0

А з, чайките и часовникът на гарата сме най-старите бургазлии. Това е ключовата реплика на бат' Петьо Пандира - легендарният бургаски зевзек, бохем и пияница.

По-скоро само чайките са най-старите бургазлии, тъй като часовникът на гарата е започнат през 1908 г., а Петьо Пандира е роден през 1919 г. Но тези разминавания са сигурно най-малките, които се случват в неговите истории.

Родното му име е Петко Благоев. Въпреки че той е може би най-известният бургазлия, корените му не са от там - баща му е от Карнобат, а майка му - от странджанското село Граматиково.

Според краеведа Георги Райков бургаският "образ" е роден в поморийското село Каменар, според други - в махалата между старата болница и старите казарми.

През 20-те години това е краят на града, а веднага след тях са започвали лозята. Сега там се намира един от най-хубавите бургаски квартали - "Лазур". През тази махала е минавал пътят за народния плаж.

Точно с плажа е свързан животът на Петьо Пандира

Митко Лисицата-Димитър Георгиев (виден бургаски зевзек, лека му пръст) имаше в личния си архив една снимка, която най-добре показва началото на кариерата на Петко Благоев като гларус, може би първия.

На нея са Христо Георгиев-Рингата, Петко Благоев-Пандира, Георги Кондолов-Шерифа, Тома Димитров-Курназа и Петър Филипов-Румънеца като спасители на бургаския плаж през 1939 г.

Петимата каяци са с перфектни тела, позират като на състезание по културизъм - с глътнати кореми и набъбнали мускули. Пандира е може би

Първият български гларус

чиито свалки на спасителен пост №10 с чужди туристки се превръщат в легенди.

Някъде от това време е историята за пръстена и царската дъщеря, която ще направи Пандира известен по цялото Черноморие.

Седяла царската дъщеря на плажа и плачела. Минал бат' Петьо Пандира и я попитал защо плаче. Загубих си пръстена, проплакала тя. Не бой се, казал Пандира и се гмурнал в морето. Плувал, плувал, плувал под вода - няма пръстен. Тъкмо да се откаже и покрай него минава паламуд, стиснал пръстена със зъби.

Дай пръстена бе, паламуд,

изкрещял бат' Петьо. Паламудът отказва. Прас два шамара и паламудът изпуснал пръстена. Сграбчил го Пандира, изплувал на повърхността и го върнал на царската дъщеря.

Естествено историята има и друг вариант, социалистически. Вместо царската дъщеря пръстена си загубило едно чехкинче.

Отишло то на 10-и спасителен пост, където работел бат' Петьо, и през сълзи заразказвало. Гмурнал се Пандира, плувал два-три часа, накрая намерил пръстена - един такъв златен с диамант. Седнал той на дъното и започнал да мисли - да го върне или да не го върне.

Мислил, мислил, запалил една, втора, трета цигара и продължил да мисли. По едно време чул глас: "Бат' Петьо, върни пръстена на момичето!"

Пандира най мразел някой да му казва какво да прави

Абе кой си ти, че ще ми казваш да върна пръстена, сопнал се. Аз съм твойта съвест, отвърнал му гласът.

Ниц бе (стига бе на бургаски жаргон - бел. авт.), бат' Петьо няма съвест, отвърнал Пандира, пуснал пръстена в гащите и изплувал.
Вечерта изпили парите с аверите (приятелите - бел .авт.).

Това е единия финал на историята. Другият е, че бат' Петьо върнал пръстена на чехкинчето да помни с добро Бургас и Пандира. Някъде между първата и втората версия на тази история той е

Изпратен в лагера в Белене

Според негови спомени, документирани в сборника "Морски таралежи", това се случва след унгарските събития през 1956 г. Милицията започнала да арестува по-известните бургазлии, които говорели срещу властта.

Пандира се покрил у тях си. След няколко дни, разказва той, минал през дома му Тома Курназа, негов авер. Пандир, ела да пием по едно, рекъл. Зевзека се показал и пак се скрил в дома си. Обаче след няколко часа дошли милиционерите с "мандолините" и го прибрали.

"Качват ме на камиона и в Белене. Бой, глад, въшки като скариди. Добре, че имаше авери, че издържах", изповядва се той години по-късно. После, като го питали къде е бил толкова време, отговарял, че е бил в Оксфорд, на обмяна на знания.

Всъщност бургазлията няколко пъти е бил въдворяван в Белене. Съдили го за хулиганство, обвинявали го във всички социалистически грехове. При едно от делата го обвинили, че е откраднал водопроводните тръби на гробищата.

"Уважаеми съдии, за какво ме съдите? Може ли да бъде хулиган мъжът на Надка ударничката? Може ли тя да води хулиган? Откраднал съм една тръба. Умрелите вода не пият!", казва в своя защита Пандира.

Жената на бат' Петьо - Надка, също е неизменен персонаж

от неговите истории. Прибрал се една вечер Пандира вкъщи и казал на Надка: "Жена, събличай се."

Надка се съблякла. Лягай в леглото, заповядал. Легнала тя. Завий се - завила се. Заспивай... аз отивам да пия, изтърсил накрая Пандира и тръшнал входната врата.

От Белене е останала и следната история. Тъй като бат' Петьо Пандира бил зевзек, но безобиден, го оставили да храни кокошките и патките. Пандира наблюдавал как кокошките кълват зърно по зърно, а юрдечките гълтали по няколко наведнъж.

Възмутил се той от тази природна несправедливост, хванал патките една по една и им изпилил с шмиргел човките и те да ядат пестеливо като другите птици.

Тази история се разказваше от шоумена Миодраг Иванов на плочата на централния плаж в Бургас - място за младежки увеселения по времето на соца.

Пандира е бил приятел с всички големи бургаски културтрегери

През 60-те и 70-те години в Бургаския драматичен театър играят артисти като Георги Калоянчев, Петър Слабаков, Никола Анастасов.

Твърди се, че Петьо е прототип на героя на Георги Парцалев от филма "Петимата от Моби Дик". Тъй като бил невероятен колорит, Калоянчев дори го водил на проби в сатиричния театър в София.

Бургаският зевзек обаче се стреснал от сцената и целият чар на неговите истории отишъл по дяволите. Така се провалила артистичната му кариера на спасител от плажа.

В свои интервюта за бургаския си период Слабаков сам си признава, че често е имитирал прегракналия глас на бат' Петьо.

Особено близък е бил с поета Христо Фотев

Веднъж се напивали в ресторант "Приморец" заедно с друг бургаски поет - Димитър Велинов. По едно време се скарали със съседна компания, станал масов бой. След десетина минути, когато маризът (побоят) приключил, Пандира се измъкнал изпод една от масите и се провикнал: "Ей, има ли живи бе?"

Друг път пък пътували двамата в автобуса с Фотев и по едно време се задала контрольорка. Пандир, нямам билетче, дай едно, помолил поетът. Кажи едно стихотворение тогава, казал бат' Петьо. Тогава Фотев родил стиха:

"Обичам сутрешната мента

в устата що донася хлад

и на бургаските пияници

обичам гръмкия парад."

Всяка стара бургаска кръчма пази десетки истории за бат' Петьо Пандира. Той умира през 1986 г. на 67 години. Казват, че си отива от този свят като щастлив мъж - нетрезвен и върху жена.

Ама знае ли се. Пандира никога не разказвал една история по един и същ начин. За да не скучаят тези, които вече са я чували.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

ЕК прекрати проверката за доставката на влакове за България от Китай

България Преди 8 минути

Това съобщи еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Черноморският флот на Русия претърпя поредица от загуби от Украйна

Свят Преди 12 минути

Ударите на Киев застрашиха контрола на Русия върху най-близкия до Украйна район на Черно море

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Рак и диабет: Ето защо е вредно готвенето с вече използвано олио

Любопитно Преди 1 час

За съжаление вкусните лакомства, които се приготвят във фритюрници, са свързани с редица заболявания

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

Срещите на президента Радев с потенциалните служебни премиери продължават

България Преди 2 часа

Списъкът, от който държавният глава може да избира, е сведен до минимум

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 2 часа

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Мистерията около синдрома на Хавана се заплита

Свят Преди 2 часа

Учените изследват различни видове магнитно-резонансни сканирания за измерване на обема, структурата и функциите на мозъка при 81 участници

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 2 часа

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 8 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 9 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 10 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 11 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 11 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 12 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 12 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 13 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 14 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети