0
Пс стрелки. Филчев атакува кабинета, повече от категоричен е "Монитор". А тъй като думите не са на изданието, а цитат от правосъдния министър Антон Станков, изведен в полупрофил на първа страница, няма как да не приемем това. Което означава, че в държавата се води още една война. Филчев е срещу правителството, повтаря министърът тезата си от страниците на "24 часа", а "Труд" му отделя за интервю още две страници, в които той се оплаква, че очаквал още удари под кръста. Причините за престрелката главен прокурор-министър на правосъдието: разпоредена прокурорска проверка срещу бившия съдия Марио Димитров, сегашен зам.-министър на правосъдието, който бил отменил ареста на шефа на "Литекс" Гриша Ганчев през 1999 г. Прокуратурата твърди, че по този начин навремето Марио Димитров е набавил за себе си материална облага, отбелязва "Монитор".

Пред "24 часа" сегашният зам.-министър категорично отрича да е така и заявява, че няма да се крие зад имунитета си. След което "24 часа" накратко припомня инцидента: след мача "Литекс"-"Левски" през 1999 г. реферът Костадин Костадинов се е оплакал, че е бил ударен от собственика на "Литекс" Гриша Ганчев, било е заведено дело за дребно хулиганство, Ганчев е бил задържан за 24 часа и освободен от съдията Марио Димитров, след което му е била наложена глоба от 500 лв. Ето че с днешна дата този инцидент изплува наново, въвличайки в позиционна битка прокуратура и правосъдие.

В същото време се води друга война - срещу цигарите менте, катеторичен е "Труд" и я превръща в тема на броя си. Поне в тази война, твърди изданието, МВР и прокуратурата работят съвместно, което станало ясно вчера, след като полицията демонстрирала машините от фабриката за фалшиви цигари в петричкото село Ръждак. Майсторите на ментета - цигари, маратонки, алкохол - вече ще изпитват сериозни трудности в България, е прогнозирал Тим Трейнър, ръководител на Международната коалиция за борба с фалшификатите.

И покрай многото войни - един реален изстрел разтърсва пресата, защото отеква в класна стая. Син на полицайка простреля съученик - бие тревога в днешния си (засега предпоследен брой) "Демокрация". Ученик стреля в клас - лаконичен е "24 часа", а "Дума" говори за кървава игра в столично училище. Фактите: след часа по математика 16-годишният Димитър решава да се похвали с малокалибрен пистолет, но без да иска натиска спусъка. Изстрел... и неговият съученик Сергей е откаран в болница, а Димитър, уплашен, бяга. По-късно полицията го намира и отвежда за разпитат в Шесто РПУ. "Стандарт" уточнява, че раненото момче е спешно оперирано в "Пирогов" и няма опасност за живота му.

Но защо се случва това, пита пресата. А "Демокрация" остро поставя въпроса към министър Петканов, който междувременно бил определил инцидента като "не толкова сериозен". И пита: проверено ли е дали стрелялият ученик не е употребил дрога, която се продава вече пред всяко училище? И дали министърът няма да се замисли за оставката си, щом смята, че е маловажно да свистят куршуми в българските училища.

"Дума" пък иска оставката на социалния министър Шулева. И публикува на първа страница снимка на протестираща възрастна жена, издигнала плакат "6 % увеличение на малка пенсия - това си е чиста гавра". Ууу, викали пенсионери вчера пред социалното министерство, питайки как да се справят с немотията.

Но най-странното е, че и предлаганите решения в пресата на различните проблеми са повече от екзотични. Така например главният редактор на "Монитор" съветва ректора на СУ "Св. Климент Охридски" да се помоли на ЦРУ, за да реши финансовите проблеми на Алма Матер. Аргументът на Петьо Блъсков в редакционната колонка на първа страница на "Монитор" е следният: защо Американският университет в Благоевград получавал 20 млн. долара от частна американска благотворителна организация, а Софийският - нито цент? Ами защото американските университети били част от пиесата, която ЦРУ играело по света, е отговорът на "Монитор".

"Труд" пък съзира друго следствие от Студената война, което щяло да ни се стовари на главите ? увеличаване на концентрацията от солна киселина в атмосферата, след като изгорим ракетите си "СС-23". На този фон как да се чудим, че царят ни бил обезсмъртен в мюзикъл в Будапеща, разказва "24 часа", където дори го вкарвали в гробница на фараони, след което мумиите оживявали. Как ви хрумна това, диви се "24 часа", обръщайки се към автора на мюзикъла Габор Харшани, чиято творба вече разтърсвала унгарската столица. Просто историята ви е поучителна, отвръща драматургът.

И сякаш, за да не останем по-назад, четем в "Труд", че у нас обезсмъртили Абрашев. Да, да - именно нашумелият ни министър на културата, чиято история "Театър 199" вплел в пиесата на Филдинг "Исторически календар на 1736 година". И така, ако ви омилеят българската култура и нейният министър, може да посетите постановката, където актьорите Иван Петрушинов и Стефка Янорова се явяват съответно като Божий дар и Витошка (в живота - Божидар и Люлина). А иначе сме в страната Патагония, където депутати решават важните дела на белот. Козът е жълтата боя. В това време композиторът министър твори царска ода под наслова "800 дни в пет сезона". В нея царственото действащо лице излиза със солоарията: "Слънцето ще изгрее, а луната ще слезе надолу. Вервайте ми." На което хорът от граждани отвръща: "Верваме ви."

И всичко това: сигурно защото в Източна Европа сме уморени и мечтаем отново за комунизъм, твърди хърватската писателка Дубравка Угрешич пред "Дневник". И диагностицира нещата така - меланхолия и униние пред свършека, което било новото лице на злото. Днес Дубравка Угрешич, известна у нас с есеистичните си книги, ще изнесе лекция в центъра "Червената къща" от 18 ч. на тема "Литература и изгнание в ерата на глобализацията", която си струва да бъде посетена. Още повече, че диагнозата й е доста точна. В България имате президент - бивш комунист, и министър-председател - цар. Каква по-странна комбинация? - пита се Дубравка Угрешич.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 18 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 47 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали