0

Д нес работя "под прикритие" в Европейския парламент. Пристигам рано и нося кроасани с шоколад, както ми беше поръчано. Оказва се обаче, че Шефа яде кроасаните с конфитюр, та в офиса настава малка криза.

Той е зает - чете вестниците за деня и пие кафе, иска закуска и не може да бъде прекъсван. За късмет това продължава докъм 11, така че успявам да донеса правилните кроасани (губя се три пъти из огромната сграда).

Докато Шефа се занимава с пресата, двамата му асистенти и аз му проверяваме пощата.

За три часа пристигат около 50 имейла - покани за коктейли, писма от ирански "опозиционни лидери", които настояват да се срещнат с него възможно най-скоро, няколко писма от ученици, които имат да пишат домашно за Европейския парламент, покани за обяд от лобисти, списък за пазаруване от съпругата на евродепутата.

Асистентите отговарят от негово име - в парламента е въпрос на престиж евродепутатите да не вдигат собствения си телефон и почти никога да не отговарят сами на имейлите си.

Важни-важни

От подобни съображения депутатите избягват да носят собствените си папки и да се разхождат по коридорите сами. Затова когато Шефа тръгва за заседание на една от комисиите, в които членува, с него върви поне един асистент.

Така научавам първото ценно правило за деня: в парламента, дори и да отива на кафе, всеки крачи за някъде така все едно го чака поне президент и все едно от него днес зависи бъдещето на Европа.

Научавам още, че голяма част от работата тук се върши по коридорите - Шефа се спира да говори с други евродепутати, които го навиват да гласува в полза на тяхната поправка или против нечия резолюция и обменят клюки или нападки; атакуват го и лобисти, които му предлагат мненията си по какви ли не теми и каузи и го канят на скъпи вечери.

Евродепутатите се познават по облеклото. Социалистите носят карирани ризи и значки с европейското флагче, дънки и мокасини. Крайнодесните под саката носят тениски, либералите - либерални деколтета и леко омачкани, но скъпи костюми. Италианците се обличат консервативно, а консерваторите - с италиански костюми.

Аз се възползвам от неговата заетост и от статута на коридора като място за срещи и разпитвам депутатите какво мислят за институцията, в която работят.

"Европейският парламент е лудница, където са събрани разнообразни ексцентрици, поне половината от които се мислят за Наполеон", казва ми финландски депутат.

Негов португалски колега пък смята, че парламентът е като семейство с различни характери - детето-гений с големи амбиции за политическа кариера у дома, подпийналият братовчед, който ходи по всички коктейли, чичото, който те щипе под масата и обича да държи речи, дядото, който е изпратен тук на заслужен отдих, но си мисли, че все още има контрол над фамилията, смахнатата леля, която залита по екзотични философии, и съседският келеш, който доскоро биеше циганчета.

При такова разнообразие от персонажи голяма част от клюките за парламента естествено са верни.

Разследване на немска телевизия преди две години откри следи от кокаин в почти всички тоалетни на сградата в Брюксел; има поне няколко документирани случая на евродепутати, танцуващи по баровете на заведения в града; някои от тях са известни, че крадат вестниците на колегите си.

Аз обаче нямам повече време за размисъл по тези интригуващи въпроси, защото днес е розов ден и всички знаят какво значи това - евродепутатите заседават в комисии.

В европарламента седмиците са цветни - освен розови има и червени, когато целият парламент се изнася в Страсбург за пленарната сесия. През сините седмици депутатите работят в политическите си групи, а през жълтите си отиват по избирателните райони, където се предполага, че се срещат с гласоподавателите си.

В комисията тече ожесточен дебат за интеграцията на легалните имигранти; всички са концентрирани, обсъждат се декларации, асистентите трескаво записват. Шефа обаче не изглежда особено загрижен и си рисува корабчета по дневния ред.

Нищо чудно - легалната имиграция е област, в която Европейският парламент няма никакви правомощия. Това обаче не пречи да депутатите да бълват резолюции, декларации и въпроси към комисията, която след няколко месеца учтиво ще им напомни къде стоят по този въпрос.

"Ще преговарям със Съвета на министрите, но няма да отстъпя от позицията си", кълне се немски евродепутат. На мен ми става смешно.

Повечето депутати това не ги интересува, защото е обяд, което означава около два часа свобода. Шефа е канен на ресторант от някакво тютюнево лоби, а аз се насочвам към един от няколкото стола.

Губя се още два пъти, но в стола има кюфтета. Струват 4.50 евро, обаче в българския парламент са по-хубави. Нищо чудно, че почти няма депутати, които ядат тук.

След обяда е време за кафе в най-популярното кафене на парламента, което неофициално се казва "Мики Маус", защото има столове като от комикс. То винаги е пълно и тук вече мога да питам няколко евродепутати дали виждат смисъл от работата си.

Някои почти се задавят с кафето си; един разлива моето, докато жестикулира и ми обяснява колко важен е парламентът. Ето как протече разговорът ни:

Евродепутат: Свободното движение на работниците е основен приоритет за ЕП.

Новакова: Да, но българите не могат да се ползват от тази свобода поради ограниченията, наложени от много страни членки.

Евродепутат: Да, но аз съм внесъл декларация, която поставя свободното движение на работниците като важен приоритет на парламента.

Новакова: Въпреки това българите не могат да се ползват от тази свобода.

Евродепутат: Това не е съвсем така, нали ви казах, че свободата на движението е важен приоритет за нас.

Новакова: Да, но българите...

Евродепутат: Аз ви говоря за един толкова важен приоритет, а вие се заяждате!

Операция "Шок и хаос"

Спирам да се заяждам, защото трябва да се връщам в офиса. Там отново цари суматоха - има над 200 поправки по един от докладите на Шефа и една от асистентките трябва да ги проучи, обедини и вкара в текста му.

Асистентите са на ръба на истерията. Аз плахо им напомням, че докладите по тази тема се влачат четири години и не се очаква законодателство в областта. Получавам презрителни погледи и ме пращат за кроасани.

Два часа по-късно ситуацията е овладяна, а Шефа пак влиза в комисия. Проблемът е, че едновременно текат две комисии, в които членува той, и затова едната му асистентка го замества в по-скучната.

Тук нямат проблем с гласуването с чужди карти - депутатите са съвестни в това отношение, обяснява ми асистент. След приемането на 10-те бивши комунистически страни обаче са зачестили случаите, когато някой прави услуга на съседа си в залата.

В крайна сметка работният ден приключва сравнително рано и добре - Шефа се връща от коктейл, където е успял да измъкне един кашон шампанско от сервитьорите. Пристигат още няколко депутати и асистенти и заформяме работна среща.

Всички тук са наясно, че властта на парламента е нищожна в сравнение с тази на Европейската комисия или Съвета на министрите, обяснява ми Шефа. Според него никой не си го признава, защото всеки се опитва да убеди себе си и останалите във важността на институцията.

"Но именно като се преструваме, че имаме важна роля, успяваме да постигнем нещо. Никой не си признава, че това тук няма значение - защото някой ден може и да не е така", казва той и отива да представлява гражданите на поредния коктейл.

Преди това обаче Шефа ми каза любимия си виц: "Въпрос: Колко точно са хората, които работят в Европейския парламент? Отговор: Около половината."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение разлюля и Западна Турция

Земетресение разлюля и Западна Турция

Свят Преди 3 минути

Трусът е регистриран в Егейско море, край окръг Измир

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

БСП: България ще плати за газ с 1,2 млрд. лева повече, отколкото може да използва

България Преди 19 минути

От левицата представиха доклада от дейността на Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства около подписването на договора с турската газова компания "Боташ"

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

ДНК проучване: Откриха неизвестна група предци на японците

Любопитно Преди 39 минути

Дълго време се е смятало, че съвременните японци произхождат от две групи

Електроразпределителна мрежа

На първо четене: Парламентът отложи либерализацията на пазара на ток за 2025 година

България Преди 46 минути

Реформата на електроенергийния пазар за битови потребители трябваше да започне частично от 1 юли

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

Служебният премиер за отказа на Митов: Нямам план Б за МВнР

България Преди 54 минути

В петък по обед заместник-председателят на ГЕРБ обяви, че оттегля съгласието си да поеме поста в МВнР

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Популярен инфлуенсър почина след тежка операция

Свят Преди 1 час

Семейството на Абхрадееп разкри, че е бил в "наистина критично състояние"

Тръмп

Избраха 12-те съдебни заседатели за процеса срещу Доналд Тръмп

Свят Преди 1 час

Съдът в Ню Йорк назначи 12-те съдебни заседатели по делото

<p>&quot;Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително&quot;</p>

"Уолстрийт джърнъл": Напрежението в Близкия изток се покачва застрашително

Свят Преди 1 час

Техеран осъществи нападението си в нощта срещу 14 април в отговор на израелския удар по иранското консулство в сирийската столица Дамаск

Iran Air

Авиокомпании пренасочват полети след атаката срещу Иран

Свят Преди 1 час

Редица самолети бяха отклонени към алтернативни летища

.

Знаете ли кои са българите, номинирани за Нобелова награда през годините?

България Преди 1 час

За съжаление, България все още няма своя нобелов лауреат

<p>Happy Pet Net: Помагаме на стопаните да обгрижват лесно своите домашни любимци</p>

Глория Димитрова от Happy Pet Net: Ние помагаме на стопаните да обгрижват лесно и удобно своите домашни любимци

Любопитно Преди 2 часа

Онлайн консултациите с ветеринарен лекар могат да служат и като проактивна мярка за здравето на домашните любимци

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

Сарафов: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и противоречиви норми

България Преди 2 часа

Част от предложенията са неясни, непрецизни, вътрешнопротиворечиви, крайно неудачни, допълва главният прокурор

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Мащабна руска атака в Днепропетровска област, най-малко 8 загинали

Свят Преди 2 часа

Ранени са били 21 души и са нанесени щети на инфраструктурни обекти

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Проучване: Венера изпуска въглерод и кислород

Любопитно Преди 2 часа

Въпреки че е най-близкият ни орбитален съсед и най-близката до Земята, няма много информация за Венера

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Защо делфините плуват пред корабите (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Интересни факти за любопитните китоподобни четете в следващите редове

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

„В новата реалност” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 3 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини