0

С толицата на украинската област Домбас, Донецк има амбицията да се превърне в едно от средищата на европейския футбол благодарение на местния отбор "Шахтьор" и най-вече на президента му, мултимилиардера Ринат Ахмедов.

Със силуета си, напомнящ бегло на парижкия "Стад де Франс", бъдещият стадион на "Шахтьор" се откроява на фона на бедния и индустриален ландшафт.

Още от съветската епоха, местното население се изхранва благодарение на въгледобива и металургията. Изграждането на новия стадион започна през 2005 г. и във всеки един момент на обекта работят около 1000 души, основно от Турция.

Желанието на инвеститора е през следващото лято да бъде официално открит новия стадион, който да не отстъпва по нищо на най-големите си европейски събратя.

"Стадионът ще бъде изцяло остъклен. През деня дневната светлина ще прониква свободно, а вечерно време стадионът ще се осветява от лампи. Вече го наричат стадионът-диамант.

Наоколо ще направим най-красивия парк в Европа. Дизайнът символизира амбициите не само на "Шахтьор", но и на целия регион. Нашият президент има наистина големи амбиции за Донецк и за Украйна", обяснява Евгения Левшитская, която отговаря за проекта.

Президентът на "Шахтьор" Ринат Ахмедов е един от най-богатите хора в Европа и през 90-те години успя да изгради мощна финансова империя, чиято стойност възлиза днес на 31 млрд. долара.

За да превърне своя клуб в европейски лидер Ахмедов не пести усилия и средства, както споделя Юри Юрис, спортен журналист от Донецк: "Трябва да се каже, че Ринат Ахмедов е много решителен човек и действа последователно. Спомням си, в началото той каза, че клуба има нужда от тренировъчен център на високо ниво и го построи.

После каза, че на Донецк му трябва луксозен хотел, където да се настаняват големите европейски отбори.

Наскоро завърши строителството на този палат. Последният етап от този план е изграждането на стадиона, което трябва да завърши догодина." Общата цена на новия стадион е над 200 млн. евро, които са осигурени изцяло от Ринат Ахмедов.

Руският черноморски курорт Сочи, който ще бъде домакин на зимните олимпийски игри през 2014, се превръща в най-големият строителен обект в страната.

Сочи се намира на същата географска ширина като Рим и се радва на субтропичен климат. Превръщането на Сочи в олимпийска столица представлява фараонски план, зад който стои Владимир Путин.

За да стане обаче това факт, трябва да се изгради изцяло инфраструктура, като се започне от спортните съоръжения, тъй като такива в момента просто няма.

Необходими са и сериозни усилия, за да се модернизира ски курорта Красная поляна, на 40 км от Сочи. За да се осъществят тези грандиозни планове са нужни около 10 млрд. евро, а вече започнаха да се изказват опасения от различни страни.

Най-притеснени са местните хора, които очакват да им отчуждят земи за строежа на спортните обекти. Властите обещаха, че това няма да се случи.

Първият по рода си голф комплекс "Блексирама" на брега на Черно море, разположен между Балчик и Каварна, е най-новото и най-мащабното спортно съоръжение в България.

Макар голфът да не е толкова популярен в България, страната вече има едно от най-модерните голф игрища в света и влезе в групата на държавите с елитни голф съоръжения.

Голф-комплексът е разположен на площ от 1000 декара. В него са планирани инвестиции в размер на 103 млн. евро и част от тях са усвоени. Едно от трите голф игрища в комплекса е вече открито и работи.

Игрището е проектирано от легендарния южноафрикански голфър Гари Плеър. Той е един от петимата носители на Големия Шлем в голфа за всички времена.

Плеър е проектирал над 200 игрища, но класифицира игрището на Черноморския ни бряг като е едно от трите най-красиви. Според него България има потенциал за още 100 голф игрища. Неслучайно легендата в голфа също има парцел за негова вила в комплекса "Блексирама".

Комплексът е от затворен тип, което означава, че там могат да играят единствено гостите на комплекса и членовете на клуба. Клубното членство възлиза на 25 000 евро, а правилата за достъп и използване на комплекса са стриктни, както навсякъде по света.

Ако някой, например, си позволи да ходи с нещо различно от обувки с гумени подметки по зелената морава, може да си навлече гнева на членовете на клуба. Шанс да бъдат запознати с голфа в голф академията ще имат всички деца от местните училища.

Откриването на игрището с 18 дупки съвпадна и със старта на голф-академията, която разполага с най-новото в света оборудване за обучение на начинаещи голфъри.

Напреднали пък могат да се усъвършенстват благодарение на компютърен стимулатор, който отчита пропуските и подпомага обучението по голф.

В комплекса вече има и тенис-академия, както и басейн с минерална вода. В процес на доизграждане е спортния център. Завършено е проектирането на петзвезден хотел.

Комплексът ще разполага с модерен спа-център, а в проект е и изграждането на собствена винарна. Различното в този комплекс е панорамният амфитеатър, където могат да се играят спектакли на открито.

В оригинално създадения ландшафт се открояват и четирите изкуствени езера с обща площ от над 100 дка. Едното е зарибено и предлага риболов за клубните членове, разказват хора, които имат вили наоколо.

"Блексирама" е собственост на едноименното акционерно дружество, в чийто борд на директорите влизат президентът на Българската голф-асоциация Красимир Гергов и социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев.

Комплексът предлага и качествено настаняване в прилежащото селище. Предлагат се над 25 различни модела едно- и двуетажни вили, по проекти на различни европейски и американски архитекти.

Цялостният проект включва близо 400 къщи, като в момента функционират около 60. Зад целия грандиозен спортен проект стои идеята да бъдат привличани богати туристи и комплексът да бъде една от алтернативите на бетонния туризъм по южното Черноморие.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 6 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 46 минути

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 46 минути

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 59 минути

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 1 час

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 1 час

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 1 час

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите

Празник е! Кого почита църквата днес

Празник е! Кого почита църквата днес

Любопитно Преди 1 час

Свети Лазар бил родом от село Дебел дял, на 14 километра от град Габрово

<p>Ето от кога започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина</p>

От днес: Започва подаването на заявленията за гласуване в чужбина

България Преди 2 часа

Крайният срок за подаване на заявленията изтича в 24:00 часа българско време на 14 май

<p>Изтече&nbsp;снимка&nbsp;на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и Стефан Димитров</p>

Изтече снимка на Тенчо Тенев в компанията на Бойко Рашков и сочения за контрабандист Стефан Димитров

България Преди 2 часа

Това става два дни, след като в ефира на „Събуди се” Тенев отрече да е виждал Стефан Димитров в дома на Рашков

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

След среднощната атака срещу Одеса, има ранени, сред които и деца

Свят Преди 2 часа

Спасителите са успели да спасят общо 34 души

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

Аферата "Митници": Изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров във временната комисия

България Преди 2 часа

Председател на комисията за разследване на корупционните практики в агенция "Митници" е Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Кимионът: Златното съкровище на здравето и красотата

Любопитно Преди 3 часа

Нека разберем какви други полезни свойства има това растение

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Най-честите грешки, които правим, при грижата за стайни растения

Любопитно Преди 3 часа

Как правилно да се грижите за стайните растения четете в следващите редове