0

В одещата тема в пресата днес е една - повсеместното поскъпване. Зърното оскъпи хляба, млякото и месото, съобщава "Дневник".

Опит за оригинално заглавие прави "Дума": "4х(рисунка на едно яйце)=лев". За да е по-ясно, "Новинар" допълва: "Пилешкото поскъпва с лев, яйцата със 7 стотинки".

"Шок - 5 лева за кило пилешко от понеделник", алармира под глава "Земя". Пилешкото гони 5 лв./кг, посочва и "Труд". Вдигат цените през часове, констатира "24 часа".

А през това време: "Кабил обвини спекуланти за драстичния скок на цените", обявява "Сега".

Драстичното увеличение на цените на хляба и останалите основни стоки най-после направи впечатление и на управляващите, коментира изданието.

Според министъра на земеделието и продоволствието причините за скока са не толкова сушата и ниските добиви, колкото спекулата.

Проверка на вестника е показала, че цената на пшеницата у нас изпреварва цената на водещите световни пазари.

"Монитор" продължава да нищи "Мистерията "плосък данък" и търси мнението на икономиста Георги Ангелов, който смята, че: "Плоският данък не е панацея".

Той защитава реформата, но предупреждава, че всички реформи в България са закъснели поне с десетина години. И дава за пример Естония, която днес е икономическият тигър на Европа и е най-бързо забогатяващата страна в целия ЕС. А у нас нещата се обсъждат с 15-ина години закъснение.

Излишъкът е два пъти по-голям от очакваното, съобщава още "Дневник".

За първите шест месеца на годината бюджетният излишък достигна 4,2% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи Министерството на финансите. Така към юни той е 2,16 млрд. лв., което е с над 53% повече спрямо същия период на миналата година.

Официалната прогноза на правителството е да завърши годината с излишък от 2% от БВП. Реално се очаква той да е по-висок, за да се компенсират рисковете от големия дефицит по текущата сметка на България, който според прогнозите на правителството ще надхвърли 17% от БВП.

Големият излишък и наближаващите избори наесен са основните фактори правителството да реши да увеличи пенсиите с 10% и да намали осигуровките с три пункта от октомври, коментира агенция Ройтерс.

Това в комбинация с въвеждането на плосък данък и повишаването на заплатите в бюджетния сектор ще засили още повече вътрешното търсене, което ще задълбочи дисбаланса в текущата сметка, смятат анализаторите, цитирани от агенцията.

Комисия ще проверява масажите по плажовете, обявява "Сега". Комисията за защита на потребителите съобщи, че започва проверки на услугите, предоставяни по плажовете на Българското Черноморие.

Ще се наблегне най-вече на извършването на масажи, отдаването под наем на джетове, както и на парашути, теглени от моторна лодка. Проверяват се и условията за отдаване под наем на голф колички в курорта Слънчев бряг.

Инспектори установили, че те не се използват по предназначение, движат се из целия курортен комплекс и създават опасност за туристите.

Преди година от комисията забраниха първата опасна услуга - отдаване на мотопеди под наем. Освен че нямаше обособени места, където да се движат, както и долна възрастова граница на децата, които да могат да ги карат, не се предоставяха и инструкции за ползване и каски.

За шест месеца жилищните заеми не поскъпнаха, но и не поевтиняха, констатира още "Сега".

Лихвите по ипотечните кредити за домакинствата са почти без промяна през първата половина на годината. Забелязва се съвсем лек спад от 8,5% през януари до 8,4% през юни. Това показва статистиката на Българската народна банка (БНБ).

Подобен е изводът и от движението на индекса "Моите пари", който освен лихвите отчита и всички такси и комисиони, които съпътстват ипотечните кредити. Липсват индикации за трайно понижаване на цените на кредитите, липсват и такива за повишаването им, съобщават анализаторите.

Очакваното поевтиняване на жилищните заеми така и не се състоя. Аргументът на банкерите е, че цените на ипотечните кредити у нас са едни от най-ниските в Централна и Източна Европа.

Лихвите по потребителските заеми за шестмесечието също са спаднали - от 11,91% през януари до 11,40% през юни, показват още данните на БНБ. При дългосрочните заеми за бизнеса пък има тенденция на покачване. През януари лихвата е била средно 8,49%, а шест месеца по-късно - 9,48%.

Строители вдигат сгради само нощем, пише "Стандарт". В София да се строи само през нощта. За това се договориха столичният кмет Бойко Борисов и лидерът на СДС Пламен Юруков.

Синият шеф отиде на крака при Генерала в кметството. Няма да e излишно да научим българските строители да работят основно през нощта, аргументира се Юруков. По думите му такава била практиката в много европейски градове.
За съжаление българските фирми не са свикнали така, но ще трябва да се адаптират, каза още Юруков. Според синия лидер ремонтните работи трябва да бъдат забранени и през уикенда, за да могат хората да си починат.

Юруков настоява още кофите за смет да се качат на тротоарите, а не както е сега да стоят по улиците.

След края на 40-минутната среща Борисов и Юруков бяха категорични, че и през следващите четири години ще се борят общинските бордове да не се избират по партиен принцип, а в тях да се назначават мениджъри след конкурс. Така моделът "всички на трапезата" ще бъде разрушен, лаконичен бе лидерът на сините.

Спасяват бройлери с царевица от Унгария, обявява още "Стандарт". Царевица от Унгария ще спаси пилетата ни. Липсата на фураж и непрекъснато растящата цена заплашват с фалит много от фермите у нас.

Затова използваме всички възможности да набавим нужните количества, каза земеделският министър Нихат Кабил.

Освен с Будапеща се водят преговори за внос на царевица и със Сърбия. Очаква се от Унгария да внесем 1 млн. тона царевица. Държавата ни ще изплаща обезщетения на производителите на царевица. Заявленията за това се подават в районните земеделски служби.

Оставаме евтина дестинация с 5% богати туристи и след пет години, обявява "Монитор". През миналата година делът на чуждите туристи у нас с ниски доходи (до 1000 евро месечно) е бил 63%, а с високи доходи (над 3000 евро месечно) - само 2%.

Предвижда се през 2013 г. тези числа да са съответно 45% и 5%. Това е записано като прогноза в Стратегията за перспективно и устойчиво развитие на българския туризъм за периода 2007-2013 г., изготвена от експерти от бранша под ръководството на председателя на Българската туристическа камара Цветан Тончев.

Според техните изчисления брутните приходи от туризъм, генериран и от българи, и от чужденци у нас за тази година се очаква да бъдат 2,2 млрд. евро, за 2010 г. - 3,3 млрд. евро, а за 2013 г. - 5 млрд. евро. Съотношението между приходи от морски и други видове туризъм сега е 75% към 25%, а за 2013 г. предвижданията са за 58% към 42%.

Същевременно според разчетите събираните държавни и общински данъци и такси от туризъм ще нараснат от 220 млн. евро за тази година на 500 млн. евро през 2013 г.

Захарни заводи свиват дейността си за полугодието, установява "Пари". През първите шест месеца на годината приходите от реализирана продукция са едва 9,898 млн. лв. при 27,311 млн. лв. година по-рано, показват данните от неконсолидирания шестмесечен отчет на компанията.

Дружеството от Горна Оряховица ще увеличава капитала си 12 пъти със собствени средства.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 8 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

Василев: Стана ясно, че е имало договорка с президента

България Преди 11 часа

Василев: Договорът с „Боташ“ носи по 1 милион лева на ден щета за българската държава

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 12 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 14 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 14 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 14 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 14 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 15 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 15 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“