2

С лед цял ден шумни скандали, неколкократно прегласуване на вече приети текстове в Закона за местните избори, броене на гласуващите и остри изказвания от трибуната окончателно бяха утвърдени промените в закона.

Парламентът отхвърли дефиницията, която определя какво означава по смисъла на закона "български гражданин, живял най-малко през последните 10 месеца в съответното населено място".

По този начин

окончателно беше отхвърлен принципът за уседналост,

който трябваше да ликвидира т.нар. изборен туризъм и беше наложено искането на ДПС и на мнозинството от депутатите от БСП.

От опозицията заявиха, че ще сезират Конституционния съд за част от промените в закона.

Депутати от ДСБ, БНС, ОДС, "Атака" и независими народни представители напуснаха пленарната зала.

Преди това Екатерина Михайлова от ДСБ заяви от парламентарната
трибуна, че българският парламент е превърнал приемането на толкова сериозен закон във фарс.

"Непрекъснато се подменяха гласувания, ние сме възмутени от това, което се прави", посочи Михайлова. Този закон се гледа в ненормална обстановка и се
приемат абсурдни неща, допълни тя.

"ДСБ не може повече да участва в тази пародия, която се разиграва, за да се осигури победата на БСП и ДПС", заяви Михайлова. Според нея това е възмутително и обидно за българските граждани.

По думите й може да се очаква, че

още по-малко български граждани ще отидат да гласуват.

Два дни търпеливо бяхме жертви на грубо погазване на правилника на Народното събрание, каза в пленарна зала Мартин Димитров от СДС. Той отправи упрек към председателя на парламента, че избирателно е давал думата за изявления.

Атанас Щерев от НДСВ каза, че е гласувал против промените в закона, защото според него това е "гавра" с избирателите - "да се приема нов закон преди всеки вид избори, и то избирателен закон, който е в угода на управляващите".

Иван Сотиров от СДС отбеляза, че всичко, което се е разиграло тази седмица с приемането на промените в Закона за местните избори, е грозен
политически фарс. По думите му "БСП за пореден път унизително клекна пред ДПС, за да се запази тази компрометирана коалиционна схема и да защитят своите мафиотски интереси в управлението, както и да ги реализират на местните избори".

Съжалявам, че този

двудневен поучителен фарс

не беше предаван по БНТ, каза Любен Дилов от ОДС пред журналисти в кулоарите на парламента. Ако беше предаван, освен познанието, което зрителите щяха да добият за българския парламент - кой кой е в него в този момент, те щяха да разберат, че панаирът, който се случи днес, е заради това, че те не излизат да гласуват, коментира той.

"БСП предпочетоха азиатска, вместо европейска политика, предпочетоха автобусите от Азия, а не предпочетоха интереса на българския гражданин",
каза Красимир Каракачанов от БНС. По думите му "големият губещ" е фалшивата политика на БСП и нейните кандидати. Ще сезираме и Конституционния съд да отмени едно от гласуванията днес, защото беше противозаконно, заяви Каракачанов.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че БСП се саморазобличи като придатък на ДПС. Според него това няма да остане незабелязано от избирателите й.

Предвиждам огромен спад в гласуването за БСП, каза Сидеров и допълни, че въпреки игрите, които са разигравали, днес е имало и положителен момент - пробив в мнозинството. Днес видяхме единство на опозицията, а това обещава и бъдещи общи действия, посочи Волен Сидеров. Той призова президента да наложи вето на приетите днес промени.

"Този, който има повече от 10 месеца постоянен или настоящ адрес в България, ще може да гласува на предстоящите местни избори", обобщи пред журналисти председателят на парламентарната правна комисия Янаки Стоилов от БСП.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков коментира, че по време на дебатите е имало много обиди, турцизми и безпомощност на опозицията, която според него трябва да се доказва с резултати, а не с безпочвените си обвинения и с височината на тона.

Връзката остава по постоянен адрес с населеното място,

каза Миков.

Той добави, че има закон, който позволява да се проведат нормални избори. Не за пръв път в България се правят местни избори. Не знам защо се получи такава драма на базата на воинстващия национализъм от страна на опозиционни фракции, които минават за демократични, посочи Миков.

В последния момент депутатите от ДПС и БСП отхвърлиха вече няколко пъти одобряван текст, който тълкуваше какво означава "живял най-малко през последните 10 месеца в съответното населено място по смисъла на закона означава "българин, които има адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес през последните 10 месеца на територията на България.

Така депутатите от мнозинството прехвърлиха върху Централната избирателна комисия отговорността за тълкуване на въпроса за уседналостта.

След всяко гласуване, което не одобряваха, представителите на ДПС протестираха бурно. БСП поиска проверка на кворума, а председателят на парламента Георги Пирински даде почивка.

След това той нареди да бъдат събрани всички карти на отсъстващи депутати, които се оказаха основно от НДСВ и подложи да се прегласува целият параграф от закона, в който попада спорния текст.

Това предложение беше отхвърлено. "Против" бяха 95 депутати, един - Николай Камов от "Коалиция за България" - се въздържа, а 94 отново го подкрепиха.

Но законът остана без обяснение какво означава и как се проверява "живял 10 месеца в съответната община или населено място". Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) каза, че

въпросът с дефиницията на уседналостта "остава открит".

Тогава опозицията напусна пленарната зала, отказвайки да участва в окончателното приемане на промените.

След спешна консултация по телефона със Сакскобургготски депутатите от НДСВ останаха в залата и останалите текстове бяха приети бързо.

От опозицията събраха веднага подписи, за да сезират Конституционния съд заради груби процедурни нарушения при гласуването на отделните текстове.

Сега списъците на избирателите ще се правят по постоянен адрес, какъвто имат в личните си карти почти всички изселници с двойно гражданство в Турция.

Исканият и няколко пъти приеман, а в последна сметка отхвърлен принцип на уседналост цели да ограничи "вноса на гласове" чрез участие на български изселници от Турция или сезонни работници, които не живеят дългосрочно в съответното селище и не би трябвало да имат думата при определянето на местната му власт.

Днес в закона беше записано, че на местните избори

ще се гласува с три интегрални бюлетини -

за кметове, общински съветници и районни кметове (в София, Варна и Пловдив), които избирателят ще слага в общ плик. Отпадна възможността за преференциално гласуване, каквото беше първоначалното намерение и дори имаше такъв приет текст преди два дни..

Кандидат за кмет на район не може да бъде кандидат за кмет на община, реши парламентът. Депутатите одобриха и реквизитите на бюлетините за избора на общински съветници, кметове на общини, кметове на райони и кметове на кметства.

По искане на ДПС беше прието пред името на кандидата за кмет в бюлетината да има квадратче с номера на партията, коалицията или инициативния комитет, от където е издигнат, и върху него избирателят да отбелязва своя вот. Върху поредния номер на партията или коалицията ще се поставя вотът и при избора на общински съветници.

След приемането на Закона за местните избори Народното събрание излезе във ваканция до 12 септември.

Междувременно партията на генерал Бойко Борисов ГЕРБ призовава президента Георги Първанов да върне за преразглеждане промените в Закона за местните избори.

Причината за искането е, че Народното събрание е отхвърлило предложението за участие на представители от ГЕРБ в избирателните комисии. Изисква се доверие на поне 4% от избирателите на парламентарни избори, което гарантира представителство в националния парламент. ГЕРБ обаче се позовава на най-голямата обществена подкрепа, която полуячи на европейските избори.

 

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 1 час

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 2 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 4 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 6 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 6 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 7 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 7 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 7 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 7 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 7 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 8 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 8 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 8 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 8 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 8 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители