0
Операционни системи, програми, игри, DVD и аудио дискове и дори хардуер - всиките те имат скрити послания, тайни секрети и вратички, които дават допълнителни възможности и могат да се намерят на най-неочаквани места.

Малко история

Според определението на Уикипедия, пасхалното яйце е секрет, оставен в игра или програмен продукт от техните създатели, своеобразна шега за внимателните потребители. Това определение има един недостатък – в него не е отразена причината, поради която програмистите залагат пасхалните яйца в своите програми. А причината е проста – програмистите също са хора. Те извършват творческа и креативна работа и за това получават пари. Но всеки творец иска да подпише своето произведение, за да знае светът, че именно той го е направил. Впрочем, това е най-разпространената грешка на начинаещите хакери, но изкушението е голямо. А пък малкият незабележим ред в списъка с разработчиците на началния екран не би задоволил автора след месеци пипкава работа. Ето защо голяма част от пасхалните яйца в една или друга форма съдържа списък с разработчици. Светът трябва да познава героите.

Счита се, че първото пасхално яйце се е появило през 1978 г. в играта Adventure на компанията Atari. Ръководството на компанията взело решение да не публикува в програмата информация за разработчиците. Разбира се, това не се харесало на авторите. Програмистът Уорън Робинет намерил просто и изящно решение – да скрие информация за себе си в самата игра. В плана на лабиринта на Adventure била добавена секретна стая с името на разработчика. За да се проникне в нея трябвало да се намери незабележима сива точка на стената на лабиринта. Тя отваряла път към стаята, запълнена с премигващи плакати с името на автора на играта.

Идеята се харесала и бързо се разпространила по света. Много програмисти, работещи в Atari след това участвали в създаването на операционна система за платформата Amiga. Ето защо не е чудно, че пасхалните яйца се появили и в тази OS. Оттам те преминали в други операционни системи и приложни програми.

[pagebreak]

Още един повод за колекциониране

Днес пасхални яйца има не само в програмите, но и в мобилните телефони, битовата техника, различните електронни устройства, на лицензираните дискове с филми. Пасхалните яйца се превърнаха в един вид изкуство, задължителен компонент за повечето програми.

За потребителите подобни изненади, скрити в програмите, се превърнаха в нов обект за търсене и колекциониране. В Интернет има много сайтове, посветени на събирането и систематизирането на информация за великденските яйца в различните продукти. Например, на www.eeggs.com може да се намери информация за „хралупи“ в програми, игри, филми, на DVD дискове, в музикални произведения и даже книги. Обширен рускоезичен каталог на великденски яйца има и на адрес http://www.eastereggs.narod.ru/.

Съществуват различни начини за търсене на пасхални яйца. Прости тайни прозорци и картинки в много програми могат да се извикат с натискане на определени клавишни комбинации. Най-често се срещат комбинациите Ctrl+Alt+Shift, Alt+Ctrl, Ctrl+Shift. До интересни последствия може да доведе кликването с мишката по различни лога на програми, рисунки и други малки елементи от интерфейса. Разработчиците много обичат да крият яйцата в прозореца „За програмата“ („About“), затова там трябва да търсите преди всичко. Много скрити възможности има в самия код на програмата, но това вече е висш пилотаж и не е за всеки.

Често за тайните на даден продукт съобщават самите разработчици – какъв е смисълът от допълнителните възможности, ако никой не знае за тях?

[pagebreak]

Полетът на фантазията

Най-голямо количество великденски яйца разбира се могат да се открият в игрите. Тук разработчиците си позволяват да се развихрят, без да ограничават фантазията с логиката и сюжета на играта. В Diablo има малко секретно ниво в кравешки стил, а в Microsoft Combat Flight Simulator можете да се натъкнете на мирно летяща си във въздуха свиня. В играта Half-Life: Counter-Strike пък е заложена тайна стая, в която стадо мишки се покланя на снимки.

Подписи в игрите оставят не само програмисти. Над съвременна голяма игра работи цял екип от разработчици и всеки от неговите членове може да остави изненада след себе си. Например, в много от триизмерните игри се използват текстури, създадени от дизайнерите на текстури. Не се учудвайте тогава, ако вместо обикновена тухлена стена видите нещо особено – например оригинален надпис. Свои малки изненади оставят и професионалистите, отговарящи за звуковото оформление на игрите. В определени места на игрите можете да чуете такива звуци, каквито няма да чуете никъде другаде. Много интересни неща можете да разберете и при слушане на звуковите файлове, приложени към играта, с помощта на външен плейър.

Великденските яйца изобилстват в серията игри Moorhuhn (едни нещастни фазани, по които трябва да стреляте с патрони с невероятен калибър). Тук авторите просто са скъсали синджира – такова количество скрити възможности и правила няма сигурно в нито една друга игра. Например, за да поиграете фазанен тетрис (в третата част на играта), необходимо е в главното меню да кликнете последователно на всички букви от названието на играта: M-O-O-R-H-U-H-N. Тази възможност е напълно предсказуема – много разработчици вграждат в своите програми клонове на тетрис. В Moorhuhn обаче тетрисът е само върхът на айсберга. В зимната версия се стреля по снежинки. Но на 31 секунда (не по-рано или по-късно) в определено място се появява заек. Ако успеете да го гръмнете се появява таралеж, а след него получавате бонусни точки. С изстрели могат да се местят предмети към определена цел, да се постигат различни ефекти (например, фойерверки). По този прост начин, дори обикновената „гърмялка“ се превръща едва ли не в куест, в който според вашата досетливост и съобразителност зависи крайният резултат на точките.

[pagebreak]

Непознато в познатото

нека опитаме да открием непознати възможности в отдавна познатите програми. Знаете ли, че например в обширния код на Microsoft Excel 2000 е скрито триизмерно рали с коли, своеобразен малък Need for Speed? За да получите достъп до играта трябва последователно да се извършат редица прости действия (те са подробно описани на http://www.eastereggs.narod.ru/). С помощта стрелките на клавиатурата триизмерните колички могат да се управляват, освен това те умеят да стрелят, да светят с фарове и да подливат масло на идващите след тях. В Word 97 има скрит флипер, а в Excel 95 – известно подобие на лабиринт. Изобщо, продуктите на Microsoft са изпъстрени с недокументирани функции и възможности. Тогава не се чудете на техните огромни размери.

Хората, които ползват Adobe Photoshop могат да видят алтернативен вид на прозореца „About“, който се променя със задържане на клавишите Alt+Ctrl.

Множество великденски яйца има и в Интернет. Например, мнозина ще се изненадат, че Google разбира не само екзотични реални езици, но и цяла редица измислени: клингонски, борк-борк-борк, свински латински, елмер, хакерски. Впрочем, понякога сменящото се по случай празник главно лого на Google също е малка изненада за потребителите.

[pagebreak]

Черната врата

Своеобразна разновидност на пасхалните яйца са многобройните черни ходове, които разработчиците оставят в програмите. Тук влизат универсалните пароли и разнообразните скрити възможности в игрите. Например, всеизвестната комбинация IDDQD, позволяваща в Doom да се включи безсмъртие. Тази комбинация отдавна вече е фолклор, дори се печата по тениски и се използва в различни произведения на изкуството.

Всяка уважаваща себе си игра има подобни секрети. В Интернет могат да се намери огромно количество сайтове с подобни кодове, позволяващи на геймъра да получи достъп до недокументирани възможности.

Универсални пароли има и в много програми. Те позволяват да се получи достъп до функции и настройки на програмата, независимо каква парола е била зададена от потребителя. В частност, на хората, сглобяващи компютри са известни универсалните (инженерни) пароли за BIOS. Например, мнозина знаят паролата, подходяща за всички „стари“ версии на BIOS Award: "AWARD_SW" (в съвременните версии тя не работи). Пълният списък с пароли за различните версии на BIOS отдавна е публична тайна и може да се намери в Интернет.

Такива черни вратички се оставят не поради зъл умисъл, а за опростяване на потребителската поддръжка, ремонта на оборудването и настройката на програмите. Много от недокументираните входове не са известни на никого, освен на техните създатели. Това обаче е опасно. Докато тези входове се използват за благото на потребителя, те са оправдани. Но тайното често става явно. Ако подобна информация попадне в недобри ръце, тя веднага се превръща в опасност за данните. Много хакерски атаки се извършват именно чрез черните вратички, предназначени за благородни цели.

[pagebreak]

Хардуерни изненади

И още един вид великденски яйца – миниатюрните картинки на микросхемите. Тези изображения могат да се разгледат само с микроскоп. На съвременните чипове могат да се видят много неща – коли, животни, персонажи от анимационни филми и различни надписи. И разбира се, имената на разработчиците. Интересна галерия с подобни изображения можете да видите на сайта http://smithsonianchips.si.edu/chipfun/graff.htm.

С пасхални яйца са снабдени и периферните устройства. Ако вдигнете над бюрото оптичната мишка Apple Mighty Mouse, вместо познатото размазано червено петно ще видите силует на миша муцунка.

Скенерът Hewlett-Packard ScanJet 4C може да изпълнява соната на Бетовен, като я припява с достъпните му механични части. Изобщо, скенерите от на НР притежават впечатляващи музикални способности.

Не са се отървали от великденски яйца и телефоните, комуникаторите, плейърите и PDA. В култовия Apple iPod има скрита от странични очи игра Breakout. За да поиграете на нея, трябва да влезете от главното меню в папката „About“ и да задържите няколко секунди централния бутон.

[pagebreak]

Намерете слона

Менюто на DVD дисковете е просто и на пръв поглед в него не може да се скрие нищо. Не е така! Авторите се изхитрят и там да скрият различно тайно съдържание, за разглеждането на което трябва да се извършат определени магически действия. Списъкът с тези тайни за различните лицензирани DVD дискове е разположен на сайта http://www.dvdeastereggs.com/. Още една подобна колекция има на адрес http://www.dvdreview.com/eastereggs. Например, на лицензираните дискове със семейство Симпсън, във всеки сезон се появят бонуси, които обаче не е толкова лесно да се намерят.

Съдържание се крие и на обикновените музикални CD дискове. Много музикални албуми имат тайни пътечки, недостъпни за обикновено пряко възпроизвеждане. Но ако без да включвате възпроизвеждане на първата песен се върнете назад с бутона за превъртане, зад нейното „видимо“ начало ще прозвучи „бонусна“ песен. По подобен начин се добавя съдържание и след последната песен в албума. Ако имате търпение, често след известна пауза в края на диска започва възпроизвеждане на скритото съдържание.

В началото на статията споменахме пасхалното яйце, което се смята за първо в историята. Но идеята за скритите послания и съобщения се е появила значително по-рано. Например, много книги – от най-древните папируси до съвременните технически ръководства съдържат в текста закодирани послания, които могат да бъдат открити само от съобразителните и посветените читатели. Класически пример за такива послания са анаграмите – безсмислени или безобидни фрази, които оживяват при правилно разместване на буквите. Понякога подобни послания се оставят от авторите и в явна форма. Например, известна е шегата на един аспирант, който близо до края на дисертацията си сложил фразата „Давам бутилка коняк на всеки, който стигне до това място“. Много години след защитата, един професор все пак прочел целия текст и вдигнал голям скандал.

Тази полумитична история намира все по-нови потвърждения в реалността. Както е известно, почти никой не чете документацията, което дава повод на хората, които я пишат да се поизгаврят безнаказано. Понякога в документацията могат да се открият доста забавни неща.

Има доста скрити символи и в киното, и в изобразителното изкуство, и в музиката. Изобщо, във всяка професионална среда съществуват неизвестни за страничните наблюдатели кодове и условни знаци. Някои професионалисти оставят в своите произведения вест за бъдещите поколения. Надписана тухла в основата на къщата, многобройни табели с имената на авторите на направените от тях предмети, капсули, оставени от реставраторите в паметниците на културата – всичко това са един вид великденски яйца.

Практически във всяка творческа професия може да се намери възможност да се остави безобидна информация за себе си, за своите увлечения, да се направи изненада за сегашните и бъдещите поколения. Подобни послания не причиняват вреда на никого. В съвременния свят, когато името на редовия изпълнител е скрито зад името на корпорацията, пасхалните яйца позволяват да се назоват истинските създатели на програмите, текстовете, игрите и устройствата, и да се заобиколят стандартите, правилата и забраните...



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 11 минути

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 36 минути

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 2 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 2 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 2 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 3 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 3 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 3 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 3 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 3 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

България Преди 4 часа

Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър

Мистерията на българските гласове

Джейкъб Колиър със съвместен концерт с "Мистерията на българските гласове" в София

Любопитно Преди 4 часа

Шоуто ще се състои в София на 11 юли в зала 1 на Националния дворец на култура

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Тя е само на 17, но има собствен бизнес! Коя е тя?

Любопитно Преди 4 часа

Alexchetoo е инфлуенсър,Youtube-ър,сценарист, продуцент на онлайн сериалa “Драма“ и освен всичко това тя има собствен бранд за козметика

<p>Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе</p>

След репортаж на NOVA: Прокуратурата се самосезира за хвърляне на пиратки на метри от бебе

България Преди 4 часа

Софийска районна прокуратура образува преписка по случая и възложи проверка на Седмо РУ-СДВР

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

Напусна ни изкуствоведът Виолета Василчина

България Преди 4 часа

Нейните изследователски интереси я нареждат в състава на научноизследователската експедиция на БАН

HMD представи първите си собствени смартфони

HMD представи първите си собствени смартфони

Технологии Преди 4 часа

Трите модела идват в България през май