0

"Пълни компенсации - само за 100% изсъхнали посеви" е едно от заглавията в "Дневник".

Държавата ще компенсира изцяло загубите на стопаните, чиито посеви с пшеница и ечемик са изгорели напълно от сушата. Това обеща земеделският министър Нихат Кабил на зърнопрозводителите, които поискаха в сряда извънредна среща за изясняване на конкретните мерки.

Миналата седмица те приеха с недоверие правителственото решение за държавно подпомагане на отрасъла и заплашиха отново да блокират страната на 5 и 6 юни.

Помощ от 50 лева за декар чакат фермерите, пише по темата и "Стандарт".

Фермерите се надяват на 50-60 лв. помощи на декар от Евросъюза заради съсипаното от сушата жито. Всеки, за когото се установи, че е получил под 70% от добивите си в сравнение с предишните три години, ще може да кандидатства за компенсациите.

Молбите ще се приемат до 15 юни в районните служби по земеделие и гори, каза земеделският министър Нихат Кабил. Евросъюзът ще възстанови до 80% от направените разходи на декар. Парите обаче ще дойдат най-рано след година.

Средната сума, която влагат производителите за един декар площ, е между 50 и 68 лв., поясни шефът на асоциацията на зърнопроизводителите Красимир Аврамов. Фермерите, които са загубили цялата си реколта, ще получат 100% компенсации от държавния бюджет.

Засега 62 хил. дка пшеница са оценени като напълно съсипани, а размерът на площите вероятно ще нарасне, обясни Кабил. Загубите на всяко стопанство обаче ще бъдат изчислявани индивидуално.

Строежите в градовете по морето няма да се ограничават, отбелязва още "Дневник".

Ограниченията за застрояването в 2-километровата зона на Черноморието няма да важат за градовете. Това решиха в сряда депутатите от парламентарната комисия по местно самоуправление за спорния текст от проектозакона за Черноморието, който определя обхвата на т.нар. "зона Б".

Според новия вариант в тази ивица, която започва след първите 100 м от морето (зона А), попадат всички територии с изключение на урбанизираните към датата на приемането на закона.

Приходите от проекта Бургас-Вльора отиват в офшорки, информира "Сега".

Депутати от опозицията алармираха вчера за скандални детайли в плановете за строителство на петролопроводите Бургас-Вльора и Бургас-Александруполис.

И в двата случая приходите ще отиват в офшорни сметки, възмути се независимата Мария Капон. В първите си работни дни след 24 май парламентът обсъди двата трансбалкански проекта.

В документацията за бъдещия нефтен поток от Бургас през Скопие до албанския порт Вльора, внесена от правителството в Народното събрание за ратификация, присъства следният текст:

"Всички приходи и постъпления по проекта ще се депозират в офшорни банкови сметки, които ще се поддържат от попечител на залозите в полза на тези кредитори и ще бъдат отпускани в съответствие с одобрените процедури."

БДЖ отчете спад на закъсненията, добавя "Сега".

Средното закъснение на бързите и ускорените пътнически влакове от началото на годината е спаднало на 18 минути, отчетоха вчера от БДЖ. От началото на годината само 19% от всички пътнически влакове у нас са закъснели, докато миналата година това са правили 26,2% от всички влакове.

През 2005 г. закъснения са отчели 31% от влаковете. Основната причина за спадане са някои ремонти по основните жп линии, които са позволили да се вдигнат забраните за по-високи скорости.

След наводненията от 2005 г. по много участъци имаше десетки километри с ограничение на скоростта - до 20 км/ч.

Поводът за отчета на БДЖ е всъщност скандал отпреди два дни, при който бързият влак от София за Бургас е потеглил от Централна гара в столицата с 20 минути по-късно. Причината за това е, че група абитуриенти си поръчали пътешествие със специален вагон и по вина на трима служители закачането му закъсняло.

От есента рекламираме туризма си по региони, съобщава още "Сега".

От есента България ще участва на всички туристически изложения в чужбина на регионален принцип, а не както досега - всяка фирма да рекламира сама себе си, от което се получава голяма хаотичност. Това заяви вчера председателката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова на среща с представители на туристическия бранш.

Свободният пазар на ток изправен пред пречки, констатира още вестникът. От 1 юли т.г. битовите потребители на електричество ще могат да избират между услугите на 25 компании, лицензирани за търговия с ток.

Сред тях има и електроцентрали като тези в "Марица-изток", които също са получили лиценз. През ноември само 12 фирми имаха такова разрешително.

Заглавието "Крилце или кълка в хотелите ни" привлича вниманието в "Стандарт". Сюжет от култовия филм "Крилце или кълка" ще бъде разигран тези дни в родни хотели, разказва вестникът.

Клиенти шпиони ще следят дали сградите отговарят на дадените им звезди. Както и дали предлаганите услуги и обслужване са на нужното ниво.

Идеята за вторичната категоризация ще се осъществи първо сред членовете на Съюза на българската туристическа индустрия. Почиващите ще правят и предложения за подобрения, които ще бъдат предоставени на инвеститорите, обясни изпълнителният секретар на СБТИ Иво Маринов.

Звездите на хотелите няма да бъдат за вечни времена, заяви и шефката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Европейските страни ще се опитат да въведат единна категоризация на хотелите, за да могат да предложат общ продукт.

Така те ще могат да се състезават с динамичния азиатски пазар, обясни Крушкова. 24% спад на туристите в Европа прогнозират експертите през следващите 15-20 години за сметка на развиващите се пазари в Азия и Близкия изток.

До пет години се очаква и 90% от авиокомпаниите в света да са владение на арабски капитали, допълни Крушкова.

"Един ден почивка за софиянци заради Буш" анонсира "Монитор". Софиянци да почиват на 11 юни­ понеделник, поиска Бойко Борисов.

Столичният кмет изпрати писмо с предложението си до министър­ председателя Сергей Станишев, съобщиха от пресцентъра на общината. Причината за искането на Борисов е визитата на президента на САЩ Джордж Буш и съпругата му Лора на 10 и 11 юни.

Процедурите по осигуряване безопасността на гост от такъв ранг ще ограничат движението на автомобили и пешеходци е центъра на София. Голяма част от маршрутите на градския транспорт които минават през центъра на София, ще бъдат отменени или променени, аргументира се кметът пред Станишев.

Като кмет на най-големия и динамичен град в страната смятам че неизбежното затваряне на централната градска част ще създаде проблеми и дискомфорт не само за живеещите във въпросните зони, а и за работещите там, пише Борисов.

За да бъде прието предложението му, трябва да вземат решение членовете на Министерския съвет.

"Двойно по-високи вноски за медицинско обучение" е друго от заглавията в "Монитор". 1200 лева годишна такса за обучение на специалисти по стоматология искат във Варненския медицински университет.

Това заяви вчера ректорката на учебното заведение проф. Анелия Клисарова. За специалностите "Медицина" и "Фармация" издържалите изпита ще трябва да дават по 1000 лева.

Абонати не пускат счетоводителите до радиаторите, алармира "Новинар".

В половината от посетените 61% жилища с парно уредите върху радиаторите не са отчетени, съобщиха от Асоциацията на топлинните счетоводители. Причината е, че и на двете посочени дати абонатите не са осигурили достъп до дома си.

За тези потребители започва да тече едномесечен срок, в който все още могат да поискат от фирмата за дялово разпределение да изпрати отчетник в удобен ден и час, за да снеме показанията на уредите.

Ако пропуснат срока, топлините счетоводители ще изготвят дяловото разпределение на сградата при максимален товар за неотчетените радиатори.

След получаване на изравнителната сметка абонатите с неотчетени уреди имат само още три месеца да бъдат отчетени и коригирана сметката и изравняването за целия блок, като платят допълнително по 2 лева на апартамент за поправката.

31% от сградите са напълно отчетени към 22 май и за тях фирмите започват изготвяне на изравнителните сметки.

Корнелия Нинова на разпит за "Булгартабак", съобщава още "Новинар".

Уволнената зам.-министърка на икономиката и енергетиката бе призована вчера в Националната следствена служба да даде показания по досъдебно производство за изтичане на класифицирана информация около продажбата на "Булгартабак", съобщиха източници от следствието.

Според други източници, близки до Нинова, ставало въпрос за публичното обсъждане на стратегията за приватизацията на холдинга.

Нинова беше председател на Управителния съвет на тютюневия холдинг, но бе отстранена, след като името й бе замесено в корупционния скандал между шефа на Националното следствие Ангел Александров и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Срещу нея има образувано наказателно производство за престъпление срещу правосъдието, след като бяха засечени разговори между нея, следователката Татяна Шарланджиева и бизнесмена Красимир Георгиев, съсобственик на фирмата "Фронтиер", който е финансирал бившия шеф на "Топлофикация-София" Валентин Димитров.

Изпускането на язовир "Искър" спаси бреговете от висока вълна, констатира още "Новинар".

Няма висока вълна по река Искър заради започналото вчера изпускане на язовир "Искър", съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Министър Чакъров го разпоредил с цел да се осигури свободен обем и да не се допусне той да прелее. Обемът на язовира беше достигнал 597 млн. кубически метра, а не трябва да превиши 604 млн. кубически метра, казаха експерти.

Изпускат се по 30 куб. метра в секунда през ВЕЦ "Пасарел" и ВЕЦ "Кокаляне". Преработените води постъпват в язовир "Панчарево", който също ще продължи да се изпуска контролирано.

Трупането на бюджетен излишък е безмислено, аргументира се "Монитор". Подчертава се, че непоемането на никакви финансови рискове ще остане и занапред основен правителствен приоритет.

Бюджетният излишък ще си остане една от главните гаранции за финансова стабилност в очите на управляващите и ще се поддържа на ниво 2-3% от БВП.

Гаранциите за финансова стабилност ще продължават да ограничават усвояването на структурните еврофондове, защото за него се изисква национално кофинансиране.

След като ключовите играчи в правителствения икономически екип си остават същите, за никакъв управленски поврат и за никакво правителствено обръщане към социалните проблеми не може и да става дума, предупреждава изданието.

Пускат за продажба атрактивни фирми, отбелязва "Труд". 36 фирми ще бъдат извадени от забранителния списък за приватизация, а в него ще бъдат вкарани нови седем дружества.

Това е станивището на междуведомствената работна група, която трябваше да определи кои държавни компании могат да бъдат продадени и кои не трябва да се пипат. В момента в списъка има 130 фирми, като през последните пет години броят им непрекъснато нараства.

"Сивият сектор вече е като хамелеон" - сравнението е на председателя на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев. От страниците на "Труд" той отчита:

"Икономиката ни си развива по-добре, отколкото се очакваше, но за съжаление сивият сектор расте по-бързо от този, който е на светло. Тревожи и дефицитът по текущата сметка.

Това ще рече, че разходите за внос са значително по-големи, отколкото приходите. Но приходите не са само за сметка на търговията, а и на туризма, на чуждите инвестиции и т.н.

Миналата година дефицитът беше 15,8%, а в началото на второто тримесечие на тази се очертава да е към 18%."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 1 час

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Най-после САЩ дадоха на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Свят Преди 1 час

Оръжията са пристигнали този месец

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 4 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

ЕК дава 1,5 млрд. евро финансова помощ на Украйна

Свят Преди 4 часа

Първият транш от 4,5 млрд. евро беше предоставен на Украйна на 20 март

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 5 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 5 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 5 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 6 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 6 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 7 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 7 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 7 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Снимката е илюстративна

"Потъвах и само още няколко минути щяха да ме провалят": Невероятното спасяване на Чарлз Лайтълър от "Титаник"

Любопитно Преди 7 часа

Вдъхновяващата история на Чарлз Хърбърт Лайтълър четете в следващите редове

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 7 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 8 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове