0

Очакването на българските фирми, че като инвестират милиони, за да отговорят на евроизискванията, това ще им отвори пътя към общия пазар, не се оправдаха.

Подготвилите се да продават продукти от месо и мляко в ЕС веднага след Нова година няма да могат. След проверка на евроинспектори през ноември Брюксел забрани за една година износа на 468 предприятия от двата сектора. Ако зависеше от нашите ветеринари - бяха ги пуснали. Еврокомисията не им вярва. А българските потребители?

До миналата неделя Росен Деянски си е правил планове как от 1 януари ще започне да изнася сирене и кашкавал за канадската и шведската компания, с които се договорил, след като по САПАРД инвестирал 5.5 млн. лева в мандрата си "Опицвет", за да отговори на европейските изисквания. В понеделник от медиите научил, че планът се проваля.

Подобно на "Опицвет" 468 български производители на месни и млечни продукти останаха излъгани от ветеринарните власти и засега няма да могат да изнасят за ЕС.

През последната година всички те са били проверявани от наши инспектори и получили т.нар. първа категория, която се смяташе, че им дава това право, и която би трябвало да гарантира, че продуктите са "чисти и безопасни". В понеделник обаче агенция Ройтерс обяви решение на Службата по храни и ветеринарни въпроси (FVO) към еврокомисията, според което нашите месни и млечни компании не се допускат до общия пазар до края на 2007 г.

Изключение правят 61 компании, които в момента имат разрешение за продажби в евросъюза. Останалите, макар и категоризирани от българските власти, "горят". През ноември инспекция на FVO установила нередности при проверки в 23 от тях.

В резултат констатациите на нашите ветеринарни санитари на практика са обявени за невалидни, включително за всички компании, които засега не са лицензирани износители.

Това се случва за пръв път със страна - членка на ЕС, чиито местни власти имат пълно доверие да проверяват и списъците с предприятията се одобряват служебно в Брюксел. България и Румъния (където също има едногодишно ограничение за някои компании) очевидно ще са първите на нов режим.

Драма

"Причината да се забрани износът на 468 предприятия е, че някои от тях все още не отговарят на необходимите стандарти на ЕС за безопасност на храните", видя се принуден да признае доц. Жеко Байчев, директор на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС). Подчинената му дирекция по ветеринарно-санитарен контрол уж е проверявала спазването на стандартите и освен производителите, излиза, е подвеждала и потребителите.

Сега Жеко Байчев обяснява, че служителите му не можели непрекъснато да следят предприятията. От асоциацията на месарите дадоха малко примери за откриваните нередности при европроверката през ноември. В сградата на едно предприятие в Добрич имало конденз по стените, тъй като собствениците са поставили алуминиева дограма.

"При подобни случаи на малки нередности се прави предписание и се дава едноседмичен срок за отстраняването им, а не се лишава предприятието от лиценз", възмущава се изпълнителният директор на асоциацията д-р Светла Чамова. "Само в месопреработвателния бранш над 100 предприятия, които попадат в групата на 486-те, са спечелили проекти по програма САПАРД. Това би трябвало да означава, че щом са усвоили средствата, те са покрили европейските стандарти", допълва още тя.

В браншовата организация не са получили повече информация от европейските проверки, но официалната им позиция е, че ако има нередности, те са малки и не е честно заради 23 предприятия да бъдат наказвани всички останали.

Председателят на асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски беше един от тези, които изказаха на глас конспиративната теория: "Сбъднаха се нашите опасения, че на Европа не сме й нужни като производители, а като нови пазари."

Росен Деянски от "Опи­цвет" беше по-прагматичен: "Директно обвинявам ветеринарните органи за тази бъркотия - първо, защото не са си свършили работата; второ - прехвърлят на нас контрола върху качеството на суровината; трето - не отстояваха нашите позиции в ЕС.

Едни собственици наливаха милиони в предприятията си, за да ги приведат в съответствие с евроизискванията. От тях ветеринарите изискваха едва ли не невъзможното. В същото време други бяха оставени да работят необезпокоявани в гаражи и мазета."

От земеделското министерство, от което се очаква да контролира категоризирането на фирмите, опитаха да успокоят страстите със съобщение, че ограниченията могат да бъдат преразгледани "в движение" по всяко време по искане на българските ветеринари, когато сметнат, че предприятията са готови.

Байчев успя само да обясни новата процедура за лицензиране на износители: "Фирмите трябва да получат гаранции от НВМС, че отговарят на изискванията. После ще бъдат проверени от мисии на ЕС и ако всичко е наред, ще получат разрешително." Отсега може да се прогнозира, че процедурата никак няма да бъде кратка.

Сами ще си ядем саламите

Ефективно, ограничението за износ означава, че ще се увеличи предлагането на българския пазар. В асоциациите обаче нямат данни какви количества "в повече" ще останат за изяждане у нас.

Според регулациите, въпреки че се смятат за негодни за общия пазар, същите продукти засега могат да се продава у нас. (За млякото е поставен срок до края на 2009 г. за привеждане към изискваното качество, но този срок не се отнася за санитарните норми).

Ако се следва аналогията с другите източноевропейски страни, тогава продуктите, които могат да бъдат употребявани само на местния пазар, трябва да бъдат ясно означени. Ако не бъде въведена такава маркировка, производителите, които изпълняват европейските стандарти, могат да предявят претенция към ЕК за това, че държавата не изпълнява еврозаконодателството.

До вчера от нашите институции не можеха да кажат дали и откога ще се налага обозначаването и в какъв срок предприятията, неодобрени от Брюксел, трябва да приведат продукцията си според изискванията.

Повечето от "отрязаните" дружества предлагат продукти от свинско месо и главно от краве мляко. Най-вероятни изглеждат прогнозите за задържане или спад на цените на свинското. То съвсем е забранено за износ в ЕС до септември 2007 г., защото у нас доскоро се използвала ваксина срещу чума. От януари обаче производителите от евросъюза ще могат да продават без мито продукцията си тук.

Остават прогнозите за поскъпване на говеждото месо, което в България се произвежда малко, а се въвеждат мита за вноса от страни извън ЕС. Не се очаква сериозна промяна в цените на пилешкото и агнешкото.

На фона на потребителите, които могат да останат спокойни (извън въпросителните около качеството), производителите ще се окажат притиснати от двете страни - конкуренцията от други европейски стоки ще натиска цените, но разходите им за привеждане към стандартите ще растат.

Инвестиции и загуби

От двата бранша вече изчисляват, че през следващата година шанс за оцеляване имат 65% от недопуснатите до общия пазар дружества. Това според оценки на различни агроикономисти ще доведе до свиване на обемите на местното производство и ще принуди много производители да се разделят със собствеността си.

Относителна сигурност засега имат 61 производители, които притежават сертификат за износ в ЕС. Те обаче също ще бъдат подложени на проверки след януари.

За 468-те фирми зад борда земеделският министър Нихат Кабил обеща помощ. От ведомството уточниха за "Капитал", че след Нова година по оперативната програмата за развитие на селските райони за 2007 - 2013 г. са предвидени средства за субсидии. Те ще бъдат и за въвеждане на ветеринарно-санитарни изисквания. Специална мярка ще има за секторите месо и мляко за подпомагане на качествени суровини за преработвателната промишленост. Средства по програмата обаче ще могат да се усвояват в най-добрия случай в края на годината.

Минимални инвестиции

Разчети на браншови организации показват:

- едно малко дружество, което обработва три тона месо на ден, трябва да инвестира около 5 млн. лв., за да покрие евростандартите;

- за малка мандра с капацитет от 50 хектолитра на ден сумата е приблизително същата, сочат обобщени данни на Асоциацията на млекарите;

- за фирми с промишлен капацитет инвестициите нарастват значително

Предприятия, които имат сертификат да изнасят месни и млечни продукти в ЕС


Месопреработвателни

"Дебелт индъстрис" с. Дебет, "Месокомбинат Свищов", "Дакор" Горна Оряховица, "Месодобивна компания" - Враца, "Байдано комерс" - Момчилград, "Месоцентрала - Монтана", "Компас" - с. Комарево, "Дил тур", "Европимел" - Пловдив, "Месокомбинат Разград", "Меком" - Силистра, "Тандем В" - София, "Никас" - Ботевград, "Тандем - Попово" - с. Дриново, "Родопа 1884" - Шумен.

Птицеферми

"Птицекланица - Чубра", "Зорница Кесарево" - с. Кесарево, "Хринад" - Севлиево, "Агропласмент 92 В" - Добрич, "Амон Ра" - с. Йогла, "Галус - 2004" - с. Христо Милево, "Дениз 2001" - Първомай, "Брезово" - гр. Брезово, "Градус 1" - Стара Загора, "Екарисаж Загоре" - Стара Загора, "Алианс агрикол" - с. Окоп.

Млекопреработвателни предприятия

"Би Си Си Хандел" - Елена, "Ел Би Булгарикум", "Млечен рай 99" - Враца, "Зоров 97" - Враца, "Зоров 91 - Димитър Зоров" - Враца, "Милкиекс" - Севливо, "Сердика - 90" - Добрич, "Акурат млечна промишленост" - Добрич, "Фама" - Добрич, "Родопчанка" - с. Бял извор, "Алада - Ахмед Банашак" -  с. Бял извор, "Кондов екопродукция" - Троян, "Лакрима" - Пазарджик, "Еко - Ф" - с. Карабунар, ОМК - Пловдив, "Шипка 99" - Първомай, "Ем джей Дериз" - Карлово, "Филипополис - РК" - Пловдив, "Мадар" - с. Тертер, "Жоси" - с. Чернолик, "Булдекс" - с. Белица, "Вангард" - с. Жельо Войвода, "Йотови" -Сливен, "Тирбул" - Сливен, "Лактена" - с. Кутела, "Данон - Сердика", "Дарко" - София, "Мегле - Ем Джей" - София, "Пип трейд" - с. Давидово, "Мизия - милк" - Търговище, "Българско сирене" - Хасково, "Български йогурт" - с. Веселиново, "Кирил и Таня" - Ямбол, "Сакарела" - Ямбол.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 15 минути

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 47 минути

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 51 минути

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 1 час

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 1 час

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 1 час

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 1 час

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 1 час

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 1 час

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин

Джип се запали в центъра на София

Джип се запали в центъра на София

България Преди 1 час

Инцидентът е станал в района на площад "Руски паметник"

<p>&quot;Еликсир на живота&quot;: Как 130-годишен мармот стана &quot;безсмъртен&quot;</p>

Мармотът Фил и съпругата му Филис станаха родители

Любопитно Преди 1 час

Фил е най-популярният мармот, който прогнозира настъпването на пролетта в САЩ

<p>Мащабно антитерористично учение в Бургас</p>

Мащабно антитерористично учение се проведе в Бургас

България Преди 2 часа

Полицаи евакуираха в четвъртък вечер служители и граждани в района на автогара "Запад"

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

Връщат светофарите с таймер, предвиждат и нови правила за ляв завой

България Преди 2 часа

Броячите за светване на зелен или червен сигнал бяха премахнати преди две години

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

След убийството на 56-годишен мъж: Жители излизат на протест в Добрич

България Преди 2 часа

Шествието на гражданите ще се проведе в събота от 11.30 ч.

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 2 часа

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон