0

Б ългария първа внесе днес искане да регистрира домейн на кирилица в интернет .

Писмото на председателя на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) Пламен Вачков до президента на Интернет корпорацията за имена и адреси (ICANN, icann.org) Пол Туми бе връчено в Париж от представителя на България в Правителствения консултативен комитет (GAC) към ICANN и в Женева, където е централата на Международния съюз за далекосъобщения.

България е първата в света страна в процеса по ускорено въвеждане на домейни на кирилица в интернет.

В писмото председателят на ДАИТС информира авторитетната международна организация, занимаваща се с присвояването на Интернет имената от .com, .net, .org, .info и т.н., че България е избрала да регистрира и поддържа за код на страната на кирилица съкращението .бг.

През есента тази есен държавната агенция се кани да организира среща, на която ще покани всички страни освен нашата, които използват кирилица - Беларус, Казахстан, Киргизстан, Македония, Монголия, Русия, Сърбия, Таджикистан, Узбекистан и Украйна. Целта на форума ще бъде да се обсъдят решения по разпределението на кодовете на интернет имената за нуждите на страните, използващи кирилица.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@