0

До скоро не беше ясно с какво е по-известен Христо Ковачки - с милионите или с красивата си съпруга - фолкпевицата Десислава. След събитията в София през последните седмици и месеци обаче, днес няма съмнение, че 43-годишният самоковлия е новата важна фигура в бизнеса с парите на София. Един вестник го нарече "нов играч в общинската икономика", друг - "спасителят в сметта".

Името Ковачки нашумя и заради приказки за негови връзки със застреляния в Амстердам контрабанден главатар Косьо Самоковеца, нещо, което той категорично отрича. Сетне - заради много агресивни и демонстративни сделки в областта на енергетиката. Накрая направо гръмна, когато се разбра, че той всъшност е истинският собственик на скандалната, предизвикала толкова разправии, съсипани приятелства, интриги и коварства Столична общинска банка.

За Ковачки репортерите знаят, че държи на дискретността, не дава интервюта, а на публични места се явява с толкова много горили около себе си, че е почти невъзможно да бъде сниман дори.

Ето накратко какво се знае за Христо Ковачки.

Завършил е квантова електроника в елитния за държавите от съветския лагер Ленинградски институт за точна механика и оптика. В биографията си е записал, че има десетина изобретения и е доктор на науките.

Любовта му към науката секва и изчезва завинаги през 1991 г., когато той се впуска в продажба на български консерви за СССР. После купува от общината магазини в столицата, за да търгува с хранителни стоки.

Изграждането на бизнесимперията на Ковачки започна в края на управлението на Иван Костов, но по време на кабинета Сакскобургготски той

неудържимо започна да печели една след друга най-вкусни приватизационни сделки.

Докато конкурентите му се чудеха как е спестил толкова много от търговията в бакалниците, амбициозният Ковачки купи наред: ВЕЦ-овете "Пасарел" и "Кокаляне" (по-късно препродадени), брикетната фабрика в Гълъбово, ТЕЦ "Марица-Изток 3", "Атомремонт" ?Козлодуй, Топлофикация - Враца, Портфлот Варна и Бургас, пет мини - Чукурово, Бели брег, Черно море, Балкан 2000 и Открит въгледобив в Перник.

Сега без доставяните от Ковачки въглища не могат да работят нито ТЕЦ Бобов доли, нито ТЕЦ Сливен, той се кани да купи и тях.

Собственост има и в софийското предприятие "Лазерни и оптични технологии", в завода за преработка на стари автомобилни гуми в Драгоман, във веригата магазини "Европа".

Както писа тези дни в. "Капитал", самият бос отрича да е собственик на всичко изброено и се представя само за много кадърен консултант, но в същото време твърди, че дава работа на над 5 хиляди души.

Ковачки седи на стола на изпълнителния директор в Общинска банка,

след като Любомир Павлов изчезна от там.

След поредица ялови опити на Столичния общински съвет да се прави на собственик на банката бяха извършени разни размествания и сега Ковачки има право еднолично да сключва всякакви сделки - чрез близкия му прокурист Личев и адвокатката на фирмите му Пенкова, които са възловите фигури там.

Преди седмица обаче, след скандалния сблъсък на неговите биячи с упоритите, решили да не се подчинят на правителствените разпоредби селяните от селцето Габра до Чукурово, Ковачки не успя да се покрие.

От друга страна в момента той е може би единственият спасител на софиянци от нова смрадлива криза с боклука. А кметът

генерал Борисов, обикновено много серт в подобни ситуации, е по-нисък от тревата,

за да не се скара с милионера.

Христо Ковачки си има опитен говорител, който отговаря на всички въпроси и коментира всякакви ситуации. Напоследък, например, говорителят Виктор Сокачев убедено заяви, че е съвсем нормално 23-годишна студентка да спечели сделката за приватизацията на брикетната фабрика "Брикел", защото "е студентка в четвърти курс в Софийския университет, доста надеждна и господин Ковачки е преценил, че може да я консултира при управлението на дружеството, при изготвянето на инвестиционната програма и да спомогне с контактите си".

На въпрос откъде взема пари, за да купува толкова много дружества, в едно от редките си интервюта Ковачки отговаря: "Всяко предприятие купувам с банкови кредити".

И действително, повечето приватизационни сделки са заплащани със заем, основно от Първа инвестиционна банка. Ивайло Мутафчиев, един от собствениците на тази банка, му е кум.