Н ов справочник за това, как да бъдат уловени, лекувани и избягвани алергиите, предизвикани от храната, излиза в мартенския брой на сп. Annals of Allergy, Asthma & Immunology. Публикацията е плод на 10-годишната работа на най-големите институти и организации, занимаващи се с този проблем в САЩ.
Най-честите хранителни алергии
Те се провокират, когато алергичен човек изяде, вдиша или има контакт с дори малки количества определена храна или добавка към нея. Могат да са съвсем леки, но могат да бъдат и опасни за живота.
Хранителните алергии се срещат все по-често, а през последните 10 години са особено разпространение онези от тях, които имат сериозни последици за здравето.
При децата, най-често предизвикват алергии следните храни:
- краве мляко
- яйца
- фъстъци и фъстъчено масло
- соя
- пшеница.
При възрастните:
- фъстъци и фъстъчено масло
- риба
- ракообразни (като скариди, морски раци, омари)
- мекотели (като различни видове миди и стриди)
- плодове
- зеленчуци.
Симптомите се проявяват веднага след хранене.
Те включват зачервяване на кожата, обрив, сърбеж, подуване на устните или клепачите, свиване на гърлото, затруднено дишане с хриптене, задавяне, кашляне, повръщане или диария. Ако детето ви получи симптомите веднага след хранене, значи е време да бъде изследвано.
Тестване на алергиите
Тестът е най-спорния аспект от лечението. Само тест на кожата или кръвта не е достатъчен за установяване на алергена, твърди главният редактор на справочното издание Джон Опънхаймър.
"Без помощта на пациента той може да ни подведе, така че когато възникне алергичната реакция, опитайте се да си спомните всичко, което вие или детето ви сте консумирали през последните няколко часа, и разкажете на лекаря."
Проблемът е в това, че тестовете за хранителни алергии са много чувствителни.
Това означава, че ако наистина имате алергия, много е вероятно тестът да я "хване", но да се окаже позитивен и в обратния случай. Новият справочник помага на лекарите да използват тестовете по възможно най-добрия начин.
"Много рядко човек развива алергична реакция към повече от една или две храни. Така че ако тестът се използва, за да се потвърди или отхвърли вече подозирана храна, много по-вероятно е да даде точни резултати", обяснява Опънхаймер.
Управляване на алергиите
След като една алергия е вече открита, започва истинската работа. Специалистите казват, че алергичните хора трябва да се научат да ги контролират "ден за ден".
За съжаление единственото лечение, с което разполагаме, е отбягването на алергените, подчертава Опънхаймер и добавя:
"Но аз имам и няколко предложения, които помагат. Едното е да се носи гривна или колие, което подава сигнали. За ресторантите - аз съм голям привърженик на идеята да се носи специално картонче, на което пише към какво сте алергичен - то може да бъде дадено на сервитьора.
Поискайте дори подпис от управителя, за да сте сигурни, че няма да получите нещо, за което сте предупредили, че не може да консумирате."
"Надживяване" на алергиите
Новият справочник препоръчва повтаряне на тестовете, за да проверите дали хранителната алергия отшумява с времето. Много деца развиват по-късно поносимост към "опасните" храни - най-вече към кравето мляко, яйцата, пшеничните и бобовите храни.
Най-малко вероятно е да се отървете от алергията към фъстъците и фъстъченото масло и морските храни. Учените се надяват да разберат защо и как организмът развива с времето толерантност към храни, към които е бил алергичен, и да се научат да предизвикват изкуствено такава толерантност.
Това е нашият въпрос за един милион долара, на който се надяваме да дадем отговор в близко бъдеще, казва Опънхаймер.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!