0

Г олемите български телевизионни канали ще се сблъскат в сериозна битка за зрители тази есен. Бурният ръст на рекламния пазар прави конкуренцията още по-оспорвана и увеличава инвестициите в различни предавания.

Още отсега Би Ти Ви и "Нова тв" са обявили най-амбициозните си есенни проекти и около тях тече усилена работа. Global films (нейни са "Имаш поща", "Господари на ефира", "Star Academy" по "Нова тв" и "Море от любов" по Би Ти Ви) вече снима епизодите на "Пълна промяна", а до няколко седмици Sia Advertising започва работа по "Островът на изкушенията".

Би Ти Ви пък залага на втория сезон на Survivor и все още се въздържа от категорични коментари ще има ли втори сезон на "Мюзик айдъл".

БНТ също се готви да изненада зрителите си с нови предавания и да прецизира програмната си схема. Държавната телевизия се готви да обяви конкурс за сценарий на българско риалити шоу и да даде старт на предаване тип "обществена трибуна", което все още е с работно заглавие "Референдум".

Риалити проектите на двете частни национални телевизии са най-обсъжданите и рекламирани предавания на медийния пазар. Малките кабелни телевизии от групата на "Диема вижън" и TV7 също са амбицирани да правят интересни програмни схеми, да инвестират в нови проекти и скъпи спортни права, както и в нови филми и сериали.

Ефирна промяна

"Не мисля, че риалити форматите са единственото, от което се интересуват хората. Те безспорно са най-популярните проекти, защото в медийното пространство около тях се вдига най голям шум. Телевизиите имат да връщат инвестиции и да продават рекламно време", коментира управляващият директор на "Initiative/Media Club" Катерина Буюклиева.

Според нея много важни са програмният баланс и програмната схема, която залага на разнообразни предавания. "Ако те са добре таргетирани и промотирани, медиата може да се надява на добри резултати. Защо риалити форматите да са най-рейтингови, виж­те данните за Шампионската лига по футбол - тя има уникална и добре таргетирана аудитория, което е много по-важно за нашите клиенти", обясни Буюклиева.

Би Ти Ви и "Нова тв" засега обаче дават вид, че най-много усилия влагат в новите риалити програми. "Сървайвър" е най-гледаното риалити в българския тв ефир със среден рейтинг 22%. Този формат е гръбнакът на праймтайма в есенната схема на Би Ти Ви", коментира програмният директор Апостол Пенчев.

Екип на телевизията вече отпътува за Доминиканската република, за да снима епизодите от втория сезон на "Сървайвър", които ще започнат да се излъчват от септември.

Конкурентите им от "Нова тв" залагат на формати на "Фокс" - "Островът на изкушенията", и на "Дисни" - "Пълна промяна". Въпреки че предаванията са нови и затова не са лесни като реализация, от "Нова" коментират, че "Биг брадър" остава най-скъпата им инвестиция.

"ВИП Брадър" беше локомотивът на телевизията през април. И като цяло предаването спомогна за вдигане на рейтинга на цялата телевизия. Обмисляме през есен­та трети сезон на "ВИП брадър", коментира Павел Станчев.

Много е вероятно срещу "Сървайвър БГ" "Нова тв" да се бори едновременно с "ВИП брадър 2", който да се излъчва през целия септември, а в останалите два месеца да развие в програмната си схема "Островът на изкушенията".

Би Ти Ви направи своя дебют на риалити попрището през 2006 г. И както и при конкурентите им от "Нова тв", това се отрази сериозно на рекламните приходи на първата частна национална телевизия. "Сървайвър БГ" стартира в края на септември и завърши заедно с "Биг Брадър 3" на 11 декември.

През двата месеца, в които се е излъчвало шоуто, рекламните приходи на Чи Ти Ви отбелязват рязък скок и през декември се връщат на нормалните си нива.

Развитието на пазара до края на 2007 г. ще бъде любопитно, защото е важно да се види дали устремният ръст ще продължи при толкова нови риалити проекти, сериали и опити да се провокира тв аудиторията. Освен това "Островът на изкушенията" и "Сървайвър 2" вероятно ще влязат в пряка конкуренция.

И други...

"Никой няма запазена позиция за вечни времена в рейтинговите класации. Всяка телевизия, която предложи качествено и ново съдържание, има шанс да спечели зрители и рекламодатели. И обрат­ното - може да изгуби позиции", коментира Катерина Буюклиева.

Ако бъдат проследени данните за телевизионната гледаемост на втората пийпълметрична агенция "Гарб" от началото на годината например, се забелязва оспорвана битка за четвъртото място в класацията.

За първите шест месеца на годината са си го оспорвали "Диема+", СКАТ, "Планета", а отскоро и ТV7. Вече втори месец кабелният канал TV7 упорито се задържа на четвърта позиция по гледаемост, след като даде старт на проекта "Игра за милиони".

По данни на "Гарб" пазарният дял на телевизията за началото на април - 20 юни е 1.5%, като предишните месеци не е достигал и 1%. Играта се излъчва всеки делничен ден от 20 ч.

"За по-малко от месец играта раздаде над половин милион лева печалби на участниците, а присъствието й повиши над 5 пъти рейтинга на TV7 в праймтайма на телевизията", се похвалиха от медиата.

Форматът на състезанието е на "Ендемол" - създателите на "Биг брадър", а изпълнителен продуцент е "Global Vision" на Магърдич Халваджиян.

Освен че е играта, която раздаде най-много парични награди за кратко време, тя засега е най-големият и скъп проект на TV7. Медиата е амбицирана да инвестира и в скъпи спортни права и вече излъчва мачове от евроквалификациите. Телевизията има и собствено българско риалити - "Фотосесия", и филмова програма с 30 сериала.

През седмицата агенция "Dow Jones" съобщи, че приходите от реклама на "Диема вижън" (компанията обединява тв каналите "Диема+", "Диема 2", "Диема екстра" и "Диема фемили", както и двете музикални програми ММ и М2) през миналата година отчитат ръст от 140%.

Това показват финансовите резултати на един от собствениците на компанията - британската "Apace Media". В началото на 2007 г. "Apace" създаде стратегически алианс с международната компания от развлекателния бизнес "Modern Times Group" (MTG).

Новото обединение - BMGL, в което двете компании имат равно участие, отговаря за всички активи на "Apace Media" в Източна Европа. Dow Jones коментира, че добрите резултати се дължат на силния рекламен пазар в България, който след приемането на страната в евросъюза стана още по-атрактивен за големите международни марки.

"Кока Кола", "Нестле", "Джонсън&Джонсън", "Проктър&Гембъл" са част от имената, които започнаха да рекламират масово на каналите на тази българска медиа", се казва в съобщението на новинарската агенция.

За по-малко от година "Apace Media" стана мажоритарен собственик в две български медийни дружества - "Диема вижън" и "Телевизия ММ". По този начин компанията придоби шест кабелни тв канала ("Диема+", "Диема 2", "Диема екстра" и "Диема фемили", както и двете музикални програми ММ и М2).

През миналата година "Apace Media" удължи изключителните права да излъчва английската футболна лига, испанското и френското първенство.

Освен това компанията проби монопола на държавната телевизия за излъчване на световното и европейско първенство по футбол, като спечели правата да излъчи турнира на Стария континент през 2008 г.

Така "Apace Media" се опита да се позиционира на пазара като основна спортна медиа.

Ако се отчете ръстът на тв пазара за 2006 г., който е 33% спрямо 2005 г., да имаш тв канал в България е доста приятно и доходно занимание. В парично изражение общата сума от рекламни приходи на телевизиите по данни на "Маркет ЛИНКС" достига 349.604 млн. лева, сравнени с 262.811 млн. лева през 2005 г., и това е най-големият ръст, регис­т-­­риран досега.

Тенденция, която е повече от положителна не само за собствениците на тв канали, но и за зрителите. Заради сериозната конкуренция и увеличаващите се приходи те вероятно ще получават все по-качествени програми.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 39 минути

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 48 минути

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 1 час

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 2 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 2 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 2 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 2 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 3 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 3 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 3 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

След повече от 20 години чакане: България ще има нови влакове

България Преди 3 часа

Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

Главчев: Тази седмица ни се наложи "да гасим пожари"

България Преди 3 часа

Няма повишаване на бюджетния дефицит, заяви служебният премиер

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

Здравните власти с последна информация за разпространението на коклюш у нас

България Преди 4 часа

Регистрираните случаи на заболяването вече надхвърлят 500

Зендая, Джош О"Конър и Майк Фейст на британските премиери на Challengers

Зендая в горещ сексуален триъгълник в новия си филм Challengers (ВИДЕО)

Любопитно Преди 4 часа

Изненадващо или не, новият филм на Лука Гуаданино се очертава сред хитовете на сезона

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Симона от Hell’s Kitchen: Аз съм мюсюлманка и не се срамувам!

Любопитно Преди 4 часа

Учих криминалистика, исках да бъда Хорейшио, разкри тя