0
е е е най-беззащитното и най-атакувано нещо в България?", пита "24 часа". А отговорът е повече от ясен - не са бездомниците или помиярите, а цените на тока и парното. На маймуни ни направиха с цените за тока и парното, добавя "Стандарт". Цените на тока, парното и природния газ са незаконни, подчертава "Труд". Юристи обявиха това, след като Върховният административен съд отмени преди ден текстове от наредбите за образуване на енергийните тарифи.

Експерти на правителството бяха като ударени от гръм - ВАС отхвърли включването на неясното перо "Други разходи" в енергийните цени, отбелязват вестнниците. За пореден път съдът обяви енергийните тарифи за незаконни. За пореден път юристи в администрацията не могат да се справят с процедурата и излагат правителство публично, ахмашки, коментира "24 часа". Очевидно е, че основното нещо, с което се занимават чиновниците в енергетиката е, да правят графици за поскъпване на тока и да си вдигат заплатите, констатира "Новинар".

Средната брутна заплата на чиновниците в Министерството на енергетиката е 482,10 лв. от 1 юли т.г., добавя "Труд" информацията, разпространена от пресцентъра на енергийното ведомство. През първото полугодие обаче тя е била 405,67 лв., припомня същото издание. Именно пълната мъгла около "разните" разходи даде основание на съда да отмени поскъпването на тока и парното, коментира "Новинар". А "Труд" прави справка със Закона за счетоводството, където ясно е казано какво стои зад паравана "други" разходи: служебни пътувания и командировки, участия в панаири, стипендии и прочие. А в енергийните наредби това дешифриране липсва.

Следва логичното чудене на хиляди българи - да плащаме ли сметките, щом цените на тока и парното са незаконни. Непременно се издължете, за да не останете внезапно без ток, предупредиха от "Електроразпределение", пише "Труд" и се аргументира с това, че решението на съда е валидно едва от датата на публикуването му в "Държавен вестник" и няма обратно действие за периода от приемане на наредбите до обнародването на съдебното решение. Решението на съда няма да промени цените, цитира "24 часа" шефа на комисията по енергетиката Шушулов. Дружествата чакат указания, а гражданите могат да получат две сметки за тока и топлата вода за юли.

"Ще съберем кабинета, ние уважаваме съда. Ще реагираме, както се прави нормално. Толкова ли неща трябва да ни притесняват?", недоумява премиерът Сакскобурггоски пред "24 часа". На въпрос на "Труд" как самият той ще си плати тока и парното, отговорът е категоричен: "Ще видим." "Питам се дали не сме на правия път?" извежда вестникът в заглавие съмнителната увереност на премиера в управленската политика.

Премиерът Симеон Сакскобургготски обеща, че ще каже днес имената на министрите и депутатите, които не си вършат работата, информира "Новинар". Той ще направи оценка за едногодишното си управление пред първото заседание на Националния съвет на НДСВ в НДК. Различни работи са, и едното е предвидено, и другото, отговори Симеон на въпроса дали ще има обръщение към нацията, или ще се ограничи само с отчет само пред партийния форум, отбелязва вестникът.

Оценката на настоящото управление клони към средно 3,20 по шестобалната система, категорично е демоскопското изследване на МБМД, което "24 часа" публикува. Признанието на министрите за недостатъчно чужди инвестиции не смущава общественото мнение. Въпреки напоителните скандали в образованието оценката е 2,50, докато при безработицата тя клони към слаб 2, въпреки че статистиката отчита намаление в броя на регистрираните в бюрата по труда. Ясно е, че общественото мнение дава най-ниски оценки там, където най много го стяга чепикът, обобщават социолозите пред "24 часа".

Трима убедително водят в класацията на министър-председателите след 1989 г.- кметът на столицата, сегашният премиер и охулваният доскоро Иван Костов. Все още високият резултат за Сакскобургготски говори, че настоящото управление продължава да черпи ресурса си от неговия личен авторитет и популярност, е изводът от представителното изследване на МБМД за "24 часа".

Обстановката, в която НДСВ отбелязва едногодишното си управление, няма нищо общо с първоначалните обществени очаквания, породени от щедрите социално-икономически обещания на Сакскобургготски и довели до внушителната победа на неговата политическа формация през юни 2001 г. В момента се ползва с доверието на 30%, отсича в анализа си "Монитор". Изданието предупреждава, че при евентуален управленски провал на НДСВ негативният резултат за страната ни ще бъде много по-болезнен, отколкото през 1996-97 г.

И сега всеки втори тъне в мизерия, добавя "Стандарт". Прагът на абсолютната бедност е 107 лева. Под него обаче са 45% от българите, сочи изданието данните на проучване на Института за социални изследвания към КНСБ. Синдикатът е изчислил, че за да живее що-годе нормално, човек има нужда от 279 лева месечно.

Шулева кърпи бюджета със спестени от детски, заявава в интервю за "Стандарт" депутатката от СДС Росица Тоткова. Тогава не е чудно, че гърци купуват наши бебета, както твърди "Труд". Според информацията на изданието гръцки емисари обикаляли Великотърновско и търсели бременни жени. Те предлагали на бъдещите майки по 2000 долара, ако дадат детето си за осиновяване. Само за един месец две жени от селата Майско и Ново село са дали децата си - момче и момиче, на "гръцки бащи". Покупката се легализирала, като гърците пристигали в родилното отделение, уж припознавали бебета, записвали ги на свое име и легално ги изнасяли от страната.

Откак НДСВ е на власт, имало спад в престъпността . Така ръководството на МВР отчете полугодието си в борбата срещу престъпността, пише "Труд". 197 са жалбите срещу ченгета, деветима са уволнени, цитира "24 часа" самия вътрешен министър.

МВР обяви война на автокрадците. Списък с имената на 650 специализирани автоджамбази с висящи дела ще даде вътрешния министър Петканов на правосъдния Станков, допълва "Новинар". Но след няколко месеца усилено търсене, подробно разследване и оглед с лупа правителството призна, че не знае как точно е изтекла прословутата стенограма за договора с "Агенти на короната".

Прокуратурата ще започне проверка на сделката с дълга, обещал главният прокурор Филчев, отбелязва "24 часа". Надали ще стане ясно кой се обогатил от сделката в ущърб на държавата.

Оказва се обаче, че в България да си богат не е лесна работа. Ако си богат със зор ще похарчиш парите си, констатира в съботния си очерк "24 часа". Отиваш на море. Там най-скъпата нощувка е 660 лева - в мезонет от новия хотел "Ривиера". Търсиш хубава къща. Най-скъпата у нас е продадена само за 750 000 лева. Искаш подходяща кола? И тук се налага да проявиш скромност - на 4 млн. в зелено се оценява една от най-скъпите коли в света, "Ламборджини". У нас на последното автоизложение настъпи фурор, когато някой купи БМВ за 345 777 лева. Цените в повечето курорти са обидно ниски и разочароващи за повечето богаташи. Само в "Шератон" пълнят ваната с мляко.

Накрая и "Стандарт" разочарова. На всичко отгоре и тотото поскъпва, пише вестникът. Шефката Ирена Кръстева замазва гафа с обещание, че ще раздава коли и телефони.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Фидан: "Хамас" разпуска военното си крило след независима Палестина

Свят Преди 2 часа

Турският външен министър се срещна в Катар и с лидера на палестинската ислямистка групировка

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

Парламентът одобри Национална здравна стратегия 2030

България Преди 2 часа

Националната здравна стратегия 2030 посочва конкретните резултати, които трябва да бъдат постигнати

Нови мащабни санции срещу Иран

Нови мащабни санции срещу Иран

Свят Преди 3 часа

САЩ налагат санкции срещу иранската програма за безпилотни летателни апарати

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Идва ли нова пандемия, СЗО бие тревога за птичият грип

Свят Преди 3 часа

СЗО определи ставащото като повод за "изключително притеснение"

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

"Ръцете ни са на спусъка": Иран предупреждава, че знае къде са ядрените обекти на Израел

Свят Преди 3 часа

Върховният лидер аятолах Али Хаменей има последната дума за ядрената програма на Техеран

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 4 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 4 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 5 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 5 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 5 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 6 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 6 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 6 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 6 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара