0
Р одители и роднини на заразените със СПИН деца заявиха, че не са готови на никакъв компромис, не искат компенсации, не искат пари от никого, а искат единствено изпълнение на смъртните присъди, съобщи от Триполи кореспондентката на Би Би Си в либийската столица Рана Джауад.

Пред Българската редакция на Би Би Си тя разказа подробности, като в началото описа атмосферата по време на заседанието на Върховния касационен съд във вторник:

- Няколко родители и роднини на децата, заразени с вируса на СПИН, според мен около 60, се събраха пред сградата на Върховния съд. Докато продължаваше заседанието, те бяха много разгневени и настояваха за изпълнение на смъртните присъди срещу българските медицински сестри и палестинския лекар.

Казаха, че не са готови на никакъв компромис, че не искат компенсации, не искат пари от никого, а искат единствено изпълнение на смъртните присъди.

- Какво може да се очаква от Върховния съд в Триполи, който обяви най-дългия срок за решението си?
- На този етап адвокатите, които защитават медиците, смятат, че трябва да се изчакат следващите два месеца и окончателното решение на Върховния съд. Той може да върне делото за преразглеждане или да потвърди смъртните присъди.

Много е трудно да се прогнозира какво ще бъде решението на съда. Защитата изложи много силни аргументи, но обвинението остана на предишните си позиции, така че е трудно да се правят прогнози.

- САЩ и ЕС настояха за освобождаване на медиците. Възможно ли е като резултат от международен натиск или чрез някакво компромисно споразумение да се намери благоприятен за българските медицински сестри изход?
- Много се говори дали делото не беше прекалено политизирано. Това е вярно до известна степен, защото много чуждестранни ръководители се опитаха да се намесят и призоваха либийското правителство да освободи медиците.

Трудно обаче е да си представим, как либийските власти могат да постигнат компромисно решение на целия случай, без да предизвикат острото недоволство на либийския народ, особено на семействата на заразените деца. Причината за техния протест вчера бе, че те не приемат дори идеята да се обсъжда отменяне на наложените присъди.

И въпреки всичко е възможно някакво решение - може да се договори изплащането на огромни компенсации. В този момент обаче семействата на заразените деца казват: "Не ви искаме парите, настояваме за изпълнение на смъртните присъди".

Шансовете за освобождаването на българките, след като миналата седмица либийският ръководител Муамар Кадафи изглежда изключи подобна възможност, анализира и специалистът на Би Би Си за Югоизточна Европа Гейбриъл Партош. Според него:

"Обвиненията, че българките са били измъчвани, за да дават показания, могат сега да бъдат взети предвид от Върховния съд, който трябва да се произнесе по делото до края на май. Преди отнасянето на случая до върховната съдебна инстанция София възобнови дипломатическата си офанзива в САЩ и други страни.

България обаче действа внимателно на международната арена, предпочитайки тихата дипломация пред гръмогласната риторика. Миналата седмица българският премиер Симеон Сакскобургготски подчерта, че колкото по-малко се политизира случаят, толкова по-добре за подсъдимите и техните шансове да бъдат освободени.

Сакскобургготски направи изказването си в момент, когато българският парламент реши да не приема официална декларация, призоваваща медиците да бъдат освободени. Дебатите в законодателния орган станаха броени дни след като Муамар Кадафи заяви на срещата на високо равнище на Арабската лига в Алжир, че осъдените няма да бъдат освободени.

Няколко часа по-късно обаче Кадафи направи помирителен жест и покани българския президент Георги Първанов да посети Либия. Либийският ръководител не желае да оставя впечатление, че действа под международен натиск.

Излизането на Либия от предишното й незавидно международно положение обаче няма да е пълно, докато не се намери приемливо решение за съдбата на медиците.

Либийски представители заявиха, че цената за тяхното освобождаване може да бъде плащането на компенсации от България за семействата на 47-те починали деца от общо над 400 заразени с вируса на СПИН.

София се противопоставя на подобен вариант поради няколко причини. Това би означавало поемане на отговорност за нещо, за което нито българските медицински сестри, нито България могат да бъдат обвинявани.

То би предполагало и приравняване към отговорността на Либия за самолетния атентат над Локърби през 1988 г. и смъртта на стотици пътници, за което сега Триполи плаща компенсации.

От друга страна, София може да бъде подложена на натиск да направи жест - може би зад кулисите, - като опрости част от либийския дълг към нея. Залогът за България е голям, като не на последно място стои и сигурността на няколкото хиляди българи, които продължават да работят в Либия.

С наближаващите след няколко месеца парламентарни избори освобождаването на българските медицински сестри може да се превърне във важен политически успех."

По-рано един от най-авторитетните британски университетски експерти по Близкия изток Джордж Жофе, който отдавна и внимателно следи съдбата на българските медици, коментира пред Българската редакция на Би Би Си изказването на Муамар Кадафи в Алжир, предизвикало доста неясноти заради неточния превод, разпространен от световните агенции.

- Защо либийският лидер избра тъкмо арабската среща на върха - един от най-важните за самия него форуми, за да говори на тази тема?
- Всъщност полк. Кадафи произнесе наистина много дълга реч - повече от един час и по много разнообразни въпроси. Разсъждавайки по всички тези въпроси, той засегна темата за българките в контекста на проблема за отношението на Запада към България и съответно към Либия.

Според мен това е обяснението защо е решил да засегне този въпрос. Лайтмотивът му беше да заклейми представата, че животът на либийците може да се смята за евтин, а животът на европейците - за скъп.

- Смятате ли, че споменавайки в този контекст името на либиеца Меграхи, осъден за атентата над Локърби, полк. Кадафи намеква за възможна сделка?
- О, да. Той намеква за сделка много отдавна. В един момент неговият син подхвърляше, че трябва да се направят плащания по 10 млн. долара, а при друг случай се предлагаше да се направи размяна на затворения във Великобритания Меграхи срещу държаните в Либия българи.
Според мен към това е насочена и въдицата, която той хвърля сега. Той много се надява, че британците - и изобщо европейците - ще видят смисъл в това да му дадат нещо, което ще му позволи да твърди, че Либия не е отстъпила просто още един път под натиска на Запада.

Нека не забравяме какъв е контекстът в момента - в очите на много либийци изглежда, че Либия е отстъпила по цяла редица въпроси: оръжия за масово поразяване, отговорност за атентата при Локърби, изплащане на компенсации. И полк. Кадафи усеща, че не би могъл да запази собствения си авторитет, ако се възприеме, че и този път той отстъпва.

- Смятате ли, че нещо се е променило в позицията на Либия по въпроса с тази реч на Кадафи?
- Не, не мисля. Всъщност това е позицията, която се поддържа, откакто смъртните присъди бяха произнесени. Според мен това е още една умишлена стъпка в либийската политика, която цели да подчертае, че проблемът с българките няма да бъде решен чрез нова либийска отстъпка.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 4 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 1 час

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 2 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака