните по него - МВнР и "Трансат" АД. Фирма "Трансат" АД е единственият изпълнител. Тя е декларирала това в предложението си за участие в конкурса. Съгласно правната уредба и видно от подписания договор, подизпълнител няма.

4. Нарушение на Закона за МВР (чл. 124, ал.1, т.3) - изграждането на комуникационна връзка между Министерството на външните работи и дипломатическите мисии е в кръга на компетентност на МВР.

Според чл. 124, ал.1, т.3, "Дирекция "Защита на средствата за връзка" е специализирана дирекция на МВР за криптографска защита на класифицираната информация в Република България и в нейните дипломатически представителства.

Договорът на МВнР е за открита (некласифицирана) информация, която не е предмет на криптографска защита. А според Устройствения правилник на МВнР, приет от МС, именно МВнР изгражда системите и мрежите, по които се движи откритата информация - т.е. нарушение на закона не може да има.

Нещо повече, в отговор на запитване на МВнР до НСС към МВР, НСС изразява становище, че "няма възражения МВнР да използва сателитната система за осъществяване на комуникации с мисиите на България зад граница и да сключи договор с посочената фирма".

5. Инсинуация за нарушение на Закона за защита на класифицираната информация (чл.14).

Отговорът на този въпрос е даден еднозначно от ДКСИ (Държавната комисия по сигурността на информацията) по повод запитване на МВнР за използване на сателитната комуникационна система за връзка между МВнР и дипломатическите представителства и той гласи следното:

"Няма необходимост от съгласуване на проекта, тъй като в него не се предвижда пренос на класифицирана информация."

6. Инсинуация за заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

При осъществяване на процедурата по възлагане на договора са спазени изискванията на Закона за обществените поръчки, който е действал към момента.

Като част от общата одиторска проверка на проведените от МВнР обществени поръчки, извършвана от оторизирания орган - Агенцията за държавен вътрешноведомствен финансов контрол (АДВФК), делегираните вътрешни одитори са установили, че "при провеждане на процедурата са спазени изискванията на чл. 16, ал. 1, т.11 от ЗОП (отм.)", т.е. не може да има заобикаляне на закона.

7. Инсинуации за финансова неизгодност на договора, който съществено увреждал държавния интерес.

В случая става дума за внедряване на най-модерна телекомуникационна система, при която финансовата изгода и защитата на икономическия интерес на държавата не са въпрос само на месечните наемни вноски.

За сравнение, едва ли днес някой би поставил сериозно въпроса за целесъобразността от разходите за внедряване на компютърните технологии и мобилните телефони в административната дейност, вместо използването на безкрайно по-евтините пишещи машини и стационарни телефони.

Внедряването на сателитна комуникационна система позволи максималното разгръщане на възможностите на Системата за визов контрол. През 2001 г. започна внедряването на новата система "Виза 2001", която за първи път в Европа въвежда върху визата цветна снимка на заявителя.

Внедряването на тази система увеличи 10-кратно обема на изпращаната и получаваната информация, което налагаше използването на нови комуникационни технологии.

МВнР оправдава очакванията на българската туристическа индустрия за бързо и качествено обслужване на туристическия поток при стриктното спазване на Шенгенските правила.

Чрез използването на сателитните комуникации се постига ново качество в системата за управление на МВнР. Използването на последно поколение комуникационни технологии осигурява най-висока степен на надеждност и автономност при всякакви обстоятелства, в т.ч. при кризисни ситуации и природни бедствия.

Вложените разходи се оправдават многократно с отчитане на увеличения обем (в пъти!) на възможностите за осигуряване на пренос на данни, гласови услуги, интернет, електронна поща, осъществяване на видеоконферентна връзка и пр. при осигуряване н на най-висока скорост и качество на връзката.

Поради това МВнР счита преминаването към сателитна система за телекомуникация като абсолютно необходимо и неизбежно решение.

Редица международни организации, като НАТО, ОССЕ, ЮНМИК, КФОР и др., използват сателитна връзка в своята дейност. Нашият опит се базира на направеното преди нас от МВнР на Австрия, Великобритания, Дания, Испания, Италия, Канада, Полша, Република Корея, Русия, САЩ, Украйна, Франция, Холандия, Чехия и др., които използват този вид комуникации за връзка с дипломатическите си представителства в чужбина.

Някои от тях наемат на търговска основа съществуващи телекомуникационни мрежи, включително за предаване на криптирана класифицирана информация, без това да застрашава националната им сигурност.

8. Инсинуации за създадени предпоставки за изтичане на класифицирана информация, което представлявало заплаха за националната сигурност.

Сателитната комуникационна система сама по себе си няма отношение към сигурността на информацията. Тя е предназначена за предаване само на открита информация!

През май 2005 г. Службата за сигурност на НАТО извърши инспекция на организацията на дейността и мерките за документална сигурност на класифицирана информация в Регистратурата на НАТО в МВнР.

Оценките в доклада на НАТО са положителни, като не съдържат никакви забележки и препоръки към организацията на дейността по предаване, обработка и съхранение на класифицираната информация в МВнР.

Уважаеми господин президент,
Уважаеми господин председател на Народното събрание,
Уважаеми господин министър-председател,
Уважаеми господин председател на ВВС,

Тъй като смятам, че това е политическо дело с далечен прицел и действията на прокуратурата са резултат от поръчка, целяща да дискредитира външната политика на България през последните четири дни, информирам първо Вас за фактическата обстановка.

Тъжно е, че когато очевидни престъпници се разхождат на свобода и се избиват един друг в условията на естествен подбор, български институции се опитват да дискредитират българската дипломация, която с годините доказа своя принос за националната сигурност.

Подобни капани бяха поставяни пред България непосредствено преди реализацията на членството ни в НАТО. Знам, че опитите да се осуети и членството в ЕС ще продължат до последния възможен момент.

На 20 юли пресслужбата на Главна прокуратура съобщи, че министрите в оставка Соломон Паси и Милен Велчев ще бъдат разпитани "по подозрения за шпионство и престъпление по служба".

Според официалното съобщение разследването било свързано със създаването на център в Израел за връзки между външно министерство и българските посолства в десетки държави.

Проверявало се дали израелска фирма е извършила митническо престъпление при внос на технически съоръжения в България за около 2 млн. евро.

Сделката с израелската фирма била спряна до приключване на проверката. Ще се проверява и дали при сделката не е ощетена държавата.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Парламентарната група на ДПС с нов заместник-председател&nbsp;</p>

Ертен Анисова е новият заместник-председател на ДПС

България Преди 5 минути

Парламентарната група на ДПС има още трима заместник-председатели: Хамид Хамид, Халил Летифов и Йордан Цонев.

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

Денков: ГЕРБ саботира второто плащане по ПВУ

България Преди 27 минути

Това заяви акад. Николай Денков от ПП-ДБ пред журналисти в парламента

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 57 минути

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

Шокиращ случай: Шофьор отиде с 2,3 промила алкохол да се регистрира в КАТ

България Преди 1 час

Наказанието за подобно нарушение е затвор до 3 години и глоба до 1000 лв.

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

ООН настоява за международно разследване на масовите гробове в Газа

Свят Преди 1 час

Палестинските служби за спешна помощ съобщиха, че са открили масов гроб с 283 тела в местността Насър

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

Потресаваща катастрофа: Шофьор с 3,31 промила алкохол помете жена в Пловдив

България Преди 1 час

Пострадалата е в болница с множество травми

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Той е живял през III век, по времето на император Аврелиан (270-275 г.)

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Силни експлозии разтърсиха Одеса

Свят Преди 2 часа

По предварителна информация има улучени обекти в града

Старт на президентските избори в РСМ

Старт на президентските избори в РСМ

Свят Преди 2 часа

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 2 часа

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 2 часа

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 2 часа

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

Съдът гледа делото за клевета на бившия главен прокурор срещу Атанас Славов

България Преди 2 часа

Поводът - изказване на Славов, че бившият обвинител номер едно има връзка с кръга около Мартин Божанов - Нотариуса

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

Изтича крайният срок за регистрация за изборите 2 в 1

България Преди 3 часа

От 25 април ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

Главчев и министър Тахов се срещат с представители на земеделските организации у нас

България Преди 3 часа

Целта на срещата е в спешен порядък да намери решение на най-неотложните проблеми