0

Димитър Желязков, много по-известен като Митьо Очите, е роден в Несебър през 1972 г.

Желязков и още 12 души бяха арестувани при специализирана полицейска операция в Бургас вчера.

Той се води собственик на фирми като "Найт гард-93-Йовчев и Сие", "Прогрес 2003", "Инвест петролиум", "Агростил 2005 ".

Но по цялото южно Черноморие, а и в цялата страна името му се свързва с търговия на наркотици и с контрол върху проститутки. Известен е като престъпен бос, който не търпи конкуренция.

Някои твърдят се, че прякорът на Желязков идвал от навика му да удря жертвите си право в окото, а други - че причина са опулените му очи.

Навремето Желязков бил охранител в "Дюни", по-късно се подвизавал сред гардовете на близкия приятел на Иван Славков, скандалджията бизнесмен Пламен Тимев-Ганди.

През 1997 г. името на Желязков се споменава във връзка с атентат срещу кмета на Несебър Живко Георгиев. Митьо-Очите е заплашвал свидетелка, за да не дава показания по делото.

Медиите го свързваха и с многото

кървави атентати срещу наркобосове

в Бургас през 1999- 2000 г.

В списъците на МВР има няколко негови висящи дела. Следствен е за въоръжен грабеж в Хасково и за отвличане и побой. Обвинен е за грабеж, незаконно притежаване на оръжие и хулиганство. През 1994 г., заедно с още петима, бил задържан от полицията заради разгорялата се война между няколко охранителни фирми.

През ноември 2006 г. по разпореждане на Районната прокуратура в Несебър е задържан за 72 часа в следствен арест. Срещу него е повдигнато обвинение за престъпление от общ характер, защото Желязков заплашвал и ударил управителка на заведение. Мярката се променя няколко пъти - от постоянен арест през домашен арест до гаранция 2000 лв. накрая

Преди това е арестуван:

- През август 2006 г. - след рутинна проверка.

- През ноември 2005 - след като се сбил с охранителите си в хотел "България" в Бургас. Тогава проверяват алибито му заради убийството на търговеца- лихвар Володя Герговски, извършено в софийския квартал "Стрелбище".

- През октомври 2005 - полицията претърсва дома му, а после го арестува, заедно с 60 негови гости, докато празнува имен ден в заведение в Бургас. Поставен е под наблюдение.

- През септември 2005 - заради въоръжен грабеж и бой с хора на току що застреляния Георги Илиев, станал край Харманли година по-рано.

- През юли 2005 - за разпит след бомбения атентат в Обзор, при който загиват 2-годишната дъщеря и съпругата на концесионера на местния плаж Рали Пенков.

- През януари 2005 г. - в Стара Загора, за да бъде предотвратена битка между неговата банда и групировката на Златомир Иванов - Златко Баретата.

- През февруари 2004 г - когато е съден за незаконно притежание на оръжие, но след обжалване е оправдан.

- През май 2001 г. - когато са отвлечени двама созополски наркодилъри, защото търгували с дрога без да отделят проценти за Митьо-Очите

През януари 2001 г. - след взрив пред бар в Бургас.

На 9 ноември 2001 г. срещу Димитър Желязков беше извършен атентат в Несебър, при който загинаха съпругата му, брат й и охранител. Две години по-рано е била взривена негова кола в с. Ахелой, но без жертви.

Очите е популярен с фразата си след почти всяко съдебно заседание:

"Циркът свърши! Хайде да си ходим!"

Публкациите за него във вестниците носят еднотипни заглавия: Съдят до полунощ Митьо Очите, Митьо Очите замесен в политическа интрига в Несебър, Намушкаха с нож близък до Митьо-Очите, Нападнаха хора на Митьо Очите, Митьо Очите бие жена в боулинг, Хора на Митьо Очите се биха жестоко в Бургас, Хора на Митьо Очите и братя Диневи се стреляха, Разбиха бригада на Митьо Очите, Бивш военен уби бодигард на Митьо Очите в дискотека в Поморие, Човек на Митьо Очите с нож във врата...