0

"22-ма агенти до 3-ма президенти", съобщава "24 часа" резултатите от проверката на комисията по досиетата.

22-ма души, работили в администрациите на президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Георги Първанов, са били агенти на бившите тайни служби.

При Първанов са 12, петима от тях са действащи посланици, а трима бивши. В администрацията на Желев имало шестима агенти, включително вицепрезидентът Атанас Семерджиев. При Петър Стоянов работили четирима, двама от тях са бивши посланици.

"Президентът сам пусна папка "Гоце" в интернет", е водещо заглавие в "Сега". Първанов стана първият български политик, който пусна на своя сайт в интернет всичко, което е записано за него в архивите на бившата Държавна сигурност.

Това стана само часове след като комисията по досиетата потвърди официално, че той е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС (външнополитическото разузнаване) с псевдоним Гоце.

Вестникът припомня изявлението на Първанов преди година: "Такава папка има в архивите на разузнавателната служба. Тя съдържа информация за мен и нищо друго, нито ред, нито знак от мен. Тази папка е доста поизмачкана и видимо ползвана много пъти.

В нея е отразена работата ми като научен консултант и редактор на един виден български емигрант, голям родолюбец, изстрадал националната ни кауза от края на 19 и началото на 20 век."

Членът на комисията по досиетата Валери Кацунов е заявил, че изследваните документи категорично опровергават тезата на Първанов, че не е знаел за сътрудничеството на ДС.

Според шефа на комисията Евтим Костадинов обясненията на Първанов "общо взето се покриват с документите от проверката. В папката "Гоце" няма нито един подпис на Първанов и е възможно той да не е знаел, че работи за ДС."

"Досиета с дъх на стара бира", е коментарът в "Стандарт". Припомня се, че вече 17 години политиците използват архивите на ДС подборно в съответствие със своите конюнктурни цели.

Истината за миналото ни се поднася на порции от всяко поредно мнозинство. Затова вече е трудно да повярваме, че това е цялата истина. Присъдите над политиците произнасят първо избирателите, а после историята.

Сред като Първанов беше преизбран, значи е оправдан. Да се гласуват лустрационни закони е безсмислено, щом в обществото няма нетърпимост към някогашните репресивни органи на тоталитарната държава, смята авторът.

"Ваньо Танов: Има чадър над сивата икономика", пише "24 часа". В секторите за разкриване на икономически престъпления - стокова и акцизна контрабанда се работи най-тежко, тъй като интересите са най-големи.

Това обяви вчера директорът на ГДБОП Ваньо Танов, чийто рапорт за напускане бе подписан от вътрешния министър Румен Петков.

Винаги съм казвал, че организираната престъпност е функция на политическата корупция, на корупцията във "високите етажи", каза още Танов.

Министър Петков вчера не пожела да коментира мотивите на Танов за напускане, но подчерта, че не му е оказван никакъв натиск.

Разработки на ГДБОП никога не са били спирани нито от министерството, нито от когото и да било друг от МВР, заяви министърът.

"Искам да стопя недоверието към съдебната власт", е амбицията на новия министър на правосъдието Миглена Тачева.

Пред "Труд" тя припомня, че още през 2002 г. всички нейни колеги, включително и от магистратурата, са настоявали да се приеме моделът на постоянно действащ Висш съдебен съвет.

Отлагането на неговото действие с нищо няма да подобри работата на съдебната власт.

А целта е до октомври т.г. бързо да извървим определените стъпки, а до юни следващата година да направим всичко възможно, за да се прекрати мониторингът на съдебната власт, казва тя.

"2225 лв. заплата за член на Висшия съдебен съвет", съобщава "Труд".

Членовете на новия постоянно действащ Висш съдебен съвет ще получават заплати като на върховни съдии - в момента 2225 лв. Това гласува парламентът вчера при второто четене на новия Закон за съдебната власт.

Размерът на възнаграждението се записва изрично в закона, защото оттук нататък членовете на съвета няма да работят нищо друго през 5-годишния си мандат.

"Необявената амнистия", коментира "Сега".

Посочва се, че от отчетите на прокурорите може ясно да се види, че почти всяка втора присъда в България в момента е или след споразумение на престъпниците с прокурорите, утвърждавано от съда, или след признание на извършителите.

И двете водят до мека присъда или направо от освобождаване от наказателна отговорност. Което вече е отказ от правосъдие. Тази сбъркана наказателна филантропия определено има връзка с всичко случващо се на улиците - тежки престъпления, безскрупулност, хулиганство, побоища, немарливост, корупция.

Защото последните 2-3 години доведоха до такива абсурди в наказателното право, които променят ценностни системи и разбирания за справедливост.

"Тайни пазим и от съюзниците си", казва в интервю за "Труд" ген. Николай Николов, шеф на служба "Сигурност - военна полиция и ВКР" в Министерство на отбраната.

Той подчертава, че съставът на службата сега е оптимален и това дава възможност да гарантират сигурността на армията.

"Работим много добре за осигуряване на контингентите в мисия. В момента за сигурността на бойците ни зад граница са ангажирани 23 служители.

Имаме ангажимент към НАТО да формираме военно-полицейска рота и контраразузнавателни екипи. Срокът за тях е 2009 г. Това ще са съвместни звена, които ще изпълняват задачи, където ги прати пактът", допълва генералът.

"Резервати и паркове вече са недосегаеми", отбелязва "24 часа".

Странджа и всички останали природни паркове, резервати и защитени местности вече са недосегаеми за съда. Това реши парламентът вчера с окончателното приемане на промените в закона за защитените територии.

Те бетонират издадените досега министерски заповеди, с които дадена територия се обявява за защитена. Вече никой няма да може да ги обжалва.

"Генерална промяна или генерална грешка", е коментарът в "Труд". В центъра на вниманието е максимализмът на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при подбора на кандидати за кметове.

Генералът обаче пропуска простия факт, че веднъж избрани, бъдещите кметове бързо могат да се "еманципират" и от ГЕРБ, и от самия Борисов. Той нищо не може да направи, най-много да му свали "политическото доверие".

Но от това нищо не следва - "неверникът" ще продължи да си е кмет до края на мандата. А за Борисов и електората му ще остане горчилката, че в ситната цедка на партията има пробойна.

Заради желанието за контрол над всички свои Генерала е на път да направи генерална грешка. Да пропусне шанса да привлече на своя страна успешни действащи кметове.

Особено такива, които заради разпада на десницата са на път да останат "партийни сирачета".

"Реанимираме десницата и даваме ръка на ГЕРБ", са намеренията на проф. Милан Миланов. На извънредна конференция на ССД на 7 юли т.г. той бе избран за лидер на партията.

В интервю за "24 часа" Миланов заявява: "Поемам ССД в момент, в който останаха 14 000 гласа за партията, която имаше на местните избори преди 4 г. 6,8% в страната, на парламентарните избори преди 2 г. - 5,4%. Партия, която от 22% в София преди 4 г. в момента има 3000 гласа.

Поемам една организация, която попада в графата "и други". Най-важното сега е да реанимираме десницата от това изключително тежко състояние и да създадем ясен десен субект, който да партнира с първата политическа сила - ГЕРБ."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Господине, провеждаме анкета. Може ли да Ви зададем няколко въпроса? - Може! - Прекалявате ли с алкохола? - Да! - Играете ли комар? -…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

Какви са загубите от частичното приемане на България в Шенген

България Преди 4 минути

По думите на Рашков всички ние като потребители плащаме цената от неприемането ни с по-високи цени в магазините

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Иран с подробности за ракетите и дроновете, използвани при атаката срещу Израел

Свят Преди 15 минути

Наред с ракетите Техеран е изпратил срещу Израел и дронове "Шахед-136"

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Почитаме паметта на трима свети мъченици, кои са те

Любопитно Преди 1 час

Те станали жертва на едно от последните гонения срещу християните

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Все повече студенти "пишат" курсовите си с AI

Технологии Преди 1 час

От помощник, технологията може да стане вредител

<p>&quot;Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно&quot;</p>

Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Свят Преди 1 час

Той призова международната общност "да остане единна" пред "иранската агресия

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

Комисията за Нотариуса прави втори опит да изслуша Сарафов, Гешев и Цацаров

България Преди 1 час

На заседанието са поканени и трима адвокати, които се споменават в схемата на Мартин Божанов

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

Съдът решава да остави ли в ареста бившия шеф на Агенция "Митници“

България Преди 1 час

Тя е обвинена за участие в организирана престъпна група, търговия с влияние, контрабанда и подкупи

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Истинската история зад меча в камъка (ВИДЕО)

Любопитно Преди 1 час

Независимо дали Артур е бил историческа личност или творение на фолклора, митът продължава да преминава през вековете

16 безследно изчезнали и само един оцелял: Тайните на мистериозните пещери "Кухнята на дявола"

16 безследно изчезнали и само един оцелял: Тайните на мистериозните пещери "Кухнята на дявола"

Любопитно Преди 1 час

Интересни факти и легенди за пещерите може да прочетете в следващите редове

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

Нинова: Откъде накъде Борисов реди служебния кабинет

България Преди 8 часа

Нинова: Борисов призна, че служебният кабинет е негов

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Християна Лоизу грабна първата си победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 8 часа

Следващата седмица специален гост на любимото шоу ще бъде италианската звезда Ал Бано

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Израелската армия се оправда за удара в Дамаск

Свят Преди 9 часа

Хагари: Това бяха хора, участвали в терористични действия срещу държавата Израел

<p>Поддръжник на Тръмп: Тръмп или смърт</p>

Започна наказателният процес срещу Доналд Тръмп в Ню Йорк

Свят Преди 10 часа

Тръмп: Процесът срещу мен е нападение срещу Америка

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Задържаха 15-годишен за нападението в Сидни

Свят Преди 11 часа

Инцидентът стана два дни след като мъж с нож уби шестима души в търговски център

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

Василев: Не очаквам на следващите избори да си взаимодействаме с ГЕРБ

България Преди 12 часа

По думите му причината е, че ГЕРБ са ги подкрепяли, докато реформите са били на хартия

<p>Борисов поиска смяна на външния министър</p>

Борисов планира да издигне Йорданка Фандъкова за депутат

България Преди 12 часа

Борисов: Тя свърши огромна работа за София