0
Сд д продължителни дни на опасения, очаквания, анализи и коментари, най-после дойде и краят, или поне на първия рунд - "Делото в Либия отложено", обявява "Демокрация" във водещото си заглавие. "Либия съди нашите на 3-ти април", допълва информацията "Труд". Не повече от 10 минути заседава вчера Народният либийски съд. Адвокатът Осман Бизанти е поискал отлагането, за да може да се запознае по-добре с материалите по делото, които възлизат на 1600 страници, уточнява "Демокрация". Процесът да бъде обективен, коректен и прозрачен настоял самият Муамар Кадафи пред правосъдния министър на Либия, Мохамед Зуей. "Много трудно е обаче да се предскаже как ще постъпи Либия. Отчасти, защото Муамар Кадафи взема само решения, които са в негов интерес. Ако той реши, че уважаването на българските възражения е в негов интерес, ще допусне международна експертиза". Това е мнението на специалиста по Близкия изток и Арабския свят в Би Би Си Себастиян Ъшър, препечатано в" 24 часа". Ъшър допуска, че е възможно да става въпрос за много голям скандал в либийското здравеопазване, за който се търси изкупителна жертва. А за страна като Либия е много по-лесно да отклони вината към чужденци. "Ако процесът се състои, завършва Ъшър, колкото открит и демократичен да бъде той, предполагам, че на българите ще бъде издадена някаква присъда. Може би не еднаква за всички и може би не всички ще бъдат осъдени, но не смятам, че ще бъдат осъдени на смърт. Не виждам какво би спечелил Кадафи от толкова ненужна трагедия, но за съжаление не знаем нищо със сигурност". Примаков обаче може да ги спаси, отсича "24 часа". Според вестника бившият руски премиер Евгений Примаков може да бъде най-успешният посредник между България и властите в Триполи за спасяването на шестимата български медици. Той вече се е занимавал с подобен случай, когато ходатайства пред иракския президент Саддам Хюсеин за спасяването на шестима шведски инженери от затвора, припомня вестникът. Освен това Примаков е и личен приятел с Муамар Кадафи, завършва" 24 часа". И все пак отложеното дело е първият осезаем лъч надежда по дългия път, който оттук нататък предстои за установяването на истината, отбелязва "Демокрация" в редакционния си коментар. През това време обаче стана ясно едно нещо - че осветляването на драмата в Либия след острата реакция на пресата не навреди на развитието на случай, а по-скоро помогна, подтиквайки институциите да предприемат всички възможни стъпки. Публичността не може да вреди - ако се тегли чертата, този е изводът, според "Демокрация". Извод, напълно споделян и от" 24 часа". Мекеретата, които препоръчваха дипломатично да мълчим и според които сме влошавали отношенията с братската джамахирия, да вземат да се гръмнат, отсича вестникът. Ако ги слуша човек и на Либия мястото й е редом с България в панславянската ос.

И днес вестниците продължават да нищят резултатите от провелата се 11-та Национална конференция на Съюза на демократичните сили. Това бе половинчата конференция с половинчат резултат, конференция, която не си последва лидера достатъчно решително в посоката, която той й начерта, отбелязва "Труд". Резултатите показаха, че въпреки апела на Костов, делегатите се подчиниха на предварителни угововорки и не поеха личната си отговорност както пред СДС така и пред България. А иначе истината е ясна - всичко онова, което предлагат Иван Костов и Екатерина Михайлова е това, за което хората ще гласуват, това, което може да върне доверието в съюза, разбира се, ако се изпълни, отбелязва "Труд". Разминаването между Костов и СДС, което се очерта на конференицята има време да бъде преодоляно. Зависи обаче в коя посока - дали партията ще настигне Костов, или Костов ще трябва да забави крачка и да започне да се петлярка заедно с част от партията си, която очевидно е решила да се петлярка. "Чу се свирката за изборите, синият конгрес прати топката в краката на червените" - това пък е изводът на "24 часа". Както и следваше да се очаква, конференцията на СДС завърши с триумф на здравите сили (Христо Бисеров и подобни) над здравия разум (Иван Костов и Екатерина Михайлова), отбелязва вестникът. Ясно станало и още едно нещо - че даже и Костов вече осъзнава, че в избори 2001 нито една партия или коалиция няма да получи абсолютно мнозинство. И ако тази конференция наистина постави началото на кампанията за ибори 2001, тя се уплаши да отправи най-важното послание на сините - какви са техните виждания по въпросите кой с кого как и кога ще се коалира, отбелязва "24 часа".

И от тези проблеми към проблемите на книгата и духовността обръща поглед " Демокрация" с обширно интервю с издателя Раймонд Вагенщайн. Независимо кои са били на власт, нищо не е направено досега у нас за книгата. Във Франция например никой не би отворил нито една книжарница, ако държавата не го подкрепяше, тъй като е осъзнала своята културна мисия, отбелязва Раймонд Вагенщайн. И допълва - У нас библиотеките не купуват книги, защото нямат пари. Развитието на цялата област на четенето е силно занемарено и това след години може да се окаже вредно, дори опасно. Тогава ще се изгуби навикът за четене, което означава навик за образование, за развитие.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

Трима независими кандидати за евродепутати са подали документи в ЦИК

България Преди 2 часа

Матева: Подготовката на ЦИК върви нормално

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване в изборите

България Преди 3 часа

„Сиела Норма“ ще отговаря и за транспорта на машините

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Разследват Фейсбук и Инстаграм за дезинформация

Свят Преди 5 часа

Разследването е в рамките на новия Закон за цифровите услуги на ЕС

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът уважи ветото на президента Радев върху Закона за насърчаване на инвестициите

България Преди 6 часа

ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха "за" промените, а останалите парламентарни групи бяха "против"

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

Окончателна забрана: Депутатите одобриха спирането на хазартните реклами (ОБЗОР)

България Преди 6 часа

Между първо и второ четене в деловодството на парламента бяха входирани над 20 становища, които обаче не бяха разгледани

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Съдия глоби Тръмп с 9000 долара

Свят Преди 8 часа

Мерчан глоби Тръмп с по 1 000 долара за девет конкретни нарушения

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

Камион смаза служебната кола на кмета на Кричим

България Преди 9 часа

Катастрофата е станала на пътя Пловдив - Кричим

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

Намериха 295 млн. лв. за „украинската помощ“ за земеделците

България Преди 9 часа

Над 200 млн. лв. са от преструктуриране на сметките на Държавен фонд „Земеделие“

Станишев заяви, че се връща в България

Станишев заяви, че се връща в България

България Преди 9 часа

Станишев: Тези европейски избори са изключително важни, бих казал дори съдбовни

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

Доставихме военно-техническа помощ на Украйна

България Преди 9 часа

Министерството на отбраната ще продължава да оказва военна и военно-техническа помощ за Украйна

Шарън Стоун  на благотворителната гала вечер на фондацията АМФАР в Кан

Съдят Шарън Стоун за причинена катастрофа

Любопитно Преди 9 часа

Инцидентът се е случил в Лос Анджелис в края на юни миналата година

д

Опасност да се срути и друга стена на „Струма”

България Преди 10 часа

Автомагистралата остава затворена

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Израелската полиция застреля турчин, след като той намушка с нож полицай

Свят Преди 10 часа

Полицията идентифицира нападателя като 34-годишен турски гражданин

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

Обрат: Нулево ДДС за брашното и хляба до края на годината

България Преди 10 часа

Надценката на хляба, която слагат хранителните магазини да не бъде повече от 15%

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Археолози откриха уникална находка в череп от XVIII в.

Любопитно Преди 10 часа

Скелетът е на човек, който е починал на 50-годишна възраст преди повече от два века