0

Н адежда за шестимата обвинени в заразяване на деца със СПИН, пише британският "Гардиън" в материал за вчерашното съдебно заседание на Върховния съд в Либия.

Ражда се надежда, че петте български медицински сестри и палестинският лекар, които имат смъртни присъди по обвинения, че са заразили деца със СПИН, ще бъдат пуснати до седмици в резултат на споразумение, включващо международен фонд с милиони долари за лечение на жертвите, пише изданието.

В публикацията са цитирани европейски дипломати, които са заявили предишната вечер, че са "предпазливо оптимистични", че осемгодишната сага може скоро да свърши, подготвяйки път за по-добри отношения между ЕС и режима на Кадафи. Оптимизмът се увеличи вчера, когато Върховният съд в Триполи обяви, че окончателното решение за присъдите ще бъде оповестено на 11 юли, посочва изданието.

Наблюдатели описват заседанието по-скоро като практично и по-малко като конфронтационно, както беше в предишните случаи, макар че семействата на жертвите протестираха навън, издигайки снимки на своите заразени деца, 56 от които са починали.

Очакванията сега са, че смъртните присъди ще бъдат потвърдени, но шестимата скоро след това ще бъдат помилвани от най-висшата съдебна инстанция в Либия - Висшия съдебен съвет, или техните присъди ще бъдат намалени до времето, прекарано от тях досега в затвора.

В най-добрия случай те ще могат да си отидат в къщи в края на юли, пише "Гардиън".

Нито Либия, нито Европейската комисия е подготвена да дискутира Международния фонд за Бенгази, създаден по настояване на Великобритания, се посочва в публикацията. "Гардиън" и пише, че фондът е събрал около 50 млн. долара и продължават да идват дарения. Част от него е външният дълг на Либия към България, който ще бъде отписан. Парите ще бъдат използвани да заплатят медицинско лечение в Европа и модернизиране на болницата в Бенгази. Семействата също получиха малки суми по гражданските искове, посочва изданието.

България ще настоява Висшият съдебен съвет на Либия да се произнесе максимално бързо, след като на 11 юли Върховният съд на Джамахирията обяви решението си по обжалването на смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар, заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин пред БНР.

"Надявам се и Фондация "Кадафи" да даде някакви положителни сигнали за напредъка на разговорите със семействата. На 11 юли ще изчакаме решението, което ще изчерпи съдебната фаза. Ние искаме да свърши тази агония, тази съдебна фаза, която девета година вече продължава в Либия, за да можем наистина да минем на последен етап - Висшия съдебен съвет, каза Калфин.

Настояваме той да се свика максимално бързо след произнасянето на присъдата, особено ако тя е в неприемливия за нас тежък вариант, за да може да се намери и политическото решение на този случай, добави българският външен министър.

Посланикът ни в Либия Александър Олшевски заяви след вчерашното заседание на съда, че е малко разочарован и е очаквал по-ранна дата за произнасянето на присъдата от 11 юли. Висши дипломати бяха обещали в рамките на немския мандат въпросът да се реши, но с датата 11 юли това няма да бъде спазено, допълни Олшевски.

На въпрос за появилата се информация, че в петък семействата на заразените със СПИН деца ще сключат споразумение с ЕС и казусът ще се разреши по-бързо, Олшевски отговори: "Аз го чух това , но такива смесвания на понятия не бива да се правят. Родителите на семействата нямат нищо общо и няма какво да сключват като споразумения с ЕС.

Преговорите, доколкото касаят България и ЕС, бих казал, че са приключили вече, така че остават някои детайли да се изчистят със семействата. ЕС няма какво да разговаря със семействата и споразумения не може да има, по-скоро това може да стане с основните играчи като например Фондация "Кадафи" и други либийски институции", каза още посланик Олшевски.

Още един либийски офицер е подал иск за клевета срещу българските медицински сестри, съобщи посланик Александър Олшевски. Делото е насрочено в Районния съд на 27 юни, допълни той.

Българките са уведомени за новия иск. Става въпрос за един от мъчителите, който не се е присъединил към останалите и сега подава индивидуален иск, обясни Олшевски. Според него това дело най-вероятно ще се отложи.

На 27 май т.г. българските медици и палестинският лекар бяха оправдани по делото за клевета, заведено срещу тях от техните мъчители, либийски полицаи. Съдът реши, че българките са невинни и отхвърли шестте гражданските иска за около 23 милиона долара на мъчителите. Офицерите обжалват оправдателната присъда на нашите сънароднички.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Партия „Български възход“

Партия „Български възход“

Избори 2 в 1 Преди 2 минути

Партия „Български възход“

Партия „Народна партия „Истината и само истината“

Партия „Народна партия „Истината и само истината“

Избори 2 в 1 Преди 5 минути

Партия „Народна партия „Истината и само истината“

Партия „Морал, единство, чест“ (МЕЧ)

Партия „Морал, единство, чест“ (МЕЧ)

Избори 2 в 1 Преди 12 минути

Партия „Морал, единство, чест“ (МЕЧ)

<p>Русия със сериозно предупреждение</p>

Русия предупреди: Може да стане изключително опасно, ако НАТО изпрати войски в Украйна

Свят Преди 15 минути

НАТО подкрепи Украйна във войната, като ѝ предостави по-мощни оръжия, включително танкове и ракети с голям обсег

ПП „Възраждане“

ПП „Възраждане“

Избори 2 в 1 Преди 17 минути

ПП „Възраждане“

ПП „Българско национално обединение“

ПП „Българско национално обединение“ (БНО)

Избори 2 в 1 Преди 21 минути

ПП „Българско национално обединение“

ПП „Единение“

ПП „Единение“

Избори 2 в 1 Преди 23 минути

ПП „Единение“

<p>Радев се срещна с председателката на парламента на Азербайджан, какво обсъдиха&nbsp;</p>

Румен Радев се срещна с председателката на парламента на Азербайджан

България Преди 23 минути

По време на посещението си в Азербайджан българският държавен глава бе придружаван от съпругата си Десислава Радева

Коалиция „Солидарна България“

Коалиция „Солидарна България“

Избори 2 в 1 Преди 26 минути

Коалиция „Солидарна България“

Коалиция „Център“

Коалиция „Център“

Избори 2 в 1 Преди 33 минути

Коалиция „Център“

ПП "Български глас"

ПП "Български глас"

Избори 2 в 1 Преди 36 минути

ПП "Български глас"

Коалиция „Коалиция на розата“

Коалиция „Коалиция на розата“

Избори 2 в 1 Преди 36 минути

Коалиция „Коалиция на розата“

Кузман Илиев Илиев - независим кандидат

Кузман Илиев Илиев - независим кандидат

Избори 2 в 1 Преди 39 минути

Кузман Илиев Илиев - независим кандидат

Коалиция „Ние гражданите“

Коалиция „Ние гражданите“

Избори 2 в 1 Преди 41 минути

Коалиция „Ние гражданите“

<p>При спецакция в Радомирско: Разбиха наркооранжерия, иззеха над 370 растения (СНИМКИ)</p>

При спецакция в Радомирско: Разбиха наркооранжерия, иззеха над 370 растения

България Преди 45 минути

С полицейска заповед за срок до 24 часа са задържани установените в имота двама мъже

ПП „Има такъв народ“

ПП „Има такъв народ“

Избори 2 в 1 Преди 51 минути

ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“