0

П артийният фолклор на ДПС приписва на Ахмед Доган мисълта, че "ако харесваш една жена, трябва да протегнеш ръката си към нея навреме. Пропуснеш ли момента, рискуваш да изтървеш жената".

Не я ясно как стои въпросът с жената, но за бъдещата позиция на движението във властта и за партньорите, с които тя да бъде споделена, това е повече от валидно.

Партията на Доган имаше два категорични успеха през годината - в изборите за европарламент и на местния вот. А в тройната коалиция мястото й стана повече от ключово след напускането на 15-те (засега) депутати на НДСВ и свеждането на мнозинството до 133-ма.

С реабилитацията на уволнения зам.- министър Делян Пеевски Доган демонстрира сила и показа, че натискът върху Станишев дава резултат. Така си върна за това, че премиерът не съгласува уволнението с него, но начинът, по който го унижи, в дългосрочен план може да му струва партньорството на социалистите в следващия парламент.

ДПС все повече се превръща в нежелан партньор и след парламентарните избори през 2009 г. може дори да изпадне от управлението.

Соченият за фаворит в следващия парламент Бойко Борисов нарече "абсурдна" коалицията с ДПС. Така че Доган трябва да прибегне до спасителни схеми, за да си осигури присъствие във властта след две години и половина. Засега в тях влизат СДС и партията на самоковския бизнесмен Христо Ковачки - ЛИДЕР. А след напускането на кръга "Панайотов" не е изключено да се възроди и идеята за създаване на либералния алианс между НДСВ и ДПС.

Линията ДПС в СДС

"И какво сега, трябва да бабувам на СДС..." Репликата на Ахмед Доган, казана при обсъждане на възможността за затопляне на отношенията между движението и синята партия, говори много.

Мълвата откъм СДС пък гласи, че неотдавна темата е дискутирана на заседание на централното оперативно бюро на ДПС, а с мисията да работят за сближаване между двете формации били натоварени ДПС депутатите Христо Бисеров (бивш главен секретар на СДС по времето на Иван Костов) и Камен Костадинов, започнал политическата си кариера също от редиците на съюза.

В синята парламентарна група дори се говори как народен представител на шега попитал в кулоарите на парламента Христо Бисеров дали е доволен от експеримента със СДС и той съвсем сериозно отговорил, че не е.

Не на шега обаче в ръководството на синята партия вече са разделени на две крила - про- и анти-ДПС. Някои от членовете на Националния изпълнителен съвет (НИС) стигат в предположенията си и по-далеч - че партията е на път да се превърне във филиал на ДПС. В подкрепа на тезата си сочат няколко факта.

В централата на "Раковски" 134 вече работят четирима души от бившия отдел "Национална координация", който навремето се ръководеше от Бисеров. За структурите на партията пряко отговарят близките до ДПС депутата Пламен Радонов (главен секретар на СДС) и Йордан Кръстанов, негов заместник. Публична тайна е, че точно Радонов е топлата връзка между движението и партията.

Макар отскоро на "Раковски" 134 да се говори, че отношенията между двамата са влошени, анти-ДПС настроените членове на ръководството с притеснение отбелязват скорошните две визити на Бисеров в централата.

Като проводници на политиката за сближаване с ДПС се сочат още бившият директор на Агенция "Митници" от времето на управлението на СДС Пламен Минев, бившият шеф на софийската митница Георги Георгиев и приватизатор №1 от кабинета "Костов" Захари Желязков. Освен приближени до Бисеров те в момента са сред най-близкото партийно обкръжение на лидера Пламен Юруков.

Противниците на сближаването с ДПС твърдят още, че близки до Христо Бисеров са върнати на ключови позиции в местните структури. Като пример посочват скандалите в СДС - Хасково, и избора на общинско ръководство от верни на ДПС депутата хора, както и опита начело на организацията в Русе да бъде поставен Юлиян Гарелов, прочул се преди години около приватизацията на русенското предприятие "Хлебна мая".

"На местните избори на няколко места беше тестван съюзът между СДС и ДПС чрез съвместно явяване", казват от синята централа. И дори намекват, че макар да не беше реализирана идеята на председателя на областната структура на СДС в Кърджали Дора Христова (член на централното ръководство и застъпник на линията ДПС в СДС), движението е било основният донор на гласове за избирането на единствения общински съветник на сините в града.

Официално от ръководството на ДПС отричат да е обсъждан въпросът за сближаване със СДС. Нароченият за застъпник на стопляне на отношенията със СДС Камен Костадинов предположи, че името му се спряга вероятно защото "има много приятели в синята партия".

Проектът ЛИДЕР

"Групата на ДПС може да наброява около шейсет депутати, ако на следващите избори се явим в коалиция с ЛИДЕР", казват депутати от движението. И добавят, че сметките им са на базата на резултатите на партията от местните избори.

Формацията, зад която стои самоковският бизнесмен Христо Ковачки, беше създадена за участие в местните избори. Още при учредяването й за нея се заговори като за резервния вариант на ДПС за кметския вот главно заради близките отношения на бизнесмена с лидера на ДПС и с някои от членовете на ръководството на движението.

Миналата седмица от ЛИДЕР официално обявиха намерението си да участват в следващите парламентарни избори, а председателят й Кънчо Филипов, изпълнителен директор на "Брикел", беше освободен от поста и натоварен да се занимава единствено с партийното строителство.

Мненията в ДПС за възможността партията да се развие като национална са разделени на две. Оптимистите сред депутатите са на мнение, че постигнатият от ЛИДЕР резултат на местните избори е добър, а проектът може да се доразвие на базата на мрежата от фирми, с които работят предприятията на Ковачки. Така по думите им ще се осигури покритие в повечето региони на страната.

"Резултатът ни от изборите показа, че идеите ни се приемат. Нашите кандидати по места бяха хора от бизнеса и преценихме, че е добре да участваме и в национален вот", каза за "Капитал" Кънчо Филипов.

А по повод евентуалното партньорство с ДПС заяви: "Още е много рано да говорим за това. Ако в навечерието на парламентарните избори се окаже, че трябва да се коалираме с някого, ще настояваме за запазване на идентичността. Но от тактическа гледна точка всичко е възможно."

Официално от ръководството на ДПС категорично отричат партията на Ковачки да влиза в сметките им за следващите избори. Към това те прибавят резултата на ЛИДЕР от местния вот. Партията спечели за общински съветници общо за страната 64 887 гласа, което никак не е малко за новосъздадена формация, но за вота за депутати това се равнява на мандат и половина.

"Маргинали", така зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев отговори на въпроса за възможно сътрудничество между движението и партията на Ковачки.

Либералният алианс

За сметка на това обаче Цонев определи евентуалното възраждане на идеята за създаване на либерален алианс като "нереалистична на този етап, но не невъзможна".

Тя беше лансирана от Доган малко след успешното овладяване на правителствената криза около "Булгартабак" по време на кабинета "Сакскобургготски" и предвиждаше коалиция между НДСВ, ДПС и "Новото време" за последните парламентарни избори. Стратезите на ДПС тогава бяха изчислили, че съвместното явяване на трите формации във вота може да донесе на алианса 130 депутатски места.

Идеята на Доган преди две години се провали главно заради хората около тогавашния първи зам.-председател на НДСВ Пламен Панайотов, известни с анти-ДПС позициите си. Не се реализира и минивариантът на либералния алианс между ДПС и "Новото време" поради прекомерните претенции на нововремци за повече депутатски места.

При новата ситуация в НДСВ - след изключването на групата на Панайотов и регистрираният срив в обществената подкрепа за жълтата формация под 1%, не е изключено реанимирането на либералния алианс да се окаже спасителен ход за Симеон Сакскобургготски след година и половина.

Още е трудно е да се каже каква точно тактика ще избере ДПС за парламентарните избори, за да остане и в следващото правителство. Може да предложи отново дисциплинирана парламентарна група и дори отказ от претенции към премиерския пост, но при ескалиращите анти-ДПС настроения това едва ли ще е достатъчно за основните политически играчи да му протегнат ръка за партньорство. Но второстепенните претенденти са готови на всичко.

Моментът на истината обаче ще дойде преди самия вот. Дотогава, както казва Йордан Цонев, партньорът на ДПС е БСП.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Русия за ветото за КНДР: Това са нашите интереси

Свят Преди 12 минути

Русия обвини САЩ и техните съюзници

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

БДЖ купува от Германия 76 модернизирани вагона

България Преди 59 минути

Подвижният състав отговаря на всички съвременни стандарти за комфорт

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

И заместниците в Сметната палата говориха с Радев

България Преди 1 час

Тодоров: Не смятам, че аз и г-жа Грънчарова сме най-подходящите хора

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Vivacom Регионален грант подкрепя 10 проекта със 100 000 лева

Любопитно Преди 1 час

До сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата вече надвишава 600 000 лева

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

Какво показа експертиза по делото за изборите в София

България Преди 1 час

Според заключението Васил Терзиев получава няколкостотин гласа повече от тези, които до момента са отчетени

Снимката е илюстративна

Отмениха търсенето на великденски яйца в гробище

Свят Преди 2 часа

Децата няма да се "катерят по гробовете", уверяват организаторите на събитието

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

Спешни промени в закони, заради кризата със служебния премиер

България Преди 2 часа

Проблемът обаче се корени в Конституцията, смята Караджов

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Гатьо от Hell’s Kitchen: Всички ядат шкембе чорба!

Любопитно Преди 2 часа

Поставихме Гатьо в ситуация да видим дали познава достатъчно добре феновете на Кухнята на Ада и вижте какво каза той

Вътев би приел да бъде служебен министър

Вътев би приел да бъде служебен министър

България Преди 2 часа

Вътев подчерта, че е влязъл като експерт в настоящия кабинет

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

Подуправителите на БНБ: Нека президентът да намери решение

България Преди 2 часа

И тримата споделиха мнението на гуверньора Димитър Радев

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Арнолд Шварценегер публикува снимка с пейсмейкъра

Любопитно Преди 2 часа

Тази седмица актьорът сподели, че наскоро е претърпял операция за имплантиране на пейсмейкър

Алла Пугачова и Владимир Путин

Русия обяви Алла Пугачова за "чуждестранен агент"

Свят Преди 3 часа

По-рано в Русия се появиха медийни информации, че властите подготвят такъв ход срещу иконата на съветската поп музика

Доналд Тръмп

"Бог да благослови Америка": Доналд Тръмп продава библии по 60 долара

Свят Преди 3 часа

Концепцията за Библията, покрита с американското знаме, предизвиква безпокойство сред религиозните кръгове в САЩ

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

Мъж заплаши лекар с газов пистолет в болницата в Шумен

България Преди 3 часа

Причината е, че е чакал дълго за преглед

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

NYT: Ескалация от Путин – на Украйна ѝ предстоят тежки месеци

Свят Преди 3 часа

Кремъл продължава да твърди, че Украйна стои зад нея, сигнализирайки намерението на Владимир Путин да увеличи ескалацията на фронта, пише експертът по руска външна политика и сигурност Хана Ноте